Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Зареждането започва – MINI минава на електричество.

Шефът на марката MINI Себастиян Макензен и ръководителят на продуктовата гама Петер Волф тестваха първия Plug-in хибриден модел на британската премиум марка.

MINI
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: 0035928060711

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~137,13 KB)
  
Photos(6x, ~26,21 MB)

Типичната за MINI радост от шофирането среща мобилността с нулеви локални емисии. Тази комбинация скоро ще се превърне в реалност с първия Plug-in хибриден модел на марката. Процесът на разработка за серийно производство на този автомобил, чието задвижване се състои от двигател с вътрешно горене и електромотор и което за пръв път позволява чисто електрическо шофиране, е почти приключен. С това започва нова фаза, и то не само за почитателите на марката, и напрежението се повишава. Време е за шефа на марката MINI Себастиян Макензен и ръководителят на моделните семейства на MINI Петер Волф, да се насладят на новата форма на типичното за марката Gokart усещане в близък до серийния вариант тестов автомобил. „С този модел ние искаме да убедим почитателите на MINI в качествата на хибридното задвижване“, казва Макензен, „и искаме да въодушевим всички, които вече имат опит с хибридните автомобили, с усещанията при MINI.“ Ключът към това се крие в интелигентното управление на енергията, което управлява взаимодействието на двигателя с вътрешно горене и електромотора. При първия Plug-in хибриден модел на MINI е наблегнато не само на ефективността, но и преди всичко на радостта от шофирането. 

На пръв поглед тестовият автомобил не се разпознава като хибриден модел. И това се дължи не само на типичното маскировъчно фолио. Под интегрирания под левия Side Scuttle капак се крие щепселът за зареждане на високоволтовата батерия. И в кокпита на пръв поглед всичко изглежда познато. Блокът на системата Старт/ Стоп в центъра на лайстната с Toggle превключватели е жълт вместо червен. Но както винаги за стартиране на автомобила е достатъчно да натиснете бутона. Но обърнете, внимание, стартът е напълно безшумен, защото хибридният модел винаги стартира в електрически режим. Мястото на оборотомера на кормилната колона е заето от индикатор за мощността. И си струва да го следите, особено през първите километри. Защото там - зависимост от скоростна и интензивността, с която се натиска педала на газта – може да се види с какви резерви от мощност разполага електромотора, преди да се включи двигателят с вътрешно горене.

„С течение на времето водачът започва да предусеща това“, обещава Волф. И това усещане е подчинено на радостта от шофирането. MINI с хибридно задвижване използва типичният за електромоторите напълно използваем още от старта въртящ момент за подобно на катапулт ускорение. И в рамките на града винаги остава вярно на режима на движение при нулеви локални емисии. Високоволтовата батерия под задните седалки осигурява електроенергия за дълга електрическа радост от шофирането. В стандартния режим AUTO eDRIVE е възможна скорост до 80 км/ч, а в режим Modus MAX eDRIVE – дори до 125 км/ч. За Макензен това е въпрос на характер: „В един хибриден модел на MINI трябва да можете да се насладите интензивно и на електрическата мобилност. А това означава, че напълно електрическото шофиране не трябва да е възможно само до 30 или 40 км/ч, а и извън границите на града.“ 

По време на пътуването с пробния автомобил той тества границите, за да установи, че едно особено силно натискане на педала на газта е достатъчно за активирането на втория двигател. С общата системна мощност на двата двигателя първото MINI сред хибридните автомобили веднага се изкачва на почетната стълбица при оценките на ускорението. Но ускорението е само едната страна от Go-kart усещането. MINI с два двигателя трябва да докаже прецизната си управляемост, най-вече при спортно шофиране по завои. И тук отново удря часът на Plug-in хибридната концепция. „По принцип окачването не е променено спрямо моделите с конвенционално задвижване“, казва Волф, „и хибридната концепция се отразява много добре на настройките“. Защото благодарение на разположените ниско отзад компоненти на eDrive се снишава центърът на тежестта и теглото се разпределя равномерно между предната и задната ос – най-добрите предпоставки за още по-висока, типична за MINI пъргавина. Освен това има и една особеност, която също се дължи на задвижващата концепция. Електромоторът подава мощността си към задните колела, а двигателят с вътрешно горене задвижва предните колела. Тъй като интелигентното управление на енергията е свързано с динамичния контрол на стабилността (DSC), сцеплението и стабилността по курса могат да бъдат оптимизирани и от задвижващата система. „Когато се появи опасност от приплъзване на задвижваните колела, просто се активира вторият двигател, за да се осигури допълнително сцепление при потегляне или прецизно завиване в завоите“, обяснява Волф. Освен това интелигентното управление на енергията предлага и друга възможност за взаимодействие на двата двигателя. На автомагистралата Макензен активира третия режим, който може да бъде избран чрез превключвателя на eDrive: SAVE BATTERY. При него автомобилът се задвижва от двигателя с вътрешно горене. В същото време е възможно поддържане на постоянно ниво на степента на заряд на високоволтовата батерия или повишаването й чрез генератора, така че по-късно да разполагате с достатъчно електроенергия за чисто електрическо шофиране. Така при края на пробното шофиране MINI отново се движи безшумно из града. Индикаторът за статуса в кокпита напомня кога резервите от електроенергия трябва да бъдат възстановени от Wallbox или контакт. Но още е рано за зареждане. Plug-in хибридният модел на MINI е изразходвал съвсем малко бензин – и това също е MINIMALISM от ново измерение.

 

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.