Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW M Drive Tour 2018 представя новото BMW М5.

Превърналото се в традиционно събитие BMW M Drive Tour за четвърта поредна година демонстрира възможностите на гамата BMW M пред български клиенти и медии. Над 150 участника от цялата страна имаха възможност да изпитат на писта Серес характеристиките на автомобилите BMW M, както и да се запознаят с почти неограничените възможности за индивидуализация с програмите на BMW M Individual и оригинални части и аксесоари BMW M Performance. Фокус в тазгодишното издание е премиерата на новото BMW M5.

 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: 0035928060711

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~154,21 KB)
  
Photos(120x, ~830,74 MB)

Превърналото се в традиционно събитие BMW M Drive Tour за четвърта поредна година демонстрира възможностите на гамата BMW M пред български клиенти и медии. В продължение на три дни над 150 участника от цялата страна имаха възможност да изпитат на специално подготвената писта Серес характеристиките на автомобилите BMW M, както и да се запознаят с почти неограничените възможности за индивидуализация с програмите на BMW M Individual и оригинални части и аксесоари BMW M Performance. Фокус в тазгодишното издание е премиерата на новото BMW M5.  

С новото BMW M5 (среден разход на гориво: 10.5 л/ 100 км*; CO2 емисии: 241 г/ км*) BMW M GmbH поема по нови пътища: за пръв път при високотехнологичния седан се използва задвижване на четирите колела M xDrive. С това BMW M5 достига до нови измерения на динамиката на управлението и освен това печели пригодност за всекидневието при всякакви условия на пътя. В същото време то последователно продължава традицията от 1984 г. на автомобилна концепция на луксозна бизнес лимузина с четири врати с потенциал за състезателната писта, инициирана от първото BMW М5. 

Разработената от BMW M GmbH нова система за задвижване на четирите колела M xDrive е най-емоционалното задвижване във високотехнологичния сегмент. Тя работи с централна раздатъчна кутия с многодисков съединител и ситуативно, напълно променливо разпределя мощността между предната и задната ос. За оптимално сцепление при всякакви метеорологични и пътни условия допринася и Активният М диференциал на задната ос, който също е напълно променлив и осигурява блокаж между 0 и 100 %. 

Характерът на M xDrive може да бъде определян индивидуално от водача. На разположение са пет различни конфигурации, базирани на комбинациите между режимите на DSC (DSC on, MDM, DSC off) и режимите на M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD). Още при базовата настройка с включен DSC (Динамичен контрол на стабилността) и 4WD системата допуска леко превъртане на задните колела при ускорение на излизане от завои, с което допринася за спортната пъргавина на новото BMW М5. В режим M Dynamic (MDM, 4WD Sport) M xDrive позволява лесно контролирани дрифтове. Трите режима на M xDrive при изключен DSC са замислени да задоволят желанията и на запалените водачи и предимно при шофиране на състезателната писта. При тях може да избира между три конфигурации до чисто задно задвижване (2WD) като при този режим водачът може да избира свой собствен ъгъл на дрифт и разкрива чиста динамика на управлението за майсторите на волана. 

Като задвижване и в новото BMW M5 работи 4.4-литров V8 битурбо двигател с технология M TwinPower Turbo. Инженерите на М значително са модернизирали двигателя спрямо предишния модел. Новоразработеният турбокомпресор, изключително ефективното индиректно охлаждане на нагнетявания въздух и по-високото налягане на впръскването осигуряват по-висока мощност и, преди всичко, въртящ момент. Мощността от 441 кВт/ 600 к.с. е се развива при 5 600 – 6 700 об/ мин. Максималният въртящ момент от 750 Нм е на разположение още от 1 800 об/ мин и се запазва на това много високо ниво до 5 600 об/ мин. Управляемата чрез карта, напълно променлива маслена помпа осигурява ситуативно подаване на масло за новото BMW M5 дори и при шофиране по състезателна писта. Впечатляващите стойности на динамичните характеристики на новото BMW M5 говорят сами за себе си: ускорение от 0 до 100 км/ ч за само 3.4 сек., до 200 км/ ч за 11.1 сек. Максималната скорост е ограничена електронно при 250 км/ ч, по желание с M Drivers Package едва при 305 км/ ч. 

Пренасянето на мощността при новото BMW M5 е поверено на специално настроена осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. В режим D тя осигурява комфортно, напълно автоматично превключване, но предавките могат да бъдат сменяни и секвенциално ръчно. Това става по избор или чрез компактния селектор на трансмисията на средната конзола, или чрез лостчетата за превключване на волана. Благодарение на Drivelogic водачът може да адаптира характеристиките на трансмисията към личните си предпочитания. За използване по състезателната писта осемстепенната трансмисия M Steptronic осигурява екстремно къси времена за превключване и с това допринася за изключително високата пъргавина и динамика на управлението на новото BMW M5. 

Окачването на новото BMW M5 също е настроено за шофиране във всекидневието при максимално сцепление и изживяване на ненадминатата динамика на управлението на състезателната писта. Също като двигателя, трансмисията и M xDrive то е настроено от опитни специалисти и състезателни пилоти на локации включващи най-вълнуващата тестова писта на света, известната Северна отсечка на Нюрбургринг. Високотехнологичните подсилвания в предната и задната част осигуряват екстремно здрава структура на каросерията, а с това и изключително спонтанна обратна връзка от автомобила най-вече при много спортни условия на шофиране. 

При настроените специфично за М Променлив контрол на амортисьорите (VDC) и кормилното управление M Servotronic водачът може да избира между трите режима Comfort, Sport и Sport Plus. Характеристиките на двигателя също могат да бъдат конфигурирани индивидуално чрез трите режима Efficient, Sport и Sport Plus. Чрез двата бутона М1 и М2 на М волана могат да бъдат запаметени и след това активирани две свободно конфигурируеми настройки за всички режими на двигателя, трансмисията и режимите на M xDrive, DSC и Head-Up дисплея. 

С оглед изискванията към динамиката на управлението каросерията на новото BMW M5 е променена спрямо базовия модел BMW Серия 5. Инженерите на М са оформили по нов начин предните, по-широки странични панели и облицовката на предната броня с по-големи отвори за подаване на въздух към охладителните системи и спирачките. Нов е и задният дифузор. Четирите тръби на изпускателната система подсказват не само визуално за мощността на BMW M5, но и осигуряват подходящия спортен звук благодарение на управляемите клапи, които се настроиват от водача чрез бутон. 

Предният капак е със специфичен за М дизайн, изработен е от алуминий и има характерни гънки. Техните линии продължават в серийния много лек покрив, изработен от карбонов композит (CFRP) – стандартно оборудване за новото М5. Понижаването на теглото благодарение на покрива от CFRP и на другите детайли като изпускателната система допринасят за това новото BMW M5 със задвижване на четирите колела M xDrive да е по-леко от предшественика си. 

По-леки от конвенционалните спирачки от чугун са и монтираните серийно при новото BMW M5 M композитни спирачки. С лакираните в син цвят шестбутални спирачни апарати отпред и еднобутални апарати отзад, както и перфорираните и вътрешно вентилирани спирачни дискове на всички колела те осигуряват отрицателно ускорение, съобразено с динамичните характеристики на автомобила. Още по-висока стабилност имат опционалните M карбонови керамични спирачки, които се разпознават по лакираните в златист цвят спирачни апарати, каито и са по-леки с 23 кг. 

Новото BMW M5 серийно се оборудва с полирани 19-инчови алуминиеви джанти (отпред: 9.5 x 19. отзад: 10.5 x 19) в цвят Orbit Grey със специфични за М гуми с размер 275/40 R 19 отпред и 285/40 R 19 отзад. Като опция се предлагат 20-инчови джанти (отпред 9.5 x 20 с гуми 275/35 R 20, отзад 10.5 x 20 с гуми 285/35 R 20). Новото BMW M5 серийно се оборудва с М седалки с кожена тапицерия Merino и електрическо регулиране. Като опция се предлагат новоразработените М мултифункционални седалки, които се отличават с подобна на черупка конструкция и още по-добра странична опора. 

Наред с BMW M5 на питата в Серес застанаха още двама спортисти, които се чувстват като у дома както на състезателната писта, така и в ежедневно шофиране по публичната пътна мрежа - BMW M2 и BMW М4. Под ръководството на сертифицирани BMW инструктори, участниците имаха възможност да усетят бързото и спортно управление на моделите на пистата, докато усъвършенстват уменията си за спортно управление. 

Моделите обозначени с „най-мощната буква в света“ съчетават върхово представяне с емоционален дизайн. При разработването им инженерите от BMW M GmbH не се ограничават до постигане на рекордна мощност и висока максимална скорост, а целят перфектен баланс и прецизна управляемост. За целта те са оборудвани с редица иновации, съобразно конкретния модел. Отличителна характеристика на автомобилите BMW M е автентичността – всеки елемент от техния дизайн и конструкция е базиран на техническа функция. 

Многообразието от предлагани модели има за цел да отговори на нуждите на разнообразни целеви групи, като им даде възможност да изпитат суперспортно усещане, в ежедневието, без компромис с комфорта и/или функционалността. Многообразието от предложения и всеобхватното им приложение в ежедневието водят и до неизменен търговски успех - през последната година ръстът в продажбите на M и M Performance автомобили в България е 13 %, а общият им брой достига близо 10 % от общата реализация на нови BMW автомобили в България. 

Амбициите на BMW за постигане на изключителна динамика на управлението, най-висока пъргавина и оптимален контрол на автомобила датират от преди повече от 40 години. Тогава през 1972 г. BMW създава дъщерно дружество BMW Motorsport GmbH, което фокусира в своята дейност активностите свързани с моторните спортове. Начело на дружеството застава бившият пилот и шеф на екипа на BMW Motorsport Йохен Неерпаш, който създава мощен състезателен екип, който в следващите години печели за BMW многобройни отличия. Част от дейността на компанията е конструирането на суперспортни автомобили за ежедневна употреба в обществената пътната мрежа. През 1978 г. своя дебют прави BMW M1 - първият суперспортен автомобил на BMW M, който полага основните елементи на една традиция, която продължава да определя BMW M и до днес. От началото на 1990 г. компанията приема ново име, което по-точно отразява широкият спектър от ексклузивни възможности, които тя предлага - BMW M автомобили, BMW Individual и BMW Driver Training. BMW M GmbH превръща буквата "М" в "най-мощната буква в света", символ на възхищение и радост от шофирането в ултимативна форма.

 

 

---

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2017 г. BMW Group е реализирала над 2 463 500 автомобила и над 164 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2016 г. е приблизително 9.67 млрд. евро при приходи от 94.16 млрд. евро. Към 31 декември 2016 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 124 729 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

www.bmw.bg; www.mini.bg

Facebook: http://www.facebook.com/BMWBulgaria;

www.facebook.com/MINI.Bulgaria

You Тube: http://www.youtube.com/BMWBulgaria; http://www.youtube.com/MINIBulgaria

Twitter: http://twitter.com/BMWBul

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming.

PARIS MOTOR SHOW.

Here you will see the on demand transmission of the BMW Group Conference.

open streaming site

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.