Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Elkészült a BMW M2 MotoGP Safety Car

A 2016-os idénytől új biztonsági autó lép a BMW M4 MotoGP Safety Car helyébe a kétkerekű versenysportok királykategóriájában: a BMW M divízió tervezőmérnökei mélyreható módosításokat hajtottak végre a BMW M2 Coupé modellen, hogy a MotoGP™ március 20-i szezonnyitóján már a vadonatúj BMW M2 MotoGP Safety Car állhasson a leggyorsabb motorkerékpár-pilóták biztonságának szolgálatába.

Brands
·
BMW
·
BMW M
·
Official Car of MotoGP
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~107,12 KB)
  
Photos(32x, ~414,15 MB)
  
Videos(1x, ~253,9 MB)

A 2016-os idénytől új biztonsági autó lép a BMW M4 MotoGP Safety Car helyébe a kétkerekű versenysportok királykategóriájában: a BMW M divízió tervezőmérnökei mélyreható módosításokat hajtottak végre a BMW M2 Coupé modellen, hogy a MotoGP™ március 20-i szezonnyitóján már a vadonatúj BMW M2 MotoGP Safety Car állhasson a leggyorsabb motorkerékpár-pilóták biztonságának szolgálatába.

„Világszerte több millió motorsport-rajongó számolja a MotoGP™ 2016-os szezonnyitójáig hátralévő napokat. A világ legjobb kétkerekű pilótái idén is tizennyolc hajmeresztő futamon szállnak szembe egymással, a világ minden kétséget kizáróan legkeményebb motorkerékpár-versenysorozatában” – mondta Frank van Meel, a BMW M divízió elnöke a vadonatúj biztonsági autó nemzetközi bemutatkozása kapcsán.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy immáron közel két évtizede részesei lehetünk a kétkerekű versenysportok királykategóriájának. A MotoGP™ versenyszezonjait szervező Dorna Sports-szal 1999 óta ápoljuk hosszú távú partneri kapcsolatunkat, így az idei immáron a tizennyolcadik olyan szezon lesz, amikor a BMW M adja a MotoGP™ hivatalos biztonsági autóját. Nagyra értékeljük a Dorna Sports irányunkba mutatott legmélyebb bizalmát e téren, a BMW M divízió pedig minden esetben a motorsportban kitapasztalt legkorszerűbb járműtechnológia és a leginnovatívabb ötletek egységét állítja a versenysorozat biztonságának szolgálatába. Mint ilyen, a Dorna Sports egy rendkívül erős partnert tudhat maga mellett, akinek a nagyteljesítményű prototípusok megalkotásakor mindenekelőtt a versenyzők biztonsága az abszolút elsődleges szempont. Szaktudásunk legjavát adjuk bele ebbe a partnerségbe. A nagyteljesítményű BMW M MotoGP Safety Car modellek génjeikben hordozzák a motorsportok színtiszta örökségét, és ez alól a vadonatúj BMW M2 MotoGP Safety Car sem kivétel: a világpremierjét idén januárban, a 2016-os Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalonon tartó BMW M2 Coupé modell vérpezsdítő teljesítményét, kimagasló menetdinamikáját és élmény-orientált felszereltségét mérnökeink a versenypályák technológiai követelményei szerint hangolták át. Akárcsak elődjei, a BMW M2 MotoGP Safety Car is technológiai innovációk egész sorával, bámulatos teljesítménnyel, rendkívül precíz vezethetőséggel és versenyautós agilitással garantálja a futamok biztonságát” – fogalmazott Frank van Meel.

Nagyteljesítményű biztonsági autók a kétkerekű versenysportok királykategóriájában

A MotoGP™ és a BMW M divízió immáron közel két évtizede virágzó partneri kapcsolatot ápol egymással. A MotoGP™ a kétkerekű versenysportok királykategóriájaként minden évben a motorkerékpár-gyártók innovációkkal tarkított, nagyteljesítményű verseny-prototípusaira ülteti fel a világ legjobb pilótáit, akik több mint 300 km/órás sebességgel száguldanak a legendás aszfaltcsíkokon. A nagyteljesítményű motorsport-gének a BMW M divíziót is átjárják, aki 1999 óta meghatározó tagként van jelen a MotoGP™ nemzetközi családjában. A BMW és a leggyorsabb kétkerekű versenyszezonokat szervező Dorna Sports közötti együttműködés az évek során újabb és újabb elemekkel gazdagodott, és eme gyümölcsöző partnerség a jövőben is folytatódik: 2014-ben a BMW M divízió és a Dorna Sports egészen 2020-ig meghosszabbította együttműködési szerződését. Az efféle, évtizedeken átívelő kiváló partnerség rendkívül ritka a nemzetközi versenysportok élmezőnyében.

Az együttműködés középpontjában a kiugróan megbízható biztonságiautó-flotta áll, amelyet immáron tizennyolcadik esztendeje a BMW biztosít a MotoGP™ számára: a BMW M divízió a legkorszerűbb járműtechnológiai innovációk széleskörű alkalmazásával garantálja a pilóták biztonságát, minden körülmények között. A biztonságiautó-flotta tagjai kivétel nélkül nagyteljesítményű BMW M modellek, amelyeket részletekbe menő műszaki módosításokkal hangolnak tökéletes versenypályás jelenlétre a mérnökök. A legújabb példa a vadonatúj BMW M2 MotoGP Safety Car, amely a 2016-os szezonban debütál a versenypályán.

„Dinamizmus, agilitás és mérnöki pontosság: ezek a BMW M modellcsalád négykerekű tagjainak elsőszámú erényei, amelyek az M logót „a világ legerőteljesebb betűjévé” emelték. A MotoGP™ megadja nekünk a lehetőséget arra, hogy évről évre professzionális körülmények között, rajongók milliói előtt mutassuk be a BMW M modellekben rejlő potenciált. Együttműködésünk az idő előrehaladtával újabb és újabb elemekkel bővült, partnerségünk így már messze túlmutat a MotoGP™ biztonságiautó-flottáján. 2003 óta minden szezon végén egy hőn áhított BMW M Különdíjjal jutalmazzuk az idény legeredményesebb összetett kvalifikációját elérő versenyzőt. A BMW M MotoGP Experience keretein belül szakértőink a kétkerekű versenysportok királykategóriájának kulisszatitkaiba vezetik be a rajongókat, miközben első kézből adják át a csúcsteljesítményű dinamizmus fantasztikus élményét” – mondta Frank van Meel, a BMW M divízió elnöke.

A BMW M2 MotoGP Safety Car

A BMW M divízió a MotoGP™ 2016-os versenyszezonjától a BMW M2 Coupé műszaki alapjaira épített vadonatúj biztonsági autót helyezi az elsőszámú biztonsági autóként szolgálatot teljesítő BMW M4 MotoGP Safety Car helyére. Elsőszámú biztonsági autóként a március 20-i szezonnyitó futamtól kezdve a BMW M2 MotoGP Safety Car gondoskodik a világ leggyorsabb motorkerékpár-pilótáinak fordulónkénti felvezetéséről és a versenysorozat biztonságáról.

A Detroitban január 11-24. között megrendezett 2016-os Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalonon debütáló BMW M2 Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás az M duplakuplungos automataváltóval: 7,9 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 185 gramm / km) a génjeibe kódolt motorsport-karakterisztikának köszönhetően biztosítja a BMW M2 MotoGP Safety Car tökéletes műszaki alapjait, miközben az extrém sportos menetteljesítményről a vadonatúj fejlesztésű, M TwinPower Turbo technológiával dolgozó soros hathengeres benzinmotor gondoskodik: a 3.0 liter hengerűrtartalomból percenkénti 6 500 főtengely-fordulatnál 272 kW / 370 lóerő maximális teljesítményt, a percenkénti 1 400 és 5 560 közötti főtengelyfordulat-tartományban pedig 465 Nm csúcsnyomatékot varázsoltak elő a mérnökök. A nagyteljesítményű sportoló versenyautós agilitását és kirobbanó dinamizmusát az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés koncepciója, az alacsony súlypont és a minimálisra csökkentett rugózatlan tömeg együttese garantálja.

A BMW M2 Coupé 2015. október elejétől tíz héten át tartó intenzív edzésen esett át a BMW M divízió müncheni gyárában, amelynek keretein belül a fejlesztőmérnökök részletekbe menően módosították és optimalizálták a kompakt sportolót a MotoGP™-ben betöltött szerephez. A széleskörű finomhangolások és utólagos alakítások mellett a modell a BMW M Performance alkatrészeket is megkapta, amelyek nem csupán a hátsókerék-meghajtású kupé megjelenéséről, de légellenállási együtthatójának javításáról, az erőforrás és a fékrendszer optimális hűtéséről, illetve az alacsony önsúly további fokozásáról is gondoskodnak. A BMW M2 MotoGP Safety Car BMW M Performance alkatrészeinek nagy része - beleértve a versenypályára hangolható sport futóművet és az intelligens szelepvezérléssel ellátott sport kipufogórendszert is – utólagos kiegészítőként a sorozatgyártott BMW M2 Coupé modellhez is elérhető.

A teljes körű finomhangolás részletei

A típusspecifikus BMW M Performance alkatrészek felszerelésével a BMW M divízió fejlesztőmérnökei százszázalékosan kiaknázták a BMW M2 Coupé sorozatgyártásban elérhető versenyautós lehetőségeit, a MotoGP™-ben való helytálláshoz azonban további módosításokra is szükség volt. A tervezők első körben kiszerelték a modell hátsó üléssorát, és helyére a BMW M4 GTS versenyautós bukócsövét építették be, a kompakt sportautó méreteihez igazítva. A bukócső alatt egy tűzoltó készülék is helyet kapott, az első üléseket pedig hatpontos biztonsági övekkel szerelt Recaro kagylóülésekre cserélték.

A vadonatúj biztonsági autó tetejére egy rendkívül lapos, LED-technológiás fényhidat szereltek fel, amelyet a modell frontrészén és hátulján is további LED-villogók egészítenek ki. A piros és kék fényeket kibocsátó LED-ek egy speciálisan erre a célra kifejlesztett vezérlőpanelről működtethetők az utastérből, a színek mellett ráadásul a fénykibocsátás programja és a villogás ritmusa is beállítható. Hiába azonban a rendkívül lapos kialakítás, a tetőre szerelt fényhíd jelentős mértékben rontja a BMW M2 Coupé légellenállását, kiváltképp versenypályás sebességnél. A biztonsági autó körüli légáramlat optimalizálása és a hátsó tengelyre ható felhajtóerő csökkentése érdekében a mérnökök a BMW M4 GTS szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült, állítható légterelő szárnyát erősítették a csomagtérajtóra, ugyancsak a BMW M2 Coupé méreteihez és jármű-karakterisztikájához igazítva.

A BMW M Performance alkatrészek első lökhárító alatti toldatát némileg módosították, amely a légterelő szárnnyal és a hátsó diffúzorral együttműködve immáron versenypályán is tökéletes leszorítóerőt, vezethetőséget és tapadást garantál. A kerekek mögötti, extrém terhelésbírású fékbetétekkel szerelt fékrendszert a BMW M3 / M4 sportmodell-páros karbon-kerámia M fékrendszerére cserélték, amely korrózió-mentes, extrém hőálló és kimagasló terhelésbírású összetevőkből áll, miközben a jármű rugózatlan tömegét is jelentős mértékben csökkenti.

A BMW M divízió versenypályán is megbízik a sorozatgyártású BMW M Performance alkatrészek palettáján megtalálható sport kipufogórendszerben, a technológiát azonban teljes mértékben lecsupaszították az optimális MotoGP™-szereplés érdekében, így a hangtompító dobtól, a katalizátortól és az intelligens szelepvezérléstől megfosztott sport kipufogórendszernek köszönhetően a világ leggyorsabb motorkerékpár-pilótái még nagy tempónál is észreveszik a biztonsági autó érkezését.

A karakteres BMW M trikolor színek mellett az Alpine White alpesi fehér fényezést viselő biztonsági autó számos eleme arany árnyalatban pompázik, így a bukócső, a keréktárcsák, a féknyergek, a légterelő szárny konzoljai, a sportkormány függőleges küllője és az Alcantara / bőr kettős borítást viselő utastéri elemek kontrasztos varrása is.

A BMW M2 MotoGP Safety Car főbb műszaki adatai

 • Motor: soros hathengeres benzinmotor M TwinPower Turbo technológiával (kettős megfúvású (TwinScroll) turbófeltöltő, magas pontosságú közvetlen üzemanyag-befecskendezés, VALVETRONIC változó szelepvezérlés, dupla VANOS vezérműtengely-állítás)
 • Összlökettérfogat: 2 979 cm3
 • Maximális teljesítmény: 272 kW / 370 lóerő
 • Csúcsnyomaték: 465 Nm (túltöltéssel 500 Nm-re növelhető)
 • Gyorsulás 0-100 km/óra: 4,3 másodperc (az M duplakuplungos automataváltóval)
 • Átlagos üzemanyag-fogyasztás: 7,9 liter / 100 km (az M duplakuplungos automataváltóval)
 • Kombinált károsanyag-kibocsátás: 185 gramm / km

A BMW M2 MotoGP Safety Car főbb módosításai

 • BMW M Performance sport kipufogórendszer szénszálas kipufogóvégekkel
 • BMW M Performance szénszálas küszöbtoldatok
 • BMW M Performance magasfényű fekete hűtőrács
 • BMW M Performance magasfényű fekete Air Breather légkivezető nyílás
 • BMW M Performance szénszálas visszapillantó-házak
 • BMW M Performance szénszálas lökhárító-koptató (elöl)
 • BMW M Performance szénszálas hátsó diffúzor
 • Szénszálas légterelő szárny a BMW M4 GTS modellről
 • BMW M Performance sport futómű
 • Karbon-kerámia fékrendszer a BMW M3 / M4 sportmodell-párosról
 • Michelin Cup gumiabroncsok
 • Gyorszáras motorháztető
 • LED-technológiás tető-fényhíd
 • LED-villogók az első lökhárító központi légbeömlőjében
 • LED-villogók a hátsó lámpákban
 • Recaro kagylóülések hatpontos Schroth biztonsági övekkel
 • Bukócső a BMW M4 GTS modellből
 • Tűzoltó készülék
 • Alcantara-borítású BMW M Performance sportkormány
 • BMW M Performance szénszálas utastéri kiegészítők
 • BMW M Performance rozsdamentes pedálsor és lábtámasz
 • BMW M Performance szőnyegek

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés