Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW 3.0 CSL: бояджийско изкуство от Ландсхут под знака на най-мощната буква на света.

+++ 50 години – 50 автомобила: лимитирана малка серия за юбилея на BMW M GmbH +++ Eксклузивните дизайнерски акценти на специалния модел са дело на бояджийския цех Individual на завода на BMW Group в Ландсхут +++

Автомобили BMW M
·
Технологии
·
Корпоративни
·
Заводи, съоръжения
·
Производство и рециклиране
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Author.

Hristina Peycheva
BMW Group

BMW M GmbH, основаното през 1972 година поделение за моторни спортове на BMW Group, представи най-ексклузивния си специален модел на всички времена за своя 50-годишен рожден ден: BMW 3.0 CSL (среден разход на гориво: 11,0 л/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 249 г/км според WLTP; данни според NEDC: – ). Строго лимитираният до 50 екземпляра специален модел препраща към историческото BMW 3.0 CSL – „Batmobil“ – от началото на 70-те години на миналия век и получава индивидуално лаково покритие благодарение на компетентността на завода на BMW Group в Ландсхут. Около 20 екстериорни компонента на неповторимия дизайн на специалния модел са облагородени от специалистите по боядисване в Ландсхут. Някои от компонентите, изработени от армирана с въглеродни нишки пластмаса (CFRP), също са изработени в Ландсхут.

Заводът в Ландсхут има голям опит при специални бояджийски работи като тази. В допълнение към малките серии и персонализираното боядисване, над 1200 боядисани пластмасови части каросерията в около 40 серийни и 200 персонализирани цвята напускат завода всеки работен ден. Това е около 273 000 компонента годишно. Сега компетентността на Ландсхут по отношение на индивидуалното боядисване се използва също и за 50-те BMW 3.0 CSL, включително предните и задните странични панели, покрива и задния спойлер, предната и задната броня, праговете, капака, карбоновия покрив и задната врата.

Предният капак и покривът – и двата изработени от ултралек CFRP – също се произвеждат в завода на BMW Group в Ландсхут в сложен, високоспециализиран производствен процес. Благодарение на големия дял на карбоновите детайли, BMW CSL 3.0 има съотношение мощност/тегло от само 2,9 килограма на к.с. – интелигентна олекотена конструкция за BMW M Автомобил от най-висок клас.

Фактът, че BMW 3.0 CSL комбинира най-доброто от пет десетилетия опит в моторните спортове, се демонстрира и отвън: неговото лаково покритие е в стила на класическите състезателни автомобили. Автомобилът се отличава с характерните за М ленти в син, тъмносин и червен цвят, наричани и Livery, върху основно лаково покритие в алпийско бяло. Линиите на каросерията следват динамичните преходи на повърхностите и по този начин подчертават мощната естетика на купе.

Точно тези линии са били голямо предизвикателство при лакирането на детайлите, каза ръководителят на проекта д-р Кристиян Кох: „Преходите на М лентите от един елемент към съседния трябва да бъдат абсолютно перфектни. Така например лентите на страничните панели трябва да са на абсолютно същата височина като на вратите, за да се получи хармонична картина. Необходим е голям бояджийски опит, индивидуални умения и усет.“ Защото за разлика от много други специални модели с ярка визия тук лентите не са от фолио, а са лакирани. Необходимо е и тясно сътрудничество със специалистите от завода на BMW Group в Динголфинг.  Защото освен върху каросерията там се нанася и лаковото покритие на вратите.

В индивидуалния бояджийски цех в Ландсхут специално е разработен процес за такива трудни задачи: дизайнът на линиите се проектира върху съответния компонент с помощта на лазерен проектор, така че да пасне точно на връзката към следващия елемент на каросерията. Маскирането, т.е. прецизното облепване на разделителните линии между отделните цветни зони, се извършва ръчно от специално обучени специалисти покрай лазерните проекции. Необходими са до осем специално изработени контурни фолиа и до седем слоя боя за всеки детайл.

Освен М лентите професионалистите от Ландсхут позиционират ръчно и надписа „M Power“ на задния спойлер и „50“ върху покрива. Тези определящи визията на специалния модел детайли също са маскирани на ръка. За разлика от Livery-лентите, експертите от Ландсхут не разкриват слоеве боя, а видимия карбон. Това води до леки вдлъбнатини на повърхността - а високотехнологичният материал на компонентите също може да се усети на допир.

Отделните екстериорни компоненти на BMW 3.0 CSL се сглобяват във високотехнологичен цех за сглобяване в Моостенинг, част от завода на BMW Group в Динголфинг. След обширни финални приемни тестове, всеки от 50-те автомобила BMW M най-накрая се изпраща до BMW Welt в Мюнхен, за да бъде предаден на клиента.

„Горди сме, че занаятчийския опит и иновативността на нашите високоспециализирани специалисти по боядисване за пореден път допринасят за създаването на един толкова ексклузивен специален модел като BMW 3.0 CSL“, казва д-р Кристиян Кох.

 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала около 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2021 г. е приблизително  16,1 млрд. евро при приходи от 111,2 млрд. евро. Към 31 декември 2021 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 118 909 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

 BMW 3.0 CSL (среден разход на гориво: 11,0 л/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 249 г/км според WLTP; данни според NEDC: – ). 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.