Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW i3 már három éve a fenntartható fejlődés négykerekű szimbóluma

2013 novemberében a világ első tisztán elektromos meghajtású prémium kisautója a járműgyártás történetének legzöldebb modelljeként érkezett meg a piacra, az alternatív hajtáslánccal szerelt gépkocsik mezőnyében pedig még most, három évvel később is etalonként szolgál.

I01
·
BMW i3
·
BMW i Automobile
·
BMW
·
Termék- és tervezési díjak
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~76,92 KB)
  
Photos(4x, ~33,97 MB)

2013 novemberében a világ első tisztán elektromos meghajtású prémium kisautója a járműgyártás történetének legzöldebb modelljeként érkezett meg a piacra, az alternatív hajtáslánccal szerelt gépkocsik mezőnyében pedig még most, három évvel később is etalonként szolgál.

Megannyi autóipari csúcsteljesítménye után a BMW i3 most az Auto Bild és a Bild am Sonntag lapok által életre hívott, immáron negyvenegy éves múltra visszatekintő szakmai elismerés történetében is újabb rekordot állított fel: a bajor gyártó tisztán elektromos meghajtású kisautója második alkalommal is elnyerte a két tekintélyes német lap közös „Arany Kormánykerék díját”, s ezzel egyedülálló az autóiparban. A rajongók, a szakújságírók, a mérnökök és a formatervezők 2013-ban a BMW i3 úttörő életciklus-szisztémáját már azelőtt a világ legzöldebb négykerekűjének járó „Zöld Kormánykerék díjjal” jutalmazták, hogy a modell megjelent volna az utakon. A fenntartható fejlődés autóipari példaképe nem csupán azzal vívta ki az autós társadalom osztatlan elismerését, hogy tisztán elektromos meghajtásának köszönhetően minden vezetési szituációban 0,0 liter* üzemanyag-fogyasztást és 0,0 gramm* károsanyag-kibocsátást produkál, de környezetbarát gyártási technológiáival, alacsony energiafogyasztási mutatójával, innovatív járműkapcsolati hálózatával és úttörő járműstruktúrájával is: a tervezőmérnökök a BMW i3-at már az első skiccek megrajzolásától kezdve, legapróbb részleteiben is a zéró emissziójú, hosszú távon fenntartható, tisztán elektromos mobilitás értékrendje szerint váltották valóra. Három évvel ezelőtti diadalát követően a BMW i3 az átfogó szakmai tesztek után 2016-ban ismét elnyerte az „Arany Kormánykerék díjat”, ezúttal az alternatív hajtáslánccal szerelt modellek mezőnyében. A nívós díjat az Axel Springer kiadó berlini központjában megrendezett gálaesten vette át kedden Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

Az 1976-ban életre hívott „Arany Kormánykerék díj” az egyik legtekintélyesebb járműipari elismerés Európában, amelyet idén negyvenegyedik alkalommal adták át, hat kategóriában. Az Auto Bild és a Bild am Sonntag Németországban és további húsz európai országban kérte fel olvasóit, hogy a kategóriánkénti hat, összesen harminchat jelöltet személyes preferenciáik szerint rangsorolják. A BMW i3 mindegyik országban az első helyen végzett az alternatív hajtáslánccal szerelt modellek mezőnyében. Az olvasók által beküldött voksok összesített rangsora alapján a hat kategória négy legjobbját átfogó teszteknek vetette alá az autóversenyzőkből, formatervezőkből, mérnökökből, digitális szakértőkből, főszerkesztőkből és sokat vezető olvasókból álló zsűri, majd a részletes összehasonlítások után felállították a végső sorrendet. Az alternatív hajtáslánccal szerelt járművek vadonatúj kategóriájában a BMW i3 elsöprő győzelmet aratott, a hét szakértőcsoportból öt ráadásul az elérhető legmagasabb pontszámmal jutalmazta a világ első tisztán elektromos meghajtású prémium kisautójának technológiáját.

A BMW i3 immáron három éve szolgál ékes bizonyítékként arra, hogy a tisztán elektromos meghajtás és a zéró emissziójú mobilitás szemernyit sem csorbítja a vezetés élményét. Piaci bevezetése óta a BMW i3 a világ legsikeresebb elektromos modelljévé lépett elő a prémium kompakt szegmensben, Norvégiában például 2015 óta a bajor gyártó teljes palettájának legkelendőbb modelljeként van jelen. Németországban a világ első tisztán elektromos meghajtású prémium kisautójának piaci részesedése csak idén jelenleg 20,2 százalékon áll. Általánosságban elmondható, hogy a BMW i3 vásárlóinak mintegy 85 százaléka új ügyfélként érkezett meg a BMW családjába.

Típus-specifikus járműstruktúráját kiegészítő erőforrás-hatékony anyaghasználatával és környezetbarát gyártási technológiáival a BMW i3 minden tekintetben a hosszú távon fenntartható fejlődés négykerekű szimbóluma, amelyet már a modell piaci megjelenésekor „Zöld Kormánykerék díjjal” és számos más kitüntetéssel ismertek el. A BMW i3 az autóipar jelenleg egyetlen olyan képviselője, amely két alkalommal is elnyerte az Auto Bild és a Bild am Sonntag közös díját. 2013 novemberében a BMW i3 volt az első olyan autó, amelynek teljes életciklus-szisztémáját a világ elsőszámú műszaki szakértő szervezete, a TÜV bármelyik másik, hagyományos meghajtással szerelt és átlagos gyártási eljárások szerint készülő modellhez viszonyítva minimum egyharmadszor jobbnak ismerte el.

A BMW i modellek kifejlesztése és gyártása során felhalmozott járműtechnológiai szaktudást a BMW Group többi márkája is időről időre megörökli: a vadonatúj BMW 7-es sorozat karosszériavázában már a BMW i modellek forradalmi anyaga, a szénszál-erősítésű műanyag (CFRP) is nagymértékben jelen van, a plug-in hibrid hajtáslánccal felszerelt BMW iPerformance modellekben pedig a BMW i divízió által kifejlesztett eDrive hajtáslánc-technológia dolgozik. A BMW 225xe iPerformance, a BMW 330e iPerformance, a BMW X5 xDrive40e iPerformance, a BMW 740e iPerformance és a kizárólag Kínának készített BMW X1 xDrive25Le iPerformance modellek után a bajor gyártó plug-in hibrid palettája 2017 márciusában a BMW 530e iPerformance limuzinnal bővül. Sőt mi több, a MINI történetének első plug-in hibrid modellje, a MINI Cooper S E Countryman ALL4 is jövőre ünnepli világpremierjét.

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia folyamatos fejlődésével eközben a BMW i3 is egyre vonzóbb alternatívaként tiszteleg. A legkorszerűbb, 94 amperóra tárolókapacitású és 33 kilowattóra energiateljesítményű akkumulátorral felszerelve a világ első tisztán elektromos meghajtású prémium kisautója (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 12,6 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0,0 gramm / km)* hétköznapi használat során, egyetlen feltöltéssel, a legkedvezőtlenebb időjárási körülmények és vezetési szituációk közepette is minimum 200 kilométer, az EU-ciklus típus-specifikus tesztkörének mérései szerint pedig 300 kilométer elektromos hatótávolságot garantál. Mindez több mint 50 százalékkal szárnyalja túl a – továbbra is változatlanul elérhető – 60 amperóra tárolókapacitású akkumulátorral szerelt BMW i3 hasonló teljesítményét.

*Az értékeket az EU-ciklus tesztkörének mérései alapján számolták ki, az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos széndioxidkibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés