Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Януари 1964 г.: историческа победа на Classic Mini на Рали Монте Карло

Тяхното мото е: който не вярва на чудеса, не е реалист. С победата си в Рали Монте Карло преди 60 години Пади Хопкърк превръща малкия британски автомобил в легенда в моторните спортове – а Тимо Макинен и Рауно Алтонен повтарят триумфа през 1965 и 1967 г. Успехи, които преобръщат представите за този спорт и променят и оформят марката MINI до днес.

MINI
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Тези дни се навършват 60 години от един от най-грандиозните успехи в историята на международния автомобилен спорт. С ирландеца Патрик „Пади“ Хопкърк зад волана, Mini Cooper S печели генералното класиране на рали Монте Карло. Късмет? Съвпадение? Приумица на съдбата? По-скоро не, защото следват още две победи на Монте и много други успехи до края на 60-те години. Поглеждайки назад, причините за това са: модерни технологии, върхови пилоти, нови логистични стандарти.

„Победата на Пади Хопкърк с Mini Cooper S през 1964 г. бележи повратна точка в историята на Mini. Тя доказва, че Mini е не само очарователна градска кола, но също така се радва на голям успех в моторните спортове. Тази традиция и страст към състезанията – наследството на MINI все още се усеща в нашите модели и до днес. Моторните спортове оформиха Mini и винаги ще останат важна част от нашата ДНК," казва Щефани Вурст, ръководител на MINI.

Стандарт при модерните малки автомобили
В края на 50-те години на миналия век майсторите на рали-спорта най-често се състезават с големи автомобили с висока мощност, през английските гори, през високопланинските проходи на Франция или от Лиеж до София и обратно. Austin Healey и Ford Falcon са еталон и доминират в рали-спорта. Но не са особено подходящи за всекидневието. През това време по поръчка на British Motor Corporation (BMC) Алек Исигонис създава най-модерният автомобил на своето време: когато дебютира през 1959 г. със своя напречен двигател и задвижване на предните колела, classic Mini отговаря на стандарта за малки автомобили, който е все още валиден и до днес.

Впечатляващата спортна кариера изисква втори брилянтен „Car Guy“: Джон Купър. Той е постигнал слава като състезателен пилот и натрупал богатство като конструктор - и веднага е убеден в спортния потенциал на classic Mini. Купър, който в своите болиди от Формула 1 не поставя двигателя пред водача, както е обичайно по онова време, а зад него. Той вижда в класическото Mini по-скоро кола за всички и обобщава това за своя приятел Исигонис,: „Ти не си създал семейна количка. Това е дяволски състезателен автомобил. Трябва му повече мощност, по-добри спирачки и ще стане.” Така се ражда Mini,  подценяваният аутсайдер –роля, която MINI с удоволствие поема отново и отново в своята над 60-годишна история.

64 годишна марка, 62 години моторни спортове
През 1960 г. е създадено първото Mini Cooper – с внушителните 55 к.с. вместо 34 к.с. на първото Mini от 1959 г. Още през 1961 г. Mini Cooper с дължина само 3 метра обръща с главата надолу света на обичащите скоростта водачи. То демократизира скоростта. Защото от този момент и не толкова заможните автомобилисти могат да се движат бързо както и собствениците на чистокръвни спортни автомобили или лимузини с много конски сили. А по рали отсечките и състезателните писти трофеите печелят малките бегачки с техните почти филигранни 10-инчови колела.

Класическото Mini Cooper е създаден по мярка за рали маршрутите на онова време. Почти липсващите надвеси на каросерията гарантират непознато досега неутрално поведение на пътя.

Компактната каросерия все пак оставя малко място между зидовете по тесните планински пътища, където Healey и Falcon биха се заклещили. А благодарение на доста скромното си тегло от 650 кг на Rallye Mini от ония години, мощността от също скромните 55 к.с. осигуряваше много приемливо съотношение тегло/мощност. Тази конструкция отбелязва раждането на прочутото Gokart усещане.

През май 1962 г. класическото Mini за първи път влиза в списъка на победителите на международно рали събитие. На международното Tulip Rally, което преминава от холандската община Нордвейк до Френската Ривиера и обратно, Пат Мос, сестра на четирикратния вицесветовен шампион и 16-кратен носител на Голямата награда Стърлинг Мос, постига най-доброто време с класическо Mini Cooper.

Финландските майстори на леда и виртуозите на спирането с левия крак
Също през 1962 г. спортният директор на BMC Стюарт Търнър, заедно с ирландеца Пади Хопкърк, подписва договори с двама таланти от северните гори: Тимо Макинен и Рауно Аалтонен. Финландските майстори на шофирането по лед и виртуозите на натискането на спирачките с левия крак споделят любовта към сърцатото подаване на газ - и въпреки това не могат да бъдат по-различни. Макинен не е привърженик на многото думи и влиза в историята като Летящия финландец. Аалтонен говори свободно пет езика и се занимава с моторни спортове с научна прецизност, което по-късно му печели титлата Професора на ралитата.

От този момент Mini протяга ръце към звездите. Независимо колко безнадеждна изглежда една задача, Mini винаги се противопоставя на конкурентите през дългата си история. Гениалният основен принцип на автомобила и тримата най-добри водачи са важни фактори за успеха. Също както и професионалната логистика, разработена от Търнър. Той поставя нови стандарти по отношение на организацията на обслужването и е първият шеф на отбор, изпратил „ледени шпиони“ на специалните етапи. Джон Купър продължава да увеличава работния обем и постига мощност 90 к.с. в модела, който сега се нарича Mini Cooper S, след увеличаване на работния обем до 1071 куб. см за клас 1100.

Визуално Mini Cooper S прилича на всяко обикновено Mini. Няма спортен заден спойлер, нито дори оборотомер, вместо това тънък пластмасов волан и спартански седалки без странична опора. Рафт вместо арматурно табло, външни панти на вратите. Благодарение на икономичното обзавеждане, голям простор в малка кола и изключително оползотворяване на пространство. Накратко: дръзка простота.

Зад всеки успех се крие тежка работа
Но дори през 60-те години на миналия век не е лесно да спечелиш рали Монте Карло без никаква подготовка. През 1963 г. Рауно Аалтонен печели първата си победа в класа си на Монте. И все пак успехът в генералното класиране през 1964 г. е голяма изненада за състезателите - конкуренцията изглежда твърде силна. 277 автомобила застават на старта при 33-ото издание на може би най-известното рали в света. Прецизната подготовка и метеорологичните условия с много лед и сняг са в полза на класическото Mini. И така за една нощ аутсайдерът и ужасът за фаворитите се превръща не само в любимец на публиката, но и в легенда на моторните спортове.

Лед, сняг и 34 завоя „фиба“ по отсечка с дължина 24 км
Именно легендарната „Нощта на дългите ножове“, предпоследният етап от ралито, донася победата на Mini Cooper S със стартов номер 37 и известния оттогава регистрационен номер 33 EJB през зимата на 1964 г. По време на специалната отсечка в Col de Turini във Френските морски Алпи трябва да се преодолеят 34 завоя „фиба“ в продължение на 24 километра - истинско предизвикателство в сняг и лед на надморска височина от 1600 метра. Хопкърк финишира само на 17 секунди зад най-сериозния си конкурент, Бо Люнгфелд, в много по-мощния Ford Falcon с V8 двигател. Благодарение на формулата за хендикап, която е в сила по това време за компенсиране на разликите в теглото и мощността, класическото Mini е начело в общото класиране. Освен това то защитава преднината си във финалното пистово състезание по улиците на Монте Карло.

Естествено, победата на класическото Mini е отпразнувана с голям ентусиазъм в родината му. Хопкърк получава поздравителна телеграма от британското правителство, а Бийтълс са сред първите, които го поздравяват. „Имаше картичка с автограф от Бийтълс“, спомня си по-късно Хопкърк, която гласеше: „Сега ти си един от нас, Пади.“ Страхотен спомен.” Хопкирк се превръща в герой на моторните спортове за една нощ и нещо като петия член на Бийтълс.

Една победа може да е късмет, серията от успехи е талант
Класическото Mini продължава да доминира в рали Монте Карло и през следващите години. Тимо Макинен печели с голяма преднина само година по-късно. Помага и увеличаването на работния обем до 1275 кубически сантиметра. Макинен е единственият участник, който не получава наказателни точки по цялата дистанция. Въпреки тоновете сняг и лед, организаторите са планирали второ нощно състезание през Приморските Алпи. То изобщо не затруднява Макинен и неговото Mini Cooper S и те спечелват пет от шестте специални етапа във финалния кръг.

През 1966 г. следва и вероятно ултимативният триумф, когато пилотите на Mini заемат първите три места. Ръководството на състезанието дисквалифицира и трите автомобила заради предполагаемо несъответстваща на регламента технология на светлините - включваща характерните допълнителни фарове на радиаторната решетка, които и до днес са един от най-популярните аксесоари в гамата на марката. Дори френските рали ентусиасти са засрамени от дисквалификацията. Това само подчертава легендарния статус на класическото Mini. Оттогава нататък Аалтонен, Макинен и Хопкърк са смятани за „тримата мускетари“ – и продажбите на класическото Mini скачат до небето. През 1967 г. Аалтонен постига цялостна победа - и все пак започва да се очертава краят на една ера. На следващата година Вик Елфорд спечели с Porsche 911 - Аалтонен спасява честта на класическото Mini с трето място.

През 1970 г. слага край на тази глава в историята на марката. Концернът Leyland изпада във финансови затруднения – и прекратява спортната програма. През юли 1971 г. от поточната линия слиза последното Mini Cooper S.

Наложили се принципи и нови модели
Успехите в моторните спортове от ранните години оформят марката и в новото хилядолетие. И наследството се поддържа внимателно и се развива постоянно. Задвижване на предните колела, двигатели, монтирани напречно отпред, къси надвеси на каросерията, пъргаво управление и много място за пътниците върху малка площ - основни характеристики, пренесени от classic Mini към новото MINI от 2001 г, усъвършенствани и трансформирани в премиум сегмента. Добавени са нови варианти като MINI Clubman, MINI Cabrio и MINI Countryman – всички те веднага се разпознават и усещат като MINI.

В подобни периоди от време като MINI са оцелели само няколко автомобилни концепции. Едва ли има друг автомобил, който е постигнал такава популярност. Никой от тях никога не е бил реализиран в толкова голямо разнообразие от варианти като MINI. Шофирането на MINI е било и е не само чисто придвижване, но е и израз индивидуалност и собствен стил. Класиката на автомобилната история се превърна в непреходен автомобил, обхващащ различни поколения и класове.

MINI отново изненада всички -  с успехи на Рали Дакар
И разбира се, след поглъщането от BMW Group, моторните спортове и името John Cooper продължават да играят важна роля. През 2011 и 2012 г. MINI продължава своята история в моторните спортове с John Cooper Works WRC в подбрани кръгове от Световния рали шампионат на FIA (WRC). От 2012 г. MINI ALL4 Racing, проектиран специално за маратонски ралита, поема особено предизвикателство: рали Дакар, върховният тест за издръжливост за водачи, превозни средства и отбори. Мощността и надеждността на MINI ALL4 Racing осигуряват четири последователни успеха в Дакар от 2012 до 2015 г., последвани от класирания на пето и шесто място през 2020 и 2021 г.

Марката John Cooper Works гарантира изключителна динамика не само на пистата, но и на пътя. Tuning-Kits на John Cooper Works за серийни автомобили вече са били много популярни през 70-те години на миналия век - те подчертават най-важните качества както визуално, така и технически. Традиция, която продължава и с новото MINI. Освен това вече има и екстремни спортисти на John Cooper Works до мощност до 225 кВт/306 к.с.

Частните състезателни отбори продължават традицията
Страстта към състезанията продължава и сега се възражда от частни състезателни отбори. През 2021 г. в Нюрбург е създаден проектът Bulldog Racing, който е посветен на класическите състезания за издръжливост. Когато MINI John Cooper Works на Bulldog Racing се появяват за първи път в 24-часовото състезание на Нюрбургринг през 2022 г., John Cooper Works измина 40 обиколки и напусна състезанието след инцидент. Борбеното представяне развълнува феновете и червеният състезателен автомобил бързо се превръща в любимец на публиката.

През май 2023 г., във второто 24-часово състезание, Bulldog Racing Team постига високо оценено второ място в своя клас с MINI John Cooper Works 1to6 Edition в 24-часовото състезание на Нюрбургринг. Като един от малкото автомобили с ръчна скоростна кутия, почти серийната версия разчита на класическите качества на MINI: ниско тегло, много серийни части и още повече емоция. През 2024 г. Bulldog Racing Team отново ще се състезава в „Зеления ад“ с вариант на MINI John Cooper Works.

По пътя към марка с чисто електрическо задвижване
Бъдещето на MINI е почти безшумно, без локални емисии, но изключително мощно. Началото вече е поставено с моделите с три врати и Countryman. MINI Aceman, напълно нов автомобил, позициониран между тези два модела, ще последва през първата половина на 2024 г. А и моделите на MINI John Cooper Works също постепенно се електрифицират – нова глава в над 60-годишната история на марката.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

The vehicle shown is not a series development car that is not available for sale.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

21 March - 09:00 AM CET.
Here you can see the webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

 

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.