Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Модернизиране на моделите на BMW през пролетта на 2024 година

++++ Старт на продажбите на третия напълно електрически вариант на новото BMW Серия 5 Седан +++ Допълнителни варианти на задвижването за напълно електрическото BMW iX2, BMW X2 и BMW XM +++ Асистент за шофиране на магистрала се предлага и за BMW Серия 7, BMW XM, BMW iX, BMW X5, BMW X6 и BMW X7 +++ Модернизирана Smartphone-Integration за автомобили с BMW Operating System 9 и оптимизиран индикатор на зарядни станции +++ Разширяване на функционалността на My BMW App +++ Нови цветове на лаковите покрития за подбрани модели +++

F39
·
G05
·
G06
·
G07
·
U10
·
i20
·
G09
·
Автомобили BMW M
·
BMW iX
·
BMW i
·
BMW i5
·
XM
·
X6
·
BMW iX2
·
X7
·
Серия 7
·
X5
·
X2
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

През пролетта на 2024 г. атрактивността и многообразието на моделната гама на BMW ще бъдат повишени от допълнения при задвижванията и опционалното оборудване. За напълно електрическите модели BMW i5 Седан и BMW iX2 от март 2024 година ще се предлага допълнителен вариант на задвижването. Разширено е и портфолиото от задвижвания за BMW X2 и BMW XM. В бъдеще иновативният асистент за шофиране на магистрали ще осигурява по-висок комфорт при дълги пътувания и при други моделни семейства на марката. Както за BMW Серия 5 Седан, така и за BMW X2 и BMW iX2 се предлагат допълнителни лакови покрития. Освен това бизнес седанът се предлага с нови варианти на кожената тапицерия BMW Individual Merino.

През пролетта на 2024 година ще бъдат въведени и атрактивни новости в областта на дигиталните услуги. Те включват комфортно ползване на гласовия асистент Siri при интеграция на Apple iPhone в автомобилите, оборудвани с BMW Operating System 9, и оптимизиран индикатор на оценките на зарядните станции за напълно електрическите и Plug-in хибридните модели на BMW. Освен това продължават постоянните разширения на функционалността на My BMW App.

BMW i5 xDrive40: трети напълно електрически вариант на бизнес седана

През март 2024 година гамата от модели на BMW Серия 5 Седан ще бъде разширена с трети напълно електрически вариант. Новото BMW i5 xDrive40 Седан (среден разход на електроенергия: 20,0 – 17,2 кВтч/100 км според WLTP) се оборудва с две високоинтегрирани електрически задвижвания на предната и задната ос със системна мощност до 290 кВт/394 к.с. и максимален въртящ момент от 590 Нм. Резултатът е електрическо задвижване на четирите колела, което ускорява BMW i5 xDrive40 Седан за 5,4 секунди от 0 до 100 км/ч. Максималната му скорост е ограничена до 215 км/ч.

Третият напълно електрически вариант на новия бизнес седан съхранява енергията си в монтирана ниско в дъното на автомобила високоволтова батерия с използваем енергиен капацитет от 81,2 кВтч. Неговият Combined Charging Unit позволява зареждане с променлив ток с мощност серийно 11 кВт или опционално 22 кВт. На бързите зарядни станции с прав ток може да се зарежда с мощност до 205 кВт. Това позволява пробегът на новото BMW i5 xDrive40 Седан да бъде увеличен със 156 километра за 10 минути. Серийната функция Plug & Charge Multi Contract позволява автоматична идентификация на автомобила на обществени зарядни станции. Измереният при тестовия метод WLTP пробег на новото BMW i5 xDrive40 Седан е от 463 до 538 километра.

За всички варианти на модела на новото BMW Серия 5 Седан от март 2024 година ще се предлагат допълнителни лакови покрития на каросерията. В бъдеще гамата ще включва и вариантите BMW Individual Frozen Portimao Blue metallic и BMW Individual Malachite Green metallic. В същото време за бизнес седана ще се предлагат и особено ексклузивните специални лакови покрития на BMW Individual, които включват около 150 изразителни стандартни, металик и матови лакови покрития. Всички специални лакови покрития BMW Individual се отличават с впечатляваща наситеност и максимален блясък. Преглед на портфолиото на наличните за новото BMW Серия 5 Седан варианти може да се направи в BMW Individual Visualizer, който е достъпен с директен линк от конфигуратора на автомобила.

Освен това се предлагат и допълнителни варианти на повърхностите на седалката и в интериора за новото BMW Серия 5 Седан. В комбинация с опционалните комфортни седалки от март 2024 година ще се предлага и кожената тапицерия BMW Individual Merino в Bicolor вариантите Dark Violet/Atlas Grey и Taupe Grey/Atlas Grey.

Нов базов вариант за BMW iX2, старт за BMW X2 xDrive20d

Настоящата моделна офанзива на BMW в областта на електромобилността осигурява и допълнително разнообразие в премиум компактния сегмент. От март 2024 г. ще бъде наличен нов базов вариант за напълно електрическото BMW iX2. Новото BMW iX2 eDrive20 (среден разход на електроенергия: 16,9 - 15,3 кВтч/100 км според WLTP) осигурява особено икономична радост от шофирането с нулеви локални емисии в компактно Sports Activity Coupé (SAC). Задвижвано от електродвигател със 150 кВт/204 к.с. на предната ос, то ускорява от 0-100 км/ч за 8,6 секунди и постига пробег от 439 до 478 километра според WLTP. Максималната му скорост е ограничена на 170 км/ч.

Високоволтовата батерия на новото BMW iX2 eDrive20 има използваем енергиен капацитет от 64,78 кВтч и може да бъде зареждана с променлив ток серийно с мощност 11 кВт и опционално с до 22 кВт. Зареждането с прав ток е възможно с мощност до 130 кВт. Благодарение на особено ефективният софтуер за зареждане и предвиждащото температурно управление за значително повишение на нивото на заряд на батерията са достатъчни и кратки спирания. На станция за бързо зареждане за 10 минути може да се зареди достатъчно енергия за увеличаване на пробега на BMW iX2 eDrive20 със 120 километра. BMW iX2 eDrive20 серийно поддържа функцията Plug & Charge Multi Contract.

Заедно с новия базов вариант на BMW iX2, на пазара се въвежда и новото BMW X2 xDrive20d (среден разход на гориво: 5,2 – 4,8 литра/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 136 – 125 г/км според  WLTP). Вторият дизелов вариант на компактния SAC се характеризира с повишаване на спонтанното разгръщане на мощността и ефективността с помощта на 48-волтова  технология Mild-Hybrid. Неговият двулитров четирицилиндров двигател е комбиниран с електрически мотор, интегриран в седемстепенната трансмисия Steptronic с два съединителя. Електромоторът изпълнява ролята на стартер/генератор на коляновия вал и може както да разтоварва, така и да подпомага дизеловия двигател. Задвижващата система развива максимална мощност от 120 кВт/163 к.с. (генерирани съвместно от двигателя с вътрешно горене с до 110 кВт/150 к.с. и електрическото задвижване с до 14 кВт/19 к.с.). и максимален въртящ момент от 400 Нм (генериран съвместно от двигателя с вътрешно горене с до 360 Нм и електрическото задвижване с до 55 Нм), които се пренасят до пътя с интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive. BMW X2 xDrive20d ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,6 секунди, максималната му скорост е 207 км/ч.

Освен това от март 2024 година е разширена и гамата от лакови покрития за новото BMW X2 и новото BMW iX2. Новост е вариантът Frozen Black metallic.

BMW XM 50e: High Performance с максимална ефективност

Като най-новият модел на първия електрифициран High-Performance модел на BMW M GmbH новото BMW XM 50e (среден разход на гориво: 1,7 – 1,3 литра/100 км; среден разход на електроенергия: 32,2 – 31,5 кВтч/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 37 – 30 г/км според WLTP) съчетава типичната за M динамика, екстровертният дизайн и прогресивния лукс в интериора с максимална ефективност. Неговото M HYBRID задвижване се състои от редови шестцилиндров бензинов двигател и електромотор, интегриран заедно с мощната управляваща електроника в осемстепенната трансмисия Steptronic Sport. Тази комбинация развива системна мощност от 350 кВт/476 к.с. (генерирани съвместно от двигателя с вътрешно горене с до 230 кВт/313 к.с. и електрическото задвижване с до 145 кВт/197 к.с.). и максимален въртящ момент от 700 Нм (генериран съвместно от двигателя с вътрешно горене с до 450 Нм и електромотора с до 280 Нм).

Монтираният в BMW XM 50e най-нов вариант на трилитровия двигател с вътрешно горене дължи своята оптимизирана характеристика на мощността и на т. нар. цикъл на Miller, Dual впръскването, интегрирания в цилиндровата глава изпускателен колектор и управлението на разпределителните валове VANOS, което вече е с електрическо задвижване.

Електромоторът е оборудван с патентования от BMW редуктор, с който ефективния въртящ момент на входящия вал на трансмисията се повишава до 450 Нм. Максималният въртящ момент на High-Performance модела, оборудван със системата за задвижване на четирите колела M xDrive, е електронно ограничена до 250 км/ч. Благодарение на електрическия си пробег от 77 до 83 километра според WLTP с BMW XM 50e можете да изминете голяма част от всекидневните си маршрути с нулеви локални емисии, например в градските райони. Но дори и извън тях можете да шофиране чисто електрически със скорост до 140 км/ч.

Най-ефективният вариант на новата система M HYBRID е съчетан с изключителното присъствие на неподражаемия High-Performance модел в сегмента на Sports Activity Vehicle. Специфичните за модела дизайнерски елементи на новия вариант включват черна акцентираща лента отстрани на автомобила, рамка за бъбрековидната решетка на BMW и декоративна лайстна на задния дифузор в Pearl Chrome,  ауспухови накрайници в черен гланц черна и сребриста рамка на обозначението на модела.

За индивидуално оформление на интериора, който и при новото BMW XM 50e предлага уникална комбинация от стил на модерен спортен автомобил и екстравагантен лукс със специфичния за М кокпит, М мултифункционалните седалки, скулптурния таван и M Lounge отзад, се предлага избор и от ексклузивна Vintage кожа за горната част на арматурното табло и тапицериите на вратите.   

Асистент за шофиране на магистрали: иновативни Level 2 функции и за други модели

Асистентът за магистрали, който за пръв път бе представен при новото BMW Серия 5 Седан и вече е наличен и за други актуални модели на BMW, предлага спокойна мобилност при пътувания на дълги разстояния и впечатляващо изживяване от частично автоматизираното шофиране.

Като допълнителна функция на включения в опционалния Асистент за шофиране Professional Асистент за завиване и водене в лентата, при шофиране със скорост до 135 км/ч по шосета със структурно разделени ленти за движение Асистентът за магистрали поема както поддържането на скоростта и дистанцията, така и управлението. Водачът може да отмести ръцете си от волана и да ги разположи удобно, стига да следи внимателно пътната обстановка и да може отново да поеме управлението по всяко време. Тази частично автоматизирана функция за шофиране на Level 2 според стандартизацията на Society of Automotive Engineers (SAE) от пролетта на 2024 година ще бъде налична и за луксозните лимузини на BMW Серия 7, за BMW iX и BMW XM, както и за BMW X5, BMW X6 и BMW X7.

Активният асистент за смяна на лентата с визуално потвърждение, включен в новия асистент за магистрала, осигурява още по-интензивно изживяване от частично автоматизирано шофиране. Ако ситуацията на пътя го позволява, той например поема въртенето на волана и адаптиранията на скоростта при изпреварване. За първи път смяната на лентата, предложена от тази система, може да бъде инициирана от водача, който потвърждава смяната, като насочи погледа си към външното огледало.

Нови дигитални услуги, My BMW App с допълнителни функции

Дигиталните услуги, които ще бъдат налични за първи път от пролетта на 2024 г., включват разширена интеграция на смартфони за автомобилите, оборудвани с BMW Operating System 9. Тя дава възможност за активиране на гласовия асистент Siri на Apple iPhone директно чрез гласови команди и без допълнително натискане на бутона Push-to-talk. В cloud-базираната  навигационна система BMW Maps също е оптимизирана и информацията, която може да се показва за зарядните станции. Наличните изображения и оценки се показват там както в списъка с резултати от търсенето, така и в детайлното изображение. В бъдеще станциите за зареждане ще бъдат оценени в ясна класификация по скала от нула до пет звезди.

Освен това системата за индикации и управление BMW iDrive в множество актуални модели предлага възможност за дигитално плащане на такси за паркиране от автомобила в много европейски страни, а в Германия също и сметката за гориво след зареждане. За тази цел - точно както при плащане на такси за паркиране - се използва информацията за кредитната карта, която преди това е съхранена в приложенията на автомобила.

Като универсален дигитален интерфейс за обмен на данни между клиента и автомобил, приложението My BMW App предлага непрекъснато разширяващ се брой функции. От пролетта на 2024 г. комфортният достъп с BMW Digital Key Plus ще бъде интегриран в приложението My BMW App в автомобилите с BMW Operating System 8 и 8.5 респективно 9. Освен това по нов начин е оформен изгледът на картата за избор на навигационни цели, които могат да бъдат прехвърлени към автомобила. Това подобрява функцията за търсене и видимостта на най-подходящите съдържания. В бъдеще функциите за картите и воденето по маршрута ще бъдат предлагани въз основа на актуалния контекст на автомобила или потребителя.  

Освен това точката от менюто „Моите пътувания“ в приложението My BMW App ще бъде допълнен от новата функция за анализ на електрическата мобилност. Въз основа на индивидуалното поведение на клиента при шофиране му се предлага подходящият за него модел на BMW с чисто електрическо задвижване. Препоръките имат за цел да помогнат за стимулиране на интереса към преминаване към електрическа мобилност сред потребителите на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW iX M60: Power consumption combined:  24.5 – 21.9 kWh/100 km according to WLTP; CO2 emissions: 0 g/km.

BMW iX xDrive40: Combined power consumption: 21.0 - 19.3 kWh/100km WLTP; CO2 emissions combined: 0 g/km.

BMW iX xDrive50: Combined power consumption: 21.4 - 19.8 kWh/100km WLTP; CO2 emissions combined: 0 g/km.

BMW iX2xDrive30: Electric power consumption, combined in WLTP cycle: 17.7 – 16.3 kWh/100 km, Electric power consumption, combined in NEDC cycle: – , Range: 417 – 449 km (259 – 279 miles) in WLTP cycle.

BMW X2 sDrive20i: Fuel consumption, combined in WLTP cycle: 6.5 – 6.0 l/100 km (43.5 – 47.1 mpg imp), Fuel consumption, combined in NEDC cycle: – , CO2 emissions, combined in WLTP cycle: 148 – 136 g/km, CO2 emissions, combined in NEDC cycle: – .

BMW X2 sDrive18d: Fuel consumption, combined in WLTP cycle: 5.5 – 5.1 l/100 km (51.4 – 55.4 mpg imp), Fuel consumption, combined in NEDC cycle: – , CO2 emissions, combined in WLTP cycle: 145 – 133 g/km, CO2 emissions, combined in NEDC cycle: – .

BMW X2 M35i xDrive: Fuel consumption, combined in WLTP cycle: 8.0 – 7.7 l/100 km (35.3 – 36.7 mpg imp), Fuel consumption, combined in NEDC cycle: – , CO2 emissions, combined in WLTP cycle: 181 – 174 g/km, CO2 emissions, combined in NEDC cycle: – .

BMW X5 xDrive50e: Petrol consumption, combined: 1.1 – 0.8 l/100 km (256.8 – 353.1 mpg imp); electric power consumption, combined: 27.0 – 22.9 kWh/100 km; CO2 emissions: 26 – 18 g/km in the WLTP cycle. 

BMW X5 M60i xDrive: Fuel consumption, combined: 12.5 – 11.5 l/100 km (22.6 – 24.6 mpg imp); CO2 emissions: 283 – 261 g/km in the WLTP cycle.

BMW X5 xDrive40i: Fuel consumption, combined: 9.9 – 8.5 l/100 km (28.5 – 33.2 mpg imp); CO2 emissions: 224 – 193 g/km in the WLTP cycle.

BMW X5 xDrive30d: Fuel consumption, combined: 8.2 – 7.1 l/100 km (34.5 – 39.8 mpg imp); CO2 emissions: 215 – 186 g/km in the WLTP cycle.

BMW X6 M60i xDrive: Fuel consumption, combined: 12.3 – 11.4 l/ 100 km (23.0 – 24.8 mpg imp); CO2 emissions: 279 – 258 g/km in the WLTP cycle.

BMW X6 xDrive40i: Fuel consumption, combined: 9.6 – 8.5 l/100 km (29.4 – 33.2 mpg imp); CO2 emissions: 218 – 192 g/km in the WLTP cycle.  

BMW X6 xDrive30d: Fuel consumption, combined: 7.9 – 7.0 l/100 km (35.8 – 40.4 mpg imp); CO2 emissions: 208 – 184 g/km in the WLTP cycle.

BMW X7 xDrive40i: Fuel consumption, combined: 10.6 – 9.6 l/100 km (26.6 – 29.4 mpg imp) (WLTP); – (NEDC); CO2 emissions, combined: 240 – 217 g/km (WLTP); – (NEDC).*

BMW X7 M60i xDrive: Fuel consumption, combined: 12.9 – 12.1 l/100 km (21.9 – 23.3 mpg imp) (WLTP); – (NEDC); CO2 emissions, combined: 292 – 274 g/km (WLTP); – (NEDC).*

BMW X7 xDrive40d: Fuel consumption, combined: 8.6 – 7.7 l/100 km (32.8 – 36.7 mp

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

21 March - 09:00 AM CET.
Here you can see the webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

 

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.