Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Greece · Article.

Το BMW Group ορίζει στρατηγικούς στόχους σε ένα περιβάλλον προκλήσεων.

Το δεύτερο υψηλότερο κέρδος του Group στην ιστορία του. Περιθώριο EBT πάνω από το στόχο του 10%. Ρεκόρ δαπανών στον τομέα έρευνας & εξέλιξης (R&D). Πάνω από δέκα νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα σε εξέλιξη. Περιθώριο EBIT στον Αυτοκινητιστικό τομέα πάνω από 7%. Προτείνεται το δεύτερο υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία του Group. Krüger: «Απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες».

Εταιρικά
·
Εταιρικά οικονομικά, δεδομένα, αριθμοί
 

Press Contact.

Konstantinos Diamantis
BMW Group

Tel: +30-210-9118-151
Fax: +30-210-9118-007

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~367,27 KB)
  
Photos(17x, ~44,52 MB)

Μόναχο. Κατά τη διάρκεια του 2018 - ενός οικονομικού έτους έντονων προκλήσεων - το BMW Group έλαβε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας του. Στο πλαίσιο της εταιρικής Στρατηγικής NUMBER ONE > NEXT, δόθηκε το πράσινο φως για το ξεκίνημα μια νέας προϊοντικής επέλασης στην ανώτερη πολυτελή κατηγορία και τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της εταιρίας στην Κίνα, την παγκοσμίως μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου. Με την παρουσίαση του BMW Vision iNEXT, το Group αποκάλυψε τη νέα τεχνολογική ναυαρχίδα του, που ενσωματώνει τους τέσσερις πυλώνες της μελλοντικής μετακίνησης (ACES) – αυτόνομη οδήγηση, συνδεσιμότητα, εξηλεκτρισμός και υπηρεσίες. Το BMW Group συνεχίζει να διευρύνει συστηματικά τη γκάμα ηλεκτροκίνητων μοντέλων του και να εστιάζει σε συνεργασίες στον τομέα των υπηρεσιών μετακίνησης και αυτόνομης οδήγησης. Ταυτόχρονα, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν από σημαντικές προκλήσεις στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αναμένεται να συνεχιστούν πέραν του 2018.

 

«Το 2018 ήταν μία χρονιά προκλήσεων για την αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολο της. Παρόλα αυτά, πετύχαμε το δεύτερο υψηλότερο κέρδος στην ιστορία του Group», δήλωσε ο Harald Kr ü ger, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG, στο Μόναχο την περασμένη Παρασκευή. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία είναι απίθανο να μειωθούν τους επόμενους μήνες. Επομένως, θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες από όλα τα τμήματα του Group για να επιτευχθεί μία μεταμόρφωση υπό τέτοιες συνθήκες».

 

Παράλληλα με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ολόκληρη η βιομηχανία την περσινή χρονιά, αναφορικά με το BMW Group, οι συνεχείς διεθνείς εμπορικές διενέξεις ενέτειναν τις πιέσεις στην αγορά και αύξησαν την αβεβαιότητα. Επιπλέον, η μετάβαση στο νέο κύκλο δοκιμών WLTP προκάλεσε σημαντικές στρεβλώσεις της εικόνας σε αρκετές Ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα έναν απροσδόκητα έντονο ανταγωνισμό. Το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2018, αυξημένα θεσμοθετημένα και μη νομοθετημένα μέτρα εγγυήσεων είχαν ως αποτέλεσμα την προσθήκη πολύ περισσότερων διατάξεων στον Αυτοκινητιστικό τομέα.

 

«Εκτιμούμε ότι το έντονα αντίξοο κλίμα θα συνεχίσει να επηρεάζει ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία το 2019. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε συστηματικά διάφορες τέτοιες προκλήσεις, ώστε να αναδυθούμε ισχυρότεροι από ποτέ», δήλωσε ο Nicolas Peter, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG (Χρηματοοικονομικός τομέας). Γι’ αυτό ξεκινήσαμε το πρόγραμμα Performance > NEXT το 2017 με σκοπό τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων, τη βελτίωση της οργανωσιακής απόδοσης και τη μείωση της περιπλοκότητας, όπου είναι δυνατόν. Εν όψει των τρεχουσών εξελίξεων, σκοπεύουμε να διευρύνουμε περαιτέρω και να εντείνουμε σημαντικά αυτές τις προσπάθειες».

 

Το BMW Group διαβλέπει αυτή τη στιγμή προκλήσεις σε διάφορους τομείς, όπως πολιτική αβεβαιότητα, υφεσιακή παγκόσμια οικονομία (εν μέρει λόγω διεθνών εμπορικών διενέξεων), αύξηση δαπανών παραγωγής για συμμόρφωση με ρυθμιστικές διατάξεις, επιπτώσεις από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και αύξηση τιμών πρώτων υλών. Για την αντιστάθμιση αυτών των αρνητικών παραγόντων, επεκτείνονται τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για μείωση της πολυπλοκότητας της προϊοντικής γκάμας, ενώ εφαρμόζονται και στις εκδόσεις των μοντέλων. Για παράδειγμα, παρά το καλό επίπεδο ζήτησης, δεν έχει προγραμματιστεί διάδοχο μοντέλο για την τρέχουσα BMW Σειρά 3 Gran Turismo.

 

Υψηλές προκαταβολικές δαπάνες σε μία ρευστή αγορά.

Παρά τις απαιτητικές συνθήκες, το BMW Group εξακολουθεί να επενδύει σημαντικά ποσά στη μετακίνηση του μέλλοντος. Με 5,02 δισεκ. ευρώ, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2018 ήταν 7,3% μεγαλύτερες από το υψηλό επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς (4,68  δισεκ. ευρώ). Ο δείκτης κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex ratio) αυξήθηκε σε 5,2% (2017: 4,8%). Οι επενδύσεις περιλάμβαναν τις εργασίες που συνδέονται με το λανσάρισμα νέων μοντέλων στα εργοστάσια του Spartanburg, του Dingolfing και του Μονάχου και την ανέγερση του εργοστασίου του Group στο Μεξικό. Όπως είχε προγραμματιστεί, οι δαπάνες έρευνας & εξέλιξης ( R & D ) το 2018 ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ανήλθαν συνολικά στα 6,89 δισεκ. ευρώ (2017: 6,10 δισεκ. ευρώ, +12,8%). Επομένως, οι δαπάνες R&D για όλη τη χρονιά ήταν ισοδύναμες με το 7,1% των εσόδων του Group (2017: 6,2%). Εκτός από την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής νέων μοντέλων, έμφαση δόθηκε επίσης σε τομείς του μέλλοντος όπως η αυτόνομη οδήγηση και η συστηματική επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

 

Ο πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης επεκτείνει συστηματικά την προϊοντική γκάμα.

Με παραδόσεις 350.000 και πλέον οχημάτων (130.000+ πλήρως ηλεκτρικών και 220.000+ plug-in υβριδικών) μέχρι το τέλος του 2018, το BMW Group είναι ήδη κορυφαίος πάροχος ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Στις αρχές Μαρτίου, οι νέες plug-in υβριδικές εκδόσεις της BMW Σειράς 3, BMW Σειράς 7, BMW X5 και BMW X3, που τώρα διατίθενται με εκτεταμένη ηλεκτρική αυτονομία, παρουσιάστηκαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, το BMW Group θα έχει στους δρόμους πάνω από δέκα νέα ή ανανεωμένα μοντέλα εξοπλισμένα με τεχνολογία ηλεκτροκίνησης τέταρτης γενιάς ("Gen 4").

 

Μέχρι τα τέλη του 2019, θα περιλαμβάνουν το πλήρως ηλεκτρικό MINI Electric από το εργοστάσιο της Οξφόρδης και, από το 2020, το BMW iX 3, που θα παράγεται για την παγκόσμια αγορά στο Shenyang, Κίνα. Μαζί με το πρωτοποριακό BMW i3, το BMW i 4 και το BMW iNEXT, το Group θα έχει πέντε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά μέχρι το 2021 και ο αριθμός θα αυξηθεί σε τουλάχιστον δώδεκα μέχρι το 2025. Συμπεριλαμβανομένης της ραγδαία αναπτυσσόμενης οικογένειας των plug-in υβριδικών, η προϊοντική γκάμα του BMW Group θα περιέχει τότε τουλάχιστον 25 ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

 

Αυτή η μεγάλη ποικιλία ηλεκτροκίνητων μοντέλων θα είναι εφικτή χάρη στις εξαιρετικά ευέλικτες αρχιτεκτονικές οχημάτων και σε ένα εξίσου ευέλικτο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής. Στο μέλλον, το BMW Group θα μπορεί να κατασκευάζει μοντέλα με πλήρως ηλεκτρικά (BEV), υβριδικά-ηλεκτρικά (PHEV) και συμβατικά (ICE) συστήματα κίνησης σε μία γραμμή παραγωγής. Η δυνατότητα ενσωμάτωσης του e-mobility στο δίκτυο παραγωγής του, θα επιτρέψει στο BMW Group να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ευελιξία στην αύξηση της ζήτησης. Το 2018, το BMW Group παρέδωσε πάνω από 140.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα στους πελάτες. Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, η εταιρία εκτιμά ότι θα έχει συνολικά πάνω από μισό εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα οχήματα στους δρόμους.

 

Το BMW Group εξελίσσει αυτή τη στιγμή την πέμπτη γενιά του ηλεκτρικού της συστήματος κίνησης, στο οποίο θα βελτιστοποιηθεί περαιτέρω η συνεργασία ηλεκτροκινητήρα, μετάδοσης και ηλεκτρονικών ισχύος. Η ενσωμάτωση του ηλεκτροκινητήρα, της μετάδοσης και των ηλεκτρονικών ισχύος παίζει επίσης ρόλο στη μείωση κόστους. Επιπλέον, ο ηλεκτροκινητήρας δεν απαιτεί σπάνιες γαίες, κάτι που επιτρέπει στο BMW Group να περιορίσει την εξάρτησή του από τη διαθεσιμότητά τους. Η πέμπτη γενιά του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά στο BMW iX3 από το 2020.

 

Συνεργασία για την επόμενη γενιά αυτόνομης οδήγησης.

Το BMW Group πιστεύει ότι οι μακροπρόθεσμες συνεργασίες στο πλαίσιο μιας ευέλικτης, μη αποκλειστικής, προσαρμοζόμενης πλατφόρμας είναι σημαντικές για την εκβιομηχάνιση της αυτόνομης οδήγησης. Ήδη από το 2016, το BMW Group ίδρυσε μία μη αποκλειστική πλατφόρμα με ειδικούς τεχνολόγους, προμηθευτές και OEM για την εξέλιξη της τεχνολογίας σε επίπεδο ωριμότητας παραγωγής και τώρα έχει συγκεντρώσει όλες τις σχετικές δραστηριότητες στο Κέντρο Αυτόνομης Οδήγησης στο Unterschleißheim, κοντά στο Μόναχο. Οι τεχνολογίες που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη θα προχωρήσουν στη μαζική παραγωγή ως Επίπεδο αυτοματοποίησης 3 στο BMW iNEXT το 2021. Το όχημα αυτό θα μπορεί επίσης να υποστηρίξει πιλοτικά προγράμματα Επιπέδου 4.

 

Το BMW Group ένωσε τις δυνάμεις του με την Daimler AG για την προώθηση της εξέλιξης της επόμενης γενιάς τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης. Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι δύο εταιρίες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την κοινή εξέλιξη τεχνολογιών που είναι ζωτικές για τη μελλοντική μετακίνηση. Αρχικά, η έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού επόμενης γενιάς, στην αυτοματοποιημένη οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο και στις λειτουργίες στάθμευσης (έως SAE Επίπεδο 4).

 

Το BMW Group και η Daimler AG μιλούν για μία μακροπρόθεσμη, στρατηγική συνεργασία και στοχεύουν να κάνουν τις τεχνολογίες επόμενου επιπέδου ευρέως διαθέσιμες μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Ο συνδυασμός των εξαιρετικών τεχνογνωσιών των δύο εταιριών θα ενισχύσει την κοινή καινοτόμα δύναμή τους. Επιπλέον, θα επιταχύνει και θα εκσυγχρονίσει την ανάπτυξη τεχνολογιών μελλοντικών γενιών. Η ανάπτυξη τεχνολογιών τρέχουσας γενιάς και οι υπό εξέλιξη συνεργασίες των δύο εταιριών σε αυτό τον τομέα θα παραμείνουν ανεπηρέαστες και θα συνεχιστούν όπως πριν. Και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν επίσης πρόσθετες συνεργασίες με άλλες εταιρίες τεχνολογίας και κατασκευαστές αυτοκινήτων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιτυχία της πλατφόρμας.

 

Σημαντικές επενδύσεις σε κοινοπραξίες για υπηρεσίες μετακίνησης.

