Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Group продължава да развива успешната концепция BMW i Ventures и увеличава сътрудничеството си със стартъпи

Собствен рисков фонд с до 500 милиона евро за 10 години +++ Инвестиции в много области +++ По-висока независимост +++ Присъствие в стартъп центъра на Силициевата долина +++

Корпоративни
·
Корпоративни финанси, факти и цифри
 

Press Contact.

Dessyslava Stoichkova
BMW Group

Tel: 123
Fax: +359-28-070-710

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~148,43 KB)
  
Photos(1x, ~6,58 MB)
  • Собствен рисков фонд с до 500 милиона евро за 10 години;
  • Инвестиции в много области;
  • По-висока независимост;
  • Присъствие в стартъп центъра на Силициевата долина.

 

BMW Group продължава да развива успешната концепция на своя рисков капитал и за тази цел залага на фонд за рискови инвестиции в размер на 500 милиона евро за период от 10 години. Това позволява инвестиции на BMW i Ventures в разширени области , например автономното шофиране или дигитализацията, и осигурява допълнителен достъп до технологиите на бъдещето. BMW i Ventures, който е основан през 2011 г. в Ню Йорк с първоначален капитал от 100 милиона долара, мести своето седалище в Силициевата долина, най-важният център за стартъпи в САЩ. Благодарение на високата си самостоятелност подразделението за рисков капитал може за в бъдеще да взима бързи решения за инвестиции и по този начин да привлича успешни и многообещаващи стартъпи в международен мащаб.

Инвестициите в стартъпи се доказаха като многообещаващи както в икономическо, така и в стратегическо отношение и създават устойчива стойност за BMW Group. BMW i Ventures подразделението, създадено като част от BMW i, подчертава ролята на BMW i като източник на иновации в BMW Group и гарантира, че компанията е технологичен пионер. С разширяването на BMW i Ventures BMW Group прави следващата последователна стъпка към реализирането на стратегията си Number ONE > NEXT.

„Днес иновациите все повече идват от стартъп компаниите. Рисковите капитали ни позволяват да разгърнем този потенциал още в ранна фаза. За да постигнем това, сега даваме на BMW i Ventures значително по-широка база и ще разширим ангажираността си в Европа и Азия, както и в новото си седалище в Силициевата долина“, казва Петер Шварценбауер, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за MINI, BMW Motorrad, Rolls-Royce и следпродажбената дейност. „Атмосферата на пълна откритост и на обмяната на идеи, която характеризира стартъп сцената, е изключително обогатяваща за иновационен лидер като BMW“, допълва той.

Дейността, свързана с рисковите капитали, на BMW Group е базирана на обмяна в две направления:

Отвън-навътре: Миноритарното участие на BMW i Ventures в най-добрите и иновативни стартъпи осигурява на BMW Group външен достъп до иновации и така гарантира технологичната лидерска роля на концерна.

Отвътре-навън: BMW i Ventures не само подпомага финансово стартъпи, но и предоставя вътрешни, немонетарни ресурси или т.нар. „умен капитал“, като например техническа експертиза и достъп до мрежата на наложил се в световен мащаб партньор.

„Мобилността на бъдещето и на нашия бранш се определя от все по-бързата технологична промяна. Всеки който иска да има успех, трябва да моделира тази промяна и да има достъп до най-добрите идеи“, казва Клаус Фрьолих, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за разработките. „С BMW i Ventures ние сме близо до новаторите в най-различни области и техните иновации. Преимуществото за нашите партньори е в това, че им предлагаме достъп до 100-годишен опит в автомобилното производство и решаването на сложни въпроси и процеси. Заедно можем да ускорим промените и развитието“, допълва Фрьолих.

В бъдеще BMW i Ventures ще работи самостоятелно и под ръководството на два управляващи партньора – Улрих Куай и Уве Хиген, и ще докладва за своята дейност на Управителния съвет на BMW Group, съставен от трима члена от Борда на директорите и ръководителя на отдел „Корпоративно планиране и продуктова стратегия“. По този начин BMW i Ventures ще получи висока самостоятелност, за да може да взима бързо инвестиционни решения, според нуждите на индустрията.

„Ние се занимаваме с постоянно увеличаващ се спектър от теми, далеч отвъд автомобилното производство. За тази цел трябва да сме готови да тръгнем и по нови пътища и да инвестираме в многообещаващи създатели на иновации“, казва д-р Фридрих Айхинер, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за финансите.

BMW i Ventures допреди се е фокусирал върху мобилните услуги и електромобилността, а сега ще бъде разширен, за да покрие целия спектър от иновации в BMW Group във всички сфери по стратегията Number ONE > NEXT, дори тези отвъд класическото автомобилостроене. Бъдещите полета на дейност ще се концентрират върху „Всеобхватна технология и дигиталната автомобилна технология“, „Мобилност и дигитални услуги“, „Потребителско преживяване“ и „Съвременни продуктови технологии“.

BMW i Ventures е създаден през 2011 г. със седалище в Ню Йорк в рамките на новата стратегическа насоченост на BMW Group успоредно с бизнес направлението за мобилни услуги като част от подмарката BMW i. От основаването си BMW i Ventures успешно е реализирал над 15 различни инвестиции в стартъпи, свързани с мобилността.

Така например от 2014 г. BMW i Ventures държи миноритарно дялово участие в базирания в Сан Франциско технологичен стартъп RideCell. От април тази година RideCell като системен партньор на ReachNow, премиум услугата за споделени автомобили на BMW Group в САЩ, е отговорен за IT-платформата и всички клиентски интерфейси, през които минават резервациите и разплащанията.

Друг пример е Chargepoint със седалище в Кембъл, Калифорния, която също е фирма от портфолиото на BMW i Ventures. Chargepoint, със своите над 31 000 зарядни станции, успешно си партнира с ChargeNow, услуга на BMW Group, която осигурява лесен достъп до постоянно разширяващата се мрежа от обществени станции за зареждане. В съвместен проект с BMW и още един производител Chargepoint е инсталирала 95 станции за бързо зареждане на Източното и Западното крайбрежие на САЩ.

Най-новата инвестиция на BMW i Ventures е позиционираната в Силициевата долина Carbon3D , която вече отразява разширения фокус на подразделението за рискови капитали и осигурява достъп на BMW Group до ползването на 3D печат при производството на части за автомобили.

 

 

BMW Group България Корпоративни комуникации

Десислава Стоичкова, Експерт Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: dessyslava.stoichkova@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С трите си марки BMW, MINI и Rolls-Royce BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Като световна компания BMW Group управлява 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2015 г. BMW Group е реализирала приблизително 2,247 млн. автомобила и над 137 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за 2014 г. е приблизително 8,71 млрд. евро при приходи от 80,40 млрд. евро. Към 31 декември 2014 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 116 324 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.