Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Ezüstérem egy különleges napon: Alex Zanardi második riói érmével ünnepelte meg „második születésnapját”

A BMW olasz márkanagykövete napra pontosan 15 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 15-én szenvedett életveszélyes versenybalesetet a németországi Lausitzringen. Másfél évtizeddel később másodszor is versenybe szállt a Rio de Janeiro-ban zajló 2016-os Paralimpiai Játékokon, hogy újfent bizonyítsa kitartását: a szerdai aranyérem után csütörtökön egy ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Alessandro Zanardi
·
More Sports
·
Egyebek
·
Automotive
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36 29 555 115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~70,67 KB)
  
Photos(23x, ~48,1 MB)

A BMW olasz márkanagykövete napra pontosan 15 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 15-én szenvedett életveszélyes versenybalesetet a németországi Lausitzringen. Másfél évtizeddel később másodszor is versenybe szállt a Rio de Janeiro-ban zajló 2016-os Paralimpiai Játékokon, hogy újfent bizonyítsa kitartását: a szerdai aranyérem után csütörtökön egy ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Alessandro Zanardi a Rio de Janeiro-ban zajló 2016-os Paralimpiai Játékokon második alkalommal mérettette meg magát a kézihajtású kerékpárosok H5 elnevezésű kategóriájában, ahol a szerdai aranyérem után csütörtökön ezúttal egy ezüstérmet akasztottak a nyakába. Különleges nap volt ez a 49 esztendős sportfenomén számára, hiszen kereken 15 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 15-én, a németországi Lausitzringen egy életveszélyes versenybaleset során mindkét lábát elvesztette. Zanardi ezt a napot mindig „második születésnapjaként” emlegeti, és most, 15 évvel később a kézihajtású kerékpárosok között öt paralimpiai érem (amelyből három arany és kettő ezüst), valamint nyolc világbajnoki cím büszke tulajdonosa.

A Rio de Janeiro melletti Pontal városban megrendezett, hatvan kilométer hosszú nyílt pályás megmérettetés beigazolta Alex Zanardi megérzéseit: a futam a célegyenes előtti utolsó 200 méteren dőlt el. Az utolsó hajtűkanyarba fej-fej mellett érkezett meg az élmezőny, majd miután másodikként fordult rá a célegyenesre, Zanardi egy elképesztően nagy hajrát mutatott be közeli barátja, a dél-afrikai Ernst van Dyk oldalán. A célvonalat végül néhány századmásodperccel lemaradva érte el, elnyerve ezzel az idegtépő megmérettetés ezüstérmét. Célba érkezése után a BMW márkanagykövete rátette kezét Ernst van Dyk vállára, így gratulált ellenfelének a győzelemhez. A bronzérmet a holland Jetze Plat nyerte el, aki közvetlenül Dyk és Zanardi mögött érkezett célba. Mindhármunkat 1 óra 37 perc 49 másodperces időeredménnyel intették le.

„Mindenekelőtt szeretnék gratulálni Ernst van Dyk-nak, amiért megnyerte a futamot. Ismét megmutatta, hogy mennyire kemény sportoló és ma kétségkívül jobb erőben volt, mint én. Mindazonáltal az ezüstérem is gyönyörűen csillog, fantasztikus teljesítmény” – mondta Zanardi. „Nagyon nehéz verseny volt. Hadd magyarázzam el, hogy miért: megesik, hogy nem tudod kontrollálni az érzelmeidet és tegnap, amikor ráeszméltem, hogy megnyertem az aranyat, miközben rendkívül büszke voltam, legbelül minden teher lekerült rólam. Minden nyomás, ami hajtott előre és a legjobb teljesítményre ösztökélt, hirtelen köddé vált. Így ma reggel, amikor felkeltem, nyoma sem volt bennem adrenalinnak és izgalomnak, amely motivál és elfeledteti veled, hogy alig aludtál az éjjel, vagy hogy mindkét karod sajog a fájdalomtól. Vagyis nem úgy indult ez a nap, mint ahogyan vártam. Üres fejjel vágtam neki a versenynek és az elszántság hiányában rendkívül fárasztó is volt. De mindezek ellenére nagyon jó munkát végeztem, amire ezúttal is rendkívül büszke vagyok. Ilyen körülmények között ezüstérmet nyerni egyszerre nagyszerű és fantasztikus teljesítmény. Nagyon boldog vagyok” – mesélte az olasz sportoló.

Alex Zanardi számára helyi idő szerint péntek délután rajtol el a riói paralimpia harmadik és egyúttal utolsó megmérettetése, a csapatváltó. A BMW márkanagykövetének határozott célja, hogy aranyéremmel térjen haza csapatával Olaszországba.

„Úgy érzem, visszatért bennem a versenyzés iránti megszállott vágy, és itt most nem csupán a belső motivációról van szó. Holnap a csapatomért és a hazámért versenyzek majd. Megígérem, hogy a tőlem telhető legjobb teljesítményt fogom nyújtani, és úgy hiszem, minden esélyünk megvan rá, hogy egy óriási mosollyal az arcunkon érjünk célba” – tette hozzá Alessandro Zanardi.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

BUILT IN THE US: THE ALL-NEW BMW X3.

Here you can see the live transmission of the event in Spartanburg, USA.

open streaming site

CO2 emission information.

Fuel consumption figures based on the EU test cycle, may vary depending on the tyre format specified.

Further information on official fuel consumption figures, specific CO2 emission values and the electric power consumption of new passenger cars is included in the guideline "Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars", which can be obtained from all dealerships, from Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT), Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern-Scharnhausen and at http://www.dat.de.

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés