Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Szédületes hajrát ígér a Hungaroring, jönnek a DTM-pilóták

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) mezőnye a mogyoródi aszfaltcsíkon fordul rá a 2016-os idény célegyenesére. A BMW háromszoros pole pozícióból várja az utolsó előtti versenyhétvégét.

DTM
·
BMW Motorsport
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~116,87 KB)
  
Photos(3x, ~6,45 MB)

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) mezőnye a mogyoródi aszfaltcsíkon fordul rá a 2016-os idény célegyenesére. A BMW háromszoros pole pozícióból várja az utolsó előtti versenyhétvégét.

Szeptember 23-25. között megkezdődik a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os versenyszezonjának hajrája: az idény tizenötödik és tizenhatodik futamának a Hungaroring 4,381 kilométer hosszú aszfaltcsíkja ad otthont, közvetlenül az október 14-16. között megrendezendő hockenheimringi szezonzáró előtt. A mogyoródi versenypályára abszolút tabella-elsőséggel érkezik a BMW, a frissen aszfaltozott vonalvezetés pedig rendkívül látványos küzdelmeket ígér.

Azután, hogy a nürburgringi versenyhétvége szombati megmérettetésén megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét, Marco Wittmann összesen 170 ponttal vezeti a pilóták közötti pontversenyt, 33 ponttal az Audi olasz versenyzője, Edoardo Mortara előtt. Négy futammal az idény vége előtt Marco Wittmann és Timo Glock csapata, a BMW RMG istálló áll a csapatok közötti pontverseny élén, összesen 228 ponttal. A gyártók közötti pontversenyt a BMW jelenleg összesen 521 ponttal vezeti.

A Hungaroring idén mindössze harmadik alkalommal fogadja a Német Túraautó Bajnokság mezőnyét. Legelőször 1988-ban rendezték itt az akkori szezon két futamát, amelyen a hétvége legeredményesebb BMW-pilótájaként a német Markus Oestreich mindkétszer negyedik helyre hozta be a BMW M3 (E30) versenyautót. A mogyoródi versenypálya ezt követően csupán huszonhat évvel később, 2014-ben adott ismét otthont a DTM futamának, a BMW M4 DTM fiatal német pilótája, Marco Wittmann pedig rajt-cél győzelmet aratott a 41 körös megmérettetésen. A hungaroringi trófea nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Marco Wittmannt ezután 2014-ben a sorozat bajnokává koronázták. A 2014-es mogyoródi futam harmadik helyezettje és második legeredményesebb BMW-pilótája a kanadai Bruno Spengler lett.

Magyarországon Martin Tomczyk 100-as rajtszámot viselő BMW M Performance Parts M4 DTM versenyautója ismét ünnepi öltözéket visel majd, hogy a centenáriumi rajtszám mellett ezzel is emléket állítson a BMW Group századik évfordulójának. A nyolc BMW-pilóta közül ketten ráadásul idén már hosszabb ideig is vendégeskedtek a Hungaroringen, a BMW Magyarország ugyanis a mogyoródi aszfaltcsíkon szervezte meg a vadonatúj BMW M2 Coupé két héten át tartó nemzetközi sajtóbemutatóját, amelyen Tom Blomqvist és António Félix da Costa testközelből mutatta be a média képviselőinek a kétajtós sportautó lélegzetelállító kvalitásait.

A pilóták bemutatójáról a BMW 360°-os fedélzeti videókat is készített, amelyek a BMW Motorsport hivatalos YouTube-csatornáján, az alábbi hivatkozásokon tekinthetők meg (360°-os videók lejátszására alkalmas kereső segítségével):

Tom Blomqvist: https://www.youtube.com/watch?v=EX4oXjvnEEY&feature=youtu.be

António Félix da Costa: https://www.youtube.com/watch?v=GYSg_HgQqqg&feature=youtu.be

---

A BMW Motorsport igazgatójának, DTM-csapatfőnökeinek és DTM-pilótáinak nyilatkozatai a Német Túraautó Bajnokság 2016-os szezonjának hungaroringi versenyhétvégéje előtt

Jens Marquardt (a BMW Motorsport igazgatója):

„A DTM 2016-os versenyszezonja a végéhez közeledik, a Hungaroring az idény utolsó előtti versenyhétvégéjének ad otthont – itt az idő tehát, hogy egy kicsit összefoglaljuk az eddigieket. Kivételesen ritkán adatik meg a DTM történetében, hogy egy szezon annyira kiegyensúlyozott és egyenletes legyen, mint amennyire az idei. Az idény előtt bevezetett szabályváltoztatások mindenkire egyformán és ugyanúgy hatottak, a legutóbbi, tizennegyedik futam pedig tökéletes tükörképe mindannak, amit az egész idény során láttunk: az időeredmények közötti különbségek kisebbek, mint valaha, hiszen mindössze nyolctized másodperc választotta el az elsőt az utolsótól. Más sorozatokban az első és a második helyezett között ennyi a különbség, nem az egész mezőny között. A futam előtti időmérő legjobb pozícióiban mindhárom gyártó képviseltette magát, ahogyan a végtelenül izgalmas megmérettetéseken is. És pontosan ez az, amire a motorsport-rajongók vágynak! S tekintve, hogy ennyire kiélezett a mezőny, a pilóták közötti pontversenyt az nyeri majd meg, aki a legkiegyensúlyozottabb a mezőnyben. A csapatok és a gyártók közötti pontversenyben az alkalmazkodáson, a tökéletes összhangon és a gyors helyzetfelismerésen van a hangsúly. Kiváló munkát végeztünk e téren, ezért állunk mindhárom tabellán az élen. A legfontosabb, hogy továbbra is maximálisan koncentráljunk és a legjobbat hozzuk ki a hátralévő két hétvégéből. Két évvel ezelőtt nagyszerű győzelmet arattunk a Hungaroringen, és mint ilyen, rendkívül eltökélten érkezünk Magyarországra.”

Stefan Reinhold (a BMW RMG csapat főnöke):

„A legutóbbi sikeres hétvége után bízom benne, hogy a Hungaroringre is magunkkal tudjuk hozni a Nürburgringen mutatott lendületet. 2014-ben mindkét versenyzőnk megmutatta, hogy imádja a mogyoródi aszfaltcsíkot: mindketten az első sorból rajtoltak el, Marco pedig a győzelmet is bezsebelte. Ez lesz a szezon utolsó előtti versenyhétvégéje. Koncentrálnunk kell és olyan jól felkészíteni az autókat, amennyire csak lehetséges. A szezon végén mindenki ünnepelni szeretne.”

Ernest Knoors (a BMW MTEK csapat főnöke):

„Van mire építkeznünk a nürburgringi versenyhétvége után, kiváltképp a vasárnapi időmérő eredménye sikerült hibátlanul. Jó irányba haladunk, és a Hungaroring elvben nagyon is fekszik a BMW M4 DTM-nek. 2014-ben Marco Wittmann futamgyőzelmet ünnepelt itt, Bruno Spengler pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Mindkettő jó ómen, hogy sikeres versenyhétvége előtt állunk. Az új aszfaltborítás azonban még megkavarhatja a kártyákat.”

Bart Mampaey (a BMW RBM csapat főnöke):

„Az idei szezon során már hat dobogós helyezést értünk el és mindkét pilótánk előkelő helyen áll a pilóták közötti pontversenyben. Hiszem, hogy Magyarországon is újabb értékes pontokat szerzünk majd. Ha sikerül a Hungaroringen is olyan jól összpontosítanunk, mint a Nürburgringen, akkor jó esélyünk van jó eredményt elérni. A 2014-es futam egy életre szóló élmény volt, így az egész csapat nagyon várja már, hogy visszatérjünk.”

Charly Lamm (a BMW Schnitzer csapat főnöke):

„Egymást érik a DTM versenyhétvégéi és az ördög soha nem alszik. Ez a kéthetes periódus azonban jót tesz nekünk: igaz, hogy a szűkös határidők miatt rendkívül feszített a munka, de mindvégig dolgozik bennünk az adrenalin. A nürburgringi szereplés nem úgy sikerült, ahogy vártuk, de ennek ellenére motiváltan érkezünk Magyarországra. Nagyon fontos lenne, hogy ismét megérezzük a siker ízét. Remélem, a Hungaroringen ez összejön.”

Marco Wittmann (a BMW RMG csapat német pilótája és a sorozat 2014-es bajnoka, 11-es rajtszám):

„Egy év kihagyás után nagyszerű érzés visszatérni a Hungaroringre, hiszen nagyon kedves emlékeim vannak 2014-ből. Nagyon sikeres hétvége volt, a pole pozíciót sikerült győzelemre váltanom. Idén is jó lenne egy hasonló eredmény. Az is igaz ugyanakkor, hogy rendkívül sok minden változott a pályán azóta, a felület is teljesen új. Minden pilóta számára érdekes kihívás lesz.”

Timo Glock (a BMW RMG csapat német pilótája, 16-os rajtszám):

„Magyarország mindig kiemelkedő helyszín a versenynaptáramban, hiszen a múltban mindig nagyszerű sikereket értem el itt. A Forma-1-ben például a Hungaroringen szereztem meg első dobogós helyezésemet, 2014-ben pedig a DTM-ben is nagyon jó eredményt mentünk. Izgatottan várom, hogy milyen lett az új aszfalt és nagyszerű érzés lesz ismét pályára gurulni a több tízezer motorsport-rajongó előtt. A magyar közönség mindig fantasztikus támogatást ad nekem.”

Bruno Spengler (a BMW MTEK csapat kanadai pilótája, 7-es rajtszám):

„Kellemes emlékeket őrzök Magyarországról. Két évvel ezelőtt egy nagyon jó futamot mentem itt és végül a dobogó harmadik fokára állhattam fel. Jól ismerem a pályát, hiszen korábban már több együlésessel is versenyeztem a Hungaroringen. Egy ízig-vérig technikás pálya, megannyi különféle kanyarral és ráfordítóval. Az egyetlen ismeretlen rész az új aszfalt. De történjék bármi, a magyarországi motorsport-rajongók megőrülnek értünk.”

Augusto Farfus (a BMW MTEK csapat brazil pilótája, 18-as rajtszám):

„Budapest az egyik legszebb európai város, elképesztő történelmi sajátosságokkal. A Hungaroring pedig egy különleges aszfaltcsík, amit személy szerint nagyon szeretek. Mindig gyors voltam itt és egy jó eredmény ezúttal is kiváló előzetes lenne a szezonzáró előtt. A pálya teljes egészét újraaszfaltozták, ahogyan néhány hónappal ezelőtt Spielbergben is, és az akkor a javunkra vált.”

Tom Blomqvist (a BMW RBM csapat brit pilótája, 31-es rajtszám):

„Jóllehet, a DTM-ben még soha nem versenyeztem a Hungaroringen, de nagyon jól ismerem a pályát és 2014-ben még a Forma-3 futamot is megnyertem itt. Imádom a Hungaroringet, a kedvenc vonalvezetésű pályáim egyike. Nagyon várom már, hogy az Ice-Watch BMW M4 DTM volánja mögött is megízleljem! Bízunk benne, hogy tovább folytatódik a jó teljesítményünk.”

Maxime Martin (a BMW RBM csapat belga pilótája, 36-os rajtszám):

„A Hungaroring egy nagyszerű pálya, ahol két évvel ezelőtt nagyon jó eredményt értünk el. Úgy vélem, ez idén is össze fog jönni. A DTM-ben azonban nincs két egyforma hétvége, a mostani ráadásul számomra egy különleges futam lesz, hiszen most versenyzek majd először apaként. A fiam múlt heti születése elképesztő többlet-energiát adott, úgyhogy kellően feltüzelve érkezem Magyarországra.”

António Félix da Costa (a BMW Schnitzer csapat portugál pilótája, 13-as rajtszám):

„Magyarország egy kiváló helyszín. A DTM-mel egyszer versenyeztem a Hungaroringen és első sorozatbéli pontjaimat is itt hódítottam el. Kellemes emlékekkel érkezem vissza és nagyon várom már az újabb futamot. Az az érzésem, hogy a pálya ezúttal is nagyon fekszik majd nekünk, az új aszfalt miatt pedig kiváló lesz a tapadás. A magyarországi rajongók ráadásul fantasztikusak!”

Martin Tomczyk (a BMW Schnitzer csapat német pilótája, 100-as rajtszám):

„Nagyon várom már a mogyoródi megmérettetést. A pályát teljes mértékben újraaszfaltozták, ami a legjobb beállítások megtalálásakor és a pilóták között is új kihívást jelent majd. A két évvel ezelőtt megszerzett tapasztalatok most kevésbé relevánsak. Akkor nagyon jól szerepeltünk a Hungaroringen, és ez jó okot ad nekünk arra, hogy optimistán tekintsünk a hétvége elé. A mogyoródi versenypálya egy nagyszerű aszfaltcsík, a rajongók pedig egyszerűen fantasztikusak. Mindent egybevetve úgy hiszem, hogy egy kiváló versenyhétvége előtt állunk.”

---

A Hungaroring paraméterei

Hossza: 4,381 kilométer

2014-es DTM-győztese: Marco Wittmann, BMW

2014-es DTM-pole ideje: 1:36,518 perc (Marco Wittmann, BMW)

A legjobb BMW 2014-ben: Marco Wittmann, 1. hely

DTM-bemutatkozása: 1988

BMW győzelmek száma: 1

BMW pole pozíciók száma: 1

BMW leggyorsabb körök száma: -

BMW dobogós helyezések száma: 2

A BMW DTM-pilótáinak áttekintő táblázata

Pilóta

WIT

GLO

SPE

FAR

BLO

MAR

DAC

TOM

Nemzetiség

német

német

kanadai

brazil

brit

belga

portugál

német

Rajtszám

11

16

7

18

31

36

13

100

Életkor

26

34

33

33

22

30

25

34

DTM debütálás

2013

2013

2005

2012

2015

2014

2014

2001

Csapat

RMG

RMG

MTEK

MTEK

RBM

RBM

Schnitzer

Schnitzer

Versenyek

52

52

135

62

32

42

42

173

Győzelmek

8

3

14

4

1

2

1

7

Dobogók

14

5

45

12

5

6

3

28

Pole pozíciók

8

1

17

5

1

2

1

8

Leggyorsabb körök

5

2

14

1

2

1

1

8

Pontok

487

187

758

345

152

217

101

489

         

BMW Motorsport Média Menetrend

Szeptember 23., péntek

14:30 – 15:00

Sajtótájékoztató Marco Wittmann részvételével

Médiaközpont

15:00 – 15:15

Sajtótájékoztató António Félix da Costa részvételével

Médiaközpont

Szeptember 24., szombat

16:30 – 16:40

Közös interjúk a BMW DTM-pilótáival

Médiaközpont

Szeptember 25., vasárnap

09:40 – 10:00

Kerekasztal-beszélgetés Jens Marquardt-tal, a BMW Motorsport igazgatójával

BMW Motorsport Motorhome

17:10 – 17:20

Közös interjúk a BMW DTM-pilótáival

Médiaközpont

                                                                                 

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjának versenyhétvégéi:

2016. május 6-8.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)
2016. május 20-22.: Red Bull Ring (Ausztria, Spielberg)
2016. június 3-5.: Lausitzring (Németország)
2016. június 24-26.: Norisring (Németország, Nürnberg)
2016. július 15-17.: Circuit Park Zandvoort (Hollandia, Zandvoort)
2016. augusztus 19-21.: Moscow Raceway (Oroszország, Moszkva)
2016. szeptember 9-11.: Nürburgring (Németország)
2016. szeptember 23-25.: Hungaroring (Magyarország, Mogyoród)
2016. október 14-16.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)

A pilóták közötti pontverseny állása

1. Marco Wittmann (170 pont), 2. Edoardo Mortara (137), 3. Robert Wickens (120), 4. Jamie Green (119), 5. Paul di Resta (100), 6. Tom Blomqvist (93), 7. Mattias Ekström (82), 8. Nico Müller (78), 9. Maxime Martin (76), 10. Gary Paffett (73), 11. Lucas Auer (68), 12. Timo Glock (58), 13. Bruno Spengler (51), 14. Augusto Farfus (44), 15. Christian Vietoris (42), 16. Miguel Molina (26), 17. Maximilian Götz (17), 18. António Félix da Costa (16), 19. Adrien Tambay (14), 20. Martin Tomczyk (13), 21. Daniel Juncadella (6), 22. Mike Rockenfeller (5), 23. Timo Scheider (3), 24. Esteban Ocon (2), 25. Felix Rosenqvist (1)

A csapatok közötti pontverseny állása

1. BMW RMG csapat (228 pont), 2. Audi Sport Abt Sportsline csapat (219), 3. BMW RBM csapat (169), 4. Audi Sport Rosberg csapat (133), 5. SILBERPFEIL Energy/UBFS invest Mercedes-AMG (126), 6. Mercedes-AMG (117), 7. BWT Mercedes-AMG (110), 8. Audi Sport Abt csapat (104), 9. BMW MTEK csapat (95), 10. EURONICS/FREEMEN`S WORLDMercedes-AMG (76), 11. BMW Schnitzer csapat (29), 12. Audi Sport Phoenix csapat (8)

A gyártók közötti pontverseny állása

1. BMW (521 pont), 2. Audi (464), 3. Mercedes-Benz (429)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés