Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A MINI ALL4 Racing lett a 2016-os Dakar Rali legjobb összkerékhajtású versenyautója

Január 16-án célba ért a 2016-os Dakar Rali mezőnye, a legjobb tizenötben nem kevesebb, mint hét MINI ALL4 Racing versenyautóval. Miközben Nasser Al-Attiyah 34 perc 58 másodperces hátránnyal az összetett második helyen végzett, Mikko Hirvonent pedig az év újoncává koronázták a szervezők, a MINI ALL4 Racing a 9 000 kilométeren át tartó idei megmérettetés legjobb összkerékhajtású versenyautója lett.

2015
·
Motorsport MINI
·
Dakar
·
MINI
·
PressClub Sports
·
Brands
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~149,82 KB)
  
Photos(27x, ~28,62 MB)

Január 16-án célba ért a 2016-os Dakar Rali mezőnye, a legjobb tizenötben nem kevesebb, mint hét MINI ALL4 Racing versenyautóval. Miközben Nasser Al-Attiyah 34 perc 58 másodperces hátránnyal az összetett második helyen végzett, Mikko Hirvonent pedig az év újoncává koronázták a szervezők, a MINI ALL4 Racing a 9 000 kilométeren át tartó idei megmérettetés legjobb összkerékhajtású versenyautója lett.

Idén is nagyszerű eredménnyel teljesítette a Dakar Rali több mint 9 000 kilométeres versenytávját a brit kisautó-gyártó tizenkét csapatból álló flottája: a 38. Dakaron tíz MINI ALL4 Racing ért célba, amellyel a technika elnyerte a 2016-os Dakar Rali legjobb összkerékhajtású versenyautójának járó címet. Az idei felvonás egyéni összetett győztese a versenyautók kategóriájában Stéphane Peterhansel lett, amely eredményért a francia pilótát és a Peugeot-t egyaránt gratuláció illeti. Az abszolút lista második helyezettje – 34 perc 58 másodperces hátránnyal – Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel párosa lett, akik nemcsak a Peugeot-val, de a Toyota versenyautójával is kemény versenyeket vívtak, etapról etapra. Két futamgyőzelmének köszönhetően a katari – francia duó végül az abszolút dobogó második fokára gurulhatott fel az AXION X-raid csapat 300-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával.

„Nagyszerű érzés idén is a dobogón végezni, de biztos vagyok benne, hogy 2017-ben egy újabb aranyéremért térek majd vissza. Úgy vélem, megnyerhettem volna a Dakart, ha az elején nem követem el azt a bizonyos hibát. De ez a Dakar, egy két héten át tartó megmérettetés, amelyen mindenki követ el hibákat, még a legjobb versenyzők is. Végül sikerült a dobogón végeznünk, és ezért boldog vagyok” – fogalmazott Nasser Al-Attiyah.

A MINI ALL4 Racing méltán népszerű megbízhatósága és teljesítménye a 2016-os Dakar Ralin is igazolta önmagát, hiszen a teljes MINI-flotta négy csapata végzett az összetett tabella legjobb tíz helyezésének egyikén, miközben hét MINI ALL4 Racing érkezett be a legjobb tizenöt közé.

Az idei felvonás második legeredményesebb MINI-párosa a finn Mikko Hirvonen és a francia Michel Périn alkotta duó lett, akik a 12. etap nagyszerű futamgyőzelme után az abszolút negyedik helyre hozták be az AXION X-raid csapat 315-ös rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóját.

„Nagyon boldog vagyok, amiért itt lehetek a 2016-os Dakar Rali célvonalánál. Fantasztikus két hét volt, és minden zökkenőmentesen ment. Az autó hibátlanul teljesített, a csapat nagyszerű munkát végzett, Michel-lel pedig nagyon jó volt együtt dolgozni. Mindent egybevetve, fantasztikus élménnyel gazdagodtam” – mondta a korábbi WRC-pilóta, akit ráadásul élete első Dakarján az év újoncának választottak meg a szervezők.

Az AXION X-raid csapat 304-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával versenyző Joan „Nani” Roma – Alex Haro alkotta spanyol páros elképesztő versenyzést mutatott be a 2016-os Dakar Rali két hetében. Miután rögtön a Dakar rajtjánál sárba ragadtak, 45 perces időhátrányból, a mezőny közepéből vágtak neki a hátralévő etapoknak, futamról futamra egyre feljebb érkezve az összetett tabellán. Végül az abszolút hatodikként, a MINI-flotta harmadik legeredményesebb párosaként zárták az idei megmérettetést, amely párját ritkító vezetési és navigációs teljesítmény. A Dakart teljesíteni egy dolog, a mezőny közepéből feljönni a legjobb tíz közé azonban valami egészen más dimenzió.

„Rendkívül furcsa érzés a célvonalnál állni. Egyértelmű, hogy nem csupán a beérkezés volt a célom, amikor nekivágtunk a Dakarnak, de az idei megmérettetés kivételesen kemény volt. Alex-szel nagyon jó munkát végeztünk, köszönettel tartozom neki az együttműködésért” – nyilatkozta a spanyol pilóta.

A MINI-flotta legfiatalabb tagja, aki idén először vágott neki a Dakar Rali több mint 9 000 kilométeren át tartó versenytávjának, az abszolút tabella tízedik helyére hozta be a 323-as rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautót, a legjobb privát versenyzőként zárva a Dakar Rali 38. felvonását. A mindössze 27 esztendős Harry Hunt a tapasztalt német navigátor, Andreas Schulz oldalán olyat autózott az elmúlt két hétben, amelyet biztosan nem felejt el.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok, hiszen álmodni sem mertem ennél jobb eredményt. Életem első Dakarján a legjobb tíz között végeztem, így őszintén mondom, hogy a felhők felett érzem magam. Kemény volt, nagyon-nagyon kemény, de viszonylag problémamentesen abszolváltuk az etapokat. Sokat köszönhetek Andreas-nak, aki mindvégig nyugodt és kimért tudott maradni” – összegezte a 2016-os Dakar Ralit a fiatal brit pilóta.

Orlando Terranova és Bernardo „Ronnie” Graue pont ugyanazt szenvedte el, mint Joan „Nani” Roma és Alex Haro párosa: a 2. etap során hosszú percekre a sárba ragadtak az AXION X-raid csapat 310-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával, így lényegében a mezőny közepéből vágtak neki a két hetes megmérettetésnek, amelyet a rendkívüli időjárási körülmények miatt ezt követően újabb etap-rövidítések nehezítettek. Az argentin páros végül az összetett tabella tizenkettedik helyén fejezte be a Dakart.

A Van Loon Racing holland párosa ugyancsak etapokon keresztül küzdött a korai sárba ragadás következményeivel: Erik van Loon és Wouter Rosegaar végül a tizenharmadik helyre hozta be a 306-os rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautót minden idők kétségkívül legcsapadékosabb Dakarján.

Jakub „Kuba” Przygonski és Andrei Rudnitski a MINI-flotta hetedik párosaként érkezett be a legjobb tizenöt közé az ORLEN csapat 327-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautójával. Az idei volt az első alkalom, amikor a korábban motorkerékpárral rajthoz álló Przygonski négy keréken vágott neki a Dakar kihívásainak, és milyen jól tette: kitartása kifizetődött, hiszen tizenötödik pozíciója elismerésre méltó eredmény a legjobb autóversenyzők mezőnyében.

A legjobb tizenötben végző hét csapat mellett további három MINI ALL4 Racing versenyautó teljesítette a 38. Dakar Rali embert és technikát próbáló versenytávját, amelyet a rajttól egészen a célig kíméletlen terepviszonyok és az elképzelhető legzordabb időjárási körülmények öveztek.

Boris Garafulic és Filipe Palmeiro a huszonharmadik, Nazareno Lopez és Sergio Lafuente a negyvenharmadik, Adam Malysz és Xavier Panseri pedig az ötvenkettedik helyen végzett, sorban a 313-as, a 351-es és a 325-ös rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautóval.

A 2016-os Dakar Rali újfent bebizonyította, hogy egy csapásra véget tud vetni a csapatok és a technikák emberfeletti küzdelmének. Mint ilyen, a legjobb tízben végző négy MINI ALL4 Racing bámulatos teljesítménye a brit kisautó-gyártó tervezőmérnöki szaktudását és az összkerékhajtású technika méltán népszerű megbízhatóságát élteti – a szerelőbázis és az X-raid csapat kiváló minőségű háttértámogatásáról már nem is beszélve.

„A MINI ALL4 Racing versenyautók maradéktalanul igazolták erősségüket és megbízhatóságukat, amely erények a hétköznapokban is kategóriája élére emelik eme legendás kisautót” – összegezte a 2016-os Dakar Ralit Sven Quandt, az X-raid csapat főnöke, majd hozzátette: „Gratulálok Nasser-nek, aki elképesztő tempójával ismét az élvonalban végzett, és hatalmas taps jár Mikko-nak is, aki bámulatosan kevés hibával ért el káprázatos teljesítményt. Rendkívül kimerítő Dakaron vagyunk túl – nem csupán a pilóták, de az egész csapat. Büszke vagyok mindenkire, aki részese volt ennek a sikernek, mert ismét bebizonyították, hogy soha nem adják fel.”

A 2016-os Dakar Rali MINI ALL4 Racing csapatainak végeredménye

Pilóta

Navigátor

#

Csapat

Helyezés

Idő

Nasser Al-Attiyah
(katari)

Mathieu Baumel
(francia)

300

AXION X-raid csapat

2

045:57:08 +00:34:58

Joan „Nani“ Roma (spanyol)

Alex Haro
(spanyol)

304

AXION X-raid csapat

6

047:03:16 +01:41:06

Orlando Terranova
(argentin)

Bernardo „Ronnie“ Graue
(argentin)

310

AXION X-raid csapat

12

050:31:04 +05:08:54

Mikko Hirvonen
(finn)

Michel Périn
(francia)

315

AXION X-raid csapat

4

046:27:28 +01:05:18

 

 

 

 

 

 

Erik van Loon
(holland)

Wouter Rosegaar
(holland)

306

Van Loon Racing

13

050:44:23 +05:22:13

Boris Garafulic
(chilei)

Filipe Palmeiro
(portugál)

313

X-raid csapat

23

054:55:28 +09:33:18

Harry Hunt
(brit)

Andreas Schulz
(német)

323

X-raid csapat

10

048:33:40 +03:11:30

Adam Malysz
(lengyel)

Xavier Panseri
(francia)

325

ORLEN csapat

52

074:08:13 +28:46:03

Jakub „Kuba“ Przygonski
(lengyel)

Andrei Rudnitski
(belarusz)

327

ORLEN csapat

15

051:02:10 +05:40:00

Stephan Schott
(német)

Holm Schmidt
(német)

331

X-raid csapat

-

-

Nazareno Lopez
(argentin)

Sergio Lafuente
(uruguayi)

351

X-raid csapat

43

069:53:55 +24:31:45

Guo Meiling
(kínai)

Min Liao
(kínai)

360

Perfect China Health 100 Yong csapat

-

-

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés