Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Нова технология на акумулаторните клетки за Neue Klasse: BMW Group развива компетентността си при батериите като част от инициативата European Battery Innovation.

+++ Фокус върху разработката на следващото поколение литиево-йонни клетки за Новия клас +++ Технологичен скок: модернизация при клетъчната химия и размерите +++ Подходящи за автомобили твърдотелни батерии до края на десетилетието – Демонстрационен автомобил още преди 2025 година +++ Kатегорична заявка: най-зеленият електромобил ще се произвежда от BMW +++

Технологии
·
Корпоративни
·
Алтернативни задвижващи системи, бъдеща мобилност
·
Корпоративни събития
·
Electrification
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

BMW Group ускорява развoйната си дейност по отношение на технологията на батериите на бъдещето и по този начин подкрепя и ускорява разработката на европейската технология за клетки и верига на стойността на батериите. В тази връзка председателят на борда на директорите на BMW AG Оливер Ципсе получи днес уведомление за безвъзмездна помощ от федералния министър по икономическите въпроси и енергетиката Петер Алтмайер и баварския държавен министър по икономическите въпроси, регионалното развитие и енергетиката, Хуберт Айвангер, в подкрепа на проектите на BMW Group за батериите в рамките на Battery IPCEI (Important Project of Common European Intertest).               

За BMW Group едно е сигурно: високоефективните и устойчиви системи за съхранение на енергия са ключовият фактор за успех за индивидуалната мобилност в бъдеще. Следователно разработването на високо иновативни и устойчиви батерийни клетки също е ключов елемент от високоефективната европейска верига за стойност за клетки и батерии. Тази заявка се демонстрира ясно в Новия клас, който BMW Group представи за първи път през март на годишната си конференция. Това ново поколение автомобили, което ще бъде въведено на пазара от средата на това десетилетие, ще бъде безкомпромисно електрическо, дигитално, кръгово - и с категоричен фокус върху напълно електрическите задвижвания. BMW Group разработва следващото поколение на своята акумулаторна технология за Новия клас - в комбинация с ясна заявка: „С Новия клас ще направим голям технологичен скок при електрическото задвижване“, каза председателят на борда на директорите на BMW AG, Оливер Ципсе в понеделник в Мюнхен. „Искаме значително да увеличим енергийната плътност на клетките и в същото време да намалим разходите за материали и производство. Също така значително ще намалим използването на първични материали, за да осигурим наистина „зелена“ батерия." С Новия клас BMW Group се стреми към нивото на най-модерните двигатели с вътрешно горене по отношение на пробега и производствените разходи. Електромобилността „engineered by BMW“ трябва да привлече и убеди новите групи купувачи по целия свят. В настоящата фаза на разработка компанията оценява различни клетъчни формати, клетъчни химикали и клетъчни модули за това шесто поколение технология на BMW за електрическо задвижване. Основната цел е да се проектират наистина зелени батерии с малък CO2 отпечатък, които са подходящи за рециклиране.

Твърдотелни батерии за серийното производство – демонстрационен автомобил още преди 2025 година

BMW Group вече планира по-нататъшно бъдеще и след това следващо поколение: до края на десетилетието енергийната плътност на акумулаторните клетки ще се увеличи с поне двуцифрен процент - спрямо това, което е високо ниво още днес. Франк Вебер, член на борда на директорите на BMW AG, Развойна дейнсот: „Най-зеленият електрически автомобил в света ще бъде BMW - устойчив от първоначалната идея до рециклирането след фазата на използване. Разработваме акумулаторната клетка на бъдещето: тя ще бъде мощна, безопасна, рентабилна и рециклируема - от избора на материали и възможности за употреба и след използването в автомобила до рециклирането. Всичко това ще бъде създадено в европейска верига на добавената стойност." Вебер допълни: „Ние интензивно работим по разработките на технологията на твърдотелните батерии. До края на десетилетието ще имаме твърдотелна батерия, подходяща за серийно използване при автомобилите. Планираме да покажем първия демонстрационен автомобил с тази технология много преди 2025 г."

От дълги години BMW Group натрупва богат вътрешен опит в цялата верига на стойността на електрическите задвижвания и при всяко следващо поколение оптимизира своята технология на акумулаторните клетки. Клетъчната химия също беше разработвана последователно: така например делът на кобалт в катодния материал при прехода от Gen3 от BMW i3 към Gen5, въведен с BMW iX3 през 2020 г., беше значително намален от 33 на 10 % - в същото време делът на никела се увеличи до около 80 %. За да се сведе до минимум потреблението на първични ресурси, във високоволтовата батерия на новото BMW iX се използва до 50% рециклиран никел.

 

Максимално разгръщане на електрическата офанзива

Благодарение на интелигентните автомобилни архитектури и изключително гъвкавата производствена мрежа, до 2023 година BMW Group ще има на пътя около дузина напълно електрически модели. В допълнение към BMW i3, MINI Cooper SE и BMW iX3, които вече са на пазара, през тази година на пътя ще излязат два ключови иновационни автомобила - BMW iX и BMW i4 - BMW i4 дори три месеца по-рано от първоначално планираното. Напълно електрическите версии на много популярните BMW Серия 5 и BMW X1 ще ги последват през следващите години. Те ще бъдат допълнени с BMW Серия 7 и наследника на MINI Countryman, както и други модели. До 2023 година BMW Group ще има поне един напълно електрически модел на пътя в около 90 % от актуалните си пазарни сегменти. До 2025 г. BMW Group ще увеличава продажбите на напълно електрически модели годишно със средно над 50% - и по този начин над десет пъти в сравнение с 2020 г. Като цяло до края на 2025 година компанията ще е доставила около два милиона напълно електрически превозни средства на клиентите си. Въз основа на настоящите пазарни очаквания, BMW Group приема, че през 2030 година най-малко 50 % от нейните глобални продажби ще се състоят от напълно електрически автомобили. През следващите десетина години компанията ще пусне на пътя около 10 млн. изцяло електрически автомобила. BMW Group има стратегическа цел да постигне амбициозните цели на ЕС за намаляване на CO2 и през 2025 и 2030 година.

 

Ангажиментът на BMW Group в рамките на IPCEI

В рамките на двата „акумулаторни“ проекта от типа IPCEI (Important Projects of Common European Interest)), BMW Group разработва изключително иновативни, устойчиви, функционално оптимизирани и икономически ефективни акумулаторни клетки като ключов елемент от европейската верига за добавената стойност на клетките и батериите. Федералното министерство на икономиката и Министерството на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария подкрепят проекта като част от европейския процес на финансиране IPCEI 1 (Важни проекти от общ европейски интерес).

Федералният министър Алтмайер: „Със съвместните европейски проекти беше възможно успешно да се изгради веригата за добавената стойност на батериите в Германия и Европа и да се осигурят устойчиви работни места. Подкрепяме BMW в два специфични проекта в областта на батериите. И двата проекта са от основно значение за по-нататъшното разширяване на електромобилността в Германия."

Министърът на икономиката на Бавария, Хуберт Айвангер: „Разработването на акумулаторни клетки е идеално за Бавария като бизнес и автомобилно местоположение. Федералната провинция подкрепя този проект на IPCEI от BMW със съфинансиране, за да осигури добавена стойност в една централна високотехнологична тема с голям потенциал в бъдеще. Тъй като електромобилността става все по-важна, ние трябва да произвеждаме необходимите за това акумулаторни клетки тук в Германия, за предпочитане в Бавария. Нашата цел трябва да е да участваме икономически в тази благоприятна за климата технология и да направим Европа по-малко зависима от доставчици от трети страни."

След разработването на следващото поколение литиево-йонни клетки и иновативен акумулаторен модул и концепция за акумулаторна система в първия IPCEI, фокусът на работата на BMW във втория IPCEI ще бъде поставен върху развитието на по-следващото  поколение литиево- йонни клетки, разработването и оптимизирането на технологичните процеси, както и изграждането на прототип на производствено съоръжение за иновативни батерийни модули и системи. BMW Group се фокусира и върху рециклирането и възможността за кръговрат на батерийните материали, като основната цел е да се постигне рециклируемост на батериите.

Чрез разработки и валидиране на бъдещи технологии като твърдотелни батерии (така наречените "All-Solid-State-Battery", ASSB), компанията не само укрепва собствената си компетентност, но и укрепва Германия като индустриална сила. За BMW Group технологията ASSB ще бъде Game-Changer за прилагане в автомобилите. Следвайки холистичния подход на затворения цикъл на иновации и развитие, BMW ще разработи иновативни продукти от областта на акумулаторните клетки, както и батерийни модули и системи с фокус върху подобрена функционалност и значително подобрена структура на разходите. Вземат се предвид и рециклирането и повторното използване на батериите след използването им в автомобилите.

BMW Group се ангажира като никой друг автомобилен производител в изследванията, разработването и индустриализацията на веригите за добавената стойност на батериите в Германия. Резултатите от изследванията, постигнати от BMW Group и партньорите, участващи в проекта IPCEI, ускоряват развитието на интегрирана европейска верига за добавената стойност на батериите. В допълнение към това, различни концепции за твърдотелни батерии се изследват съвместно с европейските партньори за научноизследователска и развойна дейност и се прилагат най-обещаващите прототипи. По този начин компанията проправя пътя за успешно развитие и производство на акумулаторни клетки в Европа.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации: 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733, F:  +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

         

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2020 г. BMW Group е реализирала над 2.3 млн. автомобила и над 169 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2020 г. е приблизително  5 222 млрд. евро при приходи от 98 990 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 120 726 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

 

 

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

MINI CONCEPT ACEMAN.

Here you can see the world premiere of the MINI Concept Aceman.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.