Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Lépj egy új dimenzióba – a Designworks által tervezett X-CAT DISC innovatív sportcipővel

A rugalmas „karosszéria” okán járműipari legendává vált BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó ihlette forradalmi lábbeli 2016. július 1-jén érkezik meg a kijelölt Puma márkaboltokba.

Vállalati
·
BMW Group Design
·
Designworks
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~166,5 KB)
  
Photos(15x, ~65,1 MB)
  
Videos(1x, ~406,81 MB)

A rugalmas „karosszéria” okán járműipari legendává vált BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó ihlette forradalmi lábbeli 2016. július 1-jén érkezik meg a kijelölt Puma márkaboltokba.

2008-ban a BMW Group dizájnrészlege egy olyan forradalmi világújdonsággal örvendeztette meg a márka rajongóit, amely már bemutatkozásakor beírta magát a járműipar történelemkönyvébe. Ez volt a BMW GINA Light Visionary Model névre keresztelt exkluzív koncepcióautó, amely egy mozgatható karosszéria-vázat, borításként pedig egy innovatív textíliából készült, egybefüggő, rugalmasan kifeszített külső „héjat” viselt. A jövőbe mutató tanulmányautó kizárólag szükség esetén fedte fel a karosszéria olyan funkcionális és szerkezeti elemeit, mint az ajtók, a motortér vagy éppen az első és a hátsó fényszórók, amellyel a mérnökök alapjaiban kérdőjelezték meg a járműtervezés meghatározó vezérelveit.

A BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó ezúttal a Designworks és a Puma közötti kreatív együttműködéshez adta meg a központi inspirációt, a végeredmény pedig az X-CAT DISC, a Puma DISC cipőkollekció legújabb darabja. A BMW Group teljes körű leányvállalataként működő Designworks a partnerek közötti kapcsolatok kiaknázásáért és a lábbelik új dimenzióját előre vetítő sportcipő fejlesztési folyamatainak irányításáért volt felelős. „Az innovatív sportcipő megalkotásakor abszolút célunk volt, hogy miközben minden lehetséges szempontból körüljárjuk a cipőkészítés összetett folyamatait, a legapróbb részletekből is a lehető legjobbat hozzuk ki és teljes mértékben újraálmodjuk a sportcipő viselését. Az X-CAT DISC egy szabad gondolkodás végeredménye, amely legalább annyira élvezetes, mint amennyire kifizetődő, és még a változást is gyorsítja” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője.

A Puma DISC technológiájának és a BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó anyaghasználatának találkozása

Az X-CAT DISC sportcipő megalkotásának kiindulópontja a BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó rugalmas, ergonomikus és rendkívül könnyű külső textíliája, valamint a Puma által kifejlesztett, ultrakönnyű és gyorsan működtethető DISC technológia volt. Ez utóbbi alkalmazásával nincs szükség cipőfűzőkre, a nyelv felső részébe integrált forgótárcsa ugyanis a lábbeli belső felében végigvezetett zsinórok meghúzásával és lazításával szorítja a viselő lábfejére, illetve engedi el a cipőt. Azáltal, hogy a tervezők mindössze egyetlen vékony rétegben alkalmazták a BMW 2008-as tanulmányautójának ultrakönnyű, rendkívül rugalmas textíliáját, az X-CAT DISC sportcipő egyfajta második bőrként, a viselő számára szinte észrevétlenül öleli körbe a lábfejet. Mint ilyen, többé nincs szükség bonyolult öltési folyamatokra, ráadásul a dinamikus mozgás is minden korábbinál természetesebbnek hat. Köszönhetően annak, hogy a jövőbe mutató textília nem csupán vadonatúj formák megálmodását, de a mozgásról alkotott elképzelésünk eddigi legszélesebb spektrumát is elérhetővé teszi, a Designworks újfajta megközelítésből kezdte el vizsgálni a mozgás esszenciáját. „Az X-CAT projektben igyekeztünk szabadjára engedni a BMW és a Puma innovációs erejét. Az alakváltoztató BMW GINA Light Visionary Model tanulmányautó vezérelvét egy áramvonalas, kiváltképp elegáns sportcipő képében gondoltuk újra” – fogalmazott Torsten Hochstetter, a Puma kreatív igazgatója.

Az X-CAT dizájn: innovatív sportcipő, amely mozgás közben is öleli a lábfejet

Az X-CAT DISC sportcipőt a hamisítatlanul egyedülálló karakter, a pillekönnyű kialakítás, a tökéletesre igazíthatóság és a maximális teljesítmény egysége jellemzi. A BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautó forradalmi szellemiségét átemelve a tervezők egyfajta „vázként” tekintettek a lábfejre, amelyhez az exkluzív textília szolgáltatja a külső héjat. Lábbeli alkalmazásakor a mérnökök úgy tervezték át a tanulmányautót is borító anyagot, hogy légáteresztő, a mindennapi viselethez pedig kellően tartós is legyen, miközben egyetlen darabból, varrás nélkül öleli körbe a lábfejet. A szépség és a teljesítmény egy végletekig letisztult formában, egy ultrakönnyű sportcipő képében öltött testet, amelyet a prémium autómodellekre emlékeztető arányok és az önmagukban is ragyogó anyagok használata jár át. Az X-CAT DISC sportcipő egyszerűségét még tovább nyomatékosítja az öltések mellőzése és az orr-rész lézervágott mintázata, amely segíti a jövőbe mutató textília optimális szellőzését és a mozgás esszenciáját élteti.

A tervezők a sportcipő belső részét úgy alakították ki, hogy a DISC technológia zsinórjait és a tökéletes működéshez szükséges szerkezeti elemeket szabadon hagyva az minden egyes fel- és levételkor a BMW GINA Light Visionary Model koncepcióautót juttassa viselője eszébe. A tervezők ezen felül a talprészt is újragondolták és kialakítását a BMW mérnöki precizitásával optimalizálták tovább. Mindez együttesen egy egyedülálló X-CAT dizájnt keltett életre, amelyet a végtelenig összekapcsolt elemek ihlettek, a mérnöki pontosságú rugalmasság és a tökéletes stabilitás jegyében.

A BMW X-CAT DISC sportcipő világszerte 2016. július 1-jén érkezik meg a kijelölt Puma márkaboltokba.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés