Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Bemutatkozik a BMW Concept Z4 tanulmányautó

A kaliforniai Pebble Beach Concours d’Elegance idei felvonásán a bajor prémiumgyártó a végtelen szabadság négykerekű szimbólumának progresszív előfutárát gurítja reflektorfénybe.

Formatervezés, koncepciók és tanulmányok
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~85,42 KB)
  
Photos(24x, ~328,29 MB)

A kaliforniai Pebble Beach Concours d’Elegance idei felvonásán a bajor prémiumgyártó a végtelen szabadság négykerekű szimbólumának progresszív előfutárát gurítja reflektorfénybe.

A BMW Group a 2017. augusztus 20-án megrendezendő Pebble Beach Concours d’Elegance nagyközönsége előtt tartja a legendás BMW roadster-család legkorszerűbb újraértelmezésének koncepció-világpremierjét. A vérpezsdítő menetdinamika, a progresszív kiállás és az ellenállhatatlan stílus hamisítatlan egységeként megálmodott BMW Concept Z4 tanulmányautót karcsú vonalak, kompakt karosszéria-arányok, lendületes jármű-sziluett és érzelmekben gazdag formai megoldások jellemzik. A szemet gyönyörködtető koncepció a 2018-ban bemutatkozó új BMW roadster hivatalos hírnöke.

„A BMW Concept Z4 tanulmányautó a vezetés élményének abszolút szimbóluma, amely minden ízében kizárólag a lényegre összpontosít, hogy a sofőr a vezetés végletekig közvetlen élményének legapróbb részleteit is érezhesse. Így válik a négy keréken átélhető szabadság érzése felejthetetlen élménnyé” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője.

Az önfeledt vezetés élményének szimbóluma

A letaglózóan sportos és jövőbe mutatóan progresszív BMW Concept Z4 tanulmányautó képében a BMW Group valaha készített legmodernebb roadsterének formabontó előfutára mutatkozik be. „A BMW Concept Z4 tanulmányautó minden szemszögből és minden részletében a BMW új dizájnnyelvezetét hirdeti, a dinamikus frontrésztől kiindulva, az elegánsan emelkedő övvonalon keresztül, egészen a letisztult hátfalig: a jármű-sziluett minimalista vonalai és a felületek közötti apró játékok együtt a magával ragadó erő és a mélyen gyökerező érzelem átható kettősét keltik életre” – tette hozzá Adrian van Hooydonk.

A BMW roadster-családjának több évtizednyi hagyománya, minden részletében újragondolva

A BMW Concept Z4 tanulmányautó a BMW roadstereinek klasszikus stílusjegyeit örökölte, a hosszú tengelytávolság, az alacsonyan rajzolt vonalvezetés, az elegánsan elnyújtott jármű-sziluett és a kompakt hátfal így egy modernkori, magabiztos egységet alkot, amelyet a BMW klasszikus és kortárs dizájnnyelvezetének ötvözete jár át. A csapott motorháztetőnek és a rövid karosszéria-túlnyúlásoknak köszönhetően az üléssor ezúttal is szinte pontosan az első és a hátsó tengely közé került, amely már első ránézésre is teljesítményre összpontosító, agilis sportautó benyomását kelti. A legújabb roadster-koncepció oldalirányú körvonala egy hátrafelé emelkedő ék alakot formál, amely már álló helyzetben is a BMW Concept Z4 tanulmányautó dinamikus menettulajdonságait hirdeti. Az ülések mögött domborodó modern, nagyméretű ívek a szélvédőkerettel kiegészülő bukókeretként szolgálnak, miközben a mélyen ülő koncepció sportos énjét nyomatékosítják.

A formabontó dizájnnyelvezet magabiztos kisugárzása

A BMW Concept Z4 tanulmányautó elegánsan kidolgozott, cápaorr-motívum szerint megrajzolt frontrészét és rövid hátfalát hosszan elnyújtott, meredeken emelkedő övvonal fogja össze. A BMW új dizájnnyelvezete a koncepció karosszériáján a markáns vonalvezetés és a nagyméretű, letisztult felületek kölcsönhatásában köszön vissza, amely a kétüléses sportautó sziluettjét és erőteljes karakterét helyezi a figyelem középpontjába, modern stílusban, az érzelmekre hatva. Az autó két oldalának elegánsan kidolgozott felülete az első kerékívek mögött elhelyezett Air Breathers légkivezető nyílásokból indul, amely így olyan benyomást kelt, mintha a karosszéria elemeit a kiáramló levegő formálná. A koncepció oldalán végigfutó övvonal emelkedő hatását a karosszéria oldalelemeinek fény-árnyék játéka erősíti még tovább, az ék alakú vonalvezetés pedig a hátsókerék-meghajtás klasszikus hírnökeként mindkét oldalon erőtől duzzadó, nagyméretű hátsó kerékívekben teljesedik ki. A jellegzetes formájú, mélyre húzott küszöbök látszatra még inkább az aszfaltra ragasztják a karosszériát és a koncepció alacsony hasmagasságát erősítik.

A markáns vonalvezetés és a nagyméretű, letisztult felületek fény-árnyék játéka a karosszéria exkluzív, Energetic Orange törtnarancssárga árnyalatú fényezésében teljesedik ki, amely a duplaküllő-dizájnú, 20” méretű könnyűfém keréktárcsa-garnitúrával kiváló kontrasztot alkot.

Mélyre húzott és látványosan progresszív kiállás: a frontrész

A BMW Concept Z4 tanulmányautó frontrésze a sportautók minden vonását a génjeiben hordozza. A mélyre rajzolt, széles hűtőrácsok és a föléjük pozícionált, éles fényszórók szándékosan a BMW Z8 dizájn-örökségét hirdetik, felettébb feltűnő stílusban. A hűtőrács-lamellák helyét gondosan kidolgozott fémháló tölti ki, amelynek függőleges elrendezése a BMW 328 Mille Miglia által fémjelzett korai BMW roadsterek sportos hűtőrácsaira emlékeztet. A bajor prémiumgyártó klasszikus stílusjegyeitől eltérően a BMW Concept Z4 tanulmányautó fényszórópárjában elhelyezett ikergyűrű-motívum ezúttal függőleges elrendezés szerint kapott helyet, ráadásul két-két, egymással átfedett hüvelyben. Az átlósan meghúzott irányjelzők a hűtőrácsok felé mutatnak, mintegy kihangsúlyozva a koncepció frontrészének sportos karakterét. A lefelé domborodó motorháztető kopoltyú alakú légbeömlői az első keréktárcsákra vezetik a tekinteteket, látványos keretbe foglalva a kétüléses sportoló formabontó orr-részét.

Az első lökhárítót a vérbeli sportosság és a művészi dizájnnyelvezet jegyében formálták meg a tervezők. A három nagyméretű légbeömlő a motortérben dolgozó erőforrás vérpezsdítő teljesítményére utal és mint ilyen, a lendületes vezetési élmény ígéretét hordozza. A központi légbeömlő szénszálból készült betétje egyenesen a motorsport élvonalából származik, a könnyed kialakítás mellett ráadásul a koncepció esszenciáját is hirdeti. A BMW Concept Z4 tanulmányautó formabontó és legendás karosszériaelemei egy rendkívül modern, figyelemreméltó és emlékezetes egységgé állnak össze, a múltbéli BMW roadsterek örök legendája előtt tisztelegve.

Sportos és szemet gyönyörködtető lezárás: a hátfal

A BMW Concept Z4 tanulmányautó karosszériája a bajor prémiumgyártó roadster-családjának számos ikonikus stílusjegyét magán hordozza, kortárs elvek szerint frissített formában. A mélyen ülő, szélesre húzott hátfal a karosszéria összes ívét csokorba gyűjti, hogy végül egy letisztult, elegáns felület képében zárja le a koncepció vonalvezetését. A kerékjárati ívek izmos terpesztésére építő hátfal szélességét vékonyra húzott „L” alakú hátsó fényszórók nyomatékosítják, amelyeket elegánsan kiemelkedő légterelő szárnnyal ellátott, elnyújtott csomagtérajtó fog össze. A hátsó lökhárító két oldalán dinamikus légkivezető nyílások hangsúlyozzák a koncepció dinamikus karakterét, a hátfal legmélyebb elemeként pedig a szénszálból készült diffúzor von sportos párhuzamot az autó eleje és hátulja közé.

A karosszéria és az utastér tökéletes harmóniája

A karosszéria és az utastér közötti kivételes harmónia nem csupán a színekben, de a formai megoldásokban is visszaköszön. A BMW Concept Z4 tanulmányautó utasterének dizájnnyelvezete egyértelműen a külső kialakítás erőteljes, háromdimenziós karakterét és lendületét idézi, miközben a belső elrendezés nagy része árnyalatában is igazodik a karosszériához. A külső és a belső közötti tökéletes összhangot elegáns króm dekorcsík hozza kontrasztba.

Középpontban a vezetés élménye

A tökéletes harmónia mellett a BMW Concept Z4 tanulmányautó utasterében minden részlet a vezetés élményéről szól. A vezetőoldali ülés, az ajtókárpitok, a műszerfal és a vezető felé forduló középkonzol teljes egésze fekete anyagokból készült, a kabinrész így messze kitűnik a karosszéria és a többi utastéri elem törtnarancssárga egységéből. A kormánykerék körüli fekete anyagok egyfajta belső burokként ölelik körbe a vezetőt, aki így kizárólag a vezetés átható élményére koncentrálhat. A tanulmány „ékeként” megtervezett fekete utastéri rész minden egyes eleme az erőteljes teljesítményt hangsúlyozza.

A műszerfal hagyományos központi műszeregységét a központi kijelzőhöz hasonló, nagyfelbontású színes kijelző váltja, amelyeknek köszönhetően letisztult, elegáns, minimalista utastér-kialakítás születhetett meg. A két kijelző szinte ugyanabba a magasságba, egymás közvetlen közelébe került, kikapcsolt állapotban az egység így egyetlen nagyméretű kijelző benyomását kelti. A digitális központi műszeregység és a központi kijelző a vezetés minden pillanatában együttműködik, hogy a sofőr kizárólag a vezetéssel kapcsolatos adatokat és azon információkat lássa, amelyeket külön előre beállított. A BMW ügyfele az érintőképernyőként működő központi kijelzőről szimpla érintésekkel emelheti át a műszeregységre a kívánt tartalmakat, a legfontosabb információkat pedig kérésre a Head-Up kijelző a vezető látómezejébe is kivetíti.

Sportosan emelkedő műszerfal és egybefüggő ajtókárpitok

A vezető oldalán meredeken emelkedő műszerfal hirdeti a BMW Concept Z4 tanulmányautó sportos karakterét, a nagyméretű utastéri felületeket pedig ötletesen elrendezett funkciók és elegáns szegélyek kötik össze. Az erőteljes teljesítményt és a vezetési élményt nyomatékosító belső kidolgozás a kétüléses roadster fülkeszerű atmoszférájában teljesedik ki, a műszerfallal egybefüggő ajtókárpitok ugyanis mindkét ülésen zárt, körülölelő hangulatot varázsolnak az utastérbe.

Minimalista stílus, csak a lényegre összpontosítva

A letisztult, kizárólag a lényegre összpontosító elrendezés jegyében a koncepciót vezérlő összes gomb, kapcsoló és funkció egyetlen közös „kontroll-szigeten” kapott helyet, hogy a vezetés élményét semmi se zavarja meg. Az utastérben alkalmazott anyagok ugyancsak a minimalista elvet követik, az elegánsra csiszolt króm betétek és az üléseket díszítő hatszögletű motívumok kettőse ráadásul kiváltképp exkluzív hangulatot teremt. A sportos atmoszféráról mindezeken felül a szénszálból készült küszöblécek, valamint az ülések és a műszerfal aszimmetrikusan kidomborított emblémái gondoskodnak.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2018.

Los Angeles. 28.11.2018. 
Here you will see the on demand transmission of the BMW Press Conference at the LA Auto Show.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés