Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Новото MINI Cooper с 5 врати

Няколко месеца след представянето на MINI Cooper го последва и моделът Cooper с 5 врати от новото семейство на MINI. За MINI Cooper 5 врати са характерни типичната за марката радост от шофирането, увеличеното предлагане на място и подчертаната функционалност

MINI
·
MINI 5 door
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Author.

Andreas Lampka
BMW Group

Downloads.

  
Photos(31x, 175,24 MB)

За MINI Cooper с 5 врати са характерни типичната за марката радост от шофирането, увеличеното предлагане на място и подчертаната функционалност. В комбинация с уникалния дизайн – съчетание между традициите и модерния, пуристки език на формите – и иновативните асистиращи системи модерният автомобил с 5 врати се превръща в уникално предложение в своя сегмент.  

С дължина от 4 036 мм, широчина от 1 744 мм и височина от 1 464 мм, размерите на каросерията са почти идентични с предшественика си и подчертават основната идея на всяко MINI: да осигури възможно най-много пространство върху малка площ.

В случая на MINI Cooper с 5 врати това е интериор, който предлага място за петима пътници. В сравнение с новото MINI Cooper с 3 врати, междуосието е със 72 мм по-дълго, а каросерията - със 172 мм. Данни, на които пътниците ще се насладят по отношение на комфорта и пространството. Късите надвеси, ясните повърхности и изразителните акценти осигуряват неподражаемото излъчване на новото MINI Cooper с 5 врати. В интериора дигиталните иновации и завладяващото потребителско изживяване издигат гените на MINI до ново ниво.

Но най-големият вариант на каросерията на пуристкия MINI Cooper е и олицетворение на типичната за марката радост от шофирането и характерното, пъргаво поведение на пътя. Задвижването е поверено на два ефективни бензинови двигателя, които в комбинация с модерното окачване и прецизното кормилно управление гарантират типичното за MINI Gokart усещане и при този модел.

Трицилиндровият бензинов двигател на MINI Cooper C с 5 врати развива 115 кВт/ 156 к.с. MINI Cooper S с с5 врати се задвижва от четирицилиндров бензинов двигател с мощност 150 кВт/ 204 к.с. Високото ниво на радостта от шофирането, безопасността и комфорта се осигуряват от типичното за MINI кормилно управление и мощните спирачки. Компактните размери, късите надвеси и малкият диаметър на завой от 11,4 м превръщат MINI Cooper с 5 врати в универсален модел за града.

Новото MINI Cooper с 5 врати съчетава харизматичния дизайн на MINI с допълнителна доза функционалност. Отзад предлага удобно място за трима пътници благодарение на значително увеличената широчина. Задните седалки, които могат да се сгъват в съотношение 60:40, позволяват увеличаване на обема на багажника от 275 литра до 925 литра.

Новият дизайнерски език на MINI
Новото MINI Cooper е доминирано от „Charismatic Simplicity“. Дизайнерският език на актуалното семейство MINI представя традиционните ценности на марката с впечатляваща яснота. Автентичният дизайнерски език на новите модели автомобили съчетава модерната технология с основните принципи на автомобилния дизайн, както и произхода на марката.

Екстериорът
Къси надвеси, малък преден капак и дълго междуосие – пропорциите на MINI Cooper с 5 врати са ориентирани към неговият градски характер.

Благодарение на компактния си силует, моделът е лесен и удобен за маневриране дори в ограничено пространство - като в същото време осигурява комфортно пространство за всички пътници. Визуалното тройно разделение на ясно проектираната каросерия на автомобила, обгръщащата остъклена площ и отделеният покрив превръщат новото MINI Cooper 5 врати в оригинално MINI с висока разпознаваемост.

За това допринася редуцираната предна част със своето фокусирано излъчване. Новото поколение се характеризира и с емблематичните за MINI кръгли фарове. Заедно с осмоъгълната предна решетка те оформят характерното лице на MINI. Серийните LED фарове подчертават ефектната визия с индивидуално регулируемите елементи за дневни светлини. Допълнителните светлинни графики подчертават характера на съответния автомобил в три варианта. Дори преди да потегли, MINI Cooper взаимодейства с водача чрез специално оркестрирана анимация за добре дошли и сбогом.

Редуциран дизайн на каросерията за представителна визия
Новата естетика на MINI продължава в изгледа отзад със своите чисти повърхности и изравнени с тях задни светлини. Вертикално насочените LED светлини препращат към класическите MINI светлини и, също като фаровете, могат да се превключват в различни настройки.

Благодарение на изравненият с повърхността дизайн на задните светлини скулптурата на задната част въздейства модерно и пуристки. Разделена е от впечатляваща черна ръкохватка с отличителни обозначения на модела. Хоризонталната им ориентация подчертава широката стойка.

Четири Trims с индивидуални опции на оборудването
Новото MINI Cooper 5 врати се предлага в единадесет изразителни лакови покрития на каросерията. За покрива се предлага избор от три контрастни цвята, съответния цвят на автомобила и характерния Multitone покрив с преливащ цветови градиент. Различните цветове се фокусират върху различните характеристики на автомобила и по разнообразни начини разкриват новия дизайнерски език на MINI.

Автомобилът може да бъде индивидуално оборудван с четири различни екстериорни Trims. Серийният Essential Trim подчертава редуцираната до най-важното цялостна визия, и подчертава определени функционални елементи като логото в Vibrant Silver. От Classic Trim нататък, покривът може да бъде избран в черно или бяло, както и във вариант Multitone с неговия уникален цветови градиент. Контрастът с лаковото покритие на автомобила осигурява особено изразителен визия на MINI Cooper.

При Favoured Trim както рамката на предната решетка, така и специфични дизайнерски елементи са в цвят Vibrant Silver, с което допълват индивидуалното излъчване.

Спортната страна в характера на новото MINI Cooper 5 врати се подчертава от  JCW Trim. Ексклузивни дизайнерски елементи като впечатляващите дифузори в предната и задната част, както и рамката на радиаторната решетка и логото на JCW в черен гланц подсказват за вдъхновението от историята на MINI в моторните спортове. Ексклузивно за този Trim се предлага само контрастен покрив в цвят Chili Red.

В сравнение с предишния модел диаметърът на гумите е увеличен и подчертава широката стойка на новото MINI Cooper 5 врати. Джантите с аеродинамичен дизайн и размери от 16 до 18 инча предлагат допълнителни възможности за оформяне на екстериора.

Интериорът
И в интериора на новото MINI Cooper 5 врати откриваме типичната за марката комбинация от нови елементи, технически иновации и цитати от историята на марката.

Минималистично и обгръщащо
Дизайнът на предната част на новото MINI Cooper 5 врати е редуциран до най-важното и напомня за изчистения дизайн на класическото Mini. Легендарният изобретател Алек Исигонис проектира интериор за първия модел с кръгъл уред в средата и характерната лента с превключватели отдолу. Тези два елемента структурират и кокпита в MINI Cooper 5 врати. Редуцираният интериорен дизайн използва по-малко компоненти, които са интелигентно проектирани и изпълнени висококачествено. Зад волана комбинираният тънък Head-up дисплей пренася цялото важно съдържание в зрителното поле на водача. Това означава, че арматурното табло от страната на водача не изисква допълнително арматурно табло и отваря изглед напред.

Иновативните материали доминират в уютната атмосфера в интериора на MINI Cooper. Специално разработеният процес на плетене осигурява лесната за поддръжка, гъвкава структура на двуцветния текстил, изработен от рециклиран полиестер. Текстилните повърхности се простират над извитото арматурно табло до тапицерията на вратите. Вентилационните отвори са проектирани да бъдат особено плоски. Благодарение на хоризонталното си разположение, въздухът протича особено равномерно в кокпита; насочеността му може лесно да се регулира с една ръка.

Разточителното предлагане на място на предните места и ясните форми осигуряват на кокпита модерна и просторна визия. Благодарение на панорамният стъклен покрив интериорът изглежда особено гостоприемен и светъл. Спортните седалки се предлагат в базов вариант и изпълнение JCW. Страничните им панели са тапицирани с висококачествен текстил до бутоните за регулиране. В задната част на автомобила удобно могат да се разположат трима пътника.

OLED дисплеят с висока разделителна способност прави революция на потребителското изживяване
Подобно на кръглия уред при предшественика, новата централна икона с разнообразните си функции е визуалният център на интериора. Централният OLED дисплей в обновения кокпит е преместен по-близо до водача и е по-лесен за достигане. Със своята висока разделителна способност той поставя нов стандарт. Благодарение на MINI Operating System 9 всички функции на автомобила могат да се управляват интуитивно чрез докосване или глас. Тънкият сензорен дисплей е с висококачествен стъклен ръб, диаметърът му е увеличен до 240 мм, и логиката му на управление напомня стандартите, с които сме свикнали при смартфоните.

Графичното представяне на съдържанието е фокусирано върху най-важното. Информацията, свързана с автомобила, се показва в горната част. В долната част на OLED дисплея директно могат да бъдат избирани елементите от менюто за навигация, медии, телефон и климатизация. С помощта на бутона Home дисплеят се връща обратно към основната си настройка.

MINI Experience Modes
Седемте MINI Experience Modes могат да бъдат избирани според настроението и личните потребности и определят настроението в интериора.  

С помощта на MINI проектора на гърба на OLED дисплея можете да трансформирате арматурното табло в подходящи цветни светове и шарки. Взаимодействието между проекцията, вътрешното осветление и MINI Interaction Unit създава уникално, завладяващо изживяване, което се простира чак до панелите на вратите. Това разкрива нови възможности за индивидуализация. В режим Personal Mode например индивидуално изображение може да бъде зададено като фон на дисплея с помощта на приложението MINI App. След това доминиращият цвят на изображението се простира върху текстилните повърхности на арматурното табло с помощта на дигитален Colour Picker. Цветът на вътрешното осветление под арматурното табло и на панелите на вратите също се ориентира към проекциите. 

Всеки режим има свои собствени специално проектирани фонове. Gokart-Mode например гарантира, че дисплеят и интериорът са доминирани типичните за John Cooper Works цветове антрацит и червено.

Оформена по нов начин лайстна с превключватели
Също като централната икона и лайстната с превключватели е легендарна като самото MINI – и въпреки това е внимателно модернизирана. В най-новия си вариант функциите паркинг спирачка, избор на предавка, Старт/Стоп, Experience Mode е регулаторът на силата на звука са достъпни директно. Едно практическо преимущество: с отпадането на селектора на трансмисията се осигурява повече място на средната конзола, което вече освен до поставките за чаши включва и голямо отворено отделение за вещи. В предната част на конзолата смартфоните могат да бъдат зареждани безжично и винаги да са под ръка.

Четири оформени по нов начин Trims за интериора
Новата концепция на цветовете и материалите на MINI Cooper 5 врати е умишлено минималистична. Използвани са висококачествени и екологично чисти материали, като плетените повърхности от рециклиран полиестер на арматурното табло и панелите на вратите.

Концепцията за уют се подчертава от четирите оформени по нов начин Trims. Essential Trim включва черни спортни седалки с тапицерия от Multitone текстил, както и съгласувана по цвят текстилна лента на арматурното табло. Определени функционални елементи отвътре и отвън са подчертани с новия акцентиращ цвят Vibrant Silver.

От Classic Trim  серийният волан с две спици е заместен от версия с три спици с текстилна лента на „18 часа“. С плетения 2D текстил в сив и черен цвят на арматурното табло и вратите се поставя контраст на седалките с тапицерия от изкуствена кожа.

Особено изразителен е висококачественият Favoured Trim с двуцветна шарка и плетено арматурно табло. Спортните седалки с тапицерия от перфориран Vescin се предлагат в два цвята с традиционните акцентиращи шевове.

JCW Trim интерпретира по спортен начин новата концепция на материалите. В комбинация с многоцветния плетен текстил и черната изкуствена кожа с червени шевове JCW седалките повтарят цветовата концепция на арматурното табло и панелите на вратите.

Дигитални услуги

„Hey MINI“ – новият MINI Intelligent Personal Assistant
В новото поколение на MINI Cooper множество функции могат да се управляват с първия пълноценен гласов асистент на марката. MINI Intelligent Personal Assistant може да се активира чрез произнасяне на „Hey MINI“ или използване на Push-to-Talk бутона на волана. Гласово контролираното взаимодействие се осъществява на кръглия OLED дисплей под формата на анимация, състояща се от графични елементи, типография и аватар. За визуализацията потребителите могат да избират между „MINI“ – стилизирано представяне на MINI – и виртуалния партньор за пътуване „Spike“. Водачът може да контролира навигацията, телефонията, развлеченията и множество функции на автомобила чрез повикване.

MINI Intelligent Personal Assistant постоянно се самообучава при повтарящи се пътувания. Благодарение на гео-базираните данни автомобилът например може да се научи при влизане в многоетажен паркинг автоматично да отваря прозореца. Благодарение на това всекидневните навици стават значително по-комфортни.  

Новата MINI Operating System 9
Потребителският интерфейс на MINI съчетава функционални и емоционални елементи. Дизайнът е редуциран и има много модерен визия благодарение на новата графика. Статичните и динамичните елементи се вписват естествено в кръглата форма на MINI Interaction Unit и следват ясна структура. Микроанимациите подсилват интуитивното взаимодействие между водача и централния инструмент и подчертават дигиталния характер на новото семейство MINI.

MINI Operating System 9 е собствена разработка на BMW Group. Управлението е е интуитивно въз основа на обичайните стандарти от сектора на потребителската електроника.

Стартовото меню е в средата на екрана. В долната част на екрана има лента на състоянието с елементи от менюто Навигация, Медия, Телефония, Всички приложения и Home (в зависимост от ситуацията). Любими функции като например навигационни дестинации или радиостанции могат да бъдат записани и активирани бързо. Горната част на екрана е запазена за съдържание, свързано с шофирането, като скорост и важна информация за състоянието на автомобила. Опционалният Head-up дисплей показва най-важната информация в зрителното поле на водача.

По време на шофиране пълният навигационен пакет MINI в комбинация с пакета MINI Connected ви подпомага с реалистични 3D визуализации в ситуации на завиване, показване на текущата ситуация на трафика дори без активирано водене по маршрута, както и информация за опциите за паркиране, включително опции за дигитално разплащане и много други.

Нови асистиращи системи облекчават всекидневието
Навият Асистент за паркиране Plus осигурява още по-лесно маневриране при паркиране. С 12-те ултразвукови сензора и четири Surround-View камери автомобилът може още по-точно да идентифицира евентуалните паркоместа и самостоятелно да извърши маневрите в ограничени пространства.

С MINI Digital Key Plus смартфонът се превръща в ключ и автоматично отключва автомобила.  Още щом водачът се доближи на по-малко от три метра, започва Welcome проекцията на предните и задните светлини; когато разстоянието е по-малко от метър и половина, вратите се отключват. Дигиталният ключ може да се споделя с различни потребители и замества предаването на класическия автомобилен ключ за облекчен Carsharing.

Задвижването

Новото MINI Cooper 5 врати с бензинов двигател
Новото MINI Cooper 5 врати се предлага с избор от два ефективни бензинови двигателя. В рамките на новото моделно семейство MINI обозначава нивата на мощност с обозначенията C и S. Базовият вариант е MINI Cooper C с трицилиндров двигател със 115 кВт/156 к.с. и въртящ момент 230 Нм (среден разход на гориво: 6,6 - 6,0 л/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 149 - 136 г/км според WLTP, CO2 клас: E). С него автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,0 секунди и развива максимална скорост от 225 км/ч.

MINI Cooper S се задвижва от 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 150 кВт/204 к.с. и максимален въртящ момент от 300 Нм (среден разход на гориво: 6,8 - 6,3 л/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 153 - 141 г/км според WLTP, CO2 клас: E). Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,8 секунди, максималната скорост е 242 км/ч.

Комфортна и спортна мобилност
разточителните в този сегмент стойности на следата и междуосието осигуряват базата за типичната за MINI динамика на управлението. MINI Cooper 5 врати се оборудва с окачване и амортисьори, настроени за темпераментна управляемост. Комбинирани с типичното за MINI прецизно усещане на кормилното управление и мощните спирачки, те гарантират висок комфорт във всекидневието. Предварително натегнатите тампони на стабилизаторите на предната и задната ос осигуряват балансирано поведение на каросерията при динамично шофиране по завои и гарантират прецизност на кормилното управление и стабилност по курса. Резултатът е първокласно стабилизиране на каросерията при същевременно нежен комфорт на возене.

Старателните настройки на кормилното управление и всички системи за контрол на стабилността гарантират изключително изживяване при всякакви ситуации на пътя. За особено спортно шофиране се предлага опционално адаптивно окачване с честотно селективни амортисьори. MINI Cooper 5 врати има силно визуално присъствие благодарение на увеличения до 625 мм диаметър на гумите. В същото време това повишава динамиката на управлението и комфорта на возене. Широчината на гумите може да бъде увеличена до 215 мм с опционалните 17- и 18-инчови джанти, с което се подчертава типичното за MINI Gokart усещане. Предлагат се джанти с размери от 16 до 18 инча.

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

 

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

MINI Cooper C 5 Door fuel consumption combined: 6.6 – 6.0 l/100 km (62 miles); CO2 emissions combined: 149 - 136 g/km according to WLTP.

MINI Cooper S 5 Door fuel consumption combined: 6.8 – 6.3 l/100 km (62 miles); CO2 emissions combined: 153 - 141 g/km according to WLTP.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.