Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Elkészült a tizenkilencedik BMW Art Car

Napjaink egyik legkiemelkedőbb kortárs művésze, John Baldessari a 2016-os miami Art Basel művészeti kiállítás előestéjén rántotta le a leplet guruló műalkotásáról.

Vállalati
·
Kulturális ügyek
·
Art Car
 

Napjaink egyik legkiemelkedőbb kortárs művésze, John Baldessari a 2016-os miami Art Basel művészeti kiállítás előestéjén rántotta le a leplet guruló műalkotásáról.

A legendás BMW Art Cars kollekció legújabb darabja 2016. november 30-án, a miami Art Basel művészeti kiállítás zártkörű előestéjén ünnepelte világpremierjét. A tizenkilencedik BMW Art Car a XX. század és az ezredforduló egyik legjelentősebb tengerentúli kortárs művésze, John Baldessari nevéhez fűződik, aki a Miami Arborétumban megrendezett exkluzív fogadáson személyesen mutatta be első négykerekű alkotását. A látványos premieren színpadra állt Ludwig Willisch, a BMW Észak-Amerika elnök-vezérigazgatója és Jens Marquardt, a BMW Motorsport igazgatója is. John Baldessari BMW M6 GTLM versenyautója a miami Art Basel művészeti kiállítás teljes időtartama alatt megtekinthető. Az 585 lóerős műalkotás 2017. január 28-29. között, a Daytona-i versenypálya 24-órás megmérettetésén áll először rajthoz, hogy tovább folytassa a BMW Art Cars kollekció immáron negyvenéves hagyományát.

„Óriási megtiszteltetés, hogy a BMW Art Cars kollekció John Baldessari legújabb mesterművével gyarapodik. Napjaink egyik legkiemelkedőbb kortárs művészeként John egy olyan illusztris társasághoz csatlakozott, amely az elmúlt negyven évben számos guruló műalkotással ajándékozott meg minket. A BMW Art Cars kollekcióhoz a legnagyobb művészek adták a nevüket, így Alexander Calder, David Hockney, Andy Warhol és Jeff Koons is, hogy csak néhányukat említsem. John Baldessari alkotásán a művész megannyi stílusjegye visszaköszön, a színösszeállítás, az alakhasználat és a textúra terén egyaránt. A tizenkilencedik BMW Art Car nem csupán a múzeumokban, de a versenypályákon is kitűnik majd” – fogalmazott Ludwig Willisch, a BMW Észak-Amerika elnök-vezérigazgatója.

A tizenkilencedik BMW Art Car, John Baldessari kézjegyével

„A BMW felkérése előtt egyetlen olyan munkám volt, amely valamilyen aspektusból autóhoz kapcsolódik: egy járművet ábrázoló kép. A BMW Art Car megalkotása éppen ezért vadonatúj területre kalauzolt, és nem csupán a témát, de a két- és háromdimenziós terek összjátékát tekintve is. Olyan kihívást jelentett, amellyel élvezettel néztem szembe. Az ötletek szinte egyszerre törtek rám: a piros pont-motívum a tetőn, a FAST felirat a bal-, a kétdimenziós kép pedig a jobb oldalon. Imádom azt a fajta kettősséget, amely a két- és háromdimenziós terek közötti játékot adja. Tekintve, hogy az alapmodell napjaink egyik legkiválóbb mérnöki munkája, az alkotásaimat jellemző stílusjegyek felhasználásával igyekeztem utánozhatatlanul egyedi köntöst adni rá. Mindent egybevetve, a tizenkilencedik BMW Art Car egy tipikus Baldessari-mű, amely egyben a valaha készített leggyorsabb alkotásom is” – mondta John Baldessari.

A tizenkilencedik BMW Art Car modellt a Los Angeles-i művészeti szcéna legendás alakja, John Baldessari a saját alkotásaira jellemző stílusjegyek felhasználásával varázsolta egyedivé. A BMW M6 GTLM versenyautó egyedi fényezésekor a tengerentúli művész jól ismert stilisztikai elemeket alkalmazott, a páratlan végeredmény pedig egy modellben egyesíti az alkotó elmúlt fél évszázadának kreatív megoldásait. Világszerte elismert minimalista művészként John Baldessari a piros, a sárga, a kék és a zöld színekkel, végtelenül egyszerű formák képében operált, a két- és háromdimenziós összjátéknak pedig a versenyautó jobb oldalára festett profil-grafika ad erőteljes hangsúlyt. A látványos négykerekű bal oldalán olvasható FAST felirattal az alkotó a BMW Art Car erőteljes teljesítményét nyomatékosítja, amely a múzeumokban és a versenypályákon is egyértelművé teszi a BMW M6 GTLM hovatartozását.

A BMW Art Cars kollekció tizenkilencedik guruló műalkotását John Baldessari a saját kezével alkotta meg november első felében, a BMW mérnökeinek közreműködésével. A közös munkának a bajor gyártó karosszériaépítő- és fényezőképző központja adott otthont a kaliforniai Oxnard városában.

A BMW M6 GTLM versenyautó éles bevetése

A BMW M6 GTLM versenyautó a Daytona-i versenypályán tűnt fel először a nagyközönség előtt, 2016 januárjában: debütálását látványos karosszéria-fényezéssel és egy ötödik helyezéssel ünnepelte. A BMW Art Cars kollekció tizenkilencedik tagja 2017. január 28-29. között ugyanitt, a Daytona-i 24-órás megmérettetésen tartja versenypályás világpremierjét, majd a modell a BMW RLL csapat színeiben az IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC) más tengerentúli futamain is rajthoz áll. A 2009 óta megfutott nyolc versenyszezon során a BMW Motorsport Észak-Amerika abszolút támogatását élvező BMW RLL csapat összesen tizenkét futamgyőzelmet és öt abszolút címet nyert el, a BMW M6 GTLM pedig nem kevesebb, mint három dobogós hellyel tette emlékezetessé 2016-os, bemutatkozó idényét. A vadonatúj versenyautót Sebringben a GTLM kategória második helyezettjeként, Watkins Glenben és az Elkhast Lake-i Road America aszfaltcsíkján pedig harmadikként intették le a célban. A sikersorozat 2017-ben még tovább folytatódik, a tengerentúli Bill Auberlennel, a brit Alexander Sims-szel, a brazil Augusto Farfus-szal és a kanadai Bruno Spenglerrel a BMW Art Car volánja mögött.

„Rendkívüli pillanat lesz, amikor a tizenkilencedik BMW Art Car modellt végre megpillantjuk a versenypályán – és ráadásul rögtön az egyik legtradicionálisabb motorsport-eseményként ismert Daytona-i 24-óráson” – mondta Jens Marquardt, a BMW Motorsport igazgatója. „John Baldessari BMW M6 GTLM versenyautójának fényezése minden tekintetben egyedülálló. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a guruló műalkotás ne csupán megjelenésével, de teljesítményével és sikeres eredményeivel is lenyűgözze a rajongókat” – tette hozzá.

A BMW M6 GTLM versenyautó műszaki adatai

Hosszúság: 4 944 milliméter

Szélesség: 2 046 milliméter

Tengelytávolság: 2 910 milliméter

Tömeg: 1 250 kilogramm alatti (pilóta nélkül, az érvényes versenyszabályzattól függően)

Erőforrás: sorozatgyártású S63 benzinmotor némi típus-specifikus motorsport-módosítással és M TwinPower Turbo technológiával

Hengerelrendezés: V8

Összlökettérfogat: 4 395 ccm

Maximális teljesítmény: 585 lóerő (versenyosztálytól függően)

Karosszéria: önhordó acélváz hegesztett bukócsővel az FIA versenyszabályzatában előírt szabványok szerint, elöl szénszálból, hátul szénszál-erősítésű műanyagból készült gyűrődési zónákkal

Üzemanyagtartály térfogata: 120 liter (az érvényes versenyszabályzattól függően)

Fékrendszer: az első tengelyen kerekenkénti hatdugattyús, a hátsó tengelyen kerekenkénti négydugattyús féknyergek

Világpremier a miami Art Basel művészeti kiállításon

Az Art Basel művészeti kiállítások hivatalos járműipari partnerként a BMW Group a miami és a hongkongi tárlatokon évek óta kigurítja a nagyközönség elé a legendás BMW Art Cars kollekció egyes darabjait. Miután már Jeff Koons, Roy Lichtenstein és Robert Rauschenberg guruló műalkotását is kiállította a Miami Arborétumban, a BMW idén a tizenkilencedik BMW Art Car modellel folytatja tovább a hagyományt, amely itt ünnepli nemzetközi világpremierjét.

Az Art Basel művészeti kiállítás ezúttal tizenötödik alkalommal látogatott Miamiba. A 2016. december 1-4. között megtekinthető tárlat Észak-Amerika, Európa, Latin-Amerika, Ázsia és Afrika több mint kétszáz vezető galériájának alkotásait gyűjti csokorba. A kiállítás a XX. és a XXI. század több mint négyezer kiemelkedő művészének munkáját eleveníti fel. A BMW az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan idén is VIP járműflottával kedveskedik az Art Basel művészeti kiállítás vendégeinek kényelméről. A 2016-os miami tárlat mindeközben a feltörekvő művészek támogatására létrehozott világméretű kezdeményezés, a BMW és az Art Basel által közösen életre hívott BMW Art Journey művészeti utazás soron következő válogatásának is otthont ad. A kezdeményezés elismert művészei között van többek között Samson Young, Henning Fehr & Philipp Rühr, valamint Abigail Reynolds is.

A BMW Art Cars kollekcióról

Az 1975 óta eltelt negyvenegy évben tizenhét nemzetközileg elismert művész álmodta újra a BMW valamelyik modelljét, és ezen páratlan járművek családja a legendás BMW Art Cars kollekció. Az első BMW Art Car ötlete a művészetek iránt rajongó francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki, aki felkérte művész barátját, Alexander Caldert, hogy formálja saját ízlésére versenyautóját. 1975-ben Jochen Neerpasch-csal, a BMW Motorsport akkori igazgatójával együttműködve született meg a BMW 3.0 CSL alapjaira megálmodott első BMW Art Car, amely a 24-órás Le Mans-i futamon egy csapásra a közönség kedvencévé vált: megszületett a BMW Art Cars kollekció. A különleges gyűjtemény darabjai nem csupán otthonukban, a müncheni BMW Múzeumban tekinthetők meg, de a világ számos híres tárlatán és múzeumában is feltűnnek, Ázsiától kezdve, Európán át, egészen Észak-Amerikáig.

2015 novemberében a BMW Group a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban kért fel két újabb művészt a következő BMW Art Car modellek megalkotására. A tengerentúli legenda, John Baldessari mellett Kína egyik legjelentősebb kortárs alkotója, a multimédia-művész Cao Fei is lehetőséget kapott, akit a kaliforniai székhelyű Creative Artists Agency művészeti ügynökség a 2016-os év művészének is megválasztott. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb nonprofit kortárs művészeti intézeteként ismert MoMA PS1 csarnokában bemutatott szóló produkciójával Cao Fei nemrégiben a legnevesebb kritikusok elismerését is elnyerte. John Baldessari hivatalosan a BMW Art Cars kollekció tizenkilencedik darabját hívta életre, így Cao Fei jövő nyáron bemutatkozó négykerekű alkotása a tizennyolcas sorszámot viseli majd. Munkájukkal olyan világhírű művészekhez csatlakoztak, mint Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg és David Hockney.

A tizennyolcadik és a tizenkilencedik BMW Art Car modellt elemző zsűriben a következő szakemberek foglalnak helyet: Richard Armstrong, a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeum igazgatója; Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója; Juan Guitán, a mexikóvárosi Museo Tamayo Arte Contemporáneo múzeum igazgatója; Gabriele Horn, a Berlini Biennálé igazgatója; Udo Kittelmann, a berlini Régi Nemzeti Galéria igazgatója; Dr. Matthias Mühling, a müncheni Städtische Galerie im Lenbachhaus múzeum igazgatója; Hans Ulrich Obrist, a londoni Serpentine Galéria társigazgatója; Shwetal A. Patel, az indiai Kochi-Muziris Biennálé kurátora; Beatrix Ruf, az amszterdami Stedelijk Múzeum igazgatója; Bisi Silva, a lagosi Kortárs Művészeti Központ igazgatója; Philip Tinari, a pekingi Ullens Center for Contemporary Art kortárs művészeti központ igazgatója; valamint Adam D. Weinberg, a New York-i Whitney Museum of American Art múzeum igazgatója.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

DETROIT MOTOR SHOW.

Here you can see the webcast of the BMW Group press conference at the North American International Auto Show 2018.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés