Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Íme a MINI vadonatúj versenyautója, a MINI John Cooper Works Rally

Hamarosan érkezik a MINI Motorsport sikertörténetének következő nagyágyúja, amely kevesebb, mint két hónap múlva, már a 2017-es Dakar Ralin első éles bevetésére indul. Íme a vadonatúj MINI John Cooper Works Rally.

 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~125,57 KB)
  
Photos(59x, ~729,55 MB)

Hamarosan érkezik a MINI Motorsport sikertörténetének következő nagyágyúja, amely kevesebb, mint két hónap múlva, már a 2017-es Dakar Ralin első éles bevetésére indul. Íme a vadonatúj MINI John Cooper Works Rally.

A MINI évtizedeken átívelő, legendás motorsport-történelmében új fejezet veszi kezdetét: elkészült a brit prémiumgyártó legújabb és legtehetségesebb versenyautója, a MINI John Cooper Works Rally. Új négykerekű bajnok van születőben…

MINI John Cooper Works Rally: az elkövetkező évek versenyautója

A vadonatúj MINI John Cooper Works Rally premierjével a MINI Motorsport a versenysportok iránti hosszú távú elköteleződését nyomatékosítja, amelyben a tereprali-szereplés, az FIA Világkupa, a világ legkeményebb motorsport-eseményeként számon tartott Dakar Rali és a legújabb megbízhatósági megmérettetés, a legendás Selyemútról elnevezett Silk Way Rally egytől egyig kiemelt jelentőséggel bír.

A 2017-es MINI John Cooper Works Rally a MINI és az X-raid istálló közösen megtervezett, számtalan technológiai újítással felvértezett versenyautója, amelynek célja, hogy a brit prémium márkát ismét a motorsportok csúcsára repítse. A vadonatúj MINI Countryman kiváló műszaki alappal szolgált a dinamikus élsportoló megépítéséhez, a MINI John Cooper Works Rally pedig egy egészen egyedülálló tereprali-versenyautóként öltött testet.

Egy olyan versenyautó megépítése, amely a világ minden táján sikerrel veszi az akadályokat és képes a tereprali legkeményebb csapásait is túlélni, már önmagában komoly kihívás. Minden részletében továbbfejlesztett járműtechnológiai arzenáljával a vadonatúj MINI John Cooper Works Rally versenyautót azonban már a kezdetektől fogva úgy tervezték és építették meg, hogy elődmodellje világraszóló sikertörténetét is felülmúlja majd.

A MINI és elsőszámú motorsport-partnere, az X-raid istálló a jövőben még tovább fejleszti és finomítja majd a vadonatúj versenyautó technológiáit, hogy a MINI John Cooper Works Rally a világ minden táján legendás elődmodelljei méltó utódjaként szállhasson versenybe. A motorsport csúcsán dolgozó szerelőbázisok átfogó versenysport-tapasztalatainak felhasználásával mindeközben a MINI sorozatgyártású járműveinek megbízhatósága, teljesítménye és hatékonysága is még tovább tökéletesedik majd.

MINI John Cooper Works Rally: átfogó fejlesztés és finomhangolás

A MINI John Cooper Works Rally a brit prémiumgyártó vadonatúj fejlesztésű versenyautója, amelyet az aktuális MINI ALL4 Racing továbbgondolásával, széleskörű fejlesztési tapasztalatokra építve álmodtak meg a mérnökök. A vadonatúj MINI Countryman műszaki alapjaira épített versenyautó minden tekintetben megfelel a négykerekű versenysportok szabályrendszerét összeállító Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA – Fédération Internationale de l’Automobile) biztonsági előírásainak és versenyfeltételeinek.

A MINI John Cooper Works Rally tervezési, fejlesztési és összeszerelési folyamatait a mérnökök folyamatos elemzések és átfogó vizsgálatok mentén, az elődmodell széleskörű újragondolásával végezték. A vadonatúj, minden tekintetben átgondolt, lebilincselő menetteljesítményre képes versenyautó megépítésekor mindenekelőtt a következő hat területre koncentráltak a tervezőmérnökök:

 • Aerodinamika
 • Hőelvezetés
 • Súlyelosztás
 • Alacsonyabb súlypont
 • Átdolgozott bukócső és karosszériaváz
 • Újraprogramozott motorvezérlés

Ezen kulcsfontosságú területek tökéletesítésébe számtalan, tervezéssel és teszteléssel töltött órát invesztáltak a készítők, hogy a MINI John Cooper Works Rally elődjénél jelentősen jobb teljesítményt és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást produkáljon. A változtatások eközben a versenyautó vezethetőségére is jótékony hatással voltak, hiszen a menetstabilitás, a tapadás és az agilitás is minden korábbinál magasabb szintre emelkedett. A legváltozatosabb terepeken és a legextrémebb vezetési szituációk közepette tesztelve – esőben, hóban és sivatagi hőségben, a puha homoktól kezdve egészen az iszapos mocsárig, folyómedrekből egészen 3 000 méteres tengerszint feletti magasságokig – a szerkezeti felépítés és a teljesítmény-leadás terén eszközölt változtatások együttesen rendkívüli előnyökkel szolgáltak.

Külső kialakítás

A MINI John Cooper Works Rally karosszéria-kialakítása egyértelműen a vadonatúj MINI Countryman hamisítatlanul egyedi vonásait tükrözi, amelyet már sorozatgyártott formájában is a tökéletes kezelhetőség és a lélegzetelállító agilitás kettőse jár át. A vadonatúj versenyautó külső kialakításának tökéletesítésébe rengeteg időt és energiát fektettek az X-raid istálló mérnökei, akik a MINI tervezőmérnökeivel számtalan munkaórát töltöttek a BMW Group központi szélcsatornájában, hogy a versenyautó aerodinamikájának tökéletesítésével a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a modell légellenállását.

Figyelembe véve, hogy a MINI John Cooper Works Rally külső méretei minden tekintetben megegyeznek az elődmodell azonos értékeivel, az FIA pedig az előző évekhez hasonlóan idén is részletekbe menően szabályozza a versenyautó erőforrásának teljesítményét és az autó össztömegét, a MINI John Cooper Works Rally még tovább optimalizált aerodinamikája a lapos, nyílt terepeken jelentős mértékben növeli az autó végsebességét és menetstabilitását. A légellenállási együttható módszeres csökkentése az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztási értékekben és a hajtáslánc elemeinek még hatékonyabb hűtésében is visszaköszön.

A MINI John Cooper Works Rally karosszériaelemeit kompozit anyagok felhasználásával, így például szénszálból és kevlárból formázták meg a tervezők, miközben az aerodinamikailag optimalizált alvázborítást is az ultrakönnyű anyagok keverékéből állították össze. A szénszál és a kevlár átfogó alkalmazása számos előnyt rejt magában: azon túl, hogy az erős, rendkívül masszív anyagok a pilótának és navigátorának plusz biztonsági védelmet nyújtanak, még tovább csökkentik a jármű saját tömegét és növelik a karosszéria merevségét. Az ultrakönnyű, egyrészes karosszériaelemek ráadásul sokkal könnyebben leszerelhetők, sérülés esetén pedig gyorsabban és egyszerűbben helyettesíthetők.

Az alváz alatt kialakított borításban immáron az engedélyezett három pótkerék mindegyike elfér, a kerékcseréket pedig a pilótafülkéből működtethető két hidraulikus emelő hivatott megkönnyíteni. A MINI John Cooper Works Rally elődmodelljének alváza alatt csupán két pótkerék fért el, így azáltal, hogy a harmadik pótkerék a csomagtérből a padló síkja alá költözött, még lentebb került a versenyautó súlypontja és még tovább optimalizálódott az első és a hátsó tengely közötti súlyelosztás, amely ugyancsak kiválóbb menetstabilitást és menetteljesítményt eredményez.

A MINI John Cooper Works Rally versenyautót a sorozatgyártásban elérhető MINI John Cooper Works modellek vadonatúj árnyalatai és stíluselemei díszítik, amelyek még tovább hangsúlyozzák az új technológia sportosságát. A MINI ALL4 Racing utódja a MINI John Cooper Works karosszéria-fényezési paletta exkluzív, Rebel Green elnevezésű lopakodó-zöld árnyalatát kapta, amelyet a MINI John Cooper Works portfólió rendhagyó, Chili Red fantázianevű vörös teteje és vadonatúj versenycsíkok hoznak kontrasztba. Az X-raid istálló versenycsapatai a Rebel Green lopakodó-zöld karosszéria-fényezés alternatívájaként a Chili Red vörös, a White Silver fehérezüst és a Light White halvány fehér árnyalatokat is választhatják majd. A versenyautó külső kialakítását a MINI karosszéria-tervező részlegének szakembereivel szoros együttműködésben alkották meg a mérnökök, a vadonatúj MINI Countryman sokrétű, függőleges elrendezését így a versenyautó is maradéktalanul megörökölte, a lökhárítóktól, a hűtőrácstól és a motorháztetőtől kezdve, az oldalfal és a hátfal kialakításán át, egészen a lámpákig, a tetősínekig és az oldalsó irányjelző panelekig. A hamarosan rajthoz álló versenyautó alatt vadonatúj kialakítású könnyűfém keréktárcsák gurulnak, amelyeket a MINI John Cooper Works paletta exkluzív keréktárcsa-garnitúráiról mintáztak a készítők.

A MINI John Cooper Works Rally külső kialakításának megtervezésekor a mérnökök szigorúan ragaszkodtak a „forma követi a funkciót” alapelvhez, a versenyautó karosszériáján így a vadonatúj MINI Countryman összes egyedi eleme visszaköszön. A lökhárítók és a kerékjárati ívek hangsúlyos kialakítása eközben a vadonatúj MINI Countryman jellegzetes kvalitásait nyomatékosítja. A karosszéria a kerékjárati íveknél a legszélesebb, bőséges helyet kínálva a hűtőlevegő légbeömlőinek és kivezető nyílásainak.

A motorháztetőt a jobb kilátás érdekében alacsonyabbra helyezték, amellyel még inkább előtérbe kerül a karosszéria széles terpesztése és a versenyautó aerodinamikáját optimalizáló MINI John Cooper Works ALL4 Exterior Optic Pack karosszériacsomag. Az alváz alatt kialakított pótkerék-tároló rekesz oldalsó borításait a MINI John Cooper Works Rally saját stíluselemeként ugyancsak légbeömlőkkel látták el.

A tetőbe a mérnökök egy plusz légbeömlőt integráltak, amelyet két oldalról a vadonatúj MINI Countryman eredeti tetősínjei foglalnak keretbe. A hátfal a MINI modelljeire jellemző lépcsőzetes kialakítást kapta, a MINI John Cooper Works ALL4 Exterior Optic Pack karosszériacsomag méltó lezárásaként magabiztos kiállást sugallva. 

Felfüggesztés és merevítések

Hogy minden vezetési szituációban garantálni tudja a pilótafülkében ülők biztonságát és hogy a versenyszabályzat előírásainak is maradéktalanul megfeleljen, a vadonatúj MINI John Cooper Works Rally versenyautó egy csőváz-szerkezetű, bukócsővel kiegészített speciális karosszériaváz-keretre épül. A rendkívül merev csőváz-szerkezetet a mérnökök a tereprali extrém igénybevételeit szem előtt tartva, a németországi Bürenben székelő CP Autosport karosszériaváz-építő műhellyel közösen fejlesztették ki.

Miközben a csőváz-szerkezet a hajtásláncot is védő karosszéria-elemeket is tartja, az erőforrás az első segédvázban kapott helyet. A MINI elsőszámú motorsport-partnereként ismert X-raid istálló mérnökei úgy tervezték meg az első segédvázat, hogy az könnyedén leválasztható legyen a központi keretről, így az első segédváz és az erőforrás szükség esetén mindössze egy óra alatt teljesen leszerelhető.

A vadonatúj MINI John Cooper Works Rally versenyautó felfüggesztését a Reiger Racing Suspension szállította. Mindkét tengely négy állítható futóművet kapott (kerekenként kettőt-kettőt), amelyek biztosítják a versenyszabályzatban engedélyezett 250 milliméteres maximális rugóutat. A hatdugattyús féknyergek mindegyik kerék mögött 320 milliméteres, lyuggatott féktárcsákat szorítanak. Annak érdekében pedig, hogy a fékrendszer az órákon át tartó kemény igénybevétel és a legmagasabb külső hőmérséklet ellenére is állandó teljesítményt nyújtson, a hátsó féknyergeket levegő- és vízhűtéssel látták el.

Erőforrás és áttétel

Az azonnali gázreakciókban, a letaglózó teljesítmény- és forgatónyomaték-leadásban, valamint a legendás megbízhatóságban megmutatkozó példaértékű erőforrás-teljesítményről a BMW Group legkorszerűbb motorcsaládjának TwinPower Turbo technológiával dolgozó, soros hathengeres dízelmotorja gondoskodik. A hosszú távú megmérettetésekre felkészített, 2 993 köbcentis szárazkarteres erőforrás a 38 milliméter átmérőjű levegőszűkítőnek köszönhetően percenkénti 3 250 főtengely-fordulatnál 340 lóerő maximális teljesítményre, percenkénti 1 850 főtengely-fordulattól pedig mintegy 800 Nm csúcsnyomaték leadására képes.

A MINI John Cooper Works Rally versenyautó motorházteteje alá a BMW Group TwinPower Turbo erőforrása a lehető legkiválóbb választás volt. Eme erőteljes, forgatónyomatékban gazdag technológia számtalan alkalommal segítette már győzelemre a brit prémiumgyártó színeiben versenyző csapatokat. Az egészen alacsony főtengely-fordulatnál jelentkező csúcsnyomaték az erőforrás legendás megbízhatóságát nyomatékosítja, amely minden terepen kiváló szolgálatot nyújt, legyen szó akár több ezer méteres tengerszint feletti magasságokról, sziklás hegyvidékekről vagy hosszan elnyújtott kavicsos egyenesekről. A motor kiegyensúlyozott teljesítménye a sivatagi dűnéken is megmutatkozik, miközben a versenysportra optimalizált erőforrás rekord alacsony üzemanyag-fogyasztása ugyancsak jelentős fejlődés.

Az üzemanyag-fogyasztás terén elért jelentős javuláshoz a motorvezérlő elektronika vadonatúj programozása is nagymértékben hozzájárul: a teszteléssel töltött számtalan munkaóra versenykörülmények között is elérhető technológiai áttöréseket hozott, kiváltképp a több ezer méteres tengerszint feletti magasságban.

A 2017-es Dakar Rali körülbelül 3 000 méteres tengerszint feletti magasságba kalauzolja fel az indulókat Bolívia hegységeiben, ahol a levegő alacsonyabb oxigéntartalma az emberre kevésbé jelentős mértékben, a motortechnológiára azonban már annál inkább káros hatással van, minden megtett kilométerrel rohamosan rontva az erőforrás teljesítményét. Hogy kiaknázzák az erőforrás kevesebb oxigén következtében fellépő teljesítmény-hanyatlását, a mérnökök úgy állították be a MINI John Cooper Works Rally versenyautó szívének motorvezérlő elektronikáját, hogy az minden vezetési szituációban biztosítsa a modell maximális teljesítményét és vezethetőségét.

A MINI John Cooper Works Rally a világszerte hatalmas tiszteletnek örvendő ALL4 intelligens összkerékhajtást is megörökölte, amelynek köszönhetően a brit prémiumgyártó az utóbbi években magabiztosan uralta az összkerékhajtású tereprali-versenyautók mezőnyét.

A motorból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot az AP Racing versenykuplungja továbbítja a differenciálművek felé, a SADEV hatsebességes szekvenciális váltóján keresztül. A teljesítményt és a nyomatékot mindkét tengelyen teljesen összezárható, SADEV központi egységgel működő, olajhűtésű Xtrac differenciálművek osztják el a kerekek között, a terepviszonyoktól és a vezetési szituációtól függetlenül.

A MINI Motorsport és a MINI John Cooper Works rajongóinak szívverését a vadonatúj MINI John Cooper Works Rally versenyautó kipufogórendszere is felgyorsítja majd: a rendszert az Akrapovič kifejezetten a brit prémiumgyártó élsportolójához készítette.

Pilótafülke

A brit prémiumgyártó a vadonatúj versenyautó pilótafülkéjét is teljesen újratervezte. A szénszálból készült műszerfal három részre oszlik: a vezető előtti, a központi és a navigátor előtti részre, a kijelzők pedig mindhárom területen kizárólag a legfontosabb információkra koncentrálnak. A vezető az aktuális sebességi fokozatot, a fordulatszámmérő LED-skáláját és a váltásra figyelmeztető jelzéseket, míg a navigátor a navigációs rendszer információit látja maga előtt. A sebességmérő, az olajnyomás-mérő, az egyes folyadékok hőmérsékletének ellenőrző műszerei és az elektronikusan vezérelt funkciók kivétel nélkül a központi kijelzőn jelennek meg.

MINI John Cooper Works Rally: a verseny folytatódik

A versenysportos sikerek eléréséhez elengedhetetlen feltétel a technológia folyamatos fejlesztése, finomhangolása és tesztelése. A vadonatúj MINI John Cooper Works Rally versenyautó jelenleg a tesztelés végső fázisában jár, mielőtt másfél hónap múlva rajthoz áll a hosszú távú motorsport-megmérettetések legkeményebb kihívásaként számon tartott Dakar Rali 2017-es felvonásán. A vadonatúj technológiát a MINI mérnökei az X-raid istálló szervizbázisával együttműködve nem csupán az éles bevetések alkalmával, de az elkövetkező években mindvégig folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik majd.

„A MINI és az X-raid istálló közötti kiváló partneri viszony szinte már legendás. 2012 és 2015 között vállvetve küzdöttük fel a brit prémiumgyártót a motorsport csúcsára, a Dakar Ralin és az FIA Cross Country Rali Világkupában aratott egymás utáni négy abszolút győzelemmel írva tovább a márka több évtizedre visszatekintő versenytörténetét. A jövőben ugyanezt az irányt kívánjuk folytatni, a MINI John Cooper Works versenytechnológiájában rejlő kivételes menetteljesítményt bizonyítva. A vadonatúj MINI John Cooper Works Rally versenyautó képében a MINI egy tökéletes gépet készített ahhoz, hogy új fejezetet nyisson a márka sikertörténetében” – fogalmazott a vadonatúj technológiáról Sebastian Mackensen, a MINI igazgatója.

„Azáltal, hogy a híres MINI John Cooper Works almárka a terepralik és a megbízhatósági versenyek olyan kimagasló eseményein is rajtrácsra gurul, mint a Dakar Rali és a Silk Way Rally, a brit prémiumgyártó a lélegzetelállító motorsportok iránti mély elköteleződését hangsúlyozza. A versenyszellem mindig is a MINI márkaarculatának és termékeinek része lesz. A 2017-es Dakar Rali mindazonáltal rendkívül kemény megmérettetés elé állítja majd a gyártót és a MINI John Cooper Works Rally versenytechnológiáját. A Dakar Rali a hosszú távú motorsport-versenyek csúcsa, ahol a stressz, a kimerültség és az embertelen körülmények együttese nem csupán az indulókat, de a technikákat is próbára teszi. Tökéletes alkalom arra, hogy a MINI Motorsport és a MINI John Cooper Works almárka újfent bizonyítsa kvalitásait” – zárta gondolatait a brit prémiumgyártó igazgatója.

Az X-raid istálló a MINI elsőszámú motorsport-partnere, aki széleskörű versenytapasztalatával napjaink egyik legsikeresebb csapatait állítja a négykerekű megmérettetések rajtrácsaira, az elmúlt években pedig a brit prémiumgyártót is számtalan trófeához segítette hozzá. Sven Quandt, az X-raid istálló vezérigazgatója a következőképpen nyilatkozott a vadonatúj MINI John Cooper Works Rally versenyautóról:

„A MINI John Cooper Works Rally egyszerűen fantasztikus versenyautó: szinte mindenben különbözik elődmodelljétől, amelyet a MINI mérnökeivel szorosan együttműködve minden téren továbbfejlesztettünk és tökéletesítettünk. Egy ízig-vérig terepre tervezett versenyautó, amelyet minden részletében átgondoltunk és szélcsatornában is teszteltünk. Az autó minden korábbinál kiválóbb alaktényezővel bír, amelynek – és számos más funkciónak – köszönhetően a modell teljesítménye is jelentős mértékben növekedett. A szélcsatornás finomhangolás egyik legnagyobb előnye a magasabb végsebesség és a 140 km/óra feletti intenzívebb gyorsulás, amelyek az elődmodellhez képest ugyancsak nagymértékben javultak. Azáltal pedig, hogy körülbelül 50 kilogrammnyi terhet a jármű középső részén jó fél méterrel alacsonyabban helyeztünk el, a versenyautó súlypontja minden korábbinál lentebb került – ezzel nem csupán a jármű kezelhetősége, de menetkomfortja is jelentős mértékben javult. A versenyautó a sziklás terepek éles kanyarjait is gond nélkül fűzi fel, az alacsonyabb súlypont miatt pedig minden tereppel könnyebben birkózik meg. Egy szó mint száz, a vadonatúj MINI John Cooper Works Rally egy minden tekintetben újragondolt, vérpezsdítő izgalmakat tartogató gép lett” – mondta Sven Quandt.

MINI John Cooper Works Rally: műszaki adatok

 • Erőforrás: a BMW Group soros hathengeres dízelmotorja TwinPower Turbo technológiával
 • Maximális teljesítmény: 340 lóerő percenkénti 3250 főtengely-fordulatnál
 • Csúcsnyomaték: körülbelül 800 Nm percenkénti 1850 főtengely-fordulattól
 • Összlökettérfogat: 2993 ccm
 • Levegőszűkítő: 38 milliméter átmérőjű
 • Végsebesség: körülbelül 184 km/óra
 • Váltó: hatsebességes szekvenciális
 • Fékrendszer: mindegyik keréken hatdugattyús féknyergek elöl levegőhűtéssel, hátul levegő- és vízhűtéssel; mindegyik keréken 320 x 32 milliméteres féktárcsák
 • Hosszúság / szélesség / magasság: 4350 / 1 999 / 2 000 milliméter
 • Tengelytávolság: 2900 milliméter
 • Nyomtáv: 1736 milliméter
 • Tömeg: 1952,5 kilogramm
 • Üzemanyagtartály térfogata: körülbelül 385 liter
 • Vázszerkezet: acélcsövezésű karosszériatartó-keret és bukócső kompozit anyagokból készült karosszériaelemekkel
 • Gumiabroncsok: BF Goodrich 245/80 R16 méretben

A MINI motorsport-öröksége

John Cooper neve már az 1960-as évekre egybeforrt az erőteljes, sportos hangolású Mini Cooper S modellel: a tunerként és versenyautó-építőként is elismert tervezőmérnök a népszerű brit kisautóból valóságos négykerekű legendát faragott, amely számos nemzetközi és nemzeti raliversenyen aratott diadalt. A Mini márkanevét a későbbiekben nemes egyszerűséggel csak a rali-sport négykerekű szinonimájaként emlegették.

A brit prémiumgyártó legendás motorsport-öröksége és több mint fél évszázadra visszatekintő hagyományai a MINI aktuális modellpalettáján is megjelennek, a MINI John Cooper Works modellek képében. Amikor a BMW Group az ezredfordulón felélesztette a márkát és 2001-ben bemutatkozott az első új generációs MINI Cooper, egyértelmű volt, hogy a tradíciók ápolása mellett az ikonikus előd motorsport-sikertörténete is tovább íródik majd. Erőteljes teljesítményükkel, típus-specifikus alkatrészeikkel és lendületes kialakításukkal a MINI John Cooper Works modellek a hétköznapok útjaira varázsolták a MINI és a motorsport több évtizedre visszanyúló közös múltjának örökségét, miközben a versenypályákra épített sportautók kifejlesztését a MINI Motorsport divízió vette át.

A rendkívül rövid felkészülési időszak ellenére a MINI Motorsport a 2012-es MINI John Cooper Works Countryman műszaki alapjaira épített MINI ALL4 Racing versenyautó képében olyan gépet adott a rajthoz álló csapatok alá, amely hihetetlen versenysikereket ért el a tereprali világában. A kategória minden kétséget kizáróan legkeményebb megmérettetése és a motorsport-versenyek abszolút csúcsa az évente megrendezendő, több ezer kilométeren át tartó Dakar Rali, amelyen a MINI ALL4 Racing felülmúlhatatlan teljesítményének, az X-raid istálló vérprofi mérnökeinek és szerelőbázisának, valamint a brit prémiumgyártó színeiben induló szenvedélyes versenycsapatoknak köszönhetően a MINI négy egymást követő évben abszolút diadalt aratott: 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is. 2016-ban a brit prémiumgyártó az összkerékhajtású versenyautók aranyérmével újfent igazolta a technológia kiválóságát.

A MINI ezzel párhuzamosan az FIA Cross Country Rali Világkupa futamain is bebizonyította, hogy a siker újabb sikereket szül: a 2012-es abszolút bajnoki cím elhódítása után a brit prémiumgyártó további három évben (2013-ban, 2014-ben és 2015-ben) megismételte a döbbenetes világkupa-diadalt.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

GENEVA MOTOR SHOW.

Here you can see the live transmission of the BMW Group press conference at the Geneva International Motor Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés