Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Napokon belül megnyitja kapuit a 9. Berlini Biennálé, a BMW átfogó támogatásával

A kortárs művészetek legkiválóbb képviselőit egyesítő kulturális programsorozat egyik főszereplőjeként Cao Fei, a BMW Art Cars kollekció soron következő alkotója is színpadra lép a német fővárosban.

Vállalati
·
Kulturális ügyek
 

A kortárs művészetek legkiválóbb képviselőit egyesítő kulturális programsorozat egyik főszereplőjeként Cao Fei, a BMW Art Cars kollekció soron következő alkotója is színpadra lép a német fővárosban.

2016. június 4. és szeptember 18. között a Berlini Biennálé ismét Németország fővárosába költözteti a kortárs művészetek legkiemelkedőbb nemzetközi alkotóit és műveiket – a BMW pedig ezúttal is átfogó partnerként áll a nagyszabású kiállítás mellé. Az idei művészeti programsorozat kurátora a New York-i székhelyű DIS művészeti társaság, amely 2016-ban a modern világot behálózó olyan társadalmi paradoxokat állítja a változatos tárlatok középpontjába, mint a virtuális valóság illúziója, az óriásvállalatok hatalmi szerepköre, az emberek és az egyének létjogosultsága, a kulturális értékek jelentősége és a politikai háttér sokrétűsége. A 9. Berlini Biennálé különféle színterein a nemzetközi művészeti élet és számos más tudományág összesen több mint százötven neves képviselője teszi tiszteletét az elkövetkező hónapokban, nem kevesebb, mint öt helyszínen: a műalkotások és az előadások idén a berlini KW Institute for Contemporary Art kortárs művészeti galéria mellett a berlini Művészeti Akadémián, a Német Demokratikus Köztársaság egykori állami tanácsépületében található Európai Menedzsment- és Technológiai Egyetemen (ESMT), az újranyitott The Feuerle Collection múzeumban, valamint a Reederei Riedel hajózási társaság Blue-Star nevű turistahajóján várják majd a látogatókat.

Az Allianz Kulturális Alapítvánnyal és a németországi külkapcsolatokért felelős berlini intézettel együttműködve a BMW a Berlini Biennálén idén immáron sorozatban hatodik alkalommal hívja életre a fiatal kurátorokat továbbtanító és felkaroló Young Curators Workshopot, amely Armen Avanessian filozófus koncepcióját alkalmazva ezúttal a posztmodern művészetek témakörére és átfogó kihívásaira épül fel. A szeptember 8-17. között megrendezett tíznapos workshop célja, hogy a fiatal résztvevőket ötletekben bővelkedő eszmecserékre inspirálva és a kurátori szakma legfőbb elméleti, illetve gyakorlati kérdéseit párbeszédekbe emelve még tovább erősítse a fiatal kurátorok közötti világméretű összefogást.

A korábbi évek gyakorlataihoz hasonlóan ráadásul a 9. Berlini Biennálén ismét számos olyan nagynevű művész teszi majd tiszteletét, akik a BMW kultúra iránti elkötelezettségével szoros együttműködésben alkotnak, így többek között Cao Fei, a legendás BMW Art Cars kollekció következő művésze is, aki a berlini Művészeti Akadémia előcsarnokában kiállított LIT projekt részeként egy különleges lightbox-installációban mutatja be „Pára és köd” („Haze and Fog) című 2013-as videómunkája két meghatározó momentumát. Sőt mi több, az idei Berlini Biennálén Alexandra Pirici román színésznő és Manuel Pelmus közös, „Közgyűjtemény” („Public Collection”) című előadása is színpadra kerül, amely az új londoni Tate Modernben június 17. és július 3. között megrendezett BMW Tate Live programsorozat részeként mutatkozik be először a nagyközönség előtt. A 9. Berlini Biennálé nyitónapján, június 4-én a BMW exkluzív sajtóreggelivel kedveskedik a média képviselőinek, akik a kurátori feladatokat ellátó DIS csapat tagjai mellett a biennálé megannyi művészével találkozhatnak, így például Alexandra Pirici színésznővel is.

Az 1998-ban megrendezett első felvonás óta a Berlini Biennálé Németország egyik legfontosabb kortárs művészeti eseményévé érett. Az egyes évadokat nagymértékben meghatározza a kurátorok eltérő kiállítás- és programsorozat-koncepciója, amelyek minden alkalommal más-más perspektívát és világnézetet tárnak Berlin lakossága, a kilátogató közönség és a művészetek iránt rajongók elé. A teljesen eltérő elképzelések szerint alkotó kurátorok a legkülönfélébb kiállítási megoldások és formátumok alkalmazásával hívták életre a Berlini Biennálé előző nyolc felvonását.

A BMW Group hosszú távú, átfogó kulturális partnerséget ápol Németország fővárosával: a Berlini Biennálé mellett a bajor gyártó a berlini Nemzeti Galéria fiatal művészeket támogató díját, a berlini Gallery Weekend programsorozatot és a kortárs művészetek berlini „abc” nemzeti galériáját is pártfogolja. Mi több, Berlin és a BMW Group 2014-ben a fiatal német és kínai művészek csere-tanulmányprogramját is elindította. A BMW hosszú távú kulturális elkötelezettségének részeként a „Mindenki operája” („State Opera for All”) elnevezésű ingyenes művészeti est-sorozat – amelyet a BMW és a Berlini Állami Operaház közös zenei kezdeményezésként hívott életre – idén már kereken tízedik jubileumát ünnepli.

A 9. Berlini Biennáléval kapcsolatos bővebb információkért és a kiállítást kísérő átfogó programsorozat részleteiért kérjük, látogasson el a http://bb9.berlinbiennale.de weboldalra.

A 9. Berlini Biennálé helyszínei és a nyitva tartási idők:

Művészeti Akadémia

10117 Berlin, Pariser Platz 4

Európai Menedzsment- és Technológiai Egyetem (ESMT)

10178 Berlin, Schlossplatz 1

The Feuerle Collection múzeum

10963 Berlin, Hallesches Ufer 70

KW Institute for Contemporary Art kortárs művészeti galéria

10117 Berlin, Auguststraße 69

Hétfő: 11:00 – 19:00

Kedd: zárva

Szerda: 11:00 – 19:00

Csütörtök: 11:00 – 21:00

Péntek: 11:00 – 19:00

Szombat: 11:00 – 19:00

Vasárnap: 11:00 – 19:00

A Reederei Riedel hajózási társaság Blue-Star nevű turistahajója

10179 Berlin, Märkisches Ufer 34 (Fischerinsel hajóállomás)

Kétórás kirándulások szerdától hétfőig naponta több alkalommal, keddenként zárva.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés