Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW 2002 Hommage отдава почит на раждането на турбомотора. На Concours d’Elegance в Пебъл Бийч дизайнерският прототип ще напомни за легендарните успехи в моторните спортове

С BMW 2002 Hommage на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч BMW Group напомня за успехите на турбомоторите си. През 1973 година BMW 2002 turbo е първият сериен автомобил в Европа с турботехнология, която превръща BMW Серия 02 в истински спортен автомобил.

Дизайнерски решения, концепции и изследвания
·
Дизайн на BMW
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: 0035928060711

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~142,87 KB)
  
Photos(10x, ~43,97 MB)

С BMW 2002 Hommage на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч BMW Group напомня за успехите на турбомоторите си. През 1973 година BMW 2002 turbo е първият сериен автомобил в Европа с турботехнология, която превръща BMW Серия 02 в истински спортен автомобил. От съвременна гледна точка разработването на турбомотора на BMW е много важно за развитието на спортните лимузини на марката и за световната титла във Формула 1 през 1983 година, спечелена от Нелсън Пикет като първият пилот с турбомотор.

„С BMW 2002 Hommage празнуваме изключителното инженерно постижение, което се крие зад турботехнологията на BMW и я интерпретираме по нов начин под формата на дизайнерски прототип“, казва Карим Хабиб, главен дизайнер на автомобилите BMW. „С иконичното оранжево-черно лаково покритие автомобилът е със същите цветове, които се превърнаха в олицетворение на успехите през 70-те години за безбройните почитатели на моторните спортове.“ 

Представеният сега в Пебъл Бийч модел е продължение на BMW 2002 Hommage, което бе представено през май на Concorso d’Eleganza Villa d’Este. 

Самоуверен израз на чистата радост от шофирането

Спортният силует на BMW 2002 Hommage лежи ниско над пътя: компактните пропорции с дълго междуосие, късите надвеси и подчертания „Sharknose“ обещават вълнуващо изживяване при шофиране, изпълнено с динамика и пъргавина. Аеродинамичните детайли като големите спойлери отпред и отзад, както и множеството отвори за въздух осигуряват оптимално обтичане и максимално аеродинамично притискане при всяка ситуация на пътя. 

Модерна интерпретация на исторически детайли

Особено силно впечатление отстрани правят подчертаните арки на колелата. Те цитират хомологираната версия на BMW 2002 turbo, при която поради значително разширената следа на каросерията са били монтирани особено широки калници. Hommage-автомобилът интерпретира този детайл като хармонично интегрирано решение. Прецизната работа с повърхностите и линиите обгръща мощните арки на калниците и ги подчертава допълнително. 

Може би най-значителната препратка към историческото BMW 2002 е карбоновата лайстна, която преминава по цялата дължина на BMW 2002 Hommage и визуално го разделя на две в хоризонтална посока. 20-инчовите алуминиеви джанти с Bicolor дизайн допълват излъчването на автомобила. Модерният дизайн със старателно фрезовани тънки спици напомня на джантите от моторните спортове в миналото, а златистите на цвят спирачни апарати с лого на М поставят висококачествен акцент. 

50 години история

Предната част на BMW 2002 Hommage е особено самоуверена и изключително динамична. Оформлението й връща лентата назад с 50 години и комбинира характерната, хоризонтална графика на Серия 02 с модерни елементи на BMW. С линиите и формите си предния капак цитира т. нар. копие, издължен елемент по средата на капака, който леко се разширява към бъбрековидната радиаторна решетка и там формално обгръща емблемата на BMW. Другите прецизни линии придават на структура на матовата повърхност. В центъра на предната част е разположена типичната двойна бъбрековидна радиаторна решетка. Скулптурираните     черни двойни пластини на бъбрековидната радиаторна решетка придават финес в детайлите. Както при BMW 2002, така и при BMW 2002 Hommage от двете страни на предната част са разположени два кръгли фара. Рефлектиращият златист цвят на фаровете напомня както за „златния“ 50-ти рожден ден на BMW 2002, така и жълтите, типични за моторните спортове от онова време фарове. Черна хоризонтална лента съчетава дизайнерските елементи отпред и с това подчертава широката и атлетична стойка на автомобила. Друг детайл за познавачите: също като при BMW 2002 мигачите са разположени отделно, вградени в карбоновата лайстна. 

Голямата предна броня с аеродинамична функция, която формално е препратка към моделите от 70-те години, при BMW 2002 Hommage визуално е разположена по-близо до пътя. Иновативна технически и като форма, в комбинация с широката, атлетична стойка тя подсказва за най-доброто сцепление и изненадващата управляемост в бързите завои. Независимо дали по състезателна писта, междуградски пътища или планински проходи – както навремето, така и сега дизайнът и турботехнологията гарантират оптимална радост от шофирането. Огледалният надпис „turbo“ напомня оформлението на 2002 turbo. Акцентиращите повърхности от видим карбон допълват предната броня и праговете и поставят технически контраст на повърхностите в цвета на каросерията. 

Спортна задна част

Оформлението на задната част на BMW 2002 Hommage също цитира елементи на 2002 turbo. Също като преди години хоризонталното разделяне на разточителните повърхности и ясните линии подчертават широчината и изключителните спортни амбиции в тяхната модерна интерпретация. Почти правоъгълните светлини формално завършват задната част. Стъклата на задните светлини с модерна визия Black Panel позволяват вътрешността им да се вижда само когато са активирани, иначе се вижда само черна хомогенна повърхност, която подчертава впечатлението за обгръщаща автомобила лента. Отдясно между двете задни светлини до регистрационния номер е разположена емблемата на BMW – също характерен елемент на оформлението на Серия 02. Мощните арки на калниците обгръщат задната част и подчертават широката следа. Дифузорът от карбон интегрира накрайниците на двойната изпускателна и придава спортен акцент на автомобила. 

С интерпретация на BMW 2002 BMW представя не само едно компактно спортно купе в класическите традиции на BMW Hommage автомобилите: BMW 2002 Hommage е ясно изражение на актуалната дефиниция на чистата радост от шофирането.

 

 

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С трите си марки BMW, MINI и Rolls-Royce BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Като световна компания BMW Group управлява 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави.

 

През 2015 г. BMW Group е реализирала приблизително 2,247 млн. автомобила и над 137 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за 2014 г. е приблизително 8,71 млрд. евро при приходи от 80,40 млрд. евро. Към 31 декември 2014 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 116 324 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

www.bmw.bg ; www.mini.bg

Facebook: http://www.facebook.com/BMWBulgaria ;

www.facebook.com/MINI.Bulgaria

You Тube: http://www.youtube.com/BMWBulgaria ; http://www.youtube.com/MINIBulgaria

Twitter: http://twitter.com/BMWBulgaria

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.