Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Световна премиера в пристанището на Кан: BMW и TYDE представят THE ICON.

+++ Официално представяне в рамките на 76-ия международен филмов фестивал +++ BMW подчертава пионерската си роля при разработката на иновативни решения за мобилност с нулеви емисии и прогресивен лукс +++ Съвместен проект на BMW производителя на лодки TYDE с дизайнерска концепция на Designworks +++ Високоволтовите батерии на BMW i осигуряват мощно електрическо задвижване +++ Звуковете при движение са дело на композитора на филмова музика Ханс Цимер +++

Lifestyle продукти
·
Lifestyle
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Author.

Hristina Peycheva
BMW Group

76-ият международен филмов фестивал в Кан започна, а на една особено ярка световна премиера можете да бъде видяна не в киносалона, а на пристанището на града в Южна Франция. Марката BMW и производителят на лодки TYDE представят THE ICON, новаторски символ на устойчивата мобилност по вода. THE ICON е първата лодка от този тип с чисто електрическо задвижване и съчетава мобилността с нулеви емисии с усещане за лукс, подчинено на осъзнатата наслада. 

С дължината си от 13,15 метра и максималната скорост от 30 възела THE ICON е пионер на един нов тип водни превозни средства с чисто електрическо задвижване. Идеята за концепцията за този новаторски съвместен проект е на BMW. Иновативният проект е резултат от интензивен трансфер на ноу-хау, в който участват екипи от различни области на мобилността под ръководството на екипа на BMW. Проектирането на THE ICON е дело на творците от центровете за иновации Designworks, дъщерно дружество на BMW Group със студия в Лос Анджелис, Мюнхен и Шанхай. Разработката и реализацията на концепцията е поверена на конструктора на лодки TYDE. А високоволтовите батерии на BMW i осигуряват захранването за мощното електрическо задвижване. Изживяването при пътуване е съпроводено от ексклузивните звуци, създадени от всепризнатия композитор на филмова музика Ханс Цимер.

BMW като пионер на иновативни концепции за устойчива мобилност

При THE ICON, BMW отново демонстрира холистичен ангажимент към устойчивата мобилност, който включва не само движението по пътищата, но и придвижване по вода. Чрез обединяване на технологичен опит от различни области се създават новаторски решения, които са фокусирани върху хората. В същото време иновативното превозно средство представлява ориентирана към бъдещето форма на лукс. THE ICON въздейства не само с уникалния си дизайн, но също така предлага на пътниците напълно ново изживяване от мобилността, което комбинира максимален комфорт в изключителна атмосфера със значително понижено въздействие върху околната среда.

Иновациите от ветроходните състезания позволяват електрификация и декарбонизация по вода

С чисто електрическото си задвижване THE ICON поставя нови стандарти в сегмента в много аспекти едновременно. Досега електрическата мобилност по вода се ограничаваше до по-малки, по-бавни превозни средства с относително малък пробег. От друга страна, в сегмента на бързите лодки с голям пробег доминират модели с двигатели с вътрешно горене. С THE ICON се дава нова дефиниция на съотношението между размери, максимална скорост и пробег на електрическо водно превозно средство.

Всичко това става възможно благодарение на иновации от ветроходните състезания: подводните криле, т. нар. Hydrofoils, понижават потреблението на енергия с до 80 % в сравнение с конвенционален корпус. Благодарение на Foiling технологията, при която лодката се издига над повърхността на водата, се постига и по-висок комфорт на возене, както и по-висока скорост.

Двата електромотора с мощност по 100 кВт се захранват с енергия от 6 батерии от BMW i3 с капацитет общо 240 кВтч, които осигуряват впечатляващия пробег от над 50 морски мили (близо 100 км). Круизната скорост е 24 възела. Максималната скорост достига 50 възела (55 км/ч). С иновативното си задвижване и подводните криле THE ICON осигурява почти безшумно плъзгане без вибрации, удари или разклащане от вълните.

Впечатляващото озвучаване на борда с брилянтно качество на звука се осигурява от системата Dolby Atmos. Акустичната концепция, която освен звука от задвижването включва и приятни, интуитивни функционални звуци, е дело на двукратния носител на Оскар Ханс Цимер. Революционният акустичен дизайн на холивудския композитор поставя началото на една нова ера на радостта от устойчивото придвижване по вода.

THE ICON : уникалната иновационна сила проличава и в дизайна

Дизайнерският екип има за задача да трансформира уникалната концепция на THE ICON в емблематично изживяване: от първия поглед до визията. Корпусът на плавателния съд, който се състои от много плоско тяло и централна опора за прозрачната архитектура, е подчинен на технически прецизен дизайнерски език. Оформлението в призматична форма осигурява широчина от 4,5 метра в задната част. Благодарение на това се осигурява особено разточителен вход в луксозния салон. Корпусът на плавателния съд се отличава с олекотена оригами структура. Тъй като технологията на подводните криле осигурява особено спокоен ход, дизайнерите се възползваха от възможността да заменят конвенционалните бордове с големи стъклени повърхности. По този начин се осигуряват изключителни гледки за пътниците, докато те се носят над водата. Модерните LED светлинни ленти в предната и задната част, както и по точките за зареждане допринасят за иконичното въздействие на THE ICON.

THE ICON като място за социални срещи, което е у дома си във всяко пристанище

В салона се влиза през извити стъклени врати, а там пътниците са посрещнати от изкуство оформени мебели, подредени върху луксозен килим, който напомня на калейдоскоп. Всяка мебел е изработена от ламарина, чиято зърнеста текстура отразява слънчевата светлина върху пода като вълните в морето.

Седалките, които могат да се въртят на 360°, позволяват ориентирано към потребителя изживяване, при което всичко, от което се нуждаете, е лесно достъпно – включително Infotainment система с таблети. С едно просто завъртане седалките могат да бъдат пренаредени за социално взаимодействие. Това създава страхотно място за срещи, което може да акостира във всяко пристанище.

BMW Interface съчетава навигационните уреди в дигитален блок за управление

Командният блок е разположен централно и впечатлява с руля и инструментите в автентичен за BMW дизайн. На мястото на морските навигационни уреди една нова интерпретация на BMW Interfaces съчетава всички важни функции в един дигитален управляващ блок. Интерфейсът между човека и машината е 32-инчов тъч дисплей с разделителна способност 6К и визията и усещането на системата за управление BMW iDrive. В комбинация с BMW Operating System 8, тя дава възможност за едно ново измерение на визуализация на информацията и дигитално взаимодействие. Ключови функции, като информация за пробега и метеорологични информации, могат да бъдат достъпни чрез гласови команди.

Плавателният съд, представен за първи път в Кан, не е нито дизайнерски прототип, нито концепция, а напълно готов за производство сериен продукт с новаторска технология. THE ICON е базиран на платформена концепция, която може да бъде напълно адаптирана към индивидуалните желания и нужди по отношение на емоционалното изживяване и интериорния дизайн. Той е проектиран за модерна градска среда за живеене и може да се използва като средство за морски транспорт както в частния луксозен сектор, така и в търговския сектор. Превозните средства, произведени на базата на THE ICON, ще усъвършенстват луксозната мобилност без емисии по вода и ще разкрият напълно нов сегмент. Те трябва да вдъхновяват мобилност без CO2 в морето - без замърсяване на околната среда, без шум, но с максимален комфорт.

THE ICON впечатлява с мощното си задвижване, което в същото време е безшумно и с нулеви емисии. Благодарение на подводните криле плавателният съд е бърз, без да предизвиква вълни или голяма килватерна следа. Благодарение на това THE ICON доставя само радост при всяко плаване.

 

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.