Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Bemutatkozik a BMW 2002 Hommage tanulmány

A BMW a 2016. május 20-22. között megrendezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este egyik fénypontjaként a BMW 2002 Hommage koncepcióautóról is lerántotta a leplet, amellyel a bajor gyártó a vezetés színtiszta élményének félévszázados történelmét élteti.

Örökség
·
Heritage
·
Veterános események
·
BMW
·
Formatervezés, koncepciók és tanulmányok
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~81,23 KB)
  
Photos(18x, ~132,42 MB)
  
Videos(1x, ~315,24 MB)

A BMW a 2016. május 20-22. között megrendezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este egyik fénypontjaként a BMW 2002 Hommage koncepcióautóról is lerántotta a leplet, amellyel a bajor gyártó a vezetés színtiszta élményének félévszázados történelmét élteti.

A legendás autócsodák és történelmi motorkerékpárok legnívósabb eseményeként számon tartott Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásán a BMW Group egy rendkívül különleges tanulmányautót is kigurított a nagyközönség elé: a BMW 2002 Hommage a bajor gyártó százéves történetének egyik leginkább meghatározó modellje előtt tiszteleg, egy modernkori koncepcióautó képében álmodva újra a BMW 2002 turbo tervezőmérnöki csúcsteljesítményeinek páratlanul kivételes egységét.

„A BMW 02-es sorozat szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt látott napvilágot, hatalmas lendületet adva a bajor gyártó mindmáig legendás sikertörténetének. Eme kompakt kupé a márka azon kivételes járműveinek egyike, amelyek azzá tették napjainkra a BMW-t, ami” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője. „A 02-es paletta csúcsán a 2002 trónolt, amely ráadásul az első olyan sorozatgyártású autó volt Európában, amelynek erőforrását turbófeltöltéssel szerelték, megteremtve ezzel a hamisítatlan sportkupé klasszikus ikonját. A BMW tervezőmérnöki szaktudását akkoriban a 2002 turbo képviselte, a BMW 2002 Hommage tanulmányautóval pedig emeljük poharunkat eme nagyszerű modell előtt” – tette hozzá a tervező.

A vezetés színtiszta élményének magabiztos újraértelmezése

„A BMW 2002 Hommage tanulmányautó lélegzetelállító kiállása a kiváltképp dinamikus élek és a látványos formák összjátékának eredménye, amellyel a BMW méltó emléket állít történelme egyik legikonikusabb járművének, miközben a turbófeltöltésű járműtechnológiának köszönhető motorsport-győzelmek előtt is fejet hajt. Mint ilyen, a BMW 2002 Hommage a vezetés színtiszta élményének magabiztos újraértelmezéseként született meg, káprázatos párhuzamot vonva múlt és jövő között” – mondta Karim Habib, a BMW autótervező részlegének vezető dizájnere.

A rendkívül sportos jármű-sziluett szinte az aszfaltra ragasztja a BMW 2002 Hommage tanulmányt. Kompakt arányaival, hosszú tengelytávolságával, rövid túlnyúlásaival és látványos „cápaorrával” a koncepció a menetdinamika és az agilitás lebilincselő kettősében rejlő ellenállhatatlan vezetési élményt hirdeti. A hatalmas első légbeömlők látványos hátsó légterelő elemekkel és extrém aerodinamikai részletekkel párosulnak, amelyek minden vezetési szituációban optimalizálják a jármű körüli légáramlatot és maximális leszorítóerőt garantálnak.

Legendás részletek modern köntösben

A BMW 02-es sorozat karosszériájának jellegzetes króm csíkjait a BMW 2002 Hommage tanulmány szénszálból készült, vízszintesen elnyújtott övvonala idézi fel, amely vizuálisan két részre osztja a koncepcióautó karosszériáját. A tető, a motorháztető és a csomagtérajtó alkotta felső rész matt fényezést kapott, hogy a hajdani versenyautók stílusában ezzel megakadályozza a vakító napsugarak visszaverődését. A tervezők a tanulmány felső részén minimalista, végletekig letisztult felületeket alkalmaztak, amely az alsó rész merész kialakításával határozott kontrasztot alkot. A tanulmány oldalát betöltő éles vonalvezetés és a magasfényű karosszéria-fényezés kettőse a hajtott hátsó kerekekre irányítja a tekinteteket. A BMW 2002 Hommage tanulmány Space Race Metal névre keresztelt fényezése a folyékony fém benyomását kelti, amelynek világoskék metál árnyalata a matt és a magasfényű kivitelben is folyamatosan változtatja a színét: a fényesen fluoreszkáló kék és szürke árnyalatok a koncepcióautó mozgása és a fénysugarak törése szerint változnak, rendkívül dinamikus mélységet adva ezzel a karosszéria felületeinek. A bajor gyártó legújabb tanulmánya színtiszta erőt és elementáris energiát sugall.

A BMW 2002 Hommage tanulmány rendkívül látványos ékei a hatalmasra hizlalt kerékjárati ívek, amelyeknek erőtől duzzadó felületei megalapozzák a koncepció atletikus kiállását. A kivételes ívszélesítések a BMW 2002 turbo homologizált változatának extrém kerékív-szélesítéseire emlékeztetnek, amelyekre akkoriban a széles nyomtáv miatt volt szükség. A BMW 2002 Hommage tanulmány alkotói a sima felületek és a tökéletes részletességgel megtervezett vonalak alkalmazásával állítanak emléket a korszakalkotó sportautó kialakításának és motorsport-sikertörténetének, az erőtől duzzadó kerékjárati íveket helyezve a koncepcióautó középpontjába. A BMW 2002 Hommage tökéletes úttartását a 20 collos könnyűfém keréktárcsák is igazolják, amelyek kéttónusú kivitelben, összetett küllő-dizájnnal idézik a régmúlt idők versenyautóit, miközben az M logóval ellátott, aranysárgára fényezett féknyergek a prémium minőséget hirdetik.

Az ötvenéves BMW-legenda hamisítatlan stílusjegyei

A BMW 2002 Hommage tanulmány frontrésze a 02-es sorozat ötvenéves kialakításának őszinte és extravagáns újraértelmezése, amely dinamikus stílusban, a BMW kortárs jegyeinek alkalmazásával hidalja át a járműtervezés történetének fél évszázadát. A koncepcióautó orr-részét a hatalmas kerékjárati ívek foglalják keretbe, miközben a motorháztetőn a széles nyomtáv és az alacsony karosszéria-kialakítás bőséges helyet kínál. A tervezők itt elegáns stílusban, letisztult felületekkel és határozott vonalvezetéssel közelítették meg a 02-es sorozat hamisítatlan karosszéria-jegyét, megőrizve az ikonikus járműklasszikus „lándzsa” alakú motorháztető-kúpját, amely a BMW logóhoz és a vese alakú hűtőrácshoz tereli a tekinteteket. A motorháztető extravagáns kialakításának a matt fényezés ad elegáns lendületet.

A koncepcióautó frontrészének központi eleme a vese alakú hűtőrács, amely keskenyre húzott, látványosan összekapcsolt keretben idézi a történelmi előd egyik legjellegzetesebb karosszéria-védjegyét. A tanulmányautó hűtőrácsa fekete lamellákkal hangsúlyozza tovább a karosszérián körbefutó szénszál-övvonalat, a front-rész külső végeiben pedig egy-egy darab fényszóró tükrözi a BMW 2002 stílusát. A fényszórókat egy közös burában arany árnyalatú reflektorok fogják közre, amely a BMW 2002 ötven évvel ezelőtti megszületését és az akkori versenyautók sárga árnyalatú fényszóróit szimbolizálja. A BMW 2002 Hommage tanulmány frontrészének töretlen fekete sávja a hűtőrács és a fényszóró-páros keskeny kialakítását, valamint a koncepcióautó szélességét és atletikus kiállását nyomatékosítja. Az irányjelzők – a klasszikus előd stílusában – egy külön elhelyezett keskeny sávban kaptak helyet a fényszóró és a motorháztető között, szénszálból készült betétekbe építve.

A hatalmas légbeömlőkkel ellátott első lökhárító az 1970-es évek sportautóit idézi, miközben látványosan lecsökkenti a BMW 2002 Hommage tanulmány alja és az aszfalt közötti távolságot. A koncepcióautó széles, sportos kialakítása és az első lökhárító innovatív dizájnnyelvezete együtt a modell kivételes úttartását és kezelhetőségét hirdeti, amely a BMW 2002 tökéletesre fejlesztett járműkarakteréhez és a turbófeltöltésű technológia megjelenéséhez hasonlóan párját ritkító vezetési élménnyel ajándékozza meg a vezetőt, versenypályán, országúton és hegyi szerpentinen egyaránt. A BMW Motorsport trikolor kiegészítői és az első lökhárító tükrözött „turbo” felirata a BMW 2002 turbo eredeti lökhárító-matricáit tükrözi, ahogyan a vezetőoldali visszapillantó ház fényezése is. Az első lökhárító alján szénszálból készült koptató vezeti át a tekinteteket a szintén karbon küszöbtoldatokra, még tovább hangsúlyozva a tanulmány sportos úttartását és a karosszéria kontraszt-árnyalatát.

Sportos lezárás, csak a lényegre összpontosítva

A BMW 2002 Hommage tanulmány hátsó részének kialakítása ugyancsak a BMW 2002 turbo stílusjegyeit idézi. A karosszériát vízszintesen kettéosztó fekete sáv a letisztult, sima felületekkel karöltve a koncepcióautó szélességét nyomatékosítja, miközben dinamikus vonalvezetését modernkori stílusjegyek járják át. Ugyanez igaz a hátsó lámpák kialakítására is: a szinte szögletes rajzolatú lámpák sportos keretbe foglalják a karosszéria hátsó részét, a fekete burának köszönhetően azonban a fénycsíkok csak működés közben láthatók. Ha a lámpák nem világítanak, a hátsó részt egy töretlen fekete sáv osztja ketté, amelyet a karosszérián körbefutó szénszál-sáv egészít ki. A hátsó rendszámtábla jobb oldalára helyezett BMW logó szintén a BMW 02-es sorozat öröksége, és amíg az erőtől duzzadó kerékívek a hátsó rész hamisítatlan főszereplőiként a széles nyomtávot, addig a látványos légterelő elemek a koncepcióautó modernkori stílusát hangsúlyozzák. A BMW 2002 Hommage tanulmány sportos karakterét a szénszálból készült hátsó diffúzor és a kipufogórendszer dupla ikervégződése zárja.

A BMW 2002 hamisítatlan újraértelmezésével a bajor gyártó a BMW Hommage tanulmányautók stílusában álmodta újra a kompakt sportkupék hagyományőrző járműkarakterét, a BMW 2002 Hommage azonban sokkal több ennél: a vezetés színtiszta élményének modernkori szimbóluma, tradicionális kifejezésmódban.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés