Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Frankfurtban debütál a tisztán elektromos meghajtású MINI Electric tanulmányautó

A brit prémiumgyártó a 2017-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon a MINI Electric tanulmányautó bemutatásával vetíti előre a személyes mobilitás jövőképét. A nagyvárosi forgatagba tervezett, a MINI formavilágát és dinamizmusát kínáló MINI Electric tanulmányautó a klasszikus stílus és a gokartos vezetési élmény rendkívüli kombinációjának zéró emissziójú korszakát irányozza elő. A MINI első tisztán elektromos meghajtású modellje 2019-ben ünnepli világpremierjét.

Formatervezés, koncepciók és tanulmányok
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~82,08 KB)
  
Photos(19x, ~99,43 MB)

A brit prémiumgyártó a 2017-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon a MINI Electric tanulmányautó bemutatásával vetíti előre a személyes mobilitás jövőképét. A nagyvárosi forgatagba tervezett, a MINI formavilágát és dinamizmusát kínáló MINI Electric tanulmányautó a klasszikus stílus és a gokartos vezetési élmény rendkívüli kombinációjának zéró emissziójú korszakát irányozza elő. A MINI első tisztán elektromos meghajtású modellje 2019-ben ünnepli világpremierjét.

„A hálózatról tölthető, egyre inkább környezetbarát MINI modellek megjelenése a BMW Group „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégiájának egyik alappillére. A MINI Electric tanulmányautó a sorozatgyártásba kerülő első tisztán elektromos MINI modell izgalmas előfutára, miután a MINI és az elektromos meghajtás tökéletesen kiegészíti egymást” – nyilatkozta Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

A nagyvárosi mobilitás mélyen a MINI modelljeinek génjeibe van kódolva, hiszen a legfürgébb egyéniségek természetes közegei mindig is a metropoliszok voltak. A brit prémiumgyártó tervezőmérnökei a MINI Electric tanulmányautó megalkotásakor ebből az alapfelállásból, valamint a jövő nagyvárosi modelljeivel szemben támasztott mobilitási követelményekből indultak ki, mígnem a kifinomult járműtechnológiával felvértezett hajtásláncot és a nagyvárosi környezet sajátosságai szerint finomhangolt futóművet típus-specifikus aerodinamikai kiegészítőkkel fűszerezték. A kivételesen vonzó, zéró emissziójú MINI Electric tanulmányautó a brit prémiummárka modelljeire jellemző hamisítatlan vezetési élmény és a kimagasló működési hatótávolság kettősét garantálja, amely magabiztosan néz szembe a nagyvárosokban és azok agglomerációiban jelentkező mobilitási kihívásokkal.

„Magával ragadó, gokartos menetdinamikájának és erőteljes elektromos hajtásláncának köszönhetően a MINI Electric tanulmányautó nemcsak nagyszerű vezetési élményt, de tökéletes hétköznapi használhatóságot is kínál – mindezt ráadásul zéró emisszió mellett. Mi a MINI-nél így képzeljük el a jövő elektromos mobilitását” – fogalmazott Peter Schwarzenbauer, a BMW AG igazgatótanácsának MINI, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkákért felelős tagja.

Úttörő fejlesztések az elektromos mobilitás területén

A brit prémiumgyártó a MINI E modellel már közel tíz éve lefektette a BMW Group elektromos mobilitás területén előirányzott járműfejlesztési vezérelveinek alapjait. A 2008-ban bemutatott MINI E modell a BMW Group első tisztán elektromos meghajtású gépkocsija volt, amelyet a vállalatcsoport ügyfelei a hétköznapokban átfogó tesztelésnek vethettek alá, a több mint 600 darab tesztautó valós körülmények között tapasztalt kvalitásai pedig később fontos adatokkal és információkkal szolgáltak a sorozatgyártásban kínált hálózatról tölthető hajtásláncok, valamint a forradalmi BMW i3 modell tervezési és fejlesztési munkálatainál. A brit prémiumgyártó első, tömegtermelésben gyártott plug-in hibrid gépkocsija a 2017 tavaszán leleplezett MINI Cooper S E Countryman ALL4 modell, amely a márka történetében most először kínál zéró emissziójú mobilitást. A tisztán elektromos meghajtású MINI Electric tanulmányautó ezt az irányvonalat viszi tovább.

Hamisítatlan MINI-dizájn

„A MINI Electric tanulmányautó minden kétséget kizáróan MINI: kompakt méretű, agilis és letisztult, vagyis egy tökéletes hétköznapi társ. A koncepció eközben a sportosság egészen új oldalát is bemutatja” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „Az aerodinamika és a könnyűszerkezetes járműépítés nem csupán a motorsport élvonalában tölt be kulcsfontosságú szerepet, hiszen a hétköznapokban is kivételes jelentőséggel bír: az elektromos hatótávolság növelésében esszenciális tényezőként játszik szerepet. A modell precízen illesztett, letisztult felületei a hajtáslánc kimagasló hatékonyságának látványos, háromdimenziós hírnökei, miközben az egyedi karosszéria-betétek és az élénk kontrasztok a MINI jellegzetes stílusát keltik életre” – tette hozzá Adrian van Hooydonk.

Határozott karakter összetéveszthetetlen kiállással

A hatszögletű „hűtőrács” és a kör alakú fényszórópár hármas egysége szemből nézve azonnal felismerhetővé teszi a MINI Electric tanulmányautót. A modell hálózatról tölthető hajtáslánca már messziről beazonosítható, a jellegzetes „E” embléma, valamint az ezüst és élénksárga árnyalatok karakteres kontrasztja a korai MINI E modell örökségét hirdeti. A „hűtőrácsot” és a fényszórókat mindeközben a zéró emissziójú hajtáslánc-technológia sajátos stílusjegyeiként gondolták újra a mérnökök, előbbit például a minél alacsonyabb légellenállás és az elektromos motor minimális hűtőlevegő-igénye miatt teljesen zárt formában alkották meg. Az ezüstszínű karosszéria-fényezés egyik azonnal szembeötlő kontrasztja szemből nézve a „hűtőrács” keresztbe futó, élénksárga merevítése – az ugyancsak élénksárga „E” emblémával –, amely a LED-technológiás első fényszórópár nappali menetfény-csíkjaihoz hasonlóan erőteljes benyomást kelt.

Az első lökhárító rendkívül látványos betétjei a MINI Electric tanulmányautó dinamikus menettulajdonságait hirdetik, miközben a modell kiváló aerodinamikai együtthatóját is javítják. A tisztán elektromos meghajtás okán a sötétre fényezett ál „légbeömlők” ugyancsak zártak, a frontrész letisztult egységét és kifinomult dizájnját pedig a LED-technológiás fényszórók és az üvegszálból megformált karosszéria-kiegészítők elegáns kontrasztja nyomatékosítja.

Kompakt méretű, agilis jármű-sziluett

A MINI Electric tanulmányautó két oldalát az élénk színek, a letisztult felületek és a gondosan megrajzolt karosszériaívek kontrasztja járja át. A karosszéria alsó felén elhelyezett, üvegszálból megformált légterelő kiegészítők a modell dinamikus énjét hangsúlyozzák, miközben a jármű-sziluettet a feszes vonalvezetés és a minimalista stílus hatékonyságra utaló kettőse jellemzi. A Reflection Silver fantázianevű, folyékony fém árnyalatú matt fényezés rendkívül látványos ruhába öltözteti az első tisztán elektromos meghajtású MINI modell előfutárát, mialatt a koncepció könnyűszerkezetes struktúrájára és kifinomult karakterére helyezi a hangsúlyt.

Sokatmondó részletmegoldások

A modell jövőbe mutató járműtechnológiáját a karosszéria számos pontján élénk színhasználat bolondítja meg, miközben a hajtáslánc sajátosságáról az első kerekek fölött elhelyezett nagyméretű „E” embléma árulkodik. A fényes és matt karosszériafelületek váltakozása egyszerre letisztult és elegáns, mégis progresszív négykerekű benyomását kelti. A „hűtőrácson” és a külső visszapillantó-házakon diszkrét „E” emlémák ragyognak, a tető és a küszöbtoldatok látványos színátmenetei pedig a koncepció könnyűszerkezetes építését és korszerű technológiáját hirdetik. A matt fehérből, illetve élénksárgából induló színátmenet hátrafelé és felfelé élénkül, mígnem végül egybeolvad a karosszéria árnyalatával.

Innovatív háromdimenziós nyomtatás

A MINI Electric tanulmányautó lélegzetelállító ékei a 19” méretű, sötét árnyalatú keréktárcsák, amelyek aszimmetrikus stílusban értelmezik újra a hatszögletű „hűtőrács” dizájn-megoldását. A garnitúra háromdimenziós nyomtatással készült, süllyesztett ál aerodinamikai betétjei a karosszéria üvegszálból megformált légterelő elemeivel harmonizálnak és a keréktárcsák eleganciáját hangsúlyozzák. Eme innovatív megoldás ugyancsak a koncepció könnyűszerkezetes járműstruktúráját és modern karakterét hirdeti, miközben a funkcionális dizájnelemek háromdimenziós nyomtatásában rejlő lehetőségeket prezentálja.

Erőteljes dinamika tradicionális stílusjegyekkel

A brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modelljének koncepciója ha akarná, sem tudná letagadni gyökereit. Erőteljes, lapos útfekvése a zéró emissziójú hajtáslánc sportos karakterét hirdeti, egyszerre elegáns és exkluzív stílusjegyekkel fűszerezve. A MINI Electric tanulmányautó hátfalának letisztult felső része ezúttal is masszívan kidomborodó kerékívekbe és szélesen terpesztő hátsó kialakításba alakul át, a MINI modellek legendásan dinamikus egyéniségét hirdetve. A brit gyökerek előtt a két hátsó lámpatest exkluzivitása is fejet hajt, a LED-technológiás elemek klasszikus kereteibe ezúttal ugyanis a brit zászló motívumát rajzolták meg a tervezők. A hátsó lökhárító üvegszálból készült diffúzort és légterelő elemeket kapott, amelyek nem csupán látványos kiegészítőkként, de funkcionális toldatokként fokozzák a modell dinamikus énjét. A hátfal élénksárga karosszéria-betétje ezúttal is a hálózatról tölthető hajtáslánc innovációjára utal, a zéró emissziójú mobilitást pedig a kipufogóvégek hiánya és a sötétre fényezett ál „légkivezető” nyílások hangsúlyozzák még tovább.

Innovatív, környezetbarát, dinamikus és hatékony: a MINI Electric tanulmányautó a brit prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású modelljének esszenciája, a személyes mobilitás új korszakának hajnalán.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2018.

Los Angeles. 28.11.2018. 
Here you will see the on demand transmission of the BMW Press Conference at the LA Auto Show.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés