Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

„Minden kanyar egy újabb kihívás” – Interjú Martin Tomczyk-kal

Május 6-8. között a Hockenheimring aszfaltcsíkján elrajtol a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os versenyszezonja, amelynek futamain idén is Bruno Spengler, Marco Wittmann, António Félix da Costa, Timo Glock, Augusto Farfus, Tom Blomqvist, Maxime Martin és Martin Tomczyk ül majd be a BMW Motorsport nyolc BMW M4 DTM versenyautójának volánja mögé. A szezonnyitóig mindegyik BMW DTM-pilótával egy-egy átfogó interjút közlünk.

Drivers
·
Automotive
·
DTM
·
BMW Motorsport
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~88,13 KB)
  
Photos(6x, ~8,86 MB)

Május 6-8. között a Hockenheimring aszfaltcsíkján elrajtol a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os versenyszezonja, amelynek futamain idén is Bruno Spengler, Marco Wittmann, António Félix da Costa, Timo Glock, Augusto Farfus, Tom Blomqvist, Maxime Martin és Martin Tomczyk ül majd be a BMW Motorsport nyolc BMW M4 DTM versenyautójának volánja mögé. A szezonnyitóig mindegyik BMW DTM-pilótával egy-egy átfogó interjút közlünk.

Ötödik interjúnk főszereplője a BMW Schnitzer csapat 34 éves német pilótája, Martin Tomczyk, aki 2016-ban a 100-as rajtszámot viselő BMW M Performance Parts M4 DTM versenyautót viszi pályára a sorozatban.

Martin, most, hogy véget ért a 2016-os versenyszezon előtti felkészülés, mit érzel, hogyan sikerültek a tesztek?

Martin Tomczyk: „Elégedett vagyok a felkészülés során nyújtott teljesítményünkkel, bár jóllehet, a versenyszezon előtti tesztlehetőségeink meglehetősen korlátozottak. A hosszúra nyúló téli szünet nem a legideálisabb időszak egy pilóta számára, de számos különböző módon igyekeztem formában maradni és a lehető legtöbb időt a csapatommal tölteni. Óriási elszántsággal várom az új szezont, amely sorozatban már a tizenhatodik idényem lesz a DTM-ben. A csalódásokkal teli tavalyi év után magabiztosan állíthatom, hogy innen már csakis felfelé vezet az utam.”

Milyen módszerekkel próbáltad formában tartani magad a téli szünet alatt?

Tomczyk: „Amikor hosszú időn át szinte be sem ülsz a versenyautód volánja mögé, önkéntelenül is olyan feladatokat próbálsz találni, amelyek némileg helyettesíthetik a mozdulatsorokat. Mondhatom, hogy nagyon aktív téli szünet van a hátam mögött, és nem vártam az első hivatalos tesztig. Időközben arra is lehetőséget kaptam, hogy egy-két teszt erejéig a BMW M6 GT3 volánja mögé üljek, ami egyértelműen sokat segített abban, hogy formában maradjak.”

A DTM mezőnyének egyik legtapasztaltabb aktív pilótájaként vannak még olyan területek, amelyek előtted is újak?

Tomczyk: „A DTM-ben mindig van valami új, pláne akkor, ha a szabályok is változnak – akárcsak idén. Tartogat némi innovációt a 2016-os szezon, amelyeket nekem is ki kell ismernem és meg kell szoknom – e téren szinte mindegy, hogy hány éve vagyok már a pályán. Az első versenyhétvégét megelőző néhány nap tele lesz feszültséggel, ami minden évben sok izgalmat tartogat.”

Mit vársz leginkább a 2016-os szezonban?

Tomczyk: „Természetesen a futamokat. Tavaly már megmutattuk, hogy rendkívül látványos összecsapásokkal tudjuk szórakoztatni a nézőket, miközben a mezőny tele van régebbi és újabb bajnokokkal. Tavaly a teljes szezon lebilincselő volt, egy egészen elképesztő hajrával a végén. Ha figyelembe vesszük, hogy a versenyautóinkban a lehető legmodernebb járműtechnológiai innovációk dolgoznak, az időmérőkön pedig mindannyian egy másodpercen belül vagyunk, láthatjuk, hogy az idei megmérettetések is megannyi előzési lehetőséget, akciót és izgalmat hoznak majd.”

És mik a céljaid idénre? Milyen eredmény birtokában mondanád azt, hogy a 2016-os egy sikeres szezon volt?

Tomczyk: „Vissza kell fejlődnöm a korábbi szintemre. Nem pozícionálom be magam és nincsenek konkrét céljaim, az egyetlen, ami bennem van, hogy ki kell másznom a tavalyi hullámvölgyből és újra el kell indulnom felfelé. Mindegyik futamon pontot akarok szerezni és leküzdeni az előttem álló akadályokat – különös tekintettel az időmérőkre.”

Idén a nürburgringi 24-órás megmérettetésen is rajthoz állsz. Mit gondolsz, segíteni fog neked abban, hogy ismét rátalálj a tempódra?

Tomczyk: „Ebben biztos vagyok. Ez lesz az idei versenynaptáram egyik legjobb mérkőzése. A hosszú távú futamok mindig nagyszerű élményeket és óriási tapasztalatokat tartogatnak: az előkészületek, a négy pilótára szabott versenyautó beállításai, a stratégia kitalálása… A Nordschleife meghódítása pedig minden pilóta és csapat számára egy életre szóló élmény.”

Miért ennyire különleges ez az aszfaltcsík?

Tomczyk: „Nincs a világon még egy olyan pálya, mint a Nürburgring – Nordschleife. Egyik másik pálya sem ennyire rázós, egy pilóta szemével a vonalvezetése szinte már-már őrült. De annál nagyobb trófea, ha minden ív kiadja és sikerül megcsinálnod. A legtöbb versenypályán a tökéletes kör kiautózása a cél, de itt nem: a Nordschleife aszfaltcsíkja annyira vad és őrült, hogy nincs két egyforma kör. A forgalom és a körülmények folyamatosan változnak, minden kanyar egy újabb kihívás.”

A 24-órás versenyzés egy teljesen másik műfaj. Pilótaként képben vagy arról, hogy mi minden zajlik ilyenkor a versenypályán kívül?

Tomczyk: „A hosszú távú futamok előtt általában már kedden megérkezünk a helyszínre, így van időnk átélni a hangulatot. A BMW ráadásul kimagaslóan jó show-kkal kényezteti a rajongókat a versenypályán kívül is, és ezeknek mi, pilóták is mindig részesei vagyunk. Szinte elérzékenyülök, amikor eszembe jut a motorsportban átélt egyik legszebb pillanatom, amikor a felvezető kör után elsőként fordultam rá a Nordschleife célegyenesére, tudva, hogy több mint kétszáz autó jön mögöttem, előzésre éhezve. Amikor először vezetsz a Nürburgringen és a célegyenesbe érkezve látod, ahogy a tűzijátékok az égbe érnek előtted, minden pillanat az emlékeidbe ivódik. Idén újra meg szeretném ismételni ezt, de ezúttal egy kicsit tovább meg is tartanám az első pozíciót. Célom, hogy megnyerjük a 24-órás versenyt. A Nordschleife aszfaltcsíkján ehhez mindig kell némi szerencse is, de kellően jó szettel érkezünk. Már csak azt kell bebiztosítanunk, hogy ez a szett elsőként is érjen célba.”

A Nordschleife előtt azonban a BMW Motorsport Junior program keretében is lesz még kitérőd. Mennyire nagy élmény átadni a tapasztalatokat és a fortélyokat a fiatalabb pilótáknak?

Tomczyk: „Tizenhat évvel ezelőtt én voltam a DTM akkori legfiatalabb pilótája, így természetesen rengeteget profitáltam a tapasztaltabb társak tanácsaiból. Szinte szívtam magamba a rengeteg információt. Akkoriban ez nagyon sokat segített, és boldog vagyok, amiért tizenhat évvel később én adhatom át mindezt a fiatalabb generációnak. Mindkét Junior pilótánkkal találkoztam már, Louis Delétraz-zal és Jesse Krohn-nal is, Louis-szal ráadásul már teszteltünk is együtt. Nagyszerű élmény volt látni a bizonyítási vágyat és a siker iránti éhséget, amely jobbnál jobb eredményre sarkallja.”

Nemrégiben másodszor is apa lettél. Megváltoztatta az életedet?

Tomczyk: „Egy gyermek mindig megváltoztatja az életedet. Nehéz ezt bárkinek is megmagyarázni, akinek nincs gyermeke. Akinek azonban van, tudja, hogy mennyire fontos szereplői az életnek. Hihetetlenül boldog vagyok és a gyermekeimmel töltött minden egyes pillanatot maradéktalanul kiélvezem. Versenyzői szempontból azonban semmit sem változtam. Ez a munkám és az egyetlen hobbim, amiért megszállottan rajongok. Azonban amint véget ér a munka, igyekszem haza, amilyen gyorsan csak lehet. Régebben ez nem feltétlenül volt így, egy-egy éjszakát általában még eltöltöttem a hazautazás előtt. Most azonban minden otthoni pillanatot kiélvezek. A gyermekeim csodálatosak!”

A feleséged szintén nagyon gyors pilóta, akárcsak te. Mutatják a gyerekek bármi jelét annak, hogy a nyomdokaitokba lépnek majd?

Tomczyk: „Az biztos, hogy már most hatalmas motorsport-rajongók, de ezt nem is lehet elkerülni. Bárhová is nézel a házban, a motorsport jön szembe veled: a rengeteg bukósisak, a gyönyörű BMW a garázsban… Ezt a fajta affinitást akarva-akaratlanul is továbbadjuk a gyermekeinknek. A garázs pedig nem is lenne teljes a kislányom játékautója nélkül.”

**

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjában rajthoz álló BMW-csapatok és BMW-pilóták hivatalos névsora:

BMW RMG csapat:

#11 Marco Wittmann

#16 Timo Glock

BMW MTEK csapat:

#7 Bruno Spengler

#18 Augusto Farfus

BMW RBM csapat:

#31 Tom Blomqvist

#36 Maxime Martin

BMW Schnitzer csapat:

#13 António Félix da Costa

#77 Martin Tomczyk

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjának versenyhétvégéi:

2016. május 6-8.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)
2016. május 20-22.: Red Bull Ring (Ausztria, Spielberg)
2016. június 3-5.: Lausitzring (Németország)
2016. június 24-26.: Norisring (Németország, Nürnberg)
2016. július 15-17.: Circuit Park Zandvoort (Hollandia, Zandvoort)
2016. augusztus 19-21.: Moscow Raceway (Oroszország, Moszkva)
2016. szeptember 9-11.: Nürburgring (Németország)
2016. szeptember 23-25.: Hungaroring (Magyarország, Mogyoród)
2016. október 14-16.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

BUILT IN THE US: THE ALL-NEW BMW X3.

Here you can see the live transmission of the event in Spartanburg, USA.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés