Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Group България отчита успешна 2022 г.

+++ BMW Group България отчита позитивно представяне на българския пазар +++ Марката BMW расте с 8% до 1080 доставки, въпреки затруднените производство и логистика +++ Съществен принос за продажбите имат автомобилите от BMW X семейството +++ Делът на high performance автомобилите, както и на изцяло електрическите, достига 9% от общите продажби за страната +++ BMW Motorrad с рекорден резултат +++ MINI бележи умерен спад, постига 25% дял на електрифицираните модели

Продажби и маркетинг
·
Филиали
·
Корпоративни
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(7x, ~61,58 MB)

Въпреки трудната година, белязана от геополитически конфликти, усложнения свързани с коронавирус пандемията и затруднения в глобалните вериги на доставки, BMW Group България отчита успешно търговско представяне на българския пазар и позитивен тренд при потребителското търсене. В предизвикателната икономическа среда решаваща роля за позитивния търговски резултат играят развитието на моделната гама и положителния прием на клиентите, както и добре развитата търговска и сервизна мрежа.

При марката BMW броят на реализираните през 2022 г. автомобили е 1080, което представлява 8% ръст в сравнение с предходната година. При MINI продажбите са повлияни в по-силна степен от производствените трудности и бележат умерен спад от 16%. Представянето на BMW Motorrad е най-доброто до момента, като мотоциклетното подразделение на компанията постига ръст от 54 % и резултат от 186 доставени скутери и мотоциклети.

През 2022 г. засиления интерес на клиентите по отношение на електрическата мобилност, в комбинация с атрактивните електрифицирани предложения на BMW Group водят до значителен ръст както в общия брой на доставки, така и в делът от общите продажби. В сравнение с 2021 г. реализацията на изцяло електрически модели BMW на българския пазар достига до 9% от общата реализация на марката,  а при MINI 25%. Общият дял на електрифицирани автомобили, с включени Plug-in хибриди, е съответно 15 % за BMW и 26% за MINI. Най-популярните BEV модели cа BMW iX (38 автомобила),BMW i4 (27 автомобила) и BMW iX3 (13 автомобила), а plug-in хибридите както следва:  BMW X5 45e (31 автомобила), BMW 330e (14 автомобила) и BMW X1 xDrive25e (7автомобила).

BMW X 5 е най-популярният модел в България за 2022 г.

BMW X5 със 158 доставки е най-популярният модел на българския пазар през 2022 г. Още три модела от BMW X семейството попадат сред петте най-предпочитани от клиентите, които традиционно оценяват високо всестранните възможности на SAV И SAC моделите на BMW, съчетаващи висока позиция на седене, интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive и прецизно, динамично управление. Второто място заема обновеното BMW X7 със 140 доставки, третото - BMW X3 с 96 доставки. На четвърто място се нарежда BMW X6 с 84 доставени автомобила, а челната петица оформя BMW Серия 4 с 61.

В юбилейната година на BMW M GmbH значим ръст и висок относителен дял и в България

В годината на 50-ия юбилей на BMW M GmbH най-мощната буква на планетата привлича с 22% повече клиенти в България, отколкото през 2021 г. Начело в продажбите на високопроизводителните автомобили е BMW M3 с 23 доставки, следвано от BMW M4 Купе - 18 и BMW M5 и BMW M X6, които делят третото място с 14 предадени в ръцете на щастливи клиенти автомобили. При производителните модели BMW M Performance ръстът за 2022 г. е негативен и те са с 16% по-малко отколкото през дванадесетте месеца на 2021 г. Съществено влияние за този резултат оказва промяната в портфолиото на задвижващи агрегати и най-вече премахването на М50d модификацията за европейския пазар. Очаква се в бъдеще, с навлизането на допълнителни и електрифицирани варианти на задвижващи агрегати, негативния тренд да бъде обърнат.

Анализът на вариантите на задвижването при мярката BMW показва, че се запазва тенденцията за намаляване на дела на дизеловите двигатели, която се наблюдава през последните години. През 2022 г. техният дял е 46% (-3%), делът на бензиновите двигатели и Plug-in хибридите се запазва  съответно 39% и 6 %,  а изцяло електрическите удвояват тежестта си в общите продажби и достигат 9%.

При избора на компановка, шестцилиндрови бензинови или дизелови двигатели запазват лидерската си позиция с 51%, следвани от четирицилндровите агрегати с 25% и осемцилиндровите с 8% и трицилиндровите със 7%.

При марката MINI лидер в продажбите е MINI Hatch с три врати (36), следван от MINI Countryman (30). Електрификацията на моделите на марката се оценява особено високо от нейните почитатели и общо 26% от продажбите на марката са електрифицирани превозни средства.

BMW Motorrad с най-добър резултат и значителен ръст

През 2022 г. 186 клиенти са избрали мотоциклети или скутери на BMW, което означава годишно увеличение от 54%. Обичайният модел отново доминира и тази година: универсалното BMW R 1250 GS Adventure с 28 доставки, следван от C400 GT (22) и G310 GS (15).

В световен план BMW Group продължава по пътя на успеха и през 2022 г.

През 2022 г. BMW Group реализира 2 399 636 превозни средства (-4,8 %) от марките BMW, MINI и Rolls-Royce. Умерения спад е резултат от затрудненията в доставките и продължаващата пандемия благодарение на мощната оперативна производителност и атрактивна продуктова гама. През четвъртото тримесечие BMW Group отчита значителен ръст на продажбите от 10,6 %, с 651 798 превозни средства, доставени на клиенти. Марката BMW запазва позиция номер 1 в глобалния премиум сегмент. Продажбите на напълно електрически превозни средства се увеличават повече от два пъти до 215 755 автомобила (+107,7 %), достигнат е важен крайъгълен камък с предаването на електрически автомобил номер 500 000 на неговия собственик в края на 2021 г. Следваща цел за 2023 г.: 15 % от общите продажби да бъдат изцяло електрически превозни средства.

С общо 202 895 мотоциклета и скутера, доставени на клиенти – увеличение от +4,4 % на годишна база – BMW Motorrad отчита най-високите си продажби в историята на компанията. Завладяващата гама на марката с успешни продукти, които оформят съответните сегменти, и въвеждането на пазара на популярни нови модели, като напълно електрическото BMW CE 04, са силни фактори за успешния резултат за 2022 г.

Премиум автомобилната марка MINI е продала 292 923 автомобила през 2022 г. (-3,0 %). Напълно електрическото MINI Cooper SE* остава най-продаваният модел на марката през 2022 г. Общо 43 744 MINI Cooper SE* са доставени в световен мащаб през изминалата година – увеличение с +25,5 % в сравнение с предходната година.

2023 г. ще бъде много важна година за MINI. Марката празнува 110 години автомобилно производство в основния си завод в Оксфорд и ще представи първите два напълно електрически модела от новото семейство MINI.

Силната продуктова гама е предпоставка най-добрият отговор на предизвикателната среда

През 2023 г. в допълнение към наскоро представеното i7 на пазара ще бъдат въведени хибридни и дизелов вариант на флагмана на BMW, вече започна и реализацията на първото BMW iX1. В продължение на вълнуващата програма  по повод 50-години BMW M GmbH, ще започнат доставките на първото BMW M3 Touring, BMW M2 и вторият самостоятелен модел на М - BMW XM. През последната половина на годината може да се очаква изцяло новото BMW Серия 5 в изцяло електрическа версия i5.

2023 г. ще бъде много важна година за MINI. Марката празнува 110 години автомобилно производство в основния си завод в Оксфорд и ще представи първите два напълно електрически модела от новото семейство MINI.

BMW Motorrad ще отпразнува 100 годишния си юбилей с атрактивни събития и продуктови предложения през цялата година.

 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала около 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2021 г. е приблизително  16,1 млрд. евро при приходи от 111,2 млрд. евро. Към 31 декември 2021 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 118 909 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.