Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

„Vissza kell találnunk a 2014-es teljesítményünkhöz” – Interjú Marco Wittmann-nel

Május 6-8. között a Hockenheimring aszfaltcsíkján elrajtol a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os versenyszezonja, amelynek futamain idén is Bruno Spengler, Marco Wittmann, António Félix da Costa, Timo Glock, Augusto Farfus, Tom Blomqvist, Maxime Martin és Martin Tomczyk ül majd be a BMW Motorsport nyolc BMW M4 DTM versenyautójának volánja mögé. A szezonnyitóig mindegyik BMW DTM-pilótával egy-egy átfogó interjút közlünk.

DTM
·
BMW Motorsport
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~89,94 KB)
  
Photos(6x, ~19,28 MB)

Május 6-8. között a Hockenheimring aszfaltcsíkján elrajtol a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os versenyszezonja, amelynek futamain idén is Bruno Spengler, Marco Wittmann, António Félix da Costa, Timo Glock, Augusto Farfus, Tom Blomqvist, Maxime Martin és Martin Tomczyk ül majd be a BMW Motorsport nyolc BMW M4 DTM versenyautójának volánja mögé. A szezonnyitóig mindegyik BMW DTM-pilótával egy-egy átfogó interjút közlünk.

Első interjúnk főszereplője a BMW RMG csapat 26 éves német pilótája, Marco Wittmann, aki 2016-ban a 11-es rajtszámot viselő Red Bull BMW M4 DTM versenyautót viszi pályára a sorozatban.

Március 7-én számos csapattársaddal részt vettél a BMW centenáriumi ünnepségsorozatának megnyitóján a müncheni Olympic Hall-ban. Milyen élményekkel gazdagodtál?

Marco Wittmann: „Lélegzetelállító esemény volt, a BMW rendkívül hatásos show-val kápráztatta el a nézőket. Én és a csapattársaim nagyon büszkék vagyunk arra, hogy személyesen is jelen lehettünk a márka centenáriumának legnagyobb ünnepén. Különösen kíváncsiak voltunk a BMW VISION NEXT 100 tanulmányautóra: szinte testközelből láthattuk, amint a BMW mérnökei a színpadon bemutatták a jövő autóját. A koncepció technológiai megoldásai és dizájnja egyaránt lenyűgöző.”

Február végén egy igen intenzív DTM-felkészülést tartottatok a spanyolországi Circuito Monteblanco aszfaltcsíkján. Milyen érzés volt visszaülni a BMW M4 DTM volánja mögé a téli szünet után?

Wittmann: „Fantasztikus. Kellően hosszú téli szüneten vagyunk túl, így már nagyon vártam az újabb találkozást. Két nagyon erős tesztnapunk volt Spanyolországban, rengeteg mindent sikerült átvennünk a mérnökökkel. A második nap végére a második leggyorsabb időt autóztam ki az autóból, ami rendkívül jó eredmény. Személy szerint nagyon élveztem, hogy ismét a volán mögé ülhettem, a versenyautómat idéntől ráadásul a Red Bull színei díszítik, ami külön megtiszteltetés. 2016-ban ezzel új fejezet kezdődik a karrieremben. Hamarosan jön egy egyhetes erőnléti edzés a BMW DTM-pilótáival, majd jön a szezon előtti hivatalos teszt a Hockenheimringen. Azt azonban, hogy idén mennyire leszünk versenyképesek, csak az első futamon látjuk majd.”

Mit jelent neked a Red Bull színeiben versenyezni?

Wittmann: „A Red Bull név hallatán elsőre mindenkinek a dobozon látható bikák jutnak eszébe. Ezt a képet mindenki ismeri és azonnal erre asszociál. A Red Bull azonban rengeteg sportágban névadó szponzorként, támogatóként és partnerként van jelen, különös tekintettel az extrém sportokra, amelyek a Red Bullnak köszönhetően tettek szert világméretű hírnévre. Úgy hiszem, ez egy egészen különleges érzés.”

Mi az, amiben leginkább illik hozzád az új prémium partner?

Wittmann: „A Red Bull többek között abban hasonlít korábbi partneremre, az Ice-Watch karóragyártóra, hogy ugyanúgy egy élő, világszerte ismert, fiatalos márka, amely kiválóan passzol hozzám, tekintve, hogy én is fiatal vagyok. A Red Bull számtalan világklasszis sportolót támogat világszerte, rengeteg különféle sportágban, és rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy én is e család tagja lehetek.”

A Red Bull és Sebastian Vettel hosszú ideig partnerek voltak. Régebben versenyeztetek is egymás ellen, igaz?

Wittmann: „Emlékszem egy gokart-versenyre, amelyen Sebastian ellen versenyeztem. Nekem az első gokartos élményem volt, de ő már akkor feljutott a következő osztályba. A németországi Kerpenben volt ez a verseny, és természetesen jóval gyorsabb volt nálam, hiszen azelőtt én még soha nem ültem gokartban.”

Mik a motorsportos álmaid azok után, hogy 2014-ben megnyerted a DTM egyéni bajnoki címét?

Wittmann: „Valóban, a 2014-es szezon rendkívül jól sikerült. A célom, hogy minél több aranyéremmel gazdagítsam ezt a trófeát. 2015-ben nem sikerült megvédenem a címemet, de ez motiváló erőként hat rám, hogy a jövőben ismét felérjek a csúcsra. Szeretnék minél több futamot megnyerni, hogy a szezon végén ismét én legyek a sorozat bajnoka.”

97 százalékos célba érkezési mutatóddal te vagy a DTM mezőnyének legkevesebbet hibázó pilótája. Szerencse, vagy van erre valami konkrét magyarázat?

Wittmann: „Nem gondolnám, hogy ez szerencse. Nyilvánvaló, hogy egyes szituációkban némi szerencsére is szükség van, például a rajt utáni bolyban, hogy semmiféle balesetbe és koccanásba ne keverj bele. De úgy vélem, ez főként a hozzáálláson múlik. Tiszta fejjel kell nekimenni egy-egy előzésnek és fel kell ismerni, ha nincs előtted akkora rés, hogy befűzd oda az autót. Tudni kell visszavenni és megvárni a következő kört. Ez a 97 százalék azt mutatja, hogy eléggé jó vagyok ebben. A junior osztályban sem volt túl sok balesetem.”

Mely területeken kell neked, a csapatodnak és a BMW-nek fejlődnie ahhoz, hogy 2016-ban ismét harcba szálljatok a DTM serlegeiért?

Wittmann: „Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy a BMW a DTM egyetlen gyártója, aki visszatérése óta minden szezonban legalább egy címet elnyert. Úgy hiszem, ez önmagáért beszél. De ahhoz, hogy 2016-ban ismét versenyképesek legyünk bármelyik címért, vissza kell találnunk a 2014-es teljesítményünkhöz. Különös tekintettel a kvalifikációkra, ahol minden a versenyautó sebességén múlik. Úgy vélem, hogy az időmérő a versenyhétvége egyik meghatározó kulcspontja: ha sikerül az élbolyban végezned, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy sok pontot szerezz a célegyenesben. Észben kell ezt tartani, és miközben azon vagyunk, hogy csúcsra járassuk a BMW M4 DTM versenyautó teljesítményét, nekünk, pilótáknak mindent ki kell hoznunk a gépből.”

2016-ban ismét részt veszel a GT versenysorozat néhány megmérettetésén a BMW M6 GT3 versenyautóval. Mik az első benyomásaid az új gépről?

Wittmann: „A Daytona-i 24-órás futamon már vezethettem az új BMW M6 GT3 versenyautót. Annak ellenére, hogy egy apróbb műszaki meghibásodás miatt idejekorán fel kellett adnunk a küzdelmet, óriási potenciált érzek az autóban. Egy vadonatúj fejlesztésű versenyautónál teljesen természetes, hogy az első futamokon megbicsaklik a technika, de az első benyomásom nagyon ígéretes. Várom már, hogy ismét a volánja mögé üljek.”

A nürburgringi 24-órás futamon Augusto Farfus, Jörg Müller és Jesse Krohn csapattársaként viszed majd pályára a BMW M6 GT3 versenyautót a Schubert Motorsport színeiben. Hogy érzed magad ebben a csapatban?

Wittmann: „Egy rendkívül jó hangulatú társaság jött össze. Augusto-val és Jörg-gel is évek óta ismerjük már egymást. Mindketten nagyszerű versenyzők, egészen elképesztő tapasztalattal a hátuk mögött. Jesse személyében egy tehetséges pilótával gazdagodtunk, aki nem egyszer bizonyított már a Nordschleife aszfaltcsíkján. Biztos vagyok benne, hogy kiváló eredményre leszünk képesek így négyen. És ez a másik BMW M6 GT3 csapatra is éppúgy igaz.”

Melyiket élvezed jobban: egyedül versenyezni, mint a DTM-ben, vagy a GT futamokhoz hasonlóan, inkább csapatban?

Wittmann: „Mindkettőnek megvan a maga varázsa. Ha egyedül versenyzek, a versenyautó minden szempontból a saját méreteimre és igényeimre van szabva, ahogyan a BMW M4 DTM esetében is. Egy hosszú távú versenyen azonban külön kihívás, hogy megtaláljuk azokat a beállításokat, amelyek mindegyik pilótának megfelelnek, és amelyekkel mindannyian gyors körökre vagyunk képesek. Mindkét versenyformát élvezem, és rendkívül hálás vagyok a BMW Motorsportnak, amiért a GT versenysorozatban és a DTM-ben is lehetőséget kapok.”

**

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjában rajthoz álló BMW-csapatok és BMW-pilóták hivatalos névsora:

BMW RMG csapat:

#11 Marco Wittmann

#16 Timo Glock

BMW MTEK csapat:

#7 Bruno Spengler

#18 Augusto Farfus

BMW RBM csapat:

#31 Tom Blomqvist

#36 Maxime Martin

BMW Schnitzer csapat:

#13 António Félix da Costa

#77 Martin Tomczyk

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjának versenyhétvégéi:

2016. május 6-8.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)
2016. május 20-22.: Red Bull Ring (Ausztria, Spielberg)
2016. június 3-5.: Lausitzring (Németország)
2016. június 24-26.: Norisring (Németország, Nürnberg)
2016. július 15-17.: Circuit Park Zandvoort (Hollandia, Zandvoort)
2016. augusztus 19-21.: Moscow Raceway (Oroszország, Moszkva)
2016. szeptember 9-11.: Nürburgring (Németország)
2016. szeptember 23-25.: Hungaroring (Magyarország, Mogyoród)
2016. október 14-16.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés