Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW 2002 Hommage. 50 години чиста радост от шофирането.

По време на тазгодишното издание на Concorso d’Eleganza Villa d’Este BMW Group ще почете паметта на един от най-важните автомобили в историята на марката с един особен модел: BMW 2002 Hommage. Той олицетворява най-вече изключителните инженерни постижения на BMW 2002 turbo и ги интерпретира под формата на актуален дизайнерски прототип.

Наследство
·
Heritage
·
Събития за класически и исторически автомобили
·
BMW
·
Дизайнерски решения, концепции и изследвания
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(18x, 139,09 MB)
  More below article text

По време на тазгодишното издание на Concorso d’Eleganza Villa d’Este BMW Group ще почете паметта на един от най-важните автомобили в историята на марката с един особен модел: BMW 2002 Hommage. Той олицетворява най-вече изключителните инженерни постижения на BMW 2002 turbo и ги интерпретира под формата на актуален дизайнерски прототип. „Точно преди 50 години с моделното семейство 02 стартира ерата на успеха на BMW. Това компактно купе е един от автомобилите, които превърнаха марката в това, което е днес“, казва Адриан ван Хойдонк, главен дизайнер на BMW Group. Върховият модел 2002 е първият сериен автомобил в Европа с турботехнология и превърна купето в истински спортен автомобил. В същото време BMW 2002 turbo постави началото на модерните технологии при разработката на двигатели на BMW. Всичко това ще бъде почетено с BMW 2002 Hommage.“ 

Самоуверен израз на чистата радост от шофирането

„Изразителният дизайн на BMW 2002 Hommage интерпретира един от най-иконичните автомобили в историята на BMW чрез много динамичен и характерен език на формите“, допълва Карим Хабиб, ръководител на дизайна на автомобилите BMW. „В същото време той е и олицетворение на големите успехи в моторните спортове на BMW, които станаха възможни благодарение на турбо-технологията. В този ред на мисли Hommage автомобилът комбинира миналото и бъдещето на BMW в един самоуверен израз на чистата радост от шофирането.“ Спортният силует на BMW 2002 Hommage лежи ниско над пътя: компактните пропорции с дълго междуосие, къси надвеси и подчертан „Sharknose“ обещават въодушевяващо изживяване при шофиране, изпълнено с динамика и пъргавина. Аеродинамичните детайли като големите спойлери отпред и отзад, както и множеството въздухозаборници осигуряват оптимално обтичане и максимално притискане към пътя при всякакви ситуации. 

Модерна интерпретация на исторически детайли

Като препратка към характерната хромирана лента, опасваща каросерията на 02, при BMW 2002 Hommage каросерията е разделена визуално на нивото на раменете чрез хоризонтална карбонова лента. Горната част, включваща покрива, предния и задния капак е с матово лаково покритие като при старите състезателни автомобили, за да могат да се избегнат отраженията от слънчевите лъчи. Линиите са минималистични, ясни и плавни. От друга страна, долната част е с блестящо лаково покритие, повърхностите са много характерни и оформени скулптурно. Характерните линии придават на профила модерно излъчване и подчертават задвижваните задни колела. Лаковото покритие Space Race Metal обгръща BMW 2002 Hommage като течен метал. Независимо дали е матово или блестящо: в зависимост от осветлението светлият син металик проблясва от светло флуоресциращо синьо до сиво и придава на повърхностите динамична дълбочина. Благодарение на това цялата каросерия излъчва особена мощ и енергия. Особено силно впечатление отстрани правят изпъкналите арки на калниците. Те цитират хомологизираната версия на BMW 2002 turbo, при която поради значително по-широката следа се е наложило да бъдат монтирани допълнително „раздути“ калници. Hommage автомобилът интерпретира този детайл като хармонично интегрирано решение. Старателната работа с повърхностите и прецизно моделираните линии обгръщат мощните арки на калниците и им позволяват да изпъкнат особено ярко. Цялостната визия се допълва от 20-инчовите алуминиеви джанти с Bicolor дизайн. Модерното оформление на старателно фрезованите джанти с тънки спици напомня на джантите от моторните спортове от миналото, златистите спирачни апарати с логото на М поставят допълнителен висококачествен акцент.

50 години история на BMW в предната част

Предната част на BMW 2002 Hommage е подчертано самоуверена и изключително динамична. Формално оформлението на предната част се връща 50 години назад и комбинира характерната хоризонтална графика на Серия 02 с модерните дизайнерски елементи на BMW. Цялата предна част е обгърната от подчертаните арки на калниците. В същото време широката следа и ниската каросерия оставят много място за оформление на разточителните повърхности. Линиите и формите на предния капак цитират формата на копие – издължен елемент по средата на капака-, който леко се разширява към бъбрековидната радиаторна решетка и там сякаш обгръща емблемата на BMW.

В центъра на предната част е разположена типичната двойна бъбрековидна радиаторна решетка на BMW: в случая оформена като ниска, формална цялост, наподобяваща старите варианти на радиаторната решетка, но в нова интерпретация. Скулптурираните, черни двойни пластини придават финес на широката бъбрековидна радиаторна решетка. Също като при BMW 2002 и при BMW 2002 Hommage предната част е оформена с по да двойни фара. Фаровете са с рефлектори в златист цвят, които от една страна напомнят за „златния“ 50-годишен юбилей на BMW 2002 и в същото време цитират обичайните по онова време в моторните спортове жълти фарове. Широката и атлетична стойка на автомобила се подчертава от преминаващата по цялата каросерия черна лента, която обединява елементите в предната част на автомобила. Друг детайл за познавачите: също като при предшественика мигачите са разположени над фаровете, вградени в карбоновата лента.

Предната броня, която формално цитира моделите от 70-те години на миналия век, визуално приближава BMW 2002 Hommage към пътя и категорично подчертава ориентацията към водача. Тя е иновативна технически и визуално и в комбинация с широката, атлетична стойка намеква за доброто сцепление и превъзходната управляемост в бързите завои. Независимо дали става дума за състезателна писта, междуградски или планински път – както навремето, така и сега дизайнът и турботехнологията гарантират оптимална радост от шофирането. Предната броня с цветовете на BMW Motorsport и огледалният надпис „turbo“ напомнят на дизайна на 2002 turbo, същото важи и за корпуса на страничното огледало от страната на водача. Акцентиращите повърхности от видим карбон сливат предната броня и праговете с пътя и в същото време са в технически контраст с повърхностите в цвета на каросерията.

Спортна задна част

Оформлението на задната част на BMW 2002 Hommage също цитира елементи на 2002 turbo. Също като навремето хоризонталното разделяне на разточителните повърхности и ясните линии подчертават широчината и изключителните спортни амбиции на автомобила – но в модерна интерпретация. Формата на задните светлини също е ориентирана към историческия образец: почти правоъгълните светлини формално обгръщат задната част. Повърхностите на задните светлини в модерна Black Panel визия позволяват вътрешността им да се вижда само когато за запалени. В изключено състояние се вижда просто черна хомогенна повърхност. Между двете задни светлини, отляво до регистрационния номер, е разположена емблемата на BMW – също като характерен елемент в оформлението на задната част на моделното семейство 02. Мощните арки на калниците обгръщат задната част и подчертават широката следа на автомобила. Карбоновият дифузор интегрира характерната изпускателна система с два накрайника и подсилва контакта на задната част с пътя със спортен акцент.

С интерпретацията на BMW 2002 BMW не само представя компактно спортно купе в класическите традиции на BMW Hommage автомобилите: BMW 2002 Hommage е ясно изражение на актуалната дефиниция на чистата радост от шофирането.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С трите си марки BMW, MINI и Rolls-Royce BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Като световна компания BMW Group управлява 31 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2015 г. BMW Group е реализирала приблизително 2,247 млн. автомобила и над 137 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за 2015 г. е приблизително 9,22 млрд. евро при приходи от 92,18 млрд. евро. Към 31 декември 2015 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 122 244 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

www.bmw.bg ; www.mini.bg

Facebook: http://www.facebook.com/BMWBulgaria ;

www.facebook.com/MINI.Bulgaria

You Тube: http://www.youtube.com/BMWBulgaria ; http://www.youtube.com/MINIBulgaria

Twitter: http://twitter.com/BMWBulgaria

 

 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

MINI CONCEPT ACEMAN.

Here you can see the world premiere of the MINI Concept Aceman.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.