Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW 507 на Елвис е живо: завръщане на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч

BMW Group Classic за пръв път представя пред обществеността напълно реставрирания роудстър на „Краля на рокендрола“ в рамките на популярното шоу за класически автомобили в Калифорния

Наследство
·
Heritage
·
Корпоративно наследство
·
Наследство на BMW
·
Събития за класически и исторически автомобили
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(48x, ~295,84 MB)

Едно от най-ефектните открития при олдтаймерите в последно време се радва на бляскавото си завръщане. BMW 507, карано от наричания още тогава „Крал на рокендрола“ американски музикант Елвис Пресли по време на военната му служба в Германия и което се смяташе за изчезнало близо 50 години, се завръща под светлините на прожекторите. След почти двегодишна интензивна работа BMW Group Classic върна роудстъра в първоначалното му състояние и за пръв път ще го представи пред обществеността в рамките на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч, САЩ. Посетителите на популярното шоу за класически автомобили ще могат да се насладят на BMW 507 с номер на шасито 70079 в точно онова състояние, в което то е получено от военнослужещия Елвис Пресли на 20 декември 1958 година: бяло лаково покритие, алуминиев V8 двигател с мощност 150 к.с. под предния капак, джанти с централни гайки, черно-бял интериор и радио тип Becker Mexico.

„С възможността BMW 507 на краля на рокендрола да бъде върнато в Мюнхен и да бъде реставрирано според желанията на предишния собственик Джак Кастор, се изпълни една мечта на всички участници“, казва Улрих Книпс, ръководител на BMW Group Classic. „Това бе един изключително въодушевяващ проект, който изпълва с голяма гордост не само нас, но сигурно и самия Джак“. Още представянето на нереставрираната находка в музея на BMW през лятото на 2014 година предизвика голямо въодушевление сред почитателите на олдтаймерите, но постави и някои въпроси: това наистина ли е било BMW 507 на Елвис Пресли? И ще е възможно ли роудстърът отново наистина да се превърне в бижуто от 50-те години?

От „Return to Sender“ към „It’s Now or Never“

Наистина състоянието на двуместният автомобил предизвикваше такива мисли. Първоначалната каросерия и детайлите бяха налични в почти пълна степен, но липсваха двигателят и трансмисията. Задната ос бе „резервна част“ с непознат произход, дъното на автомобила бе проядено от ръжда, седалките бяха износени, липсваше и арматурното табло. И ако завръщането на роудстъра в Мюнхен се проведе под мотото „Return to Sender“, то сега решението бе „It’s Now or Never“. Под ръководството на BMW Group Classic започна ново изграждане на автомобила, като освен собствените експерти за съвет бяха привлечени и външни специалисти, а резултатът поставя нови стандарти по отношение на реставрирането на едно BMW 507. Като се погледне назад, както историята на BMW 507 на Елвис, така и неговото реставриране са чист рокендрол: толкова вълнуваш като танца на „Краля“, изтощителен, емоционален и изпълнен с изненадващи поврати. Те разказват не само за младия войник Елвис Пресли, но и за опитния „майстор на планинските пътища“ Ханс Щук, за отпечатъците от целувки по бялото лаково покритие, за един пенсиониран инженер по космически технологии и неговия склад за тикви, за един прекалено голям двигател от Chevrolet, изработените от гумено-кокосова материя тапицерии за седалките и създадените с с 3D Print технология дръжки за отваряне на вратите и за сваляне на прозорците. И започва още три години преди началото на военната служба на „Краля“ в американската армия в Хесен. 

Митът сред рядкостите : BMW 507 на „Краля“.

С произведените само 254 екземпляра между 1955 и 1959 година BMW 507 винаги е било сред най-ексклузивните и търсени в моделната история на марката. Още непосредствено след световната си премиера на международното автомобилно изложение през 1955 година във Франкфурт създаденият от дизайнера Граф Гьорц двуместен автомобил е наречен от медиите „Мечтата от Изар“. Известни личности като Ален Делон, Урсула Андрес и Джон Съртийс допринасят за имиджа на модела като статус-символ, но около никой друг екземпляр не витаят толкова митове колкото около BMW 507 на Елвис Пресли. Близо 50 години то е смятано за изчезнало, междувременно дори не беше известно какъв е бил номерът на шасито на управляваният от „Краля“ автомобил, дали след приключване на службата си в Германия той изобщо го е транспортирал до САЩ и чия собственост е в момента.

Сега всички тези загадки са разрешени – благодарение на експертите от архива на BMW Group Classic и журналистката от САЩ Джаки Журе, която работи за списанието „Bimmer“ в Калифорния. Още през 2006 година тя проучила съобщенията от онова време за BMW 507 на Елвис, както и съответната литература за историята на модела и се натъкнала на съществен детайл. Множествени източници показват, че доставеното на Елвис Пресли в Германия BMW 507 не е било нов автомобил, а преди това е ползвано от състезателя Ханс Щук. Между май и август 2008 година познатият като „майсторът на планинските пътища“ пилот спечелил множество планински състезания в Германия, Австрия и Швейцария – с бяло BMW 507 с номер на шасито 70079 и регистрационен номер M–JX 800. Също така е известно и е доказано със снимки, че този роудстър, произведен на 13 септември 1957 година и представен няколко дни по-късно на автомобилното изложение IAA във Франкфурт, където многократно е бил тестван от представителите на медиите. Още през октомври 1957 година Ханс Щук представил автомобила на автомобилното изложение в Лондон и след това през Белгия, където презентирал автомобила на белгийския крал Бодуен, след което продължил към автомобилното изложение в Торино. Но това не е всичко: през лятото на 1958 година BMW 507 на Щук печели конкурса за красота във Висбаден и участва във филма „Hula-Hopp Conny“ на Bavaria Filmstudios с Корнелия Фробоес и Рудолф Фогел.

Точно този автомобил – който след всяка своя мисия е старателно поддържан от BMW, а междувременно е проведен и основен ремонт на двигателя и смяна на трансмисията – попада през есента на 1958 година при дилър във Франкфурт, който го предоставя за пробно шофиране на американския войник Елвис Пресли, който тогава е на 23 години. „Кралят“ е впечатлен спонтанно и решава да купи автомобила. На снимките, направени при предаването на автомобила, се вижда, че BMW 507 вече е бил с временни регистрационни табели. По-късно получил сменящи се всяка година регистрации на американската армия. Не само поради това идентифицирането на автомобила е било толкова трудно в продължение на десетилетия. Експертите на BMW Group Classic се убедили окончателно, когато открили застрахователна полица от декември 1958 година, на която освен собственика Елвис Аарон Пресли би отбелязан и номерът на шасито 70079. 

Обгрижван в Германя, радикално модифициран в САЩ

Елвис Пресли използвал BMW 507 за пътуване между жилището ви в Бад Наухайм и военната база на американската армия във Фридберг, винаги следен и често обграден от почитателки, които оставяли любовни послания с червилата си върху белия лак на роудстъра. За една рок-звезда тези знаци на любов не били необичайни, но за американския войник Пресли били неприятни. Проблемът бил реше с ново лаково покритие на роудстъра в червен цвят.

През март 1960 година армейската служба на Елвис Пресли в Германия приключила. По родните магистрали радостта от шофирането на откритото BMW явно го напуснала. Само няколко месеца по-късно вече червения роудстър с номер на шасито 70079 попаднал при дилър на Chrysler в Ню Йорк, който го продал на радио-водещия Томи Чарлс за смешно ниската от днешна гледна точка сума от 4 500 долара. Чарлс закарал автомобила родния си град Бирмингам, Алабама, където започвал доста успешна от спортна гледна точка, но и доста спорна като автентичност кариера. За подготовката за участие в състезания BMW 507 бил оборудван с двигател на Chevrolet, който изисквал толкова много място, че се наложило част от предната подрама да бъде отрязана. Заменени били и трансмисията и задната ос, както и уредите в кокпита. В Дайтона Бийч/Флорида Чарлс спечели едно състезание с радикално модернизирания роудстър, след това стартирал и при множество други надпревари, преди да продаде автомобила през 1963 година.

След още две смени на собствениците BMW 507 в крайна сметка попаднало в Калифорния. Инженерът по космически технологии Джак Кастор закупил автомобила през 1968 година, шофирал го рядко във всекидневието и след това решил да го прибере за по-късна реставрация. В Халф Муун Бей южно от Сан Франциско Кастор, страстен колекционер на исторически велосипеди, създал и впечатляваща колекция от класически автомобили. Той се ангажирал в множество съюзи на собствениците на олдтаймери и интензивно се занимавал с историята на закупените от него автомобили. 

Свещеният граал в склада за тикви

Кастор създал всеобхватно досие и за своето BMW 507. Така например един междувременно пенсионираният инженер открил статията в списание „Bimmer“. Кастор писал на авторката, съобщил й за своето BMW 507 с номер на шасито и я поканил да огледа автомобила. Той осъзнавал, че притежава бившия автомобил на „майстора на планинските пътища“ Ханс Щук, но до този момент можел само да предполага за връзката му с Елвис. Но за Джаки Журе нещата били ясни. Тя посетила Джак Кастор в неговия склад за тикви, където освен други стари автомобили се съхранявало и червеното BMW 507. „Джак беше вързал предния капак с въжета“, спомня си журналистката за този момент. „Трябваше ми малко време, докато достигнем до моторния отсек и открием щампования номер на рамата: 70079, Свещеният Граал сред серийните номера на BMW.“

Планираното възстановяване на роудстъра в първоначалното му състояние вече било подготвено от Джак Кастор с множество части, старателно прибрани в кашони. Липсвали само подходящ двигател и време за последователното стартиране на проекта. Но нещата се задвижили. Джаки Журе се свързала с BMW Group Classic, където били събрани нови данни за идентичността на ползваното от Елвис Пресли в Германия BMW 507, които били потвърдени и от издирените в САЩ доказателства. Джак Кастор не бил заинтересован да превърне в „бързи пари“ неочакваната допълнителна слава на своето BMW 507. Но контактите с BMW Group Classic се задълбочили. След много години, разговори с експертите за реставрация на олдтаймери при BMW Group Classic Клаус Кутчер и Аксел Клингер-Кьолайн се стигнало до споразумение. Освен закупуването на автомобила от BMW Group Classic то включвало и автентично възстановяване според представите на Кастор. 

От контейнера в музея а оттам в сервиза

Всичко стартирало през пролетта на 2014 година. BMW 507 и събраните от Джак Кастор резервни части били докарани в Германия в контейнер. Първата спирка бил музеят на BMW, където роудстърът бил представен пред удивената публика в рамките на специалното изложения „Elvis‘ BMW 507 – lost and found“. След това започнала реставрацията в сервиза на BMW Group Classic. Фаза номер едно – както е обичайно при такива проекти – била преди всичко деструктивна. Автомобилът бил разглобен напълно, което в случая отнело цяла седмица вместо планираните два дни. При това първо алуминиевата каросерия била отделена от стоманеното шаси. Като така било възможно оригиналната субстанция да се запази максимално. След това лаковото покритие от шасито било свалено във вана с киселина, а на каросерията – във вана с основа. Преди това били демонтирани окачването и всички остатъци от интериора.

И тъй като дори при BMW Group Classic наличието на оригинални части за BMW 507 е ограничено, се наложило много компоненти да бъдат изработени изцяло наново. При това традиционния ръчен труд в стила на 50-те години бил комбиниран с високотехнологичните модерни производствени процеси. Арматурното табло било отлято отново по оригиналния модел. При новото изграждане на седалките било възможно оригиналната стоманена конструкция да бъде използвана отново след старателно почистване от ръжда. Стоманените пружини били покрити с материал от кокосови влакна и гума. Този естествен материал серийно се използвал при BMW 507 през 50-те години, също както и слоевете филц и лен за оптимизиране на комфорта на седене. Дръжките за сваляне на прозорците и за отваряне на вратите били изработени по оригинални размери чрез изключително модерната технология за 3D печат. След това оригиналните реплики били дообработени и полирани до блясък. Гуменото уплътнение на капачката на резервоара била изработена по конвенционална технология. Тъй като този детайл е повреден от времето и при други BMW 5071 веднага била изработена малка серия. Сега собствениците на роудстъра могат да си го закупят от магазина за резервни части на BMW Group Classic. 

BMW 507 се завръща така както го у шофирал Ханс Щук, както го е купил Елвис и както го е желаел Джак Кастор за себе си

Двигателят за BMW 507 е бил изработен изцяло наново от отделни детайли. 3,2-литровият V8 агрегат отговаря точно на оригиналните спесификации на BMW 507, но заради неизбежно, но иначе необичайно смесване на стари и нови части не е получил сериен номер. Изрязаната някога предна подрама също трябвала да бъде създадена в първоначалната си геометрия и да бъде интегрирана в шасито. Като материал и изработка дървената лайстна за закрепване на гюрука напълно отговаря на стила на 50-те години на миналия век.

При лакирането на автомобила също е обърнато изключително внимание на максималната автентичност. BMW 507 отново блести в бял цвят. Нанасянето на грунда, боята и покривния лак не е извършено по обичайните днес методи, а по технология, която е била ползвана преди около 60 години. По този начин е избягнат желаният, но прекалено ярък за олдтаймер блясък на лаковото покритие.

Новото изграждане на V8 двигателя и използването на оригинални части и методи за производство също като лакирането отговаря прецизно на желанията на Джак Кастор. Преди началото на реставрацията той си представял роудстъра в оригиналното състояние, в което е бил при излизане от завода през 1958 година. Но желанието му да погледне BMW 507 с очите на „Краля“1 не могло да се изпълни. През ноември 2015 година Джак Кастор починал на възраст 77 години. Поради това той също ще бъде почетен в Пебъл Бийч. BMW 507, което за пръв път ще бъде представено там, е не само автомобилът на „Краля“, но и завещание на Джак Кастор и майсторско изпълнение на BMW Group Classic.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С трите си марки BMW, MINI и Rolls-Royce BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Като световна компания BMW Group управлява 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави. 

През 2015 г. BMW Group е реализирала приблизително 2,247 млн. автомобила и над 137 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за 2014 г. е приблизително 8,71 млрд. евро при приходи от 80,40 млрд. евро. Към 31 декември 2014 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 116 324 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

www.bmw.bg ; www.mini.bg

Facebook: http://www.facebook.com/BMWBulgaria ;

www.facebook.com/MINI.Bulgaria

You Тube: http://www.youtube.com/BMWBulgaria ; http://www.youtube.com/MINIBulgaria

Twitter: http://twitter.com/BMWBulgaria

 

 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

MINI CONCEPT ACEMAN.

Here you can see the world premiere of the MINI Concept Aceman.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.