Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Пилотен проект: автомобилите се движат без водачи в рамките на производството.

Подразделението Startup Garage на BMW Group си сътрудничи с млади технологични компании. Софтуерните решения от Seoul Robotics и Embotech позволяват мобилност без водач в завода. Пилотната фаза започва през юли 2022 г. с новото BMW Серия 7.

G70
·
Технологии
·
BMW i
·
Заводи, съоръжения
·
Заводи
·
Automated Driving
·
BMW i7
·
Серия 7
·
Производство и рециклиране
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(4x, ~14,86 MB)
  More below article text

Старт на един уникален проект на BMW Group: в бъдеще автомобилите ще могат да маневрират без водачи в рамките на производството. С проекта „Автоматизирано шофиране в завода“ (AWF) BMW Group ще се повиши ефективността на логистиката на новопроизведените автомобили в заводите и дистрибуторските центрове и за да постигне това, компанията работи с две стартиращи компании.

Целта на пилотния проект: автомобилите се движат самостоятелно в рамките на логистичните зони и зоната за сглобяване – без водач, безопасно и ефективно. За тази цел BMW Group си сътрудничи с южнокорейския стартъп Seoul Robotics и швейцарския стартъп Embotech. Пилотната фаза започва през юли 2022 г. в завода на BMW Group в Динголфинг. Новото BMW Серия 7 и изцяло електрическото BMW i7 (среден разход според WLTP: 19,6 – 18,4 кВтч/100 км; комбиниран разход според NEDC: – ; пробег: 590 – 625 км според WLTP) като носители на новата технология са първите автомобили, с които се реализира проектът.

Автоматизирани маневри от първия старт на двигателя до първото последващо транспортиране

„Имаме различен подход в сравнение с автономното шофиране, защото не използваме сензорите на автомобила. Самата кола е практически сляпа. Вместо това инсталираме сензори по маршрутите, които използваме за придвижване на колите в заводите“, казва ръководителят на проекта на BMW Group Саша Андре. Решението AFW разчита на две ключови технологии. От една страна се използва сензорна инфраструктура, която помага за локализиране на автомобилите и в същото време разпознава препятствията във фабричната среда. От друга страна, устройство за планиране на движение изпраща контролирани команди до автомобилите без водачи чрез мобилна мрежа.

Автоматизираните пътувания в завода първоначално се извършват в зоната за сглобяване и след това до логистичните зони в завода. Това означава, че готовите автомобили се придвижват сами до паркинга. Оттам се транспортират с влак или камион. По принцип технологията може да се използва веднага след като автомобилите могат да се движат самостоятелно в производствения процес – т.е. малко след първото стартирането на двигателя.

BMW Startup Garage привлича в проекта млади компании

Lidar софтуерът за разпознаване на Startup Seoul Robotics използва статичните сензори за наблюдение, за да създаде цифров близнак на околната среда, включително класификация на обекти и позициониране на автомобилите. Софтуерът за планиране на придвижването на Embotech управлява, спира, ускорява и паркира автомобилите без водач. Маршрутите се изчисляват в реално време. Не се изисква ситуационно програмиране или обучение на автомобила. Вместо това всяко превозно средство може да реагира самостоятелно на съответната заобикаляща среда.

„Този ​​подход, при който две млади стартиращи фирми работят с OEM като BMW Group по един проект, вероятно никога не се случва за първи път“, казва ХанБин Ли, главен изпълнителен директор на Seoul Robotics. Това успешно сътрудничество става възможно благодарение на BMW Startup Garage. Venture Client подразделението на BMW Group идентифицира Seoul Robotics като потенциално интересен доставчик на технологии и инициира първи Proof-of-Concept проект с екипа на Саша Андре. По-късно BMW Startup Garage включва и Embotech за продуктова демонстрация на проекта. „Без BMW Startup Garage не би било възможно нашето решение да бъде оценено и тествано“, казва Александър Домахиди, съосновател и технически директор на Embotech.  

Пилотната фаза ще продължи няколко месеца. По-късно технологията ще бъде използвана за допълнителни модели в Динголфинг, а по-късно и в други заводи.

Подходът Venture-Client насърчава иновативната сила на BMW Group

„Автоматизираното шофиране в завода“ е новаторски проект за индустрията и само една от многото успешни истории от BMW Startup Garage. От 2015 г. BMW Group оценява възможните проекти заедно със стартиращи фирми, използвайки модела на Venture Client. Този водещ корпоративен рисков инструмент следва принципа на ранно закупуване на продукт на стартиращ бизнес, а не на акции в самата компания.  

С този подход BMW Startup Garage вече е осъществила успешно повече от 150 пилотни проекта с водещи стартиращи фирми, които имат общ инвестиционен обем от над 4,5 млрд. щатски долара.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2021 г. BMW Group е реализирала над 2.5 млн. автомобила и над 194 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2020 г. е приблизително  5 222 млрд. евро при приходи от 98 990 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 120 726 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

MINI CONCEPT ACEMAN.

Here you can see the world premiere of the MINI Concept Aceman.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.