Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Versenytempó kompromisszumok nélkül: a MINI John Cooper Works GP tanulmányautó

A BMW Group a 2017-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon leplezi le a MINI kortárs versenyszellemének esszenciáját: bemutatkozik a MINI John Cooper Works GP tanulmányautó. A brit prémiumgyártó valaha készített legsportosabb koncepciója a Monte Carlo Rali pontosan fél évszázaddal ezelőtti futamán aratott legendás győzelem emlékét idézi, a zárt aszfaltcsíkok vérpezsdítő hangulatát és a kanyargós szerpentinek színtiszta vezetési élményét egyesítve.

Formatervezés, koncepciók és tanulmányok
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~84,43 KB)
  
Photos(47x, ~221,81 MB)

A BMW Group a 2017-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon leplezi le a MINI kortárs versenyszellemének esszenciáját: bemutatkozik a MINI John Cooper Works GP tanulmányautó. A brit prémiumgyártó valaha készített legsportosabb koncepciója a Monte Carlo Rali pontosan fél évszázaddal ezelőtti futamán aratott legendás győzelem emlékét idézi, a zárt aszfaltcsíkok vérpezsdítő hangulatát és a kanyargós szerpentinek színtiszta vezetési élményét egyesítve.

A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó a John Cooper Works GP versenycsomaggal felszerelt 2006-os MINI Cooper S modell és a 2012-ben bemutatott MINI John Cooper Works GP utódjaként gurul ki a reflektorfénybe. A modern koncepció elődmodelljei mindössze 2 000 példányban készített limitált szériaként feszegették a maximális menetteljesítmény végső határait.

„A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó a vezetés határtalan élményét és a motorsport élvonalának abszolút teljesítményszintjét testesíti meg” – mondta Peter Schwarzenbauer, a BMW AG igazgatótanácsának MINI, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkákért felelős tagja. „A koncepció a színtiszta vezetési élmény legőszintébb formája” – tette hozzá.

Lebilincselő formanyelv a kompakt arányok és a sportos agilitás párosából

A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó formanyelve az átható érzelmekre és a letisztultságra helyezi a hangsúlyt. Az aktuális MINI jelentősen kiszélesített karosszériájával a koncepció a letaglózó menetdinamika és az abszolút erő szimbóluma, amelynek magabiztos kiállását nagyméretű első és hátsó lökhárító, kiemelkedő tetőszárny és lendületesen ívelt küszöