Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Световна премиера на BMW Art Car на Джон Балдесари на Art Basel в Маями Бийч 2016. Автомобилът ще се състезава в Rolex 24 на пистата Дайтона

BMW Art Car на Джон Балдесари отпразнува своята световна премиера на 30 ноември, VIP премиерният ден на тазгодишния Art Basel в Маями Бийч. Деветнадесетият автомобил от BMW Art Car Collection е създаден от американския майстор на концептуалното изкуство и бе представен в рамките на ексклузивен прием в Ботаническата градина на Маями Бийч.

Корпоративни
·
Културни въпроси
·
Art Car
 

BMW Art Car на Джон Балдесари отпразнува своята световна премиера на 30 ноември, VIP премиерният ден на тазгодишния Art Basel в Маями Бийч. Деветнадесетият автомобил от BMW Art Car Collection е създаден от американския майстор на концептуалното изкуство и бе представен в рамките на ексклузивен прием в Ботаническата градина на Маями Бийч в присъствието на художника, както и на Лудвиг Вилиш, Президент и Главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка и Йенс Маркард, Директор на BMW Motorsport. BMW M6 GTLM на Джон Балдесари, състезателен автомобил с мощност от 585 к.с., ще бъде достъпен за широката публика до края на Art Basel. Следвайки 40-годишната традиция на BMW Art Cars, „скулптурата на колела“ на Балдесари ще докаже възможностите си на състезателната писта в Дайтона на 28 и 29 януари 2017 г. в рамките на Rolex 24 на пистата Дайтона.

Лудвиг Вилиш, Президент и Главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка: „За нас е чест днес да добавим новият шедьовър от Джон Балдесари в BMW Art Car Collection. Като един от най-важните съвременни артисти днес Джон се присъединява към групата на артисти като Калдер, Хокни, Уорхол и Куунс, които допринесоха за тази колекция през изминалите 40 години. С комбинацията от цветове, форми и шрифтове Балдесари е останал верен на стила си – а резултатът задължително трябва да се види, както в музея, така и на състезателната писта в Дайтона в началото на следващата година.“

 

BMW Art Car #19 на Джон Балдесари

„Досега съм създал само една единствена творба, която включва автомобил, и това бе картина на такъв. Затова при проекта BMW Art Car навлезнах в непознат терен, и то не само по отношение на субекта, но и защото преминах от двуизмерното към триизмерното изкуство. Предизвикателство, на което аз наистина се насладих! Идеите просто извираха от мен: например червената точка на покрива, която се вижда само отгоре, „FAST“ от едната страна и изображението на автомобила - от другата. Харесва ми двусмислието от едновременното въздействие на дву- и триизмерността. Ако гледате на автомобила като на икона на съвременното изкуство, то моята концепция е игрива сатира, но в същото време извежда на преден план и някои от моите запазени марки. Може да се каже, че BMW Art Car категорично е типичен Балдесари и е най-бързата творба, която съм създавал някога!“ – Джон Балдесари.

Като легенда в арт сцената на Лос Анджелис при 19-я BMW Art Car Джон Балдесари се връща към известни запазени марки на своите художествени творби. При оформлението на автомобила американският художник ползва наложили се методи и създава иконична творба, която по уникален начин комбинира креативните практики от последните 50 години. Като заклет минималист той работи само с червен, жълт, син и зелен цвят и поставя познатите си акценти с монохромните точки и по M6 GTLM. Ироничната игра на Балдесари с многоизмерността на състезателния автомобил като художествен обект се демонстрира особено впечатляващо от графичното отражение на автомобила отстрани. С „FAST“ като централен типографски елемент художникът пренася навън и мощността на своя BMW Art Car и я прави визуално видима както за зрителите на състезателната писта, така и за посетителите в музея.

Джон Балдесари ръководи проектирането на 19-я BMW Art Car, която бе изпълнена с помощта на екип от инженери на BMW в началото на ноември в BMW Body & Paint Training Center Запад в Окснард, Калифорния

 

BMW M6 GTLM на състезателната писта

BMW M6 GTLM отпразнува премиерата си през януари 2016 г. на международната писта Дайтона. Автомобилът се представи блестящо още при първото си състезание и се класира на пето място. На същото място на 28 и 29 януари 2017 г. 19-ят BMW Art Car ще се изправи срещу конкурентите си на състезателната писта при легендарното 24-часово състезание на Дайтона. Автомобилът ще се състезава за BMW Team RLL, който участва в шампионата WeatherTech SportsCar (IWSC) на Международната асоциация по моторни спортове. От 2009 г. BMW Team RLL е завоювал 5 титли и 12 победи заедно с BMW Motorsport Северна Америка. Първият сезон за BMW M6 GTLM също премина успешно. Автомобилът записа три класирания на почетната стълбица в Себринг, Уатйинг Гален и Роуд Америка. Регистрираните успехи ще продължат и през 2017 г. Зад волана на BMW Art Car ще се редуват Бил Ауберлен (САЩ), Александер Симс (Великобритания), Аугусто Фарфус (Бразилия) и Бруно Щренглер (Канада).

„За нас е голяма чест да стартираме с 19-я BMW Art Car на състезателната писта – и то на толкова изпълнено с традиции събитие като 24-те часа на Дайтона. Дизайнът на BMW M6 GTLM е наистина уникален. Ние ще дадем най-доброто от себе си, за да може това произведение на изкуството на колела да бъде не само визуален акцент, но и да постигне успех на състезателната писта,“ каза Директорът на BMW Motorsport Йенс Маркард.

 

Размери

 

Дължина:

4 944 мм

 

Широчина:

2 046 мм

 

Междуосие:

2 910 мм

 

Тегло:

под 1 250 кг (без водача, в зависимост от регламента)

 

Двигател

 

Тип:

Базиран на серийния двигател S63, леко модифициран BMW Motorsport агрегат с технология M TwinPower Turbo

 

Конструкция:

V8

 

Работен обем:

4 395 куб. см

 

Мощност:

Възможни са до 585 к.с. (в зависимост от класа)

 

Каросерия

-самоносеща стоманена каросерия

- заварена клетка за сигурност по нормите на FIA

- краш-структури от карбон отпред и отзад

 

Резервоар

-вместимост: до 120 л (в зависимост от регламента/ BoP)

Спирачки

-6-бутални спирачни апарати отпред

- 4-бутални спирачни апарати отзад

    

 

 

Световна премиера на Art Basel в Маями Бийч

Като глобален партньор на Art Basel BMW Group вече дълги години представя легендарните BMW Art Cars на изложенията в Маями Бийч и Хонконг. След като в миналото в ботаническата градина на Маями Бийч бяха представени „скулптурите на колела“ на Джеф Куунс, Рой Лихтенщайн и Робърт Раушенберг, тази година BMW отново продължава традицията и ползва тази важна художествена платформа, за да представи там за пръв път пред световната общественост 19-я BMW Art Car на Джон Балдесари.

Тазгодишното издание бележи 15-та годишнина на Art Basel в Маями Бийч, Флорида. От 1 до 4 декември 2016 г. повече от 200 водещи галерии от Северна Америка, Европа, Латинска Америка, Азия и Африка ще представят творбите на над 4000 художници от 20- и 21-ви век. Както и през предишните години, BMW ще предостави официален VIP шатъл за гостите на изложението. С автомобилите щандът на изложението ще бъде оптимално свързан с различните сателитни прояви. Освен това в рамките на Art Basel в Маями Бийч през 2016 г. ще се проведе и следващият кръг за BMW Art Journey – глобалната инициатива на Art Basel и BMW за насърчаване на млади творци от целия свят. Сред досегашните победители са Самсън Йънг, Хенинг Фер и Филип Рюр, както и Абигейл Рейнолдс.

 

BMW Art Car Collection

От 1975 г. досега 17 творци от целия свят са създали BMW Art Cars на базата на актуални автомобили на BMW. Колекцията е създадена, когато френският състезател и почитател на изкуството Ерве Пулен, заедно с тогавашния шеф на BMW Motorsport Йохен Неерпаш, отправят молба към своя приятел и творец Александер Калдер да разработи дизайн на автомобил. Резултатът е BMW 3.0 CSL, което през 1975 г. участва в състезанието „24 часа на Льо Ман“ и се превръща в любимец на публиката – така се ражда BMW Art Car Collection. BMW Art Cars се представят не само в своята родина, в музея на BMW          в Мюнхен, но и в рамките на международни изложби и музеи в Азия, Европа и Америка.

През ноември 2015 г. BMW Group обяви в музея Solomon R. Guggenheim творците на следващите два BMW Art Cars: освен американеца Джон Балдесари в момента друг автомобил за легендарната колекция се създава от Чао Фей. Тя е един от най-важните съвременни творци на Китай, наскоро отличена с наградата CAA Artist of the Year и г. със самостоятелна изложба в MoMA PS1 през 2016 г.. Световната премиера на 18-я BMW Art Car ще бъде през лятото на 2017 г. Със своя ангажимент Чао Фей и Джон Балдесари се нареждат сред известните творци като Александер Калдер, Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Роберт Раушенберг, Дейвид Хокни и Джеф Куунс.

Журито за 18-я и 19-я BMW Art Car се състои от: Ричард Армстронг, Директор на Музея Solomon R. Guggenheim (Ню Йорк); Крис Деркон, бивш директор на Tate Modern (Лондон), Хуан Гайтан, Музей Tamayo Arte Contemporáneo (Мексико Сити); Габриел Хорн, Директор на Berlin Biennale (Берлин); Удо Кителман, Директор на Nationalgalerie Staatliche Музей Берлин; д-р Матиас Мюлинг, Директор на градската галерия в Ленбаххаус (Мюнхен); Ханс-Улрих Обрист, Зам. директор на Serpentine Gallery (Лондон); Шветал А. Пател, Kochi-Muziris Biennale (Индия); Беатрикс Руф, Директор на Музей Stedelijk (Амстердам); Биси Силва, Директор на The Centre for Contemporary Art (Лагос); Филип Тинари, Директор на Ullens Center for Contemporary Art (Пекин) и Адам Д. Вайнберг, Директор на Whitney Museum of American Art (Ню Йорк).

 

Приложена може да намерите пълна информация за проекта на английски език.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации

Десислава Стоичкова, Експерт Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: dessyslava.stoichkova@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С трите си марки BMW, MINI и Rolls-Royce BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Като световна компания BMW Group управлява 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2015 г. BMW Group е реализирала приблизително 2,247 млн. автомобила и над 137 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за 2014 г. е приблизително 8,71 млрд. евро при приходи от 80,40 млрд. евро. Към 31 декември 2014 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 116 324 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.