Το BMW Group και η Daimler AG συνεργάζονται επίσης στον τομέα των υπηρεσιών μετακίνησης με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου παρόχου βιώσιμης αστικής μετακίνησης για τους πελάτες τους. Οι δύο εταιρίες επενδύουν πάνω από 1 δισεκ. ευρώ συνολικά στην εξέλιξη και συγχώνευση των υπηρεσιών τους στους τομείς κοινοχρησίας οχημάτων (car-sharing & ride-hailing), στάθμευσης (parking), φόρτισης (charging) και μεταφοράς με πολλαπλά μέσα (multimodal transport). Η συνεργασία περιλαμβάνει πέντε κοινοπραξίες: REACH NOW για υπηρεσίες multimodal, CHARGE NOW για φόρτιση, FREE NOW για ride-hailing με ταξί, PARK NOW για στάθμευση και SHARE NOW για car-sharing.

 

Το κοινό όραμα είναι σαφές: αυτοί οι πέντε τομείς θα συγχωνευτούν ακόμα περισσότερο για τη δημιουργία ενός portfolio υπηρεσιών μετακίνησης με ένα στόλο πλήρως ηλεκτρικών, αυτόνομων οχημάτων που φορτίζονται και παρκάρουν αυτόνομα και συνδέονται με άλλα μέσα μεταφοράς. Αυτό το portfolio υπηρεσιών θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στη στρατηγική του BMW Group ως παρόχου μετακίνησης, στο μέλλον. Η συνεργασία είναι ιδανική για μεγιστοποίηση των ευκαιριών σε μία αναπτυσσόμενη αγορά, ενώ παράλληλα μοιράζεται το κόστος της επένδυσης.

 

«Με τη Στρατηγική μας NUMBER ONE > NEXT, προοδεύουμε σταθερά σε διάφορους τομείς ACES φέρνοντας τη μετακίνηση του μέλλοντος στους δρόμους. Η μέθοδός μας είναι σαφής: σε τομείς με υψηλό περιθώριο διαφοροποίησης, όπως τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, θα βασιστούμε αποκλειστικά στη δική μας εξαιρετική τεχνογνωσία εξέλιξης. Όπου η υψηλή προσαρμοστικότητα είναι σημαντικότερη από την αποκλειστικότητα, θα επιδιώκουμε συνεργασίες με αξιόπιστους εταίρους», δήλωσε ο Kr ü ger.

 

Οι προκλήσεις του οικονομικού έτους 2018.

Σε επίπεδο βασικής εμπορικής δραστηριότητας, το BMW Group γνώριζε από την αρχή ότι το 2018 θα ήταν μία χρονιά προκλήσεων. Συγκριτικά με το 2017, πέρα από τις πρόσθετες προκαταβολικές δαπάνες για μελλοντικές τεχνολογίες, μία σημαντική πρόσθετη δαπάνη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων λόγω δυσμενών συναλλαγματικών ισοτιμιών και αλλαγής κόστους πρώτων υλών συνυπολογίστηκε στα αναμενόμενα κέρδη της χρονιάς. Όπως ανακοινώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, αρκετοί πρόσθετοι παράγοντες μείωσαν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Αντίθετα με πολλούς ανταγωνιστικές, το BMW Group συμμορφώθηκε από νωρίς με τις απαιτήσεις του κανονισμού WLTP. Η μετάβαση ολόκληρης της βιομηχανίας στο νέο κύκλο WLTP ωστόσο, οδήγησε σε σημαντικές στρεβλώσεις της εικόνας σε αρκετές Ευρωπαϊκές αγορές και σε έναν απροσδόκητα έντονο ανταγωνισμό, δεδομένου ότι πολλά από τα μοντέλα του ανταγωνισμού που δεν είχαν πιστοποιηθεί ακόμα σύμφωνα με τον κύκλο WLTP, ταξινομήθηκαν πριν από την προθεσμία της 1ης Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο μιας ευέλικτης στρατηγικής παραγωγής και πωλήσεων, το BMW Group απάντησε σε αυτή την κατάσταση μειώνοντας τον προγραμματισμένο όγκο και εστιάζοντας στα κέρδη. Ταυτόχρονα, αυξημένα θεσμοθετημένα και μη νομοθετημένα μέτρα εγγυήσεων είχαν ως αποτέλεσμα την προσθήκη πολύ περισσότερων διατάξεων στον αυτοκινητιστικό τομέα. Οι συνεχείς διεθνείς εμπορικές διενέξεις όξυναν την κατάσταση στην αγορά και τροφοδότησαν την αβεβαιότητα. Όλα αυτά οδήγησαν σε μεγαλύτερες από τις προσδοκώμενες στρεβλώσεις στη ζήτηση και σε απροσδόκητες πιέσεις στην τιμολόγηση σε αρκετές αγορές.

 

Παρόλα αυτά, οι παραδόσεις των τριών πολυτελών αυτοκινητιστικών μαρκών του BMW Group (BMW, MINI και Rolls-Royce) αυξήθηκαν κατά 1,1% πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ 2.490.664 μονάδων το 2018 (2017: 2.463.526 μονάδες). Με 97,48 δισεκ. ευρώ, τα έσοδα του Group κυμάνθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς (2017: 98,28 δισεκ. ευρώ: -0,8%). Αναπροσαρμοσμένα βάσει συναλλαγματικών ισοτιμιών, σημείωσαν αύξηση 1,2%. Λόγω διαφόρων αντίξοων συνθηκών που προέκυψαν το τρίτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με τις υψηλές προκαταβολικές δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη, τα κέρδη προ φόρων & τόκων έπεσαν στα 9,12 δισεκ. ευρώ (2017: 9,89 δισεκ. ευρώ, -7,9%). Στα 9,81 δισεκ. ευρώ, τα κέρδη του Group προ φόρων το 2018 σημείωσαν μέτρια πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά παρόλα αυτά αποτέλεσαν το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της εταιρίας (2017: 10,67 δισεκ. ευρώ, -8.1%). Με ποσοστό 10,1% (2017: 10,9%), τα κέρδη προ φόρων από τις πωλήσεις (περιθώριο EBT ) ξεπέρασε το στόχο του 10%.

 

Τα καθαρά κέρδη του Group ανήλθαν σε 7,20 δισεκ. ευρώ (2017: 8,67 δισεκ. ευρώ, -16,9%). Την προηγούμενη χρονιά, το καθαρό κέρδος ήταν εξαιρετικά υψηλό λόγω της θετικής αποτίμησης (ύψους περίπου 1 δισεκ. ευρώ) που προέκυψε από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο Αυτοκινητιστικός τομέας παρήγαγε ρευστότητα 2,71 δισεκ. ευρώ το 2018 (2017: 4,45 δισεκ. ευρώ).

 

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνουν ποσό μερίσματος 3,50 ευρώ ανά κοινή μετοχή και 3,52 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 16 Μαΐου 2019. Θα είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή μερίσματος στην ιστορία της εταιρίας. Το συνολικό ποσό πληρωμής μερισμάτων θα ανέλθει σε 2,3 δισεκ. ευρώ, ή 32,0% του καθαρού κέρδους (προηγούμενη χρονιά: 30,3%3). «Η εμπιστοσύνη των επενδυτών μας είναι πολύ σημαντική για εμάς», δήλωσε ο Nicolas Peter . «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε εποχές όπου η μεταμόρφωση και το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς δημιουργούν νέες προκλήσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία».

 

Αυτοκινητιστικός τομέας εκτεθειμένος σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.

Στα 85,84 δισεκ. ευρώ, τα έσοδα από τον Αυτοκινητιστικό τομέα ήταν σε παρόμοιο επίπεδο με της προηγούμενης χρονιάς (2017: 85,74 δισεκ. ευρώ, +0,1%). Οι παραπάνω παράγοντες όπως και οι υψηλές δαπάνες για έρευνα & εξέλιξη επηρέασαν το EBIT που δεν ξεπέρασε τα 6,18 δισεκ. ευρώ, (2017: 7,88 δισεκ. ευρώ, -21,6%). Λόγω δυσμενών παραγόντων, το περιθώριο EBIT ήταν 7,2% (2017: 9,2%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,97 δισεκ. ευρώ, (2017: 8,71 δισεκ. ευρώ, -20,0%).

 

Συνολικά 2.125.026 οχήματα BMW παραδόθηκαν σε πελάτες σε όλο τον κόσμο (2017: 2.088.283 μονάδες, +1,8%). Παράλληλα με τη BMW Σειρά 5 (382.753 μονάδες, +10.2%), η οικογένεια BMW X ιδιαίτερα, ωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια του 2018, με τις παγκόσμιες παραδόσεις να αυξάνονται σημαντικά έναντι της προηγούμενης χρονιάς στις 792.605 μονάδες (+12,1%). Η BMW X3 συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το αποτέλεσμα, με αύξηση των παραδόσεων πάνω από ένα τρίτο, στις 201.637 μονάδες (+37,7%).

 

Οι παγκόσμιες παραδόσεις οχημάτων MINI κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών ανήλθαν στις 361.531 μονάδες (2017: 371.388 μονάδες, -2,8%). Το MINI Countryman κατέγραψε διψήφια αύξηση με 99.750 μονάδες (+17,5%). Σχεδόν το ένα στα επτά MINI Countryman ήταν plug-in υβριδικό (13,3%).

 

Το 2018, η Rolls - Royce Motor Cars πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα πωλήσεων στην 100χρονη ιστορία της με 4.107 παραδόσεις σε όλο τον κόσμο (2017: 3.362 μονάδες, +22,2%). Η Rolls-Royce Phantom και η νέα Rolls-Royce Cullinan, που διατίθεται από το Νοέμβριο του 2018, συνέβαλε σημαντικά σε αυτή την επίδοση.

 

Ενώ οι παραδόσεις των τριών αυτοκινητιστικών μαρκών του BMW Group στην Ευρώπη παρέμειναν στο υψηλό επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς (1.098.523; -0.3%), οι περιοχές της Αμερικής (457.715 μονάδες, +1,5%) και της Ασίας (876.614 μονάδες, +3,3%) κατέγραψαν ελαφρά αύξηση. Στην Κίνα, οι όγκοι αυξήθηκαν σημαντικά καθώς η τοπική παραγωγή της νέας BMW X3 ενισχύθηκε τα δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Συνολικά 640.803 οχήματα του BMW Group παραδόθηκαν σε πελάτες κατά τη διάρκεια του 2018 (+7,7%).

 

Ο Τομέας  μοτοσικλετών ανανεώνει τη γκάμα μοντέλων του.

Η BMW Motorrad ανανέωση την προϊοντική γκάμα του το 2018 σε μαζική κλίμακα, προσθέτοντας εννέα νέα μοντέλα. Οι αναπροσαρμογές της παραγωγής που ήταν απαραίτητες στη φάση κλιμάκωσης των προσπαθειών είχαν αρνητική επίδραση στις παραδόσεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Σε επίπεδο έτους όμως, παραδόθηκαν 165.566 BMW μοτοσικλέτες και maxi-scooters (2017: 164.153 μονάδες, +0,9%).

 

Τα Έσοδα ανήλθαν σε 2,17 δισεκ. ευρώ (2017: 2,27 δισεκ. ευρώ, -4.4%). Τα κέρδη προ φόρων και τόκων ήταν 175 εκατ. ευρώ (2017: 207 εκατ. ευρώ, -15,5%), που αντιστοιχεί σε περιθώριο EBIT 8,1% (2017: 9,1%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 169 εκατ. ευρώ (2017: 205 εκατ. Ευρώ, -17,6%).

 

Το τμήμα Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξάνει το portfolio συμβάσεων.

Το τμήμα Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνέχισε την καλή του επίδοση το 2018. Συνολικά υπογράφηκαν 1.908.640 νέες συμβάσεις με πελάτες λιανικής το 2018 (2017: 1.828.604, +4,4%). Το portfolio συμβάσεων λιανικής περιείχε 5.708.032 συμβάσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2018 (31 Δεκεμβρίου 2017: 5.380.785 συμβάσεις, +6,1%). Τα έσοδα του τομέα ανήλθαν σε 28,16 δισεκ. ευρώ (2017: 27,56 δισεκ. ευρώ, +2,2%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,16 δισεκ. ευρώ (2017: 2,20 δισεκ. ευρώ, -2,1%).

 

Ελαφρά αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Το ανθρώπινο δυναμικό του BMW Group περιλάμβανε 134.682 εργαζόμενους στις 31 Δεκεμβρίου 2018, +3,7% από τα τέλη του 2017. Το Group συνεχίζει την στρατολόγηση  και επιλογή ειδικευμένου προσωπικού και ειδικών του τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών (IT) για  θέματα μελλοντικού ενδιαφέροντος όπως ψηφιοποίηση, αυτόνομη οδήγηση και ηλεκτροκίνηση.

 

Το BMW Group προβλέπει ότι η αύξηση του όγκου πωλήσεων θα συνεχιστεί το 2019.

Εν όψει της συνεχιζόμενης επέλασης μοντέλων, το BMW Group εκτιμά περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων το τρέχον οικονομικό έτος 2019 και στοχεύσει σε ελαφρά αύξηση του αριθμού παραδόσεων σε πελάτες. Νέα μοντέλα όπως η BMW X7 και η έβδομη γενιά της BMW Σειράς 3 αναμένεται να δώσουν φρέσκια ώθηση. Η αλλαγή μοντέλου της BMW Σειράς 3 θα επιβραδύνει την άνοδο το πρώτο μισό της χρονιάς.

 

Εποπτικό Συμβούλιο.

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου 2019, το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνει την επανεκλογή της Susanne Klatten, επιχειρηματία, και του Stefan Quandt, επιχειρηματία, στο Εποπτικό Συμβούλιο.

 

Επιπλέον, το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνει στους μετόχους την εκλογή του Dr. Vishal Sikka, ιδρυτή και CEO της Vian Systems και πρώην μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της SAP SE, για το Εποπτικό Συμβούλιο. Μετά από 15 χρόνια ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, η θητεία του Franz Haniel, επιχειρηματία, λήγει στο τέλος της επόμενης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Mr Haniel για την πολύτιμη και έμπιστη συνεργασία του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

 

* * *

Περαιτέρω πληροφορίες για τις Οικονομικές Εκθέσεις 2018 του Group και την πρόβλεψη για την τρέχουσα χρονιά θα δοθούν στη Συνέντευξη Τύπου για τον Ετήσιο Απολογισμό του BMW Group που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο στις 20 Μαρτίου 2019.

 

BMW Group – Επισκόπηση

                       2018


2017

Διαφορά %

Παραδόσεις σε πελάτες

Αυτοκίνητα

μονάδες

2.490.664

2.463.526

1,1

 

από: BMW

μονάδες

2.125.026

2.088.283

1,8

 

MINI

μονάδες

361.531

371.881

-2,8

 

Rolls-Royce

μονάδες

4.107

3.362

22,2

 

Μοτοσικλέτες

μονάδες

165.566

164.153

0,9

 

Ανθρώπινο δυναμκό1(συγκριτικά με 31.12.2017)

                                134.682

                      129.932

           3,7

Περιθώριο EBIT Αυτοκινήτων3

%

7,2

9,2

-2,0 % ποσ. μον.  

 

Περιθώριο ΕΒΙΤ Μοτοσικλετών3

%

8,1

9,1

-1,0 % ποσ. μον.

 

Περιθώριο EBT 3 BMW Group

%

10,1

10,9

-0,8 % ποσ. μον.

 

Έσοδα3

δισεκ. ευρώ

97,48

98,28

-0,8

 

από: Αυτοκίνητα3

δισεκ. ευρώ

85,84

85,74

0,1

 

Μοτοσικλέτες3

δισεκ. ευρώ

2,17

2,27

-4,4

 

Χρημ/οικονομικές Υπηρεσίες

δισεκ. ευρώ

28,16

27,56

2,2

 

Λοιπές εγγραφές

δισεκ. ευρώ

6

7

-14,3

 

Διαγραφές3

δισεκ. ευρώ

-18,71

-17,30

-8,1

 

Κέρδη προ φόρων & τόκων ( EBIT )3

δισεκ. ευρώ

9,12

9,89

-7,9

 

από: Αυτοκίνητα3

δισεκ. ευρώ

6,18

7,88

-21,6

 

Μοτοσικλέτες

εκατ. ευρώ

175

207

-15,5

 

Χρημ/οικονομικές Υπηρεσίες

δισεκ. ευρώ

2,19

2,19

-0,2

 

Λοιπές εγγραφές

εκατ. ευρώ

-27

14

-

 

Διαγραφές3

εκατ. ευρώ

601

-404

-

 

Κέρδη προ φόρων (EBT) 3

δισεκ. ευρώ

9,81

10,67

-8,1

 

από: Αυτοκίνητα3

δισεκ. ευρώ

6,97

8,71

-20,0

 

Μοτοσικλέτες

εκατ. ευρώ

169

205

-17,6

 

Χρημ/οικονομικές Υπηρεσίες

δισεκ. ευρώ

2,16

2,20

-2,1

 

Λοιπές εγγραφές

εκατ. ευρώ

-45

80

-

 

Διαγραφές3

εκατ. ευρώ

553

-534

-

 

Φόροι εισοδήματος 3

δισεκ. ευρώ

-2,57

-2,00

-28,8

 

Καθαρό κέρδος 3.4

δισεκ. ευρώ

7,20

8,67

-16,9

 

Κέρδη ανά μετοχή 2.3

10,82/10,84

13,07/13,09

-17,2/-17,2

 

 

1Τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις εργασίας σε κατάσταση ‘αδράνειας’, υπαλλήλους σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς, διακανονισμούς μερικής απασχόλησης και χαμηλόμισθους υπαλλήλους

2 Κέρδη ανά κοινή/προνομιούχο μετοχή

3Τιμές προηγούμενης χρονιάς προσαρμοσμένες λόγω εφαρμογής για πρώτη φορά του ανανεωμένου IAS 15, βλέπε σημείωση [6] στις Οικονομικές Εκθέσεις του Group

4Αξία για το 2018 (συμπεριλαμβανομένης ζημίας από τη διακοπή δραστηριοτήτων 33 εκατ. Ευρώ)

 

-Τέλος Δελτίου Τύπου-

 

Το BMW Group 

Με τις τέσσερις μάρκες του, BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad, το BMW Group είναι ο Νο. 1 premium κατασκευαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα προσφέρει premium χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μετακίνησης. Σαν μία παγκόσμια εταιρία, το BMW Group λειτουργεί 30 μονάδες παραγωγής σε 14 χώρες και έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 140 χώρες.

 

Το οικονομικό έτος 2018, το BMW Group πούλησε πάνω από 2.490.000 αυτοκίνητα και περισσότερες από 165.000 μοτοσικλέτες παγκοσμίως. Το κέρδος προ φόρων για το οικονομικό έτος 2018 ήταν 9,81 δισεκατομμύρια ευρώ, με έσοδα που ανήλθαν στα 97,48 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, το BMW Group είχε παγκόσμιο έμψυχο δυναμικό 134.682 ατόμων.

 

Η επιτυχία του BMW Group ανέκαθεν βασιζόταν στη μακροπρόθεσμη συλλογιστική και υπεύθυνη δράση. Ως εκ τούτου, η εταιρία έχει δημιουργήσει οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα σε όλη την αλυσίδα αξιών, ολοκληρωμένη προϊοντική ευθύνη και μία σαφή δέσμευση για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw

 

BMW Group Hellas

Κωνσταντίνος Διαμαντής

Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: +30 210 9118151

Fax: +30 210 9118007

e-mail:  konstantinos.diamantis@bmw.gr

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Σύνδεση
 

BMW Group Streaming.

AUTO SHANGHAI 2019.

Here you can see the on Demand webcast of the BMW Group Press Conference at the Auto Shanghai.

open streaming site

CO2 emission information.

Οι τιμές κατανάλωσης καυσίμων, εκπομπών CO2 και κατανάλωσης ενέργειας που αναγράφονται στο παρόν, καθορίστηκαν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 715/2007 όπως ισχύει. Οι τιμές αφορούν όχημα με βασική διαμόρφωση στη Γερμανία και το αναγραφόμενο εύρος οφείλεται στον προαιρετικό εξοπλισμό και τα διαφορετικά μεγέθη τροχών και ελαστικών που είναι διαθέσιμα για τον επιλεγμένο τύπο οχήματος και που ενδέχεται να διαφοροποιούνται κατά τη διαμόρφωση.

Οι τιμές των οχημάτων βασίζονται ήδη στο νέο κανονισμό WLTP (Εναρμονισμένη Παγκοσμίως Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων) και έχουν μετατραπεί σε ισοδύναμες τιμές του Νέου Ευρωπαϊκού Κύκλου Οδήγησης (NEDC), προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των οχημάτων.

Ως προς αυτά τα οχήματα, σε ότι αφορά φόρους ή άλλους δασμούς που βασίζονται (τουλάχιστον μεταξύ άλλων) στις εκπομπές CO2, οι τιμές των εκπομπών αυτών ενδέχεται να διαφέρουν από τις τιμές που αναφέρονται στο παρόν.

Add your filter tags.

Δελτίο τύπου
Press Kit
Ομιλία
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Σύνδεση