Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A MINI ALL4 Racing lett a 2016-os Dakar Rali legjobb összkerékhajtású versenyautója

Január 16-án célba ért a 2016-os Dakar Rali mezőnye, a legjobb tizenötben nem kevesebb, mint hét MINI ALL4 Racing versenyautóval. Miközben Nasser Al-Attiyah 34 perc 58 másodperces hátránnyal az összetett második helyen végzett, Mikko Hirvonent pedig az év újoncává koronázták a szervezők, a MINI ALL4 Racing a 9 000 kilométeren át tartó idei megmérettetés legjobb összkerékhajtású versenyautója lett.

2015
·
Motorsport MINI
·
Dakar
·
MINI
·
PressClub Sports
·
Brands
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36 29 555 115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~149,82 KB)
  
Photos(27x, ~28,62 MB)

Január 16-án célba ért a 2016-os Dakar Rali mezőnye, a legjobb tizenötben nem kevesebb, mint hét MINI ALL4 Racing versenyautóval. Miközben Nasser Al-Attiyah 34 perc 58 másodperces hátránnyal az összetett második helyen végzett, Mikko Hirvonent pedig az év újoncává koronázták a szervezők, a MINI ALL4 Racing a 9 000 kilométeren át tartó idei megmérettetés legjobb összkerékhajtású versenyautója lett.

Idén is nagyszerű eredménnyel teljesítette a Dakar Rali több mint 9 000 kilométeres versenytávját a brit kisautó-gyártó tizenkét csapatból álló flottája: a 38. Dakaron tíz MINI ALL4 Racing ért célba, amellyel a technika elnyerte a 2016-os Dakar Rali legjobb összkerékhajtású versenyautójának járó címet. Az idei felvonás egyéni összetett győztese a versenyautók kategóriájában Stéphane Peterhansel lett, amely eredményért a francia pilótát és a Peugeot-t egyaránt gratuláció illeti. Az abszolút lista második helyezettje – 34 perc 58 másodperces hátránnyal – Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel párosa lett, akik nemcsak a Peugeot-val, de a Toyota versenyautójával is kemény versenyeket vívtak, etapról etapra. Két futamgyőzelmének köszönhetően a katari – francia duó végül az abszolút dobogó második fokára gurulhatott fel az AXION X-raid csapat 300-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával.

„Nagyszerű érzés idén is a dobogón végezni, de biztos vagyok benne, hogy 2017-ben egy újabb aranyéremért térek majd vissza. Úgy vélem, megnyerhettem volna a Dakart, ha az elején nem követem el azt a bizonyos hibát. De ez a Dakar, egy két héten át tartó megmérettetés, amelyen mindenki követ el hibákat, még a legjobb versenyzők is. Végül sikerült a dobogón végeznünk, és ezért boldog vagyok” – fogalmazott Nasser Al-Attiyah.

A MINI ALL4 Racing méltán népszerű megbízhatósága és teljesítménye a 2016-os Dakar Ralin is igazolta önmagát, hiszen a teljes MINI-flotta négy csapata végzett az összetett tabella legjobb tíz helyezésének egyikén, miközben hét MINI ALL4 Racing érkezett be a legjobb tizenöt közé.

Az idei felvonás második legeredményesebb MINI-párosa a finn Mikko Hirvonen és a francia Michel Périn alkotta duó lett, akik a 12. etap nagyszerű futamgyőzelme után az abszolút negyedik helyre hozták be az AXION X-raid csapat 315-ös rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóját.

„Nagyon boldog vagyok, amiért itt lehetek a 2016-os Dakar Rali célvonalánál. Fantasztikus két hét volt, és minden zökkenőmentesen ment. Az autó hibátlanul teljesített, a csapat nagyszerű munkát végzett, Michel-lel pedig nagyon jó volt együtt dolgozni. Mindent egybevetve, fantasztikus élménnyel gazdagodtam” – mondta a korábbi WRC-pilóta, akit ráadásul élete első Dakarján az év újoncának választottak meg a szervezők.

Az AXION X-raid csapat 304-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával versenyző Joan „Nani” Roma – Alex Haro alkotta spanyol páros elképesztő versenyzést mutatott be a 2016-os Dakar Rali két hetében. Miután rögtön a Dakar rajtjánál sárba ragadtak, 45 perces időhátrányból, a mezőny közepéből vágtak neki a hátralévő etapoknak, futamról futamra egyre feljebb érkezve az összetett tabellán. Végül az abszolút hatodikként, a MINI-flotta harmadik legeredményesebb párosaként zárták az idei megmérettetést, amely párját ritkító vezetési és navigációs teljesítmény. A Dakart teljesíteni egy dolog, a mezőny közepéből feljönni a legjobb tíz közé azonban valami egészen más dimenzió.

„Rendkívül furcsa érzés a célvonalnál állni. Egyértelmű, hogy nem csupán a beérkezés volt a célom, amikor nekivágtunk a Dakarnak, de az idei megmérettetés kivételesen kemény volt. Alex-szel nagyon jó munkát végeztünk, köszönettel tartozom neki az együttműködésért” – nyilatkozta a spanyol pilóta.

A MINI-flotta legfiatalabb tagja, aki idén először vágott neki a Dakar Rali több mint 9 000 kilométeren át tartó versenytávjának, az abszolút tabella tízedik helyére hozta be a 323-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautót, a legjobb privát versenyzőként zárva a Dakar Rali 38. felvonását. A mindössze 27 esztendős Harry Hunt a tapasztalt német navigátor, Andreas Schulz oldalán olyat autózott az elmúlt két hétben, amelyet biztosan nem felejt el.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok, hiszen álmodni sem mertem ennél jobb eredményt. Életem első Dakarján a legjobb tíz között végeztem, így őszintén mondom, hogy a felhők felett érzem magam. Kemény volt, nagyon-nagyon kemény, de viszonylag problémamentesen abszolváltuk az etapokat. Sokat köszönhetek Andreas-nak, aki mindvégig nyugodt és kimért tudott maradni” – összegezte a 2016-os Dakar Ralit a fiatal brit pilóta.

Orlando Terranova és Bernardo „Ronnie” Graue pont ugyanazt szenvedte el, mint Joan „Nani” Roma és Alex Haro párosa: a 2. etap során hosszú percekre a sárba ragadtak az AXION X-raid csapat 310-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával, így lényegében a mezőny közepéből vágtak neki a két hetes megmérettetésnek, amelyet a rendkívüli időjárási körülmények miatt ezt követően újabb etap-rövidítések nehezítettek. Az argentin páros végül az összetett tabella tizenkettedik helyén fejezte be a Dakart.

A Van Loon Racing holland párosa ugyancsak etapokon keresztül küzdött a korai sárba ragadás következményeivel: Erik van Loon és Wouter Rosegaar végül a tizenharmadik helyre hozta be a 306-os rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautót minden idők kétségkívül legcsapadékosabb Dakarján.

Jakub „Kuba” Przygonski és Andrei Rudnitski a MINI-flotta hetedik párosaként érkezett be a legjobb tizenöt közé az ORLEN csapat 327-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával. Az idei volt az első alkalom, amikor a korábban motorkerékpárral rajthoz álló Przygonski négy keréken vágott neki a Dakar kihívásainak, és milyen jól tette: kitartása kifizetődött, hiszen tizenötödik pozíciója elismerésre méltó eredmény a legjobb autóversenyzők mezőnyében.

A legjobb tizenötben végző hét csapat mellett további három MINI ALL4 Racing versenyautó teljesítette a 38. Dakar Rali embert és technikát próbáló versenytávját, amelyet a rajttól egészen a célig kíméletlen terepviszonyok és az elképzelhető legzordabb időjárási körülmények öveztek.

Boris Garafulic és Filipe Palmeiro a huszonharmadik, Nazareno Lopez és Sergio Lafuente a negyvenharmadik, Adam Malysz és Xavier Panseri pedig az ötvenkettedik helyen végzett, sorban a 313-as, a 351-es és a 325-ös rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóval.

A 2016-os Dakar Rali újfent bebizonyította, hogy egy csapásra véget tud vetni a csapatok és a technikák emberfeletti küzdelmének. Mint ilyen, a legjobb tízben végző négy MINI ALL4 Racing bámulatos teljesítménye a brit kisautó-gyártó tervezőmérnöki szaktudását és az összkerékhajtású technika méltán népszerű megbízhatóságát élteti – a szerelőbázis és az X-raid csapat kiváló minőségű háttértámogatásáról már nem is beszélve.

„A MINI ALL4 Racing versenyautók maradéktalanul igazolták erősségüket és megbízhatóságukat, amely erények a hétköznapokban is kategóriája élére emelik eme legendás kisautót” – összegezte a 2016-os Dakar Ralit Sven Quandt, az X-raid csapat főnöke, majd hozzátette: „Gratulálok Nasser-nek, aki elképesztő tempójával ismét az élvonalban végzett, és hatalmas taps jár Mikko-nak is, aki bámulatosan kevés hibával ért el káprázatos teljesítményt. Rendkívül kimerítő Dakaron vagyunk túl – nem csupán a pilóták, de az egész csapat. Büszke vagyok mindenkire, aki részese volt ennek a sikernek, mert ismét bebizonyították, hogy soha nem adják fel.”

A 2016-os Dakar Rali MINI ALL4 Racing csapatainak végeredménye

Pilóta

Navigátor

#

Csapat

Helyezés

Idő

Nasser Al-Attiyah
(katari)

Mathieu Baumel
(francia)

300

AXION X-raid csapat

2

045:57:08 +00:34:58

Joan „Nani“ Roma (spanyol)

Alex Haro
(spanyol)

304

AXION X-raid csapat

6

047:03:16 +01:41:06

Orlando Terranova
(argentin)

Bernardo „Ronnie“ Graue
(argentin)

310

AXION X-raid csapat

12

050:31:04 +05:08:54

Mikko Hirvonen
(finn)

Michel Périn
(francia)

315

AXION X-raid csapat

4

046:27:28 +01:05:18

 

 

 

 

 

 

Erik van Loon
(holland)

Wouter Rosegaar
(holland)

306

Van Loon Racing

13

050:44:23 +05:22:13

Boris Garafulic
(chilei)

Filipe Palmeiro
(portugál)

313

X-raid csapat

23

054:55:28 +09:33:18

Harry Hunt
(brit)

Andreas Schulz
(német)

323

X-raid csapat

10

048:33:40 +03:11:30

Adam Malysz
(lengyel)

Xavier Panseri
(francia)

325

ORLEN csapat

52

074:08:13 +28:46:03

Jakub „Kuba“ Przygonski
(lengyel)

Andrei Rudnitski
(belarusz)

327

ORLEN csapat

15

051:02:10 +05:40:00

Stephan Schott
(német)

Holm Schmidt
(német)

331

X-raid csapat

-

-

Nazareno Lopez
(argentin)

Sergio Lafuente
(uruguayi)

351

X-raid csapat

43

069:53:55 +24:31:45

Guo Meiling
(kínai)

Min Liao
(kínai)

360

Perfect China Health 100 Yong csapat

-

-

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

BUILT IN THE US: THE ALL-NEW BMW X3.

Here you can see the live transmission of the event in Spartanburg, USA.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés