Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW Motorsport speciális versenykormányt tervezett a 35. Amerika Kupán bajnoki-címvédőként vízre szálló ORACLE TEAM USA katamaránjába

A tökéletesen precíz irányítást garantáló versenykormányt Dr. Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának tagja adta át Detroitban, a 2017-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalon színpadán Jimmy Spithillnek, az ORACLE TEAM USA csapat kapitányának.

Sailing
·
America's Cup
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~72,93 KB)
  
Photos(3x, ~8,97 MB)

A tökéletesen precíz irányítást garantáló versenykormányt Dr. Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának tagja adta át Detroitban, a 2017-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalon színpadán Jimmy Spithillnek, az ORACLE TEAM USA csapat kapitányának.

Az Amerika Kupa a nemzetközi vitorlássportok szegmensének legnagyobb múltra visszatekintő megmérettetése, egyszersmind a világ legintenzívebb kihívásokat tartogató vitorlás eseménye, amely a legkiválóbb sportolókat és a legjobb versenytechnológiákat egyesíti. A Bermuda-szigeteken 2017 júniusában megrendezendő harmincötödik összecsapás a bajnoki-címvédő ORACLE TEAM USA csapat és a trófeára áhítozó ellenfelek offenzív párbaját ígéri, amely új fejezetet nyit a 164 éves múltra visszatekintő versenysorozat történetében. A 35. Amerika Kupa globális autóipari partnereként a BMW az ORACLE TEAM USA csapatot kiemelten, technológiai partnerként is támogatja, a címvédő csapat abszolút célja így nem más, mint hogy sorozatban harmadik alkalommal is elhódítsa az Amerika Kupa győzelmet jelentő trófeáját.

A júniusi verseny előtti visszaszámlálás a 2017-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalon színpadán hivatalosan is megkezdődött, amikor Dr. Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának BMW-értékesítésért és márkamarketingért felelős tagja átadta a BMW Motorsport által tervezett speciális versenykormányt Jimmy Spithillnek, az ORACLE TEAM USA csapat kapitányának. A bajor gyártó motorsport-divíziójának mérnökei a százéves múltra visszatekintő járműtervezési szaktudás átfogó tapasztalataira építkezve alkották meg a címvédő csapat katamaránjába tervezett versenykormányt, hogy az minden pillanatban a lehető legprecízebb irányítást garantálja a vízen, egyenletes „repülés”, oldalkormányzás és kiemelés közben egyaránt.

„Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a világ legtechnikásabb vitorlásversenyének számító Amerika Kupa harmincötödik felvonásának globális autóipari partnere lehetünk” – mondta Dr. Ian Robertson az ünnepélyes kormányátadás alkalmával. „A BMW mindemellett az ORACLE TEAM USA csapat technológiai partnere is, aki a légellenállás és az aerodinamika területén átfogó tervezőmérnöki támogatásunkat élvezi. Közös célunk egy abszolút etalon versenyvitorlás kifejlesztése, és tekintve, hogy a legmodernebb katamaránok már „repülni” is tudnak, minden korábbinál összetettebb kormányberendezésre van szükségünk. Az ORACLE TEAM USA csapat versenyvitorlásába tervezett ultrakönnyű, intuitív kormányt a BMW Motorsport azon mérnökei készítették el, akik a versenyautók tökéletesen pontos kormányberendezéseiért is felelnek. A kormány segítségével az ORACLE TEAM USA csapat értékes másodperceket szerezhet a vízen, amely közelebb hozza számukra a címvédés lehetőségét” – tette hozzá a BMW AG igazgatótanácsának BMW-értékesítésért és márkamarketingért felelős tagja.

A Louis Vuitton Amerika Kupa Világbajnokság tavaly májusban megrendezett, New York-i állomásán a BMW egy technológiai workshopot hozott létre, a BMW Motorsport mérnökei pedig az itt elindított technológiai projekt tapasztalatait is beépítették a végleges katamarán-kormányba. A bajnoki-címvédő ORACLE TEAM USA csapat 2017 februárjában leplezi le a 35. Amerika Kupán vízre szálló versenyvitorlást, amelyben már a BMW Motorsport kormánya dolgozik majd. „A hajótörzsek alatti uszonyoknak köszönhetően az Amerika Kupán már kivétel nélkül villámgyors katamaránok állnak majd rajthoz, ráadásul a kormányzás és az irányítás is minden korábbinál összetettebb feladat lesz” – nyilatkozta Jimmy Spithill, az ORACLE TEAM USA csapat kapitánya. „A kormányon keresztül állíthatjuk be a kormánylapátot és az uszonyokat is. Nagy izgalommal várom, hogy kipróbálhassuk a BMW Motorsport mérnökei által kidolgozott új rendszert, hiszen minél tökéletesebb a „repülésünk”, annál nagyobb esélyünk van nyerni” – tette hozzá a kapitány.

A hajótörzsek alatti hidraulikus uszonyok azt a benyomást keltik, hogy az AC50 kategóriában versenyző katamaránok súlytalanul repülnek a vízfelszín felett, viszont amennyire könnyednek tűnik, valójában mindez annyira összetett feladat: a legnagyobb versenytempó elérése érdekében magasabb sebességnél a kapitány képes kiemelni a víz felszínéből a hajótesteket, amelyek ilyenkor a hidraulikus uszonyokon támaszkodnak a vízben, az egyensúlyt pedig a vitorlák és a kormányberendezés precíz összjátéka tartja fenn. A maximális sebesség elérése, a menetszél tökéletes kihasználása, az oldaldőlés és a kormányzás minden ezredmásodpercben tökéletes csapatmunkát és precíz kormányzást igényel, a kiemeléshez pedig egy intelligens, intuitív kormányberendezésre van szükség, amely egyszerre több elemet kontrollál. A technológia nagymértékben hasonlít a versenyautókba szerelt kormányművek működési elvéhez, amely téren a BMW Motorsport több évtizedes tapasztalatra támaszkodhat: a bajor gyártó mérnökei nem csupán a nemzetközi GT-versenyeken, de a hosszú távú megmérettetéseken és a Német Túraautó Bajnokság (DTM) futamain is csúcstechnológiás, intelligens kormányberendezésekkel segítik hozzá a BMW versenyzőit a győzelmekhez.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés