Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Erőteljes premier a BMW 7-es sorozatban: íme a világ első négyturbós dízelmotorja

A BMW TwinPower Turbo technológia legmodernebb innovációja négy turbófeltöltő megosztott terhelésével és minden korábbinál precízebb Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszerrel feledteti el a turbólyuk fogalmát. A világ legerősebb hathengeres dízelmotorja a vadonatúj BMW 750d xDrive és BMW 750Ld xDrive modell-párosban mutatkozik be, 294 kW / 400 lóerő maximális teljesítménnyel és 760 Nm csúcsnyomatékkal.

G11
·
G12
·
BMW
·
Brands
·
7-es sorozat
·
Limousine
·
Hosszú tengelytávú
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~90,47 KB)
  
Photos(2x, ~24,1 MB)

A BMW TwinPower Turbo technológia legmodernebb innovációja négy turbófeltöltő megosztott terhelésével és minden korábbinál precízebb Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszerrel feledteti el a turbólyuk fogalmát. A világ legerősebb hathengeres dízelmotorja a vadonatúj BMW 750d xDrive és BMW 750Ld xDrive modell-párosban mutatkozik be, 294 kW / 400 lóerő maximális teljesítménnyel és 760 Nm csúcsnyomatékkal.

A vadonatúj BMW 7-es sorozat lélegzetelállító képviselőit forradalmi járműtechnológiai innovációk rendkívül széles palettája emeli ki a luxuslimuzinok szegmenséből: a bajor gyártó zászlóshajójában tartotta világpremierjét a CarbonCore karosszériaváz-felépítés, a három BMW iPerformance modell BMW eDrive hajtáslánc-technológiája, a BMW Gesztusvezérlés és a távirányítású parkolás is, az autóipari újdonságok listája most pedig egy újabb nóvummal bővül. A BMW 750d xDrive és a BMW 750Ld xDrive modell-párosban (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 5,7 – 5,9 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 149 – 154 gramm / km) mutatkozik be elsőként a világ legerősebb hathengeres dízelmotorja, amely már az alapfelszereltség részeként BMW xDrive intelligens összkerékhajtással érkezik meg a piacra, 294 kW / 400 lóerő maximális teljesítménnyel és 760 Nm csúcsnyomatékkal.

A 3.0 liter hengerűrtartalmú hathengeres dízelmotor vadonatúj fejlesztéseinek műszaki alapját a BMW Group legkorszerűbb motorcsaládjának BMW TwinPower Turbo technológiája adta, amely immáron négy, eltérő fordulatszám-tartományokban és megosztott terhelés szerint működtetett turbófeltöltővel, valamint az eddigi legprecízebb, 2 500 bar maximális nyomású Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszerrel dolgozik együtt. Eme két legfőbb, megannyi kiegészítő újítással felvértezett technológiai innováció jelentős mértékű javulást eredményezett az eddig is kimagasló teljesítmény-leadást, vonóerőt és hatékonyságot produkáló előd erőforrás esetében: a vadonatúj BMW 750d xDrive 4,6 másodperc alatt (a BMW 750Ld xDrive modell 4,7 másodperc alatt) gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, amely 0,3 másodperccel múlja felül a forradalmian új erőforrás elődjének hasonló értékét. A minden korábbinál dinamikusabb menetteljesítmény elsősorban a vadonatúj fejlesztésű többlépcsős turbófeltöltés érdeme, amely szerint a korábbi három helyett immáron négy turbófeltöltő dolgozik össze. Ezen autóipari innováció az alacsonyabb fordulatszám-tartományban is minden korábbinál gyorsabban felépülő turbónyomást és már alapjárattól rendelkezésre álló, letaglózóan intenzív gázreakciót garantál.

Felülmúlhatatlan hatékonyság: 5 százalékos teljesítmény-növekedés a 11 százalékkal csökkentett átlagos üzemanyag-fogyasztás tükrében

A világ legsportosabb karakterisztikájú hathengeres dízelmotorjának legújabb generációja percenkénti 4 400 főtengely-fordulatnál 294 kW / 400 lóerő maximális teljesítményt küld a BMW 750d xDrive és a BMW 750Ld xDrive modell-páros négy kerekére, az erőforrás még tovább optimalizált teljesítmény-leadása azonban leginkább az alacsonyabb fordulatszám-tartományban jelentkező gyorsabb és intenzívebb forgatónyomatékban kerül előtérbe: percenkénti 1 000 főtengely-fordulatnál a technológia már 450 Nm nyomatékot rak a gázpedál alá, a hajtáslánc 760 Nm csúcsnyomatéka pedig a percenkénti 2 000 és 3 000 főtengely-fordulat között mindvégig a sofőr rendelkezésére áll. Mint ilyen, a vadonatúj dízelmotor bőséges és hosszan tartó teljesítmény-leadása a nyolcsebességes Steptronic automataváltó tökéletes együttműködésének köszönhetően már a legalacsonyabb fordulatszám-tartományban is azonnali, lélegzetelállító gázreakciót kínál, a négy turbófeltöltő megosztott terhelésével pedig az erő még a magasabb fordulatszám-tartományban sem fogy el. A BMW 750d xDrive és a BMW 750Ld xDrive modellek végsebességét az elektronika 250 km/óránál korlátozza.

A BMW valaha kínált legerősebb dízelmotorja mindeközben a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás olyan páratlan egyensúlyát garantálja, amely még a prémium szintű erőforrások szegmensében is egyedülálló: a 14 kW / 19 lóerő teljesítmény-növekedést és a 20 Nm forgatónyomaték-többletet (amely hozzávetőlegesen 5 százalékos fejlődésnek felel meg) 11 százalékkal alacsonyabb átlagos üzemanyag-fogyasztás és emisszió kíséri a BMW 5-ös sorozatban, a BMW X5 és BMW X6 modellekben, valamint a BMW 7-es sorozat előző generációjában dolgozó 381 lóerős, 740 Nm csúcs forgatónyomatékú háromturbós dízelmotorhoz képest. A vadonatúj BMW 750d xDrive és BMW 750Ld xDrive modell-páros az EU-ciklus hivatalos tesztkörén 100 kilométerre vetített 5,7 – 5,9 liter átlagos üzemanyag-fogyasztást és kilométerenkénti 149 – 154 gramm kombinált károsanyag-kibocsátást produkált (az értékek a gumiabroncs-méretektől is függnek).

Letaglózó teljesítmény maximális turbónyomásnál is, avagy a dízelmotorok új királyának technológiai innovációi

A világ legerősebb hathengeres dízelmotorja a járműtervezési innovációk legkorszerűbb mesterműveként újfent a BMW Group tervezőmérnökeinek hajtáslánc-fejlesztés terén nyújtott kimagasló szaktudását igazolja. A vadonatúj dízelmotor kirobbanó erejű teljesítmény-leadását és páratlan hatékonyságát – amelyet az erőforrás nem csupán az alacsony- és közepes fordulatszám-tartományokban, de maximális turbónyomás mellett, a legmagasabb fordulatszám-tartományban is garantál – a motortervezés és -építés terén alkalmazott megannyi járműtechnológiai innováció együttesen tette lehetővé. A vadonatúj fejlesztés műszaki alapját a BMW Group legkorszerűbb motorcsaládjának 3.0 liter hengerűrtartalmú, hathengeres erőforrása adta, amelynek hőterhelési képességét és fizikai terhelésbírását a tervezők számos részletmegoldás alkalmazásával emelték új szintre: a maximális turbónyomásnál is üzembiztosan működő extrém teljesítmény-leadás érdekében mindegyik alkatrészt megerősítették, az égési nyomást pedig mindeközben az előd erőforrás 200 bar-járól 210 bar-ra emelték.

Akárcsak az előd erőforrás esetében, úgy a négyhengeres turbómotorhoz is speciális nagynyomású sűrítési eljárással gyártották le a hengerfejet és a forgattyúsházat, a meleg izosztatikus préselés ugyanis az alumínium öntvények kimagasló erősségét és terhelésbírását garantálja. A forgattyús tengely csapágyfedelét és a hengerfejet csatolórudas megoldás szerint szerelték össze, az alkatrész-egység erősségéről pedig egy plusz központi csavar gondoskodik. A különleges erősítések és speciális alkatrészek között az immáron ötrétegű hengerfej-tömítés, a motorblokk hengerfuratainak dupla ívbevonata, az alumínium-szilícium ötvözetből készült dugattyúk, a bronzosított dugattyúcsapszemek és a központilag vezérelt hűtőrendszer is megtalálható.

A minden korábbinál precízebb üzemanyag-ellátást a továbbfejlesztett Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszer biztosítja: az immáron 2 500 bar maximális nyomáson dolgozó piezo injektorok rendkívül precíz befecskendezést és kivételesen finom üzemanyag-porlasztást garantálnak. A vadonatúj dízelmotor ezáltal nem csupán nagyobb teljesítmény-leadásra, de még hatékonyabb működésre és még alacsonyabb emisszióra képes. A BMW 750d xDrive és BMW 750Ld xDrive modellek kipufogógáz-kezelő technológiája nem csupán részecskeszűrővel és nitrogén-oxid-megkötő katalizátorral – amelyek az erőforrás közvetlen közelében, egy közös házban kaptak helyet –, de AdBlue adalékanyag-befecskendezéssel dolgozó SCR rendszerrel (Selective Catalytic Reduction – Szelektív Katalitikus Redukció) csökkenti még tovább a luxuslimuzin károsanyag-kibocsátását.

Új ösvényre lépve: tökéletes összhangban dolgozó négy turbófeltöltő a még intenzívebb vezetési élményért

A világ legerősebb hathengeres dízelmotorjának kimagasló hatékonyságát és teljesítmény-karakterisztikáját főként a most először alkalmazott negyedik turbófeltöltő, mindenekelőtt azonban a tökéletes összhangban együttműködő turbófeltöltési szisztéma határozza meg: akárcsak az előd erőforrás esetében, úgy a folyamatos teljesítmény-többletet ezúttal is többlépcsős turbófeltöltés garantálja. A magasnyomású turbófeltöltést két kompakt méretű, egyazon házba szerelt, változó turbinageometriájú feltöltő biztosítja, miközben az alacsonyabb nyomású, nagyobb turbófeltöltőt ezúttal két kisebb – és mint ilyen, gyorsabb reakcióra képes – egység váltotta fel. Az egyes turbófeltöltők működését és összehangolt munkáját, a magasnyomású rendszer terelőlapjainak állását, a feltöltési intenzitás folyamatosságát biztosító terelőlapok mozgását, a kipufogó fojtószelepét, a megkerülő szelep működését és az intercoolert a legmodernebb digitális dízelmotor-vezérlő elektronika (DDE – Digital Diesel Electronics) koordinálja, az éppen aktuális vezetési szituáció és a gázadás mértéke szerint.

A két alacsonyabb nyomású és az egyik magasnyomású turbófeltöltő szinte folyamatosan dolgozik, padlógázas álló rajtos gyorsuláskor azonban a rendszer egy csappantyús elv szerint működő megkerülő szisztémával kizárja a két alacsonyabb nyomású egységet: a kívánt turbónyomás a magasnyomású turbófeltöltőnek köszönhetően így még gyorsabban felépül, majd percenkénti 2 500 főtengely-fordulat körül a második magasnyomású egység is becsatlakozik a töltésbe.

A négyturbós dízelmotor újításaként jelenik meg továbbá az alacsony- és magasnyomású feltöltéskor egyaránt alkalmazott kipufogógáz-visszavezetés, amellyel a technológia a turbófeltöltési szisztéma, és mint ilyen, az erőforrás átfogó hatékonyságát is fokozza. Eme innovációnak köszönhetően ráadásul a kibocsátott nitrogén-oxid szintje még a legmagasabb turbónyomású feltöltés esetén is jelentős mértékben csökken. A vadonatúj dízelmotor hatékonyságának fokozása és optimális üzemi hőmérsékletének fenntartása érdekében a rendszer még az előd erőforrásénál is nagyobb kapacitású, közvetett töltőlevegő-hűtőt, az alacsony nyomású turbófeltöltők pedig kiegészítő hűtőrendszert kaptak. Ez utóbbi egy különálló, a motor központi hűtőrendszerétől független, alacsony hőmérsékletű hűtőkör, amely hőcserélőket és elektromos vezérlésű hűtővíz-szivattyút tartalmaz.

A vadonatúj BMW 750d xDrive és BMW 750Ld xDrive modell-páros 2016 júliusában érkezik meg a piacra.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos széndioxidkibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés