Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Производството на MINI Countryman Electric започва в завода на BMW Group в Лайпциг

+++ По-големи обеми и нарастващ екип +++ Нова нощна смяна в монтажа +++ Високоволтови батерии, собствено производство +++

Leipzig
·
Production Start
·
Production network
·
High-voltage battery
·
Заводи, съоръжения
·
Заводи
·
MINI Countryman
·
MINI Electric
·
Electrification
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Електрификацията продължава в завода на BMW Group в Лайпциг: Четири месеца след стартирането на производството MINI Countryman с двигатели с вътрешно горене, и изцяло електрическата версия вече излиза от производствените линии в Лайпциг. След постепенното прекратяване на производството на BMW i3, родното място на електрическата мобилност в BMW Group посреща още един напълно електрически автомобил в своята гама. В момента компанията произвежда четири модела с три типа задвижване от две марки, всички на една производствена линия: BMW Серия 1, BMW Серия 2 Active Tourer (включително PHEV версия), BMW Серия 2 Гран Купе и MINI Countryman във версии задвижвани от горива и изцяло електрически варианти.

MINI Countryman Electric представлява важна стъпка в прехода на марката MINI към пълна електрификация до 2030 г. и съчетава електрифицирано картинг усещане с мобилност с нулеви локални емисии. Предлага се в два напълно електрически варианта: Countryman E (150 кВт, 204 к.с. | консумация на електроенергия 17,4 — 15,7 кВтч/100 км | емисии на CO2 0 г/км) и по-мощното MINI Countryman SE ALL4 със задвижване на всички колела (230 кВт, 313 к.с. | консумация на електроенергия 18,5 — 16,8 кВтч/100 км | емисии на CO2 0 г/км). 

Постоянно обновяване на завода и гъвкава производствена система

За да се даде възможност за производство на до 350 000 автомобила годишно — 100 000 повече от преди — завод в Лайпциг непрекъснато се модернизира от 2018 г. насам, с обширни допълнения и модернизации в цеховете за каросерии, боядисване, монтаж и по отношение на логистиката. „Нашите автомобили и компоненти са много търсени. През последните години BMW Group инвестира около 1,6 млрд. евро в завода в Лайпциг за производство на допълнителни превозни средства и електрически компоненти, а сега увеличаваме и обема на превозните средства - което е чудесна новина за нашия завод“ казва Петра Петерхансел, директор на завода.

Основният двигател зад увеличаването на обема на производството е MINI Countryman. През 2024 г. производството ще нарасне до почти 500 броя на ден - над около 800-те автомобила BMW, които заводът произвежда. Нещо повече, благодарение на своята гъвкава производствена система, Plant Leipzig е в състояние да реагира бързо на търсенето на клиентите, например чрез увеличаване на дела на изцяло електрическите превозни средства.

Гъвкавите монтажни конструкции също означават, че MINI Countryman Electric може да бъде интегрирано безпроблемно в производството. Подобна е ситуацията с различните задвижващи агрегати, които се произвеждат на една и съща линия в цеха за двигатели и се подготвят за т. нар. „женитба“ (marriage) с каросерията. Електрическото задвижване, трансмисиите и управляващата електроника (общо известни като високоинтегрирана топология на електрическото задвижване или HEAT) за двата изцяло електрически модела се монтират директно в завода. Нова производствена линия бе необходима само за контролната електроника.

Повече персонал и нощни смени за увеличаване на обема на производството

По-големият обем на производството означава сигурна заетост и до 900 допълнителни служители само в производството на превозни средства. До края на 2024 г. работната сила на завод Лайпциг ще достигне около 7000 служители. Работното време ще трябва да бъде коригирано във всички направления, като нощните смени в сглобяването започват от септември тази година, а автомобилите ще се произвеждат денонощно на три смени.

„Заводът в Лайпциг за първи път влезе в експлоатация през 2005 г. с около 2600 служители в производството. 19 години по-късно имаме над 7000 служители. През годините фабриката расте стабилно и съществено. Началото на нощните смени в сглобяването представлява следващ важен етап в историята на успеха на нашия завод и е ясна демонстрация на доверието на нашата компания в нашата локация тук в Лайпциг“, подчертава председателят на работническия съвет Йенс Кьолер.

Произведено в завод в Лайпциг: високоволтови батерии за MINI Countryman Electric

С пускането на производството на MINI Countryman Electric в завода на BMW Group в Лайпциг вече са представени и трите етапа на процеса на производство на високоволтови батерии Gen 5: покритие на клетки, производство на модули и монтаж на батерии. В момента операциите и в трите се увеличават, като вече са въведени пет линии за клетъчни покрития, три модулни производствени линии и две линии за производство на батерии с високо напрежение.

„Ние сме в средата на трансформацията към електронна мобилност“, казва Маркус Фалбьомер, ръководител на производството на батерии в BMW Group. „От тази година завод Лайпциг ще осъществява всеки етап от процеса на производство на високоволтови батерии. Това е следващата ни голяма стъпка напред.“

Производственият капацитет на електрически компоненти на завод Лайпциг се увеличава от 2021 г. насам. Сега ще произвежда не само високоволтови батерии за MINI Countryman Electric, но и компоненти за BMW iX1, BMW iX2, BMW i4, BMW i5 и BMW iX, произведени в други производствени локации. Понастоящем в отдела за производство на електрически компоненти в Лайпциг работят около 1000 души.

За да се даде възможност за производство на високоволтови батерии, пространствата, използвани преди това за BMW i3 и BMW i8, са преустроени и са изградени нови сгради. Една от тях е ново производствено хале с площ от около 61 000 м2. В него се помещават две линии, с капацитет до 300 000 високоволтови батерии годишно. BMW Group е инвестирала над 900 млн. евро в производството на електрически компоненти в завода в Лайпциг до момента.

Процеси на боядисване, спестяващи ресурси

При въвеждането на пазара напълно електрическото MINI Countryman се предлага в три допълнителни цвята на каросерията: British Racing Green, Chili Red и Blazing Blue — и с контрастен покрив, като опция. Лакирането на каросерията става с помощта на нов метод без свръхпръскане, който спестява ресурси и в момента се подготвя за въвеждане при серийно производство.  Терминът „свръхспрей“ се отнася до мъглата от излишни частици боя, която се образува, когато каросериите се боядисват по конвенционалния начин. С новата техника тази мъгла вече не се появява. Това улеснява лакирането в множество цветове, тъй като трудоемкият процес на маскиране вече не е необходим. Боядисването без свръхпръскане също помага да се пестят емисии на CO2, тъй като отработените газове от кабината изискват по-малко почистване. Освен това процесът изисква значително по-малко климатизиран въздух, който се довежда до точната температура и влажност, необходими за боядисване. В резултат на това е необходима и по-малко енергия за климатизиране на въздуха и третиране на отработените газове.

Технологията на горелката, използвана за изсушаване на боята върху контрастни покриви, също е преобразувана за началото на производството на MINI Countryman и сега се състои от двувалентна система. Гъвкавите горивни горелки могат да работят както на водород (Н2), така и на газ (метан, CH4) и дори да превключват между двете, докато работят. Пет такива двувалентни водородни горелки се използват за производството на контрастни покриви за MINI Countryman.

Допълнителните горелки в цеха за боядисване също постепенно ще преминат към двувалентни операции, като следващите шест с водород току-що са инсталирани. Това прави Лайпциг пионер в автомобилната индустрия и го отвежда все по-близо до по-ниски емисии на CO2. „Нашата визия в завод в Лайпциг е да декарбонизираме производството, доколкото е възможно, чрез замяна на изкопаемите горива със зелен водород“, казва Петра Петерхансел, обяснявайки дългосрочния фокус на съоръжението. Това ще изисква достатъчно зелен водород от мрежата. В момента се планира регионална водородна мрежа, от която фабриката в Лайпциг възнамерява да се възползва.

 

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

MINI Countryman Е

Комбинирана консумация на електроенергия: 17,4 — 15,7 кВтч/100 км съгласно WLTP
Емисии на CO2, комбинирани съгласно WLTP: 0 г/км
Клас на CO2: A
Електрически пробег съгласно WLTP: 462 — 423 км

 

MINI Countryman SE ALL4 

Комбинирана консумация на електроенергия: 18,5 — 16,8 кВтч/100 км съгласно WLTP
Емисии на CO2, комбинирани съгласно WLTP: 0 г/км
Клас на CO2: A
Електрически пробег съгласно WLTP: 432 — 399 км

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.