Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Преоткриването на оригинала: изцяло електрическото MINI Cooper.

Петото поколение на изцяло електрическото MINI Cooper подчертава традицията на марката като модел с три врати с типичен за MINI дизайн и в същото време е символ на изцяло електрическото бъдеще. Електрифицираното Go-kart усещане и завладяващото потребителско изживяване издигат гените на MINI на ново ниво. Изчистеният дизайн и изцяло електрическото задвижване на новото MINI Cooper са насочени към радостта от шофирането в градски условия и подчертават изключителната позиция на MINI в неговия сегмент.

MINI
·
MINI Electric
·
MINI 3 door
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Author.

Hristina Peycheva
BMW Group

Едва ли има друг автомобилен модел в света, който след над 60 години производство да е успял да подчертае собствената си история и традиции с еволюционна модернизация и в същото време винаги да е поставял нови технологични стандарти. Запазена е основната концепция на автомобила, който при компактни външни размери осигурява възможно най-доброто оползотворяване на пространството за пътниците. Нови са дигиталния свят на изживяванията, модерните асистиращи системи и чисто електрическото задвижване, което гарантира мобилност с нулеви локални емисии. Петото поколение е типично MINI и същевременно символ на изцяло електрическото бъдеще на марката.

„С електрическото си задвижване и пуристкия дизайн новото MINI Cooper се вписва перфектно в градския стил на живот. При петото поколение на MINI Cooper ние съчетаваме традиционните гени на MINI с най-новите, насочени към бъдещето технологии и осигуряваме типична за MINI радост от шофирането с нулеви локални емисии“, казва Щефани Вурст,  ръководител на MINI.

Charismatic Simplicity: новият дизайнерски език на MINI

Дизайнът на новото поколение модели на MINI е модерен, дигитален и неподражаем. С новото семейство на MINI марката издига радостта от шофирането, потребителското изживяване и концепцията за устойчива мобилност до нова ера. Тази всеобхватна трансформация по пътя към напълно електрическа марка до 2030 година проличава от автентичния дизайн на новите модели. Той съчетава насочените към бъдещето технологии с основните принципи на оформлението на каросерията, както и произхода на марката. При това той подчертава градския характер на MINI, както и любовта към иновациите.

„Вдъхновени от нашата история, разработихме собствен дизайнерски език, който дефинира нашите гени. Ние го наричаме ‚Charismatic Simplicity‘. Идеята зад него е дизайн, който придава на всеки нов модел на MINI силен, индивидуален характер и интуитивно се концентрира върху основните неща на марката с изчистен, минималистичен дизайнерски език,” казва Оливер Хайлмер, ръководител на MINI Design.

Екстериорът: максимална редукция до най-важното

И в петото си поколение MINI Cooper 3 врати олицетворява същността на марката. С електрическото си задвижване новото MINI Cooper е последователно насочено към градска радост от шофирането и пренася характера на иконичния модел в чисто електрическото бъдеще на марката.

Пъргавият и компактен силует е подчинен на типичните за MINI пропорции. Късите надвеси, късият преден капак и контрастиращото дълго междуосие с големи колела осигуряват на петото поколение на MINI Cooper вълнуващо излъчване с класически дизайнерски елементи. В същото време се подчертава атлетичното излъчване и модерната градска насоченост на модела. Детайлите като скритите дръжки на вратите, липсата на разширения на арките на калниците и на Side Scuttles подчертават модерния дизайн на екстериора чрез особено ясно оформление на повърхностите. Дефинираната линия на раменете на новите модели на MINI им осигурява подчертано атлетична каросерия. При този фокус върху най-важното още по-силно изпъква цветът на каросерията върху големите повърхности. Типичните за MINI дизайнерски елементи като визуалното разделяне на каросерията на три части, обгръщащата остъклена площ и открояващият се контрастен покрив придобиват още по-силно въздействие и допринасят за разгръщането на новия дизайнерски език.

Характерно лице с ново излъчване: MINI LED фарове със Signature Modes

И при новото поколение в предната част на напълно електрическото MINI Cooper доминират иконичните кръгли фарове на MINI и характерната радиаторна решетка. Заедно те оформят характерното за MINI лице. Новата осмоъгълна предна решетка с филигранен контур още по-силно дефинира предната част в сравнение с шестоъгълната решетка при предишния модел. Вместо хром акценти в екстериора поставя новият цвят Vibrant Silver и придава на новото MINI Cooper още по-силна изразителност.

Елементите на дневните светлини на LED фаровете допринасят за характерното излъчване с яркостта си и уникалните светлинни графики. Хоризонталните светлинни графики са част от Essential Trim. Опционално елементите на дневните светлини могат да бъдат превключени в три светлинни графики, които да подчертават съответния характер на автомобила. Освен това всички светлинни режими стартират и завършват с индивидуално оформени Welcome респ. Goodbye анимации. Това взаимодействие с MINI Cooper повишава радостта от MINI още преди потегляне.

Редуцирани детайли за силно присъствие и повишена динамика

Както при целия дизайн на каросерията, рамката на фаровете с хромирани елементи е отпаднала. Това придава фокусирано излъчване на предната част. Заедно с вълнуващите извивки на предния капак и отсечения дизайн на предната броня новото MINI 3 врати изглежда спортно и открояващо се. Това впечатление се подчертава от широчината на следата на автомобила, както и от динамичната вдлъбнатина на калниците.

Страничният изглед на новото MINI Cooper също е под знака на редуцираното и изчистено оформление. За пръв път моделът е без обгръщаща черна лента. Редуцирането на елементите подчертава по-силно цвета на каросерията и създава силно присъствие. Черните прагове визуално приближават MINI Cooper до пътя. Автомобилът се отличава с характерен за MINI дизайн в модерна интерпретация, както и изключителни аеродинамични качества. Стойността на аеродинамичното съпротивление от 0,28 е изключително постижение в сегмента на малките автомобили и осигурява превъзходна ефективност на MINI.

Задната част с новата естетика на MINI с ясни повърхности и изравнени с каросерията задни светлини също е нова и модерна. Вертикалните светлини цитират класическите MINI светлини и също като фаровете могат да бъдат превключвани в различни режими. Третата спирачна светлина и задната светлина за мъгла са изравнени с повърхността, интегрирани са в цялостното оформление и подчертават високото качество на скулптурираната задна част. Ясно изразената линия на раменете прави MINI Cooper да изглежда особено мощно. Задната част е разделена от характерна, черна лайстна, в която е интегриран механизмът за отваряне на багажника. Хоризонталната й насоченост подчертава широката стойка и високия спортен дух.

Четири индивидуални варианта за декоративните детайли за още по-силен характер

Напълно електрическото MINI Cooper се предлага с четири варианта на оформление. Essential Trim демонстрира максимално ясна, редуцирана цялостна визия и подчертава определени функционални елементи като логото чрез новия цвят Vibrant Silver. Новата цветова палитра за екстериора подчертава модерния характер на новата MINI икона и поставя положителни акценти с ярки цветове като Sunny Side Yellow.

И докато Classic Trim се откроява предимно в интериора, Favoured Trim се отличава с особено изразителни детайли в екстериора. Така например този вариант предлага ново, опционално Spray-Tech оформление на характерния Multitone покрив с преливка от три различни цвята, както и открояваща се предна решетка в цвят Vibrant Silver.

John Cooper Works Trim подчертава максимално спортния дух на напълно електрическото MINI Cooper чрез индивидуално оформление на предната и задната част. Рамката на предната решетка и логото в черен гланц подчертават силното излъчване. Контрастният покрив във вдъхновения от моторните спортове цвят Chili Red, както и специфичните за JCW ленти на предния капак с червен или черен цвят могат да подчертаят визуално типичната за MINI динамика на управлението.

Интериорът: минималистичен, дигитален, всеобхватен и топъл

В интериора оформлението на предната част цитира елегантно минималистичния дизайн на classic Mini. За първия модел през 1959 година изобретателят на Mini Алек Исигонис оформя интериор с кръгъл инструмент в средата, както и характерна лента с превключватели под него. При новото MINI Cooper тези два елемента, заедно с волана, са в основата на максимално пуристки интериор. Благодарение на редукцията до най-важното, има по-малко компоненти, които са интелигентно проектирани и висококачествено реализирани. Опционалният Head-up дисплей зад волана проектира цялата необходима информация в зрителното поле на водача. Това означава, че арматурното табло от страната на водача не изисква допълнителен дисплей.

Разточителното, извито арматурно табло за пръв път е с текстилни повърхности. Топли, приятни материали доминират в новата, уютна атмосфера в интериора на MINI Cooper. Специално разработеният процес на плетене създава лесната за поддръжка, гъвкава структура на двуцветния текстил, изработен от рециклиран полиестер. В зависимост от дизайна на тапицерията се предлагат различни цветове за текстилните повърхности и седалките. За да се оформи максимално елегантно и просторно арматурно табло, вентилационните отвори са много плоски.

Ясните форми и разточителното предлагане на място на предните седалки осигуряват модерна и ефирна визия на интериора. Опционалният панорамен стъклен покрив прави интериора особено светъл и приветлив. В тъмното страничното Ambient осветление се допринася за специалната атмосфера в интериора. Седалките се предлагат в базова версия, както и във версия JCW. Страничните им панели, до бутоните за регулиране, са тапицирани с висококачествен текстил. Монтираният на седалката подлакътник на седалката на водача осигурява още повече пространство в централната конзола.

Задната част на автомобила е изключително редуцирана и комфортна. Аксесоарите за зареждане могат да бъдат транспортирани удобно в допълнително отделение в пода на багажника. Чрез сгъване на задната седалка в съотношение 60:40, вместимостта на багажника може гъвкаво да се увеличава от 200 литра до 800 литра.

MINI Interaction Unit: OLED дисплей с висока резолюция осигурява революция за потребителското изживяване

Централният OLED поставя нов стандарт с високата си резолюция. Също като кръглият инструмент на предишния модел, новата централна икона доминира в интериора с разнообразните си функции. MINI Interaction Unit като комбиниран инструмент е едновременно център за изживявания и комфорт. Благодарение на MINI Operating System 9 всички автомобилни функции могат да бъдат управлявани интуитивно чрез докосване или гласови команди. В оформеният по нов начин кокпит дисплеят е изместен по-близо до водача и се достига особено комфортно. Диаметърът на тънкия тъч дисплей, завършен с висококачествен стъклен ръб, е увеличен до 240 мм и с логиката си на управление наподобява познатите от смартфоните стандарти.

Графичното оформление на съдържанието е модерно и фокусирано върху най-важното. В горната част се изобразява важна, свързана с автомобила информация като скоростта и нивото на заряд на батерията. При докосване на индикатора за скоростта се появява специален дисплей с Full-Screen километраж, който е ясно фокусиран върху шофирането. В основното меню отляво и отдясно на актуалните функции на менютата се изобразяват другите т.нар. Widgets в умален размер. Чрез хоризонтално плъзгане те могат да бъдат поставени в средата и избрани. От долната част на OLED дисплея директно могат да бъдат избирани менютата за навигацията, медията, телефона и климатичната инсталация. Всички други функции могат също като  при един смартфон да бъдат управлявани чрез менютата. Чрез бутона Home дисплеят винаги се връща към началния екран.

Изцяло ново изживяване от MINI: новите MINI Experience Modes

С новите MINI Experience Modes серийно се включват режимите Core, Green и Go-Kart със специфичния им потребителски интерфейс, като опционално с допълнителното оборудване MINI Experience Modes могат да бъдат избрани до четири допълнителни  режима. Опционалният MINI проектор в задната страна на OLED дисплея покрива арматурното табло в адаптирани цветове и шарки. Така в комбинация с прожекцията, вътрешното осветление  и MINI Interaction Unit се създава едно уникално, обгръщащо изживяване, което достига до тапицериите на вратите.

Това всеобхватно потребителско изживяване осигурява на интериора още повече решения за изразителност и дава на новото MINI Cooper напълно нови възможности за индивидуализация. Така например в Personal Mode чрез MINI App може да бъде поставена индивидуална снимка като фон на дисплея. С помощта на дигитален Colour Picker доминиращият цвят на снимката може да бъде разпрострян върху текстилните повърхности на арматурното табло. Вътрешното осветление под арматурното табло и тапицериите на вратите също се ориентира цветово към тези прожекции.

Всеки режим има индивидуално оформени фонове, които създават жизнени и висококачествени ефекти при минимално отклоняване на вниманието. При избора на един от седемте режима във фокуса на дисплея винаги е подходящият „Mode App“. Така например Go-kart Mode по динамичен начин поставя фокуса върху гените на MINI в моторните спортове. Дисплеят и интериорът са доминирани от антрацитен и червен цвят, а този вдъхновен от John Cooper Works MINI Experience Mode е допълнен със специфични аналогови индикатори за динамиката на управлението. При Vivid Mode вътрешното осветление е ориентирано към цветовете на Album Covers. Освен това, в зависимост от настроението и личните предпочитания, могат да бъдат избрани Core Mode, Green Mode, Timeless Mode, Balance Mode и Personal Mode.

Просто типично MINI: оформената по нов начин Toggle лайстна

Новото MINI Cooper изглежда особено подредено под арматурното табло. Това се дължи и на оформената по нов начин Toggle лайстна. Петте индивидуално оформени превключвателя позволяват директен достъп до важните автомобилни функции (паркинг спирачка, избор на предавка, Старт/Стоп, Experience Mode Toggle, регулатор на силата на звука). Дизайнът им е оформен индивидуално според тяхната функция.

Благодарение на директните възможности за избор чрез Toggle лайстната отпада селекторът на трансмисията. Благодарение на това новото MINI Cooper предлага повече място за съхранение в средната конзола. Освен по-големите поставки за чаши тук е разположена и една голяма отворена поставка. При избор на Favoured Trim е серийна и кутия за съхранение с плетена повърхност и текстилна лента. В предната част на конзолата във Wireless Charging Area могат удобно да бъдат зареждани смартфони.

Четири оформени по нов начин нива на оборудване за индивидуална визия

Аналогично на последователното редуциране в интериора, новата модерна концепция на цветовете и материалите също е целенасочено минималистична. Използват се само новоразработени, висококачествени и екологично чисти материали. Таблото и панелите на вратите с плетени повърхности от рециклиран полиестер създават приятна атмосфера и същевременно поставят специфични акценти с двуцветния си дизайн. Четирите оформления с нов дизайн предават пресъздават в различни форми модерната концепция за уют в интериора. Започвайки от Classic Trim и към по-високите нива на оборудване, серийният волан с две спици е заменен с версия с три спици с нова текстилна лента в спицата на „6 часа“.

При Essential Trim интериорът е максимално изчистен и с намален брой компоненти. Черните спортни седалки с Multitone текстил с ясна шарка хармонират с цветна текстилна лента на арматурното табло. Някои функционални елементи отвътре и отвън са подчертани с новия акцентен цвят Vibrant Silver. Така например в екстериора се вижда логото в новия цвят и то се откроява контрастно върху черната, осмоъгълна предна решетка.

При Classic Trim MINI за пръв път използва модерен 2D плетен текстил в интериора на сериен автомобил. На арматурното табло и вратите двуцветната черна плетка е във вълнуващ контраст с висококачествените седалки от изкуствена кожа. Тя се предлага в сив и черен цвят с перфорирана шарка „Houndstooth“, като страничните части са от син текстил.

Модерният и висококачествен Favoured Trim е най-изразителният вариант, с двуцветна шарка „Houndstooth“ на бродираното арматурно табло. Спортните седалки от перфориран Vescin се предлага в два цвята с традиционни акцентиращи шевове и допълват това екстравагантно вътрешно оборудване. Екстериорът с предна решетка във Vibrant Silver може да бъде комбиниран с изцяло нов Spray-Tech покрив с преливка от три подходящи цвята.

JCW Trim демонстрира максимално спортната интерпретация на новата концепция на материалите. JCW седалките със спортна геометрия в комбинация с многоцветна бродерия, както и черна изкуствена кожа с червени шевове продължават цветовата концепция на арматурното табло и тапицериите на вратите. Индивидуалното оформление на предната и задната част подчертава гените от моторните спортове и в екстериора. Предната решетка и логото в черен гланц подчертават силното цялостно излъчване. Освен това опционално се предлага и контрастен цвят Chili Red и специфични за JCW червени или черни ленти на предния капак.

„Hey MINI!“: първият MINI Intelligent Personal Assistаnt

При новото MINI Cooper множество функции могат да бъдат управлявани с първия пълноценен гласов асистент на марката. MINI Intelligent Personal Assistant можа да бъде активиран с поздрава „Hey MINI“ или с Push-to-Talk бутона на волана. Гласово управляваното взаимодействие се отразява на кръглия OLED дисплей под формата на анимации от графични елементи, типография и аватар. За визуализацията потребителите могат да избират между "MINI" - стилизирано представяне на MINI - и по избор "Spike", който вече е познат на много фенове на MINI. Комуникацията с този виртуален партньор при пътуване е особено реалистична благодарение на подобреното гласово разпознаване. За по-свободна комуникация вербалните изказвания се предават без забавяне и се визуализират на дисплея. Водачът може да управлява навигацията, телефонията, развлеченията и многобройни функции на автомобила чрез глас.

MINI Intelligent Personal Assistant непрекъснато научава нови неща, докато човекът и автомобилът взаимодействат помежду си по повтарящи се маршрути. Използвайки географски данни, автомобилът може да се научи например автоматично да отваря прозореца при влизане в гаража. Това прави всекидневните задачи по-удобни и съобразени с индивидуалните нужди и предпочитания.

MINI свързва: новата MINI Operating System 9

Новият дизайнерски език "Charismatic Simplicity" се отразява и в естетиката на потребителския интерфейс, който съчетава функционални и емоционални елементи. Дизайнът е редуциран и създава много модерна визия с напълно нови графики. Статичните и динамичните елементи се вписват естествено в кръглата форма на MINI Interaction Unit и следват ясна структура. Микроанимациите подсилват изключително интуитивното взаимодействие между водача и централния инструмент и подчертават дигиталния характер на новото семейство MINI.

MINI Operating System 9 е собствена разработка на BMW Group и е базирана на софтуерен стек на Android Open Source Project (AOSP). Управлението е интуитивно въз основа на обичайните стандарти от сектора на потребителската електроника.

В центъра на екрана е разположено стартовото меню, в което функции от индивидуализираното съдържание могат да бъдат избирани и стартирани чрез хоризонтално плъзгане. В долната част на екрана е фиксираната лента на състоянието с елементи от менюто „Навигация“, „Медия“, „Телефония“, „Всички приложения“ и, в зависимост от ситуацията, „Начало“, които могат да бъдат избрани директно. Както клиентите са свикнали от много потребителски електронни устройства, чрез плъзгане нагоре от долния край на екрана може да бъде активиран т. нар. Toolbelt. Оттук любимите функции могат да бъдат запазени и активирани бързо, напр. навигационни дестинации и радиостанции. Toolbelt може да се активира и чрез бутона със звезда на мултифункционалния волан. Горната част на екрана е запазена за съдържания, свързано с шофирането, като скорост и важна информация за състоянието на автомобила. Опционалният Head-Up дисплей показва на водача най-важната информация в зрителното му поле.

Температурата за водача и пътника до него се изобразява постоянно в левия и десния край на екрана. Настройките на климатичната инсталация винаги са интегрирани на най-горното ниво в MINI Interaction Unit и могат да се извършват или чрез докосване, или чрез гласови команди.

В зависимост от режима на Experience Mode, едно докосване на километража трансформира целия MINI Interaction Unit в типичен MINI километраж.

„Новата MINI Operating System 9 се отличава със специфично за MINI  емоционално и лесно управление с докосване. В комбинация с новата, cloud-базирана MINI Navigation за особено бързо и прецизно изчисляване на маршрутите, високоскоростната свързаност и опционалната 5G съвместимост новото MINI Cooper прави огромен скок напред в дигиталния свят и при това подчертава харизматичното наследство на марката“, каза Щефани Вурст, ръководител на MINI.

При шофиране пакетите MINI Navigation в комбинация с опционалния MINI Connected Package подпомагат водача и чрез реалистични 3D визуализации в сложни ситуации при завиване, изобразяване на актуалния трафик дори и без активно водене по маршрута, указания за възможности за паркиране вкл. дигитални възможности за плащане и много други. Опционално се предлага и Augmented-Reality функция за визуализиране на указанията при завиване. При напълно електрическото MINI Cooper веднага след въвеждане на дестинацията се изчислява оптимизиран по отношение на зареждането маршрут.

Освен това MINI Connected Upgrades позволяват гъвкавото добавяне на допълнителни автомобилни функции – съвсем лесно и дигитално. В комбинация с опционалния MINI Connected Package MINI Connected Store предлага достъп до постоянно разширяващото се разнообразие от практични и развлекателни приложения, например в областите игри, музика и видео стрийминг. С новото AirConsole App всички пътници разполагат с уникална форма на In-Car-Gaming, при които смартфонът служи като контролер за игрите на OLED дисплея.

Новите асистиращи системи облекчават всекидневието

Освен автоматичните функции за паркиране на Асистента за паркиране допълнително облекчение предлага новият опционален Асистент за паркиране Plus. Благодарение на 12-те ултразвукови сензора и 4-те Surround-View камери автомобилът може още по-категорично да идентифицира възможните паркоместа и да паркира автомобила самостоятелно в тесни пространства. Освен това ръчният процес на паркиране по всяко време може да бъде поверен на Асистента за паркиране Plus. Уникално в сегмента комфортно решение предлага Explore Mode. С него новото MINI Cooper може съвсем лесно да бъде паркирано със смартфона, когато страничното пространство за слизане е недостатъчно.

Иновативната опция MINI Digital Key Plus също ползва смартфона за комфортно и персонализирано изживяване при шофиране. Смартфонът се превръща в ключ и автоматично отключва автомобила. Когато водачът се доближи на по-малко от 3 метра, стартира Welcome прожекция от предните и задните светлини, а при разстояние под 1,5 метра се отключват и вратите. Дигиталният ключ може да бъде споделен с различни потребители и замества физическото предаване на класическия автомобилен ключ за облекчен Carsharing.

Освен това сигурността на потребителя се повишава и от други функции на MINI App. Така например опцията Remote 360 позволява следене на зоната около паркирания автомобил на MINI App. Интериорната камера осигурява видимост на интериора. Освен това Snapshot функцията на интериорната камера дава възможност за заснемане на приятни моменти, които след това чрез WiFi-Direct да бъдат прехвърлени на смартфона.

Още по-силно Go-kart усещате благодарение на електрическото задвижване

Новото MINI Cooper съчетава мобилността с нулеви локални емисии с напълно електрическа радост от шофирането. Всеобхватно модернизираното задвижване се предлага във варианта Cooper E, както и по-висока мощност и пробег като Cooper SE.

Електромоторът с мощност 135 кВт/184 к.с. на MINI Cooper E развива максимален въртящ момент от 290 Нм и ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди. MINI Cooper SE с мощност 160 кВт/218 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди.

Пробегът по тестовия цикъл WLTP е 305 км за MINI Cooper E на базата на високоволтова батерия с капацитет 40,7 кВтч. При MINI Cooper SE благодарение на капацитета от 64,2 кВтч пробегът достига до максимум 402 км. *

Великолепна динамика на управлението за комфортна и спортна мобилност

Леко разширената следа и удълженото междуосие са базата за една великолепна динамика на управлението. Автомобилът е оборудван с пружини и амортисьори, които са настроени за темпераментна управляемост. В комбинация с прецизното, типично за MINI усещане на кормилното управление, мощните спирачки и ниския център на тежестта благодарение на монтираната в дъното на автомобила високоволтова батерия новото MINI Cooper повишава комфорта във всекидневието.

Благодарение на предварително напрегнатите тампони на стабилизаторите водачът се наслаждава на значително по-добре поведение на каросерията при динамично движение по завои и на още по-висока прецизност на кормилното управление и стабилност по курса. Резултатът е първокласна опора за каросерията при същевременно нежен комфорт на возене. За още по-спортно изживяване при шофиране MINI Cooper се оборудва с греда между опорите на окачването.

Благодарение на увеличаването на диаметъра на колелата до 635 мм MINI Cooper има по-силно визуално присъствие. В същото време те повишават динамиката на управлението и комфорта на возене. В допълнение широчината на гумите може допълнително да се увеличи с опционалните 17- и 18-нчови джанти с 10/20 мм до 205/225 мм, за да се подчертае типичното за MINI Gokart усещане. Предлагат се джанти с размери от 16 до 18 инча.

Прецизните настройки на кормилното управление и всички системи за контрол на стабилността за избор между комфортно, както и спортно шофиране гарантират изключително изживяване при всякакви ситуации на пътя.

Нови MINI Experience Modes за индивидуално адаптирана радост от шофирането

С едно движение на ръката към Toggle превключвателя „Experiences“ могат да бъдат активирани различните MINI Experience Modes. Така например GO-KART Mode особено емоционално подчертава гените на MINI Cooper от моторните спортове чрез адаптиране на пъргавината и стабилността на настройките на окачването. Освен това в този режим опционалният проектор зад централния OLED дисплея облива кокпита във вдъхновените от John Cooper Works антрацитен и червен цвят. С другите възможности за настройки поведението при завиване, както и границите на намеса на контрола на сцеплението могат да бъдат конфигурирани за още по-интензивна радост от шофирането.

За разлика от него Green Mode оптимизира ефективността на задвижването и въз основа на различни параметри адаптира електромотора за максимален пробег. За него допринася и подобреното управление на рекуперацията на новото MINI Cooper, което подава излишната енергия към батерията при спиране или движение по инерция и по този начин увеличава пробега. Така условията при шофиране и тяхното влияние върху пробега могат по-лесно да бъдат визуализирани. Съветите за ефективно шофиране и Powermeter с лекота повишават мотивацията за икономично шофиране. Така например водачът може конкретно да види ефекта от своето поведение чрез спечеления „бонус пробег“.

Повишаване на това всеобхватно изживяване при шофиране се постига и благодарение на напълно новите дигиталните MINI Sounds. Репертоарът включва напълно нови звуци при шофиране в интериора, един неподражаем за марката MINI звук за разпознаване, Jingles за новите MINI Experience Modes, както и 30 нови звукови сигнали с указателна и предупредителна функция. По този начин и на акустично ниво се създава една неподражаема, типична за MINI разпознаваемост.

Опростено и ефективно зареждане на батерията

Батерията на MINI Cooper може да бъде зареждана с мощност 11 кВт с променлив ток. Бързото зареждане с прав ток е възможно със 75 кВт при MINI Cooper E и с 95 кВт при Cooper SE. По този начин на съответната бърза зарядна станция батерията може да бъде заредена от 10 до 80 % за по-малко от 30 минути. Благодарение на активната навигация чрез MINI Navigation високоволтовата батерия в зависимост от метеорологичните условия предварително се подготвя с идеалната температура за ефективно зареждане. Особено при ниски външни температури по този начин времето за зареждане може да се намали значително.

За прозрачен и лесен процес на зареждане клиентът може да оптимизира зареждането на батерията чрез лесно разбираеми възможности за настройки. Така например може да бъде избран стартът на зареждането или да бъде настроен определен времеви прозорец за зареждане. Предварително може да бъде определен и определена целева стойност на капацитета на батерията. За особено приятен старт зареждането може да бъде приключено до определен час на потегляне и по този начин интериорът на автомобила да бъде климатизиран до избрана температура.

MINI App осигурява комфортен преглед върху процеса на зареждане, дори и когато клиентът не е близо до автомобила. През апликацията може да бъде проследено например актуалното ниво на заряд на батерията, да бъде създаден оптимизиран по отношение на зареждането маршрут и да се проследи досегашната история на зарежданията включително всички разходи и спестявания.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

 

 

 

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

MINI Cooper SE (консумация на електрическа енергия комбинирано: 15.03 - 14.09 кВч/100 км според WLTP; комбинирани CO2 емисии: 0 г/км).

* Всички технически данни са предварителни.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Change Search Settings.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
German
  • Език на прикачения файл
  • Arabic
  • Bulgarian
  • Chinese - simplified
  • English
  • French
  • German
Updates
Top-Topic
Submit
Reset
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.