Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Greece · Article.

Η τέχνη συναντά την καινοτομία: Η BMW i5 Flow NOSTOKANA.

+++ Φόρος τιμής στο BMW Art Car από την Esther Mahlangu. +++ Παγκόσμια πρεμιέρα στη έκθεση Frieze Los Angeles. +++ Η τεχνολογία αλλαγής χρώματος δίνει μία νέα ερμηνεία στην έννοια της περίτεχνης διακόσμησης. +++ Πολύπλοκα χρώματα και μοτίβα αναδεικνύουν τις μελλοντικές δυνατότητες για εξατομικευμένα οχήματα. +++

G60
·
BMW i
·
BMW Group Design
·
Εταιρικά
·
BMW Design
·
Πολιτισμικά θέματα
·
BMW i5
·
Sedan
 

Press Contact.

Konstantinos Diamantis
BMW Group

Tel: +30-210-9118-151
Fax: +30-210-9118-007

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, 1.011,12 KB)
  
Photos(57x, 523,15 MB)

Μόναχο/Λος Άντζελες. Το BMW Group παρουσιάζει ένα πάντρεμα τέχνης και καινοτομίας στην εικαστική έκθεση Frieze LA με τη μορφή της BMW i5 Flow NOSTOKANA. Το μοναδικό στο είδος του όχημα συνδυάζει την τεχνολογία αλλαγής χρώματος που έχει αναπτύξει η BMW με την καλλιτεχνική αφήγηση της Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας Esther Mahlangu. Το καλλιτεχνικό δημιούργημα, με τμήματα προσκολλημένης μεμβράνης που μπορούν να ηλεκτροφορούνται, ενσωματώνει την τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία αλλαγής χρώματος για επιφάνειες οχημάτων σε συνεργασία με την E Ink. Η BMW i5 Flow NOSTOKANA γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα της στα εγκαίνια της έκθεσης στις 29 Φεβρουαρίου. Το σύγχρονο έργο παραπέμπει στο BMW Art Car που σχεδίασε η Mahlangu το 1991. «Η BMW i5 Flow NOSTOKANA τιμά την ιστορία της μάρκας BMW και συνεχίζει την παράδοση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας δέσμευσης με έναν μοναδικό τρόπο. Συνδυάζει την τέχνη και το ντιζάιν μέσω της προοδευτικής τεχνολογίας. Εδώ, η ίδια η τεχνολογία γίνεται τέχνη», σχολιάζει ο Adrian van Hooydonk, Επικεφαλής του τμήματος BMW Group Design.

 

Το 1991, η Mahlangu σχεδίασε το 12ο BMW Art Car, το οποίο βασίστηκε σε μια BMW 525i, και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή καλλιτέχνιδα που ολοκλήρωσε ένα τέτοιο εγχείρημα. «Η τέχνη της με ενέπνευσε πριν από χρόνια, τότε που η ιδέα της αλλαγής χρωμάτων σε ένα αυτοκίνητο ήταν απλά μια αφηρημένη έννοια στο μυαλό μου», λέει η Stella Clarke, Ερευνήτρια Μηχανικός στο τμήμα Open Innovation στο BMW Group. «Τώρα, το να μπορώ να υλοποιήσω αυτή την ιδέα και να συνεργαστώ με την Esther Mahlangu, είναι απολύτως σουρεαλιστικό». Τα χαρακτηριστικά χρώματα και τα γεωμετρικά μοτίβα της 88χρονης καλλιτέχνιδας είναι ιδανικά για να ζωντανέψουν την καινοτόμο τεχνολογία Flow στην BMW i5. Η ευελιξία των ηλεκτροφορητικών χρωματικών αλλαγών μεταμορφώνει το αμιγώς ηλεκτρικό sedan σε δυναμικό έργο τέχνης. «Είναι συναρπαστικό για μένα να βλέπω πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να επεκτείνει την τέχνη μου και να την καταστήσει προσιτή σε ένα εντελώς νέο κοινό», δηλώνει η Mahlangu.


Η τέχνη της Mahlangu συναντά την τεχνολογία αιχμής.

Στην BMW i5 Flow NOSTOKANA, η οποία πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο γιο της Mahlangu, εφαρμόζονται τμήματα μεμβράνης που μπορούν να ηλεκτροφορούνται, με δύο λωρίδες από το καθένα να τοποθετούνται στην οροφή, το καπό και το πίσω μέρος, καθώς και στα πλαϊνά του οχήματος. Όπως συμβαίνει με έναν ψηφιακό αναγνώστη (e-book reader), υπάρχουν πολλά εκατομμύρια μικροκάψουλες σε κάθε μεμβράνη E Ink. Η δομή και η διάταξη των χρωματικών σωματιδίων που περιέχουν μπορούν να αλλάξουν με την εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία των χαρακτηριστικών χρωμάτων και μοτίβων της τέχνης της Mahlangu σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθέσεις.


Οι κινούμενες εικόνες συνοδεύονται επίσης από έναν εξίσου εξαιρετικό ήχο, σε αποκλειστική σύνθεση του Renzo Vitale, Δημιουργικού Διευθυντή στον τομέα Ήχου του BMW Group, για την BMW i5 Flow NOSTOKANA. Για να συνδυάσει το ηχητικό τοπίο της μάρκας BMW με αυτό της νοτιοαφρικανικής κουλτούρας Ndebele, ο Vitale χρησιμοποίησε αλληλουχίες από τη φωνή της Mahlangu, καθώς και τον ήχο των πινέλων ζωγραφικής. Αυτά συνδυάστηκαν με ήχους οι οποίοι παράγονται από τα χρωματιστά μολύβια που χρησιμοποιούνται στο στούντιο σχεδίασης της BMW και το ακουστικό σήμα που ακούγεται ως ανάδραση κατά τον χειρισμό της οθόνης αφής της BMW i5. Έτσι δημιουργήθηκε μια ηχητική μίξη που ξεκινάει απαλά στην αρχή κάθε αλλαγής χρώματος και αυξάνεται σε ένταση καθώς εξελίσσεται το animation.


Για την ακριβή αναπαράσταση κάθε λεπτομέρειας της περίτεχνης διακόσμησης, η BMW i5 Flow NOSTOKANA φέρει 1.349 τμήματα μεμβράνης, το καθένα από τα οποία μπορεί να ελεγχθεί ανεξάρτητα. Η τεχνολογία λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή της μεμβράνης και ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού ελέγχου αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την E Ink. Η προσαρμογή της τεχνολογίας για καμπύλες επιφάνειες, καθώς και τα προγραμματισμένα animations, εξελίχθηκαν όλα εσωτερικά στους κόλπους του BMW Group.


Γενικά, η τεχνολογία αλλαγής χρώματος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η BMW iX Flow με E Ink που παρουσιάστηκε το 2022 είχε την ικανότητα να αλλάζει από λευκό σε μαύρο χρώμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Μόλις ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η πρώτη εφαρμογή πολλαπλών χρωμάτων. Τα 240 τμήματα μεμβράνης που εφαρμόστηκαν στο πρωτότυπο BMW i Vision Dee ήταν σε θέση να απεικονίζουν έως και 32 χρώματα. Αυτή η τελευταία φάση ανάπτυξης επιτρέπει τώρα τη χρήση ακόμη περισσότερων χρωμάτων και μοτίβων. Ταυτόχρονα, οι λωρίδες της μεμβράνης είναι πιο ανθεκτικές, διευκολύνοντας μία ενδεχόμενη χρήση της τεχνολογίας στη μαζική παραγωγή. Ωστόσο, επί του παρόντος, η BMW i5 Flow NOSTOKANA θα παραμείνει μοναδική στο είδος της.


Φόρος τιμής σε μια πρωτοπόρο καλλιτέχνιδα και το έργο της.

Η Esther Mahlangu, μια διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνης, είναι γνωστή για τους πίνακες Ndebele, οι οποίοι συμβόλιζαν αρχικά σημαντικά γεγονότα ή εορταστικές εκδηλώσεις. Η Mahlangu αποστασιοποίησε τα σχέδια από τον αρχικό τους συμβολισμό και τα μετέφερε για πρώτη φορά σε καμβά, χαλιά και καθημερινά αντικείμενα, προσδίδοντάς τους μία διαχρονικότητα. Η BMW i5 Flow NOSTOKANA ερμηνεύει τώρα εκ νέου την εν λόγω καλλιτεχνική γλώσσα.


Παρουσιάζοντας αυτό το επώνυμο αυτοκίνητο στην έκθεση Frieze LA, η BMW συνεχίζει τη μακρόχρονη συνεργασία της με τη διάσημη εικαστική έκθεση. Ταυτόχρονα, το BMW Art Car που αποτέλεσε τη βάση για αυτό το φόρο τιμής θα εκτίθεται επίσης στη Νότια Αφρική για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια στο πλαίσιο της έκθεσης που φιλοξενούν τα Iziko Museums της Νότιας Αφρικής και το BMW Group στο Κέιπ Τάουν με τίτλο "Then I Knew I Was Good at Painting": Esther Mahlangu. Μια αναδρομική έκθεση. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Αυγούστου 2024, τιμά το έργο ζωής μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες και πρέσβειρες του πολιτισμού της Νότιας Αφρικής.

 

Στο Λος Άντζελες, η BMW θα παρουσιάσει και πάλι το Frieze Music σε συνεργασία με την Frieze. Από το 2019, η κοινή πρωτοβουλία των δύο εταίρων έχει φέρει κοντά μια μεγάλη ομάδα μουσικών στο σταυροδρόμι συνάντησης της μουσικής με την τέχνη. Η επιστροφή της εκδήλωσης στο Λος Άντζελες γιορτάστηκε με μια ζωντανή εμφάνιση των Sudan Archives στο Μουσείο Hammer.

 

-Τέλος Δελτίου Τύπου -

 

Το BMW Group  

Με τις τέσσερις μάρκες του, BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad, το BMW Group είναι ο Νο. 1 premium κατασκευαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα προσφέρει premium χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μετακίνησης. Το δίκτυο παραγωγής του BMW Group περιλαμβάνει πάνω από 30 εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 140 χώρες.

 

Το 2022, το BMW Group πούλησε πάνω από 2,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα και περισσότερες από 202.000 μοτοσικλέτες παγκοσμίως. Τα κέρδη προ φόρων κατά το οικονομικό έτος 2022 ανήλθαν σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα ύψους 142,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, το BMW Group απασχολούσε 149.475 εργαζόμενους.

 

Η επιτυχία του BMW Group ανέκαθεν βασιζόταν στη μακροπρόθεσμη συλλογική και υπεύθυνη δράση. Η εταιρεία καθόρισε από νωρίς την πορεία της για το μέλλον και θέτει τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των πόρων στο επίκεντρο της στρατηγικής της κατεύθυνσης - από την αλυσίδα εφοδιασμού, μέχρι την παραγωγή, και το τέλος της φάσης χρήσης, για όλα τα προϊόντα της.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group/

 

BMW Group Hellas

Κωνσταντίνος Διαμαντής

Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: +30 210 9118151

e-mail: konstantinos.diamantis@bmw.gr

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW i5 eDrive40:
Power consumption combined in WLTP cycle: 18.9 - 15.9 kWh/100 km
Electric range in WLTP cycle: 497 – 582 km

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Σύνδεση
 

BMW Group Streaming

AUTO CHINA 2024.

Beijing. 24/25 April 2024.

Here you can see the Webcasts of the BMW Group Night and Press Conference at the Auto China 2024.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Οι τιμές κατανάλωσης καυσίμων, εκπομπών CO2 και κατανάλωσης ενέργειας που αναγράφονται στο παρόν, καθορίστηκαν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 715/2007 όπως ισχύει. Οι τιμές αφορούν όχημα με βασική διαμόρφωση στη Γερμανία και το αναγραφόμενο εύρος οφείλεται στον προαιρετικό εξοπλισμό και τα διαφορετικά μεγέθη τροχών και ελαστικών που είναι διαθέσιμα για τον επιλεγμένο τύπο οχήματος και που ενδέχεται να διαφοροποιούνται κατά τη διαμόρφωση.

Οι τιμές των οχημάτων βασίζονται ήδη στο νέο κανονισμό WLTP (Εναρμονισμένη Παγκοσμίως Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων) και έχουν μετατραπεί σε ισοδύναμες τιμές του Νέου Ευρωπαϊκού Κύκλου Οδήγησης (NEDC), προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των οχημάτων.

Ως προς αυτά τα οχήματα, σε ότι αφορά φόρους ή άλλους δασμούς που βασίζονται (τουλάχιστον μεταξύ άλλων) στις εκπομπές CO2, οι τιμές των εκπομπών αυτών ενδέχεται να διαφέρουν από τις τιμές που αναφέρονται στο παρόν.

Add your filter tags.

Δελτίο τύπου
Press Kit
Ομιλία
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Σύνδεση