Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Ефективното задвижване на напълно електрическото BMW iX3.

Пионерът на технологията BMW eDrive от пето поколение – Иновации при електрическото задвижване и високоволтовите батерии – Допълнителен пробег благодарение на по-висока ефективност вместо по-голям батерия

G08
·
Технологии
·
Алтернативни задвижващи системи, бъдеща мобилност
·
Efficient Dynamics
·
Electrification
·
BMW i Automobiles
·
BMW iX3
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: 0035928060711

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(11x, ~46,87 MB)
  
Videos(4x, ~2 GB)

Related Links.

BMWiX3, чието производство стартира през 2020 година, позволява шофиране с нулеви локални емисии в уникална, новаторска, ефективна и в същото време пригодна за всекидневието форма. Пробегът в WLTP цикъл е над 440 км* при нето-капацитет на батерията от 74 кВтч*. Първият Sports Activity Vehicle (SAV) с чисто електрическо задвижване е пионер на технологията BMW eDrive от пето поколение, което ще се използва от 2021 година и при BMW i4 и BMW iNEXT. За тази цел както високоволтовата батерия, така и насочената към бъдещето технология на акумулаторните клетки е разработена наново. При BMW iX3 свързаният с нея напредък осигурява типичната за марката радост от шофирането, съчетана с изключителна ефективност и новаторски баланс между тегло и пробег.

BMW iX3 е поредният крайъгълен камък на последователното прилагане на стратегията за електрификация на BMW Group. С дебюта му през 2020 година BMW X3 ще се превърне и в първия модел на марката, който се предлага с конвенционални бензинови и дизелови двигатели, както и с Plug-in хибридно задвижване и с чисто електрическо задвижване. Така гамата на глобалния производител отразява концепцията “Power of choice” и съответства на многообразието от изисквания и желания на клиентите си по целия свят, като постига максималната ефективност при понижаването на емисиите на СО2. BMW iX3 ще се произвежда съвместната компания BMW Brilliance Automotive в Шънян, Китай за целия свят.

Технологията BMW eDrive от пето поколение е ключът към насочената към бъдещето устойчивост за автомобилите с електрифицирано задвижване. Тя е резултат от последователната модернизация в рамките на EfficientDynamics и натрупаният от над 10 години опит на BMW Group в областта на електрическата мобилност. Компонентите на задвижването на технологията BMW eDrive са собствени разработки на BMW Group. Освен това електромоторът и високоволтовата батерия се произвеждат в собствени заводи. По този начин BMW Group има непосредствено влияние върху продуктовите характеристики и качеството на отделните компоненти. Освен това мощността и енергийният капацитет на задвижването и високоволтовата батерия са мащабируеми гъвкаво, което позволява използването им при различни автомобилни концепции и сегменти.

EfficientDynamics в най-добра форма: ново задвижване с висок коефициент на полезно действие и типичното за марката разгръщане на мощността

При BMW iX3 EfficientDynamics достига ново ниво. Неговата технология BMW eDrive от пето поколение включва задвижване, при което електромоторът, мощната управляваща електроника и трансмисията са високо интегрирани в един централен корпус. По този начин значително се намаляват обема и масата на задвижващата технология в съотношение с предлаганата мощност. Плътността на мощността е увеличена с около 30% спрямо досегашното електрическо задвижване на BMW. Електромоторът на BMW iX3 развива максимална мощност от над 200 кВт/270 к.с.* Въртящият момент от 400 Нм* позволява мощно ускорение и благодарение на особената конструкция се запазва и при високи обороти.  Друга особеност на използваният за пръв път при BMW iX3 електромотор е конструкцията, която позволява отказ от редкоземни елементи. Електромоторът на BMW iX3 подава мощността си към задните колела. По този начин допълнително се повишава цялостната ефективност на задвижващата система. Този тип задвижване, който осигурява традиционното за BMW изживяване от шофирането на автомобил със задно задвижване, осигурява и увеличаване на пробега на BMW iX3.

