Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW Group legnagyobb gyára, a spartanburgi üzem negyedévszázados sikertörténetét ünnepli

1994-es beindítása óta a bajor prémiumgyártó több mint 9 000 embert foglalkoztató dél-karolinai üzemében kis híján 4 000 000 darab gépkocsi látott napvilágot, amelyek mintegy 70 százalékát a BMW a világ több mint 140 országába exportálta. A 2016-ban elkészített 411 171 darab új autóval a spartanburgi létesítmény a vállalatcsoport legnagyobb gyáraként érkezett meg fennállása negyedévszázados mérföldkövéhez.

Üzemek, létesítmények
·
Gyártóüzemek
·
Vállalati
·
Vállalati pénzügyek, tények és számadatok
·
Vállalati események
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~82,95 KB)
  
Photos(68x, ~412,32 MB)

Related Links.

1994-es beindítása óta a bajor prémiumgyártó több mint 9 000 embert foglalkoztató dél-karolinai üzemében kis híján 4 000 000 darab gépkocsi látott napvilágot, amelyek mintegy 70 százalékát a BMW a világ több mint 140 országába exportálta. A 2016-ban elkészített 411 171 darab új autóval a spartanburgi létesítmény a vállalatcsoport legnagyobb gyáraként érkezett meg fennállása negyedévszázados mérföldkövéhez.

A BMW Group immáron huszonöt esztendeje jelentős gazdasági szereplőként van jelen az Egyesült Államokban: a vállalatcsoport 1992. június 23-án jelentette be, hogy a dél-karolinai Spartanburg városában építi fel első tengerentúli üzemét. A létesítmény folyamatos technológiai fejlesztéseinek és a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő BMW X modellcsalád intenzív gyártásának köszönhetően az elmúlt negyed évszázadban a spartanburgi üzem a BMW Group globális gyártási hálózatának legnagyobb volumenű tagjává érett. 2017. június 23-án a bajor prémiumgyártó az új BMW X3 sorozatgyártásának beindításával állított emléket a sikertörténet jubileumának: a 2003-ban bemutatkozó SAV (Sports Activity Vehicle) modell első két generációjából több mint 1,5 millió darab készült el, az új BMW X3 első példányai pedig néhány hónap múlva, már idén ősszel megérkeznek az utakra.

„A dél-karolinai emberek szeretetteljes fogadtatása és a kiváló vezetőség szakértelme nélkül a BMW Group egyesült államokbeli sikertörténete csupán illúzió maradt volna. A régióval kialakított szoros kapcsolatunkat két és fél évtizede a profizmus, a kölcsönös bizalom és a tisztelet határozza meg, amely messze túlmutat a nagyszerű gépkocsik gyártásán” – fogalmazott Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke a spartanburgi létesítmény mérföldkövét éltető ünnepségen.

A BMW Group az elmúlt negyed évszázadban összesen nyolcmilliárd dollárt fektetett be a dél-karolinai üzem felépítésébe, üzemeltetésébe és folyamatos fejlesztésébe, amely a sorozatgyártás 1994. szeptember 8-i beindítása óta több mint 3,9 millió elkészült gépkocsiban teljesedett ki. „2018 és 2021 között további 600 millió dollárt fektetünk be a gyártási infrastruktúrába és a BMW X modellcsalád jövőbeni generációiba” – tette hozzá Harald Krüger. A spartanburgi üzem készen áll a vadonatúj BMW X7 gyártására, az SUV szegmens új etalonja a tervek szerint 2018 végén érkezik meg a piacra.

A spartanburgi üzemben jelenleg a BMW X3, a BMW X4, a BMW X5, a BMW X5 M, a BMW X5 xDrive40e, a BMW X6 és a BMW X6 M modellek készülnek, amelyek mintegy 70 százalékát a bajor prémiumgyártó az Egyesült Államok mellett a világ több mint 140 országába exportálja. A létesítmény gyártósorairól 2016-ban 411 171 darab modell gurult le, amellyel a spartanburgi üzem a BMW Group globális gyártási hálózatának legnagyobb termelési volumenű tagjává lépett elő. Az éves szinten 450 000 darab jármű legyártására képes üzemben naponta hozzávetőlegesen 1 400 darab BMW X modell lát napvilágot.

Az Egyesült Államokban működő óriásvállalatok nemzetközi kereskedelmi kapcsolatait felügyelő kormányzati osztály számításai szerint azáltal, hogy a BMW Group a Spartanburgben készített gépkocsik több mint 70 százalékát külföldre exportálja, a vállalatcsoport a legnagyobb értékű járműexportálónak számít a tengerentúlon. A 2016-ban exportált 287 700 darab BMW modell összértéke meghaladta a tízmilliárd dollárt: a gépkocsik 86 százaléka a Charleston-i kikötőből, míg a maradék 14 százalék az Egyesült Államok délkeleti partjának öt másik kikötőjéből indult útnak.

A BMW Group 235 egyesült államokbeli beszállítóval dolgozik együtt, amely szám 2016-ban azt eredményezte, hogy a vállalatcsoport az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót egyesítő NAFTA-régión belül a teljes beszerzési mennyiség 80 százalékát közvetlenül az Egyesült Államokból vásárolta meg. Mindez azt jelenti, hogy Németország után az Egyesült Államok a BMW Group második legnagyobb beszerzési piacának számít, ahol a vállalatcsoport évente mintegy 5,2 milliárd euró értékben vásárol.

„Az Egyesült Államokban elért sikertörténetünkhöz a szabadkereskedelmi egyezmény is nagymértékben hozzájárult. Szilárd meggyőződéssel vallom a nyitott piacokban rejlő lehetőségeket, amelyek nélkül minimálisra csökkennének a nemzetközi üzleti életben és a világgazdaságban rejlő fejlődési lehetőségek. Az egyesült államokbeli munkaerőbe, szaktudásba és üzleti potenciálba történő befektetésekkel éppen ezért a jövőben sem állunk le, sőt mi több, hiszem, hogy jelenlétünk és elköteleződésünk nem csupán Dél-Karolinában, de az Egyesült Államok egészében is újabb gyümölcsöző fejlődést hoz majd az elkövetkező években” – mondta a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

A BMW Group spartanburgi üzemében jelenleg több mint 9 000 ember dolgozik. „2021-ig további 1 000 munkahelyet teremtünk itt, a jövőbeni siker kulcsa pedig az átfogó szakmai oktatásban és a rendszeres továbbképzésben rejlik” – tette hozzá Harald Krüger. A dél-karolinai üzem oktatási szisztémája a németországi duális képzés mintáját követi, amely az elméleti oktatást a gyakorlati tapasztalatszerzéssel egyesíti. Az elmúlt tíz esztendőben a vállalatcsoport több mint 220 millió dollárt invesztált a spartanburgi létesítményben tanuló tehetséges gyakornokok és az aktív állomány továbbképzésébe, amelyet a tervek szerint az elkövetkező öt évben újabb 200 millió dollárnyi befektetés követ. Miközben az oktatásokat és a továbbképzéseket a helyi kollégák végzik, a mintegy 100 legtehetségesebb gyakornok üzemen belüli elhelyezkedését és karrierjük beindítását évről évre a 2011-ben életre hívott „BMW Scholars” ösztöndíj-program segíti.

A Dél-Karolinai Üzleti Egyetem független felmérése szerint a BMW Group spartanburgi gyárának egyesült államokbeli gazdasági szerepe évente 38,5 milliárd dollárra tehető.

A BMW Group értékesítési eredményei az Egyesült Államokban

2017 első öt hónapjában a BMW Group összesen 137 916 darab BMW és MINI modellt értékesített a tengerentúlon, amely az egy évvel korábbi számok tükrében 4,8 százalékos csökkenést jelent. A BMW X modellcsalád SAV (Sports Activity Vehicle) szegmensbe sorolható gépkocsijai ehhez ez idő alatt 56 233 darabbal járultak hozzá, amely 13,8 százalékos emelkedésnek számít és a teljes egyesült államokbeli eladás 46,8 százalékát adja. A tengerentúlon értékesített modellek 37,1 százaléka a BMW Group spartanburgi gyárában készült. A vállalatcsoport egyesült államokbeli márkakereskedői hálózata jelenleg 657 tagból áll, amelyekkel együtt a BMW Group az országban mintegy 70 000 embernek ad közvetlenül vagy közvetetten munkát. A Dél-Karolinai Üzleti Egyetem független felmérése szerint azonban a bajor prémiumgyártó régióban tanúsított multiplikátor hatása –  az autóiparon kívüli mintegy 50 000 munkát is beleértve – több mint 120 000 foglalkoztatottra tehető.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

PARIS MOTOR SHOW.

Here you will see the on demand transmission of the BMW Group Conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés