Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW Concept X2 tanulmányautó: az önfeledt vezetés új dimenziója

A prémium kompakt szegmens vadonatúj terepkupé-koncepciójának karosszéria-kialakítása és forradalmi vonalvezetése új irányzatot indít el a BMW X modellcsalád történetében, miközben az ikonikus jármű-sziluett a vállalatcsoport kupégyártási történelmének mérföldköveit is feleleveníti. A végeredmény egy sportos kiállású, nagyvárosi környezetbe termett, kompakt méretű tanulmányautó – a dinamikus kisugárzás és a magabiztos járműkarakter tökéletes egységével karöltve.

BMW
·
Vállalati
·
BMW Group Design
·
A jövő járművei
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~79,03 KB)
  
Photos(18x, ~136,68 MB)

A prémium kompakt szegmens vadonatúj terepkupé-koncepciójának karosszéria-kialakítása és forradalmi vonalvezetése új irányzatot indít el a BMW X modellcsalád történetében, miközben az ikonikus jármű-sziluett a vállalatcsoport kupégyártási történelmének mérföldköveit is feleleveníti. A végeredmény egy sportos kiállású, nagyvárosi környezetbe termett, kompakt méretű tanulmányautó – a dinamikus kisugárzás és a magabiztos járműkarakter tökéletes egységével karöltve.

A BMW Group a 2016-os Párizsi Autószalonon tartja a BMW Concept X2 tanulmányautó világpremierjét. „A BMW Concept X2 tanulmányautóval azon aktív életmódot folytató ügyfeleinknek kedveskedünk, akik a gyakorlatias megoldások felé is élvezettel közelítenek. A koncepció mindeközben a BMW vadonatúj, izgalmakkal teli ösvényét is előrevetíti a prémium kompakt szegmensben” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője.

Forradalmi dizájn a lendületes vonalvezetés és a magabiztos kisugárzás látványos ötvözetében

A BMW Concept X2 tanulmányautó rendkívül látványos karosszéria-kialakítása egy modellbe sűríti a dizájn-innovációk egymásnak teljes mértékben ellentmondó megoldásait. „A BMW Concept X2 tanulmányautó a kupé-sziluettek lendületes dizájnnyelvezetét és áramvonalas arányait a BMW X modellcsalád robosztus felépítésével egyesíti. Egy sportos kiállású, felettébb merész koncepció, amely vadonatúj, lebilincselő dizájn-lehetőségeket nyit meg a BMW formatervezői előtt” – fogalmazott Karim Habib, a BMW dizájnrészlegének vezetője.

Jellegzetes arányaival a BMW Concept X2 tanulmányautó már ránézésre is egyértelművé teszi markáns kvalitásait: amíg a hatalmas keréktárcsák és a két részre osztott karosszéria-koncepció stílusjegyei a BMW X modellcsaládra jellemző sokoldalú funkcionalitást nyomatékosítják, addig a hosszú tengelytávolság, az elnyújtott tetővonal, a rövid túlnyúlások és a meredeken lejtő C-oszlopok kifinomult egysége a vadonatúj modell lendületes, áramvonalas karakterét kelti életre. A sötét védőburkolattal ellátott felületek és a Luminous Red ragyogó vörös metálfényezés egyedi összjátéka oldalnézetből még karcsúbb karosszéria benyomását kelti.

Egy összetett járműkarakter két oldala

Oldalnézetből a BMW Concept X2 tanulmányautó övvonal feletti részén a sportos stílusú dizájn-innovációk dominálnak, miközben a hosszanti tetővonal és a keskeny ablaksáv együttese látványosan elnyújtott optikai hatást kelt. Az oldalsó ablakok a hátsó rész felé haladva folyamatosan keskenyednek, amely a hátsó kerékjárati ívek feletti erőteljes vállrészt hivatott kihangsúlyozni. A tervezők az oldalsó ablaksávba integrálták a külső visszapillantó házak kétrészes, szálcsiszolt alumíniumból készült tartókonzoljait is, amely még tovább fokozza a tanulmányautó egyedi kisugárzását. A stílusos alumínium elemek a hátrafelé keskenyedő ablaksáv elegáns kontrasztját keltik életre. A C-oszlopig nyúló ablaksáv a jellegzetes „Hofmeister kink” sziluettben ér véget, a C-oszlopot díszítő embléma pedig félreismerhetetlen stíluselemként hirdeti a BMW százéves modelltörténetének klasszikus kupé-dizájnjegyét. A lesötétített hátsó ablak felett egy nagyméretű légterelő szárny is helyet kapott, amely a C-oszlopok síkjából kiemelkedve a BMW Concept X2 tanulmányautó sportos kisugárzását nyomatékosítja.

A koncepció oldalának alsó fele a BMW X modellcsalád jellegzetes stílusjegyeit örökölte. Az erőteljes felületek, a hatalmas kerékjárati ívek és a karosszéria alján végigfutó védőburkolati elemek rendhagyó kontrasztot alkotnak a felsőbb rész dinamikus dizájn-innovációival. Az apróbb részletekben elmerülve precíz élekkel megrajzolt, egymással tökéletesen harmonizáló karosszéria-felületek tűnnek elő, amelyek egy dinamikus egységgé összeállva a koncepció sportos karakterét hangsúlyozzák. Az éles vonalvezetés még inkább kiemeli a BMW X modellcsalád jellegzetességeként szinte teljesen lekerekített kerékjárati íveket, amelyekben hatalmas, 21 coll méretű könnyűfém keréktárcsák forognak. A kéttónusú garnitúra dupla küllőit úgy rajzolták meg a tervezők, hogy azok háromdimenziós térhatásukkal még tovább erősítsék a tanulmányautó lendületes vonalvezetése és robosztus kiállása közötti, részletekbe nyúló dizájn-ellentéteket. A széles futófelületű gumiabroncsok eközben már álló helyzetben is jelzik, hogy az önfeledt vezetés új dimenziója a kitaposott ösvényről letérve kezdődik, a küszöbtoldatok elé épített hatszögletű kilépők pedig a modell masszív kiállását hangsúlyozzák.

Sportos határozottság farkasszemet nézve

A BMW Concept X2 tanulmányautó frontrészét ugyancsak dinamikus dizájnjegyek és masszív elemek ötvözésével rajzolták meg a tervezők. A rendhagyó formák és az apró élek együttese lebilincselően sportos és végtelenül határozott kiállást kelt életre, és miközben a meredeken bedöntött szélvédő látszólag szinte egybefolyik a sötétített panoráma üvegtetővel, az új formába öntött vese alakú hűtőrács és a hatalmas első légbeömlő párosa a frontrész alacsony és lendületes kialakítását erősíti. A vese alakú hűtőrács ezúttal némileg az első fényszóró-pár alatt kapott helyet, a központi légbeömlő pedig még a két oldalsó levegő-bevezető fészek alá is lenyúlik, egészen közel az útfelülethez. A frontrész eme látványos kialakítása így a tanulmányautó magasabb építését ellensúlyozza és a lendületes járműkarakter határozottságát élteti.

A vese alakú hűtőrács-keretek BMW által fémjelzett trapéz kialakítását a koncepció fejjel lefelé fordítja, a keretek így ezúttal fentről lefelé szélesednek. Eme forradalmi dizájn-innovációval a BMW Concept X2 tanulmányautó újfent kivételes egyediségét, a frontrész széles kialakítását és a modell robosztus kiállását hangsúlyozza. A részletekbe menően megtervezett és meredeken bedöntött hűtőrács-lamellák hamisítatlan „cápaorr-megjelenést” kölcsönöznek a koncepciónak, amely e téren egy valódi formatervezési remekművel gazdagodott.

Az első fényszóró-pár keskeny kialakításának köszönhetően a tervezők még inkább elnyújthatták a BMW immáron hatszögletű, klasszikus ikergyűrű-motívumait. A lézerfény-technológia rendkívül keskeny világítás-koncepció kialakítását teszi lehetővé, a hatszögletű „ikergyűrűk” közepébe helyezett kék X motívumok pedig a csúcstechnológia alkalmazását hirdetik.

A koncepció frontrészét mindazonáltal a hatalmas központi légbeömlő uralja, amely a vese alakú hűtőrácsok alatt segít oltani a BMW Concept X2 tanulmányautó légszomját. A két oldalra helyezett kisebb, háromszög alakú levegő-bevezető nyílások a modell szélességét nyomatékosítják, miközben a vízszintes elrendezésű légbeömlő-lécek a frontrész lendületes vonalvezetését hivatottak ellensúlyozni és a BMW X modellcsalád tradicionális megoldása előtt hajtanak velük fejet a tervezők.

Klasszisokhoz méltó lezárás egy káprázatos remekművel

A formatervezők járműklasszisokhoz méltó módon alakították ki a BMW Concept X2 tanulmányautó karosszériájának hátsó részét. A modell széles terpesztését hangsúlyozó olyan elemek, mint például a keskeny hátsó ablak és a vízszintes vonalvezetés, a koncepció magasságának csökkentését és sportos karakterének nyomatékosítását hivatottak elősegíteni. Hátulnézetből a tetőre szerelt légterelő szárny alól kiszélesedő hátsó ablak keskeny kialakítása fokozza a modell sportosságát, amely a kétoldali, hátrafelé keskenyedő ablaksávval kiváltképp dinamikus egységet alkot. Az erőtől duzzadó vállrész eközben még tovább nyomatékosítja a BMW Concept X2 tanulmányautó széles terpesztését és határozott kiállását, a hátsó ablaksáv alatt elhelyezett, éles vonalakkal megrajzolt LED-technológiás menetfények pedig a modell lendületes karakterét hirdetik. A hagyományosan „L” alakú hátsó lámpákat ezúttal vadonatúj, háromdimenziós világítás-koncepció szerint álmodták meg a tervezők, a minden részletében LED-eket alkalmazó megoldás pedig egy káprázatos járműipari remekmű képében öltött testet.

A BMW embléma a két hátsó lámpa között kapott helyet. Alatta a csomagtérajtó szinte törésmentes átmenetben válik eggyé a hátsó lökhárítóval, amely a koncepció rendhagyó dizájnnyelvezetének egyszerre elegáns és méltó lezárása. A hátsó lökhárító alsó védőlemez-burkolata látszólag megemeli a BMW Concept X2 tanulmányautó hasmagasságát, miközben a hátsó rész vízszintes elrendezését és keskeny kialakítását egyaránt fokozza. A Luminous Red ragyogó vörösre fényezett hátsó lökhárító és a dupla kipufogó-végződést rejtő sötét védőburkolat kontrasztja a koncepció dinamikus karakterének és a modell széles kialakításának utolsó karosszéria-lenyomata, a három részre tagolt hátsó elrendezés pedig a frontrészen elhelyezett légbeömlő-trió letisztult lezárása.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés