Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Group стартира собствено производство на горивни клетки за BMW iX5 Hydrogen в Мюнхен.

Водородът като допълнителна възможност за електрическите задвижвания +++ Горивните клетки се произвеждат в собствения център по компетентност за водорода +++ С водородната си технология BMW Group е лидер в сегмента на електрическите премиум автомобили

Технологии
·
BMW i
·
Корпоративни
·
Устойчиво развитие
·
Алтернативни задвижващи системи, бъдеща мобилност
·
Electrification
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(26x, ~107,42 MB)

Баварският министър-председател д-р Маркус Зьодер, баварският  министър по икономическите въпроси, регионалното развитие и енергетиката Хуберт Айвангер, председателят на борда на директорите на BMW AG Оливер Ципсе и Франк Вебер, член на борда на директорите  на BMW AG за развойната дейност, на 31 август въведоха в експлоатация производството на системи с горивни клетки в център за компетентност по водорода в Мюнхен.

Поводът е малката серия на BMW iX5 Hydrogen, която ще се използва в цял свят от края на тази година за тестови и демонстрационни цели. С комбинацията от горивна клетка и мощната  батерия гамата се разраства със система за задвижване в премиум сегмента, която е уникална в световен мащаб. С тази технология BMW Group действа като пионер, за да оформи прехода към мобилност с нулеви емисии по различни начини.

Д-р Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария: „Бавария е автомобилна страна. Бъдещият успех обаче се крие в иновациите и откритостта към технологиите. Водородът и технологията с горивни клетки задават темпото. Водородът има бъдеще и Бавария е лидер в електрическата мобилност. Към това се добавят #синтетичните горива и водорода. Ние инвестираме почти 500 милиона евро във водородна технология с #изследователски център и водородни зарядни станции. Но федералното правителство също така спешно се нуждае от водородни мрежи на юг.“

„Като универсален енергиен носител #водородът играе ключова роля по пътя към климатичната неутралност. Освен това ще става все по-важен при индивидуалната мобилност. За нас автомобилите, задвижвани с водород, са идеалната технология за допълване по смислен начин на електрическите автомобили с батерии и за оформяне на електрическата мобилност“, каза в сряда в Мюнхен Оливер Ципсе, председател на борда на директорите на BMW AG. „С днешното начало на производство на малка серия горивни клетки, ние показваме зрелостта на този тип задвижване и по този начин подчертаваме неговия потенциал за бъдещето.“  

Франк Вебер, член на Управителния съвет на BMW AG, развойна дейност, допълва: „Благодарение на нашата многогодишна изследователска и развойна работа, ние разработихме цялостно водородната технология. С второто поколение на горивната клетка в BMW iX5 Hydrogen ние увеличихме повече от два пъти постоянната мощност на горивната клетка, докато теглото и размерът бяха значително намалени.“ С тези постижения BMW Group е лидер в развитие на водородната технология и вижда в нея обещаващ потенциал за своето следващо поколение автомобили.

Технологична компетентност и амбиции за ефективност при задвижването

Отсега нататък BMW Group ще произвежда високоефективни системи с горивни клетки в своя собствен център за компетентност за водород в Мюнхен. Технологията е един от основните компоненти в BMW iX5 Hydrogen и има постоянна мощност от 125 кВт/ 170 к.с. В комбинация с електрически мотор от петото поколение на технологията BMW eDrive и мощната батерия, специално разработена за този автомобил, задвижването на автомобила осигурява 275 кВт/ 374 к.с. на пътя.  За малката серия развойният екип интегрира в съществуващата архитектура на BMW X5 мощната задвижваща система, състояща се от два водородни резервоара, горивна клетка и електрически мотор. На последния зимен тест в Швеция по-рано тази година BMW iX5 Hydrogen успя да демонстрира своята пригодност за всекидневна употреба – дори при много ниски температури.

Убедителните резултати от тестовете на новата малка серия се основават на всеобхватния опит на BMW Group с #водород като задвижваща технология. Двигателите с вътрешно горене, работещи на водород, са били използвани дори преди горивните клетки. От съображения за ефективност BMW Group решава да продължи развитието си в тази област от 2015 г. с BMW Серия 5 GT Hydrogen Cell, базирана на технологията на горивните клетки. С ноу-хау от областта на конвенционалните технологии на задвижване и всеобхватните изисквания за ефективност за всички превозни средства, технологията #горивната клетка последователно се оптимизира и до днес.

Производство на системите с горивни клетки в Мюнхен

Химическата реакция между водорода от резервоарите и кислорода от атмосферния въздух протича в горивната клетка. Равномерното захранване на мембраната в горивната клетка с двете среди е от решаващо значение за високата ефективност на задвижването. В допълнение към технологичните аналогии при двигателя с вътрешно горене, като интеркулери, въздушни филтри, управляващи блокове и сензори, BMW Group разработва за новата система с горивни клетки и специални водородни компоненти. Те включват например високооборотен компресор с турбина и високоволтова помпа за охладителната течност.

BMW Group получава отделните горивни клетки, необходими за производството на #BMW iX5 Hydrogen, от Toyota Motor Corporation. И двете компании могат да се похвалят с дългогодишно, изпълнено с  доверие сътрудничество, и от 2013 г. работят съвместно върху задвижвания с горивни клетки. Системите с горивни клетки се произвеждат в две основни стъпки. Първо, отделните горивни клетки се подреждат, за да образуват така наречения # Stack от горивни клетки. В следващата стъпка се сглобяват всички останали компоненти, за да образуват цялостна система с горивни клетки.

Така нареченият „Stacking“, т.е. подреждането на горивните клетки, е напълно автоматизиран процес. След като отделните компоненти са проверени за повреди, купчината се притиска механично със сила от пет тона сила и се монтира в корпус. Корпусът на „стека“ се произвежда в леярната за леки метали в завода на BMW Group в Ландсхут чрез така наречения процес на пясъчно леене. В процес, специално проектиран за малката производствена серия, течният алуминий се излива във форма, направена от пресован пясък, формован със смола. Плочата за притискане на медията, която доставя водород и кислород към „стека“ на горивните клетки, също се състои от пластмасови и лети алуминиеви детайли от завода в Ландсхут. Притискащата плоча затваря газо- и водонепропускливия корпус.

В допълнение към теста за напрежение, окончателното сглобяване на стека от горивни клетки включва и цялостни тестове на химическата реакция вътре в клетките. Накрая всички компоненти се комбинират цялостна система в зоната за сглобяване. При сглобяването на системата се добавят допълнителни компоненти като компресор, анод и катод, високоволтова помпа за охладителна течност и кабелен сноп.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2021 г. BMW Group е реализирала над 2.5 млн. автомобила и над 194 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2020 г. е приблизително  5 222 млрд. евро при приходи от 98 990 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 120 726 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

  

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

BMW GROUP AT CES 2023.

Las Vegas. Here you can see the webcasts of the BMW Group Keynote at the CES 2023 and the Digital World Premiere of BMW i Vision Dee.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.