Високоволтова батерия със значително повишена енергийна плътност и умерено използване на суровини

Високоволтовата батерия на BMW iX3 също е част от петото поколение на BMW eDrive и е базирана на най-новото поколение на технологията NMC-811 в типичното за  BMW изпълнение. В тази област BMW Group разполага с подчертано индивидуална компетентност при разработките. Целият натрупан опит навлиза в точните указания, по които акумулаторните клетки се произвеждат от доставчици. Благодарение на последователната научна и развойна работа е постигнато не само увеличение на мощността и енергийната плътност, но и подобрение на всички важни параметри на акумулаторните клетки. В същото време при най-новото поколение батерии е постигнато понижение на използването на суровината кобалт с допълнителни две трети. В сравнение с използваните досега от BMW Group акумулаторни клетки за напълно електрически автомобили при BMW iX3 с 20 % на клетъчно ниво е повишена гравиметричната енергийна плътност на батерията. При BMW iX3 BMW Group за пръв път самостоятелно се снабдява със суровините литий и кобалт и ги предоставя на производителите на акумулаторни клетки. Освен това са оптимизирани мащабируемостта и компактните размери на високоволтовите батерии. Акумулаторните клетки се групират в модули в специализираните производствени мощности на BMW Group и след това се сглобяват до специфични за модела високоволтови батерии. Батерията на BMW iX3 е монтирана ниско в дъното на автомобила. По този начин изобщо не се ограничава предлагането на място за пътниците и техния багаж в сравнение с BMW X3 с конвенционално задвижване.

По-голям пробег благодарение на по-висока ефективност вместо по-високо тегло

С нетния си енергиен капацитет от 74 кВтч*високоволтовата батерия на BMW iX3 осигурява пробег от над 400 километра* в WLTP тестови цикъл. При сравнение с конкурентите BMW iX3 впечатлява с уникално ниския си разход на електроенергия от по-малко от 20 кВтч/100 км* при цикъла WLTP, като по този начин постига новаторски баланс между размер на акумулатора и пробег. Благодарение на ефективния коефициент на полезно действие на компонентите на задвижването и високата енергийна плътност на високоволтовия акумулатор BMW iX3 постига пробег, който се реализира от конвенционални електромобили със значително по-големи и съответно по-тежки акумулатори.

Гарантирана положителна екологична равносметка

Доскоро положителната СО2 равносметка на електромобилите бе поставяна под съмнение, особено на пазарите с нисък дял на „зелена“ електроенергия в енергопреносната мрежа. При BMW Group всеки електрифициран модел трябва да докаже, че в целия си жизнен цикъл, състоящ се от доставка на суровините, производство, ползване и рециклиране има значително преимущество пред сравним автомобил с конвенционално задвижване. За BMW iX3 преимуществото спрямо актуалното BMW X3 sDrive 20d е над 20 % при използване на европейски енергиен микс при ползването на автомобила и около 60 % при ползване на „зелена“ електроенергия.

Освен това високоволтовата батерия на BMW iX3 също като този на BMW i3 с технология Plug&Play технология може след дългия си автомобилен живот да бъде използван и като стационарен акумулатор. С това и без това положителната СО2 равносметка на BMW iX3 се повишава допълнително.

 

* = предварителни данни

 

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733, F:  +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави. 

През 2018 г. BMW Group е реализирала над 2 490 000 автомобила и над 165 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2018 г. е приблизително 9.815 млрд. евро при приходи от 97.480 млрд. евро. Към 31 декември 2018 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 134 682 служители. 

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmwgroup

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

WORLD PREMIERE

14 July 2020 - 10:00 CEST.
World premiere of the first-ever BMW iX3. Follow the link and watch the live webcast.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Latest Facts & Figures.

Технически данни на новото MINI Countryman, в сила от юли 2020.
09.06.2020
Технически данни, спецификации
Specifications of the BMW X2 M35i, valid from 03/2019.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
BMW X2 M35i - технически спецификации, в сила от март 2019 г.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
Show all

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.