Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW i Ventures инвестира в High Performance компоненти от естествени влакна.

BMW Group придобива дял в швейцарската компания Bcomp, която произвежда устойчиви олекотени конструктивни решения. Партньорството в моторните спортове се засилва, започва съвместна изследователска и развойна дейност за серийни автомобили.

BMW i Ventures
·
Технологии
·
Корпоративни
·
Финансови услуги на BMW
·
Устойчиво развитие
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(24x, ~241,78 MB)

BMW Group разширява своя ангажимент в областта на устойчиви, ресурсоспестяващи компоненти за превозни средства, изработени от естествени материали. Чрез своя Venture Fond BMW i Ventures, премиум автомобилният производител сега инвестира в швейцарската Cleantech компания Bcomp, водещ производител на високоефективни композити, изработени от естествени влакна. В същото време се разширява партньорството в областта на моторните спортове. Bcomp става официален партньор на BMW M Motorsport при участията на новото BMW M4 GT4. Освен това BMW Group Research и Bcomp стартират сътрудничество за развойна дейност с цел използване на по-голям дял от възобновяеми суровини за производството на компоненти в бъдещи модели автомобили.

Иновативните усилващи решения от Bcomp бяха използвани за първи път в BMW M Motorsport през 2019 г. във Формула E. С охлаждащ маркуч, изработен от лен, BMW iFE.20 беше първият състезателен автомобил на BMW с части, направени от възобновяеми растителни влакна. Освен това, решенията за армиране powerRibs™ и ampliTex™, разработени от Bcomp и състоящи се от композити от естествени влакна, вече са в състояние да заменят определени компоненти, изработени от армирана с въглеродни нишки (CFRP) в състезателните автомобили BMW M Motorsport, използвани в DTM. Това развитие подчертава важната роля на BMW M Motorsport като технологична лаборатория за BMW Group, което сега продължава със сътрудничеството при BMW M4 GT4. Въз основа на знанията и опита, натрупани в състезанията, новите технологии при материалите се използват и в автомобилите BMW M и в BMW M Performance Parts. „Устойчивостта на продукта също става все по-важна в моторните спортове. Ето защо сме щастливи да работим с Bcomp като официален партньор на BMW M Motorsport за оборудването на BMW M4 GT4“, казва Францискус ван Меел, главен изпълнителен директор на BMW M GmbH.

Вдъхновено от листните жилки, армиращото решение powerRibs™, разработено от Bcomp, осигурява максимална твърдост с минимално тегло чрез създаване на 3D структура от едната страна на тънкостенен черупков елемент. Това позволява използването на по-малко основен материал и намаляване на теглото, разходите и консумативите в производството. Подсилванията ampliTex™ добавят видим слой от ленени влакна, които заместват традиционния покривен материал по CO2-неутрален начин. Чрез комбинирането на двата материала може да се спести до 70 % от пластмасата, използвана в интериора, като в същото време се намаляват емисиите на CO2 с до 60 %. По този начин се създават по-устойчиви компоненти на автомобила, чието поведение при счупване също повишава безопасността в сравнение с конвенционалните композитни материали. Композитите от естествени влакна се използват и в класическите аксесоари за моторни спортове, например в продуктовата гама BMW M Performance Parts.

Сътрудничеството в развойната дейност между изследователския отдел на BMW Group и Bcomp разработва и използването на нови решения за устойчиви материали в бъдещите модели автомобили. Изследването на иновативни материали е важна част от стратегията за устойчивост на BMW Group, която има за цел да намали емисиите на CO2 през жизнения цикъл на своите превозни средства с повече от 40 % до 2030 г. в сравнение с 2019 г.

Използването на възобновяеми суровини и естествени влакна като коноп, кенаф или лен свежда до минимум използването на материали и намалява теглото с до 50 % в сравнение с конвенционалните материали. В резултат на това те допринасят за намаляване на потреблението на енергия на въпросните превозни средства. Освен това естествените материали са включени в изчислението на CO2 с отрицателна стойност, тъй като използваните растения могат да абсорбират CO2 и да отделят кислород по време на фазата си на растеж.

Понастоящем естествените влакна са особено подходящи за използване във видими и облицовъчни компоненти в интериора. „За да намали емисиите на CO2 за целия автомобилен парк, BMW Group не само следи фазата на използване, но и обръща внимание на енергоспестяващите процеси по време на производството. Иновативната селекция и състав на материали е важна стъпка по пътя ни към климатична неутралност“, обяснява Флориан Пройс, ръководител на отдела за цялостно развитие на превозните средства на BMW Group.

BMW Group инвестира в изследвания и разработки в областта на възобновяемите материали в продължение на няколко години, за да може да изпълни климатичните цели и да постави нови стандарти за устойчиво високо качество. По пътя към цялостно устойчиво развитие на продукти, отговорно използване на ресурсите и трансформация към кръгова икономика, BMW Group работи целенасочено със стартиращи фирми и опитни доставчици на материали върху ориентирани към бъдещето материали.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2021 г. BMW Group е реализирала над 2.5 млн. автомобила и над 194 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2020 г. е приблизително  5 222 млрд. евро при приходи от 98 990 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 120 726 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

MINI CONCEPT ACEMAN.

Here you can see the world premiere of the MINI Concept Aceman.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.