Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Group България отчита рекордно търговско представяне през 2023 г.

+++ BMW Group България отчита рекордно представяне на българския пазар +++ Марката BMW расте с 35% до 1456 доставки, въпреки трудностите в производството и логистиката +++ Съществен позитивен ръст бележат всички основни сегменти +++ Делът на електрифицираните автомобили при BMW и MINI достига приблизително една трета от общите продажби +++ MINI постига ръст от 24% въпреки смяната на поколенията +++ BMW Motorrad с рекорден резултат за поредна година

Продажби и маркетинг
·
Филиали
·
Корпоративни
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(4x, 33,05 MB)

Въпреки трудната година, белязана от геополитически конфликти, усложнения свързани със затруднения в глобалните вериги на доставки и логистика BMW Group България отчита рекордно търговско представяне на българския пазар. В предизвикателната икономическа среда решаваща роля за позитивния търговски резултат играят развитието на моделната гама и популярността на марките, богатия набор от дигитални услуги, както и добре развитата търговска и сервизна мрежа.

Рекордна е реализацията при марката BMW. Броят на предадените през 2023 г. към крайни клиенти автомобили е 1456, което представлява +35%  в сравнение с предходната година. При MINI продажбите нарастват с 24% до 102 доставки. За поредна година BMW Motorrad постига рекордно представяне и с ръст от 39% общите продажби възлизат на общо 258 скутери и мотоциклети.

По отношение на електрификацията BMW постига ръст както в общия брой на доставки, така и като дял от общите продажби със 197 (14%) доставени изцяло електрически и 214 (15%) plug-in хибридни модели. Така почти всеки трети доставен автомобил с марка BMW в страната е електрифициран.

В класацията на най-успешните електрически модели BMW i4 заема първа позиция с 65 бройки, следван от BMW iX1 с 64 единици и BMW iX с 35 единици. Забележително е, че многообразието на изцяло електрически модели покрива широк спектър, включително M версии като BMW i4 M50, луксозни модели като BMW i7 или BMW iX и достъпни премиум модели като BMW i4 eDrive35, най-достъпният модел в гамата BMW Серия 4 Гран Купе.

В другия край на моделната палитра с 390 продадени Performance и High-Performance автомобила BMW M постига нов рекорд в представянето си на българския пазар. Това отговаря на ръст от съответно +40% и 117% за high performance и performance моделите на М GmbH, спрямо предходната година. С изключително успешен старт BMW ХМ застава начело на класацията на високопроизводителните автомобили с 47 доставки, следван от BMW М3 Седан (19), BMW М4 Купе (17) и първото BMW М3 Туринг (15).

Моделите от Х семейството продължават да бъдат сред най-популярните на българския пазар с над половината от общите продажби. Най-продаван модел е BMW X 7.

BMW X7 с 238 доставки е най-популярният модел на българския пазар през 2023 г. Още три модела от BMW X семейството попадат сред петте най-предпочитани от клиентите, които традиционно оценяват високо всестранните възможности на SAV И SAC моделите на BMW, съчетаващи висока позиция на седене, интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive и прецизно, динамично управление. Второто място заема обновеното BMW X5 със 197 доставки, на четвърто място се нарежда BMW X3 със 123 доставени автомобила.

Третата позиция в общата класация по модели се заема от флагмана на гамата BMW Серия 7, който в унисон със световните тенденции се радва на висок интерес сред най-взискателните клиенти на марката. Като цяло моделите от горния ценови сегмент, като BMW Серия 7, BMW X7, BMW Серия 8 и BMW XM се радват на силно търсене през 2023 г., като делът им достига до 30% от общата реализация на марката на пазара.

Анализът на вариантите на задвижването при мярката BMW показва, че се запазва тенденцията за намаляване на дела на дизеловите двигатели, която се наблюдава през последните години. През 2023 г. техният дял е 37%, делът на бензиновите двигатели е 34%. Нараства търсенето на Plug-in хибридите до 15% от общите продажби и  изцяло електрическите превозни средства, като достигат 14% от общата реализация.

При избора на компановка, шестцилиндрови бензинови или дизелови двигатели запазват лидерската си позиция с 50%, следвани от четирицилндровите агрегати с 21% и осемцилиндровите с 12% и трицилиндровите със 4%.

При марката MINI лидер в продажбите е MINI Hatch с три врати (44), следван от MINI Countryman (37). Електрификацията на моделите на марката се оценява особено високо от нейните почитатели и общо 35% от продажбите на марката са електрифицирани превозни средства.

BMW Motorrad с рекорд и значителен ръст

През 2023 г. 258 клиенти са избрали мотоциклети или скутери на BMW, което означава годишно увеличение от 38% и рекорд в реализацията на българския пазар. За поредна година челно място заема универсалното BMW R 1250 GS Adventure с 31 доставки, следван от C400 GT (28) и пистовия S 1000 RR (27).

Развитие на дигиталните услуги

Пазарното представяне се подкрепя и от внедряването на нови услуги за клиентите в България. През декември 2023 г., дебютира българската версия на BMW Connected Drive Store. Платформата позволява на клиентите да купуват или наемат за определен период различни функции и опции, които първоначално не са били налични в автомобила, като например системи за подпомагане. Това е възможно чрезMy BMW App/MINI App, онлайн платформата или директно от автомобила и за периоди, вариращи от един месец до неограничено време - осигурявайки повече гъвкавост за клиентите, без да генерира по-високи първоначални разходи за придобиване. Освен това, за модели с операционна система 9.0, различни приложения на трети страни могат да бъдат изтеглени на борда на автомобила, вариращи от игри до популярни платформи за аудио стрийминг.

В светлината на прожекторите са и приложенията с разширени функционалности - MyBMW и MINI App. Те предлагат набор от функции, които позволяват на клиентите да бъдат информирани за състоянието на автомобила си и да контролират различни функции от разстояние. Приложенията също така позволяват на потребителите да изпращат адреси на дестинация до навигационната система на автомобила и да управляват услуги на трети страни като Amazon Alexa. За електрифицираните превозни средства приложенията предоставят информация в реално време за статуса на зареждане и електрическия пробег, както и възможност за  идентифициране и автоматично зареждане в рамките на технически съвместими точки от зарядната инфраструктура в цяла Европа.

Те също така предлагат функции за управление на нуждите от обслужване и поддръжка, уговаряне на срещи и достъп до пътна помощ в случай на инцидент. Приложенията включват информационен раздел с информация за марките, продуктите и услугите на BMW и MINI. Наличен е демо режим за потребителите, за да изпитат функционалността на приложенията, без да притежават превозно средство. Приложенията се актуализират редовно на всеки два месеца и ще продължават да получават нови функции и подобрения.

През последните години беше разработен и въведен цялостен пакет от дигитални решения, които трансформират сервизното изживяване за клиентите на BMW и MINI в България. В резултат на това клиентите получават автоматични известия за нуждите от услуги и може да се извършва дистанционна диагностика при спешни ситуации. Те могат да планират сервизните си посещения чрез My BMW App/MINI App или on-line насрочване на час. Да оставят колата си гъвкаво по всяко време на деня, без директно взаимодействие със сервизен съветник, като използват „Цифрова сервизна рецепция“ и услугата “key drop”. Впоследствие те получават подробна информация за автомобила и сервизната работа, придружена с разяснителни видеоклипове под формата на Smart Video Communication, могат да платят фактурата онлайн и накрая, да вземат колата си чрез същата услуга „Рецепция за цифрово обслужване“ дори извън работно време.

Преглед на 2024 г.

През 2024 г. BMW ще лансира новото BMW X2 и BMW iX2, новото BMW Серия 5 Tуринг и за първи път първият електрически модел в тази версия на каросерията - i5 Tуринг. В допълнение към тях, гамата M ще получи актуализации за моделите M2, M3 и M4, като новите модели ще бъдат представени към края на годината.

Предстои и пазарната премиера на първите членове на новото семейство модели на MINI - Cooper, Countryman и Aceman, като всеки от тях ще разполага с електрически модел във всеки сегмент.

BMW Motorrad представя новото поколение на бестселъра на марката BMW R 1300 GS и широка гама от новости, включително нов достъпен електрически скутер, идеален за градска мобилност - BMW CE 02.

Търговско представяне на BMW Group в световен план.

През изминалата година BMW Group е доставила 2 555 341 автомобила от марките BMW, MINI и Rolls-Royce (+6,5%). Това преставлява нов рекорд по продажби. Марките BMW, Rolls-Royce и BMW Motorrad също постигнат нови рекорди през 2023 година.

С 2 253 835 автомобила, доставени по целия свят миналата година, марката BMW постига ръст от +7,3% в сравнение с предходната година, поставяйки нов рекорд с този резултат, като успява да запази водещата си позиция в световния премиум сегмент.

С 202 530 продадени Performance и High-Performance автомобила BMW M GmbH постигна нов рекорд в над 50-годишната си история. Това отговаря на ръст от +14,3% спрямо предходната година. 

През миналата година марката MINI е реализирала 295 474 (+0,9%) автомобила. Продажбите на напълно електрически модели MINI се увеличават с 3,5% до 45 261 автомобила: напълно електрическото MINI Cooper SE*, което беше въведено на пазара през 2020 година, остава най-продаваният модел на MINI. 

През 2023 година Rolls-Royce Motor Cars отбелязва особено успешна година със силно търсене на рекордно ниво по целия свят, както на своите продукти, така и на Bespoke (създадени според индивидуални изисквания) поръчки. Марката със седалище в Гудууд, Великобритания, през последната година е доставила на клиентите си 6 032 автомобила, повече от всякога в своята история. 

С 209 257 мотоциклети и скутери, доставени на клиенти, което е увеличение от 3,1% в сравнение с предходната година, BMW Motorrad постига най-силния резултат от продажбите в историята на компанията в годината на нейния 100-годишен юбилей. 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

21 March - 09:00 AM CET.
Here you can see the webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.