Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Elektromos kerékpárhoz fejlesztett innovatív hajtástechnológiát a BMW i divízió

A forradalmian új lengőkar-hajtómű szabadalom az HNF Heisenberg kerékpárgyártó vállalat üzemében kerül sorozatgyártásba.

 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~90,17 KB)
  
Photos(4x, ~9,17 MB)

A BMW i a jövőbe mutató mobilitási koncepciók, az innovatív tervezés és a prémium minőség elkötelezettje, a hosszú távú fenntarthatóság jegyében. A BMW i mindezen felül a BMW Group azon részlege, ahol a jövő olyan járműtechnológiai megoldásait fejlesztik és készítik elő, amelyek a már ismert és sorozatgyártásban kínált BMW i3 és BMW i8 modelleken is messze túlmutatnak.

Az innovatív lengőkar-szabadalom, amelyet a BMW kutató és technológiai részlegével szoros együttműködésben fejlesztettek szériaérett koncepcióvá, az elektromos kerékpárokat gyártó HNF Heisenberg üzemében kerül sorozatgyártásba. A technológia alapját a BMW i kezdeti piackutatási és járműtervezési fázisából emelték át a mérnökök.

Miután a korábban megálmodott hajtástanulmányt a BMW i tervezőmérnökei sorozatgyártásra kész egységgé fejlesztették, az elektromos kerékpárok forradalmian új lengőkar-hajtóműve végre mindenki számára elérhetővé válik.

A sorozatgyártásba küldött egységet a „Heisenberg XF1” modellnevű elektromos kerékpár örökli meg, az úttörő technológia előkelő eredetét egy apró, „Concept by BMW i” („BMW i koncepció”) felirat jelöli.

––––––––––––––––––––––––––––––

A lengőkar-hajtómű az agymotorral szerelt, összteleszkópos elektromos kerékpárok újfajta váztechnológiáját kínálja. A szabadalom a kerékpár vázszerkezetének stabil hátsó egységét alkotja, amelynek technológiai kialakítása mellőzi a hagyományos láncfeszítőt, és mint ilyen, az összteleszkópos elektromos kerékpárok történetében első ízben kínálja a hátsó teleszkóp és a strapabíró, karbantartás-mentes karbon szíjhajtás kettősét, kiemelkedő menetdinamikát és manőverezhetőséget eredményezve.

A BMW i lengőkar-hajtómű szabadalmának köszönhetően az agymotor, a tárcsák és a szíj is egyetlen, innovatív teleszkópos egységbe kerül, így nincs szükség szíjfeszítőre.

Az HNF Heisenberg fejlesztő csapata az XF1 modell vadonatúj felfüggesztés-technológiáját különleges módon tervezte meg. A hátsó teleszkóp és a rugóút-felfüggesztés teljes egészében az agymotor fölé került, stabilan a vázszerkezethez illesztve. Annak érdekében, hogy a karbon szíj minden esetben optimálisan feszes legyen a tárcsa és a hátsó kerékagy között, az agymotor és a hátsó tárcsa is a lengőkar-hajtómű egységébe került. A szíj ezáltal mindegyik tárcsáról könnyedén továbbítja a hajtást a hátsó kerékre, még az agymotor csúcsterhelése esetén is.

A BMW i divízió által megtervezett négytagú lengőkar-hajtómű egyetlen egységként alkotja az elektromos kerékpár hajtásláncát, mérnöki pontossággal illesztve a kerékpár vázszerkezetéhez, amely a hátsó teleszkóp felfüggesztésével együtt mintegy 150 milliméteres hátsó rugóutat eredményez. Az innovatív lengőkar-hajtómű másik előnye, hogy a hajtáslánc a pedáltól függetlenül működik. A hagyományos, izommeghajtásra tervezett összteleszkópos vázszerkezetekkel ellentétben a hátsó lengőkar az elektromos motor nagymértékű besegítése esetén, például intenzív gyorsításkor, nagy sebességű haladáskor vagy terepezéskor sem merevedik meg, a felfüggesztés így minden szituációban visszajelzéseket ad az útról, miközben maximális tapadást és vonóerőt biztosít. A rendszer gyorsítás és fékezés esetén ugyanakkor kiküszöböli a kellemetlen, ringó mozgásokat. A kerékpár extrém egyenetlen terepen igény szerint hagyományos módon, pedállal is hajtható.

Az HNF Heisenberg XF1 modell a BMW i négytagú lengőkar-hajtóművének következő előnyeit kínálja idén nyártól:

  • Agymotor és egyenletes tengelyterhelés-eloszlás
  • Karbantartás-mentes szíjhajtás agyváltóval, szíjfeszítő nélkül
  • Kivételesen merev váz
  • Pedáltól független elektromos hajtáslánc
  • Maximális tapadás és vonóerő minden szituációban, a hátsó lengőkar merevedése nélkül
  • Többféle meghajtási lehetőség
  • Az innovatív hajtáslánc-technológia szabad vázszerkezet-kialakítást biztosít

A BMW i divízióról

BMW i részlegével a BMW Group minden részletre kiterjedő alapossággal közelíti meg a jövő járműtechnológiáinak kérdéskörét: maximális hatékonyság szerint megtervezett koncepcióival, a hosszú távú fenntarthatóságra való összpontosításával és számos kiegészítő szolgáltatásával a BMW i újraértelmezi az egyéni mobilitás fogalmát.

Az HNF GmbH

A Berlin melletti Biesenthal településen 2014-ben megalapított vállalat fő profilja az úttörő elektromos kerékpárok tervezése és gyártása, amelyet az HNF Heisenberg márkanév alatt közvetlen szolgáltatások és értékesítési koncepciók egészítenek ki. A vállalat alapítói Michael Hecken, Karlheinz Nicolai és Benjamin Börries.

Az innovatív elektromos kerékpárok megálmodói, Michael Hecken és Karlheinz Nicolai 2008-ban megalapították a Grace GmbH vállalatot, amelyet a Daimler Benz AG egy okos kerékpár megtervezésével bízott meg. Az HNF Heisenberg – az alapítók jövőbe mutató, egyre fejlődő márkája – 2015 nyarán megkezdi egyedülálló modellsorozata gyártását, amelynek palettája a pedállal is hajtható, S-Pedelec elektromos kerékpároktól egészen a csúcskategóriás, összteleszkópos mountain bike modellekig terjed.

(www.hnf-heisenberg.com)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

WORLD PREMIERE.

27 JULY 2022. Here you can see the world premiere of the MINI Concept ACEMAN.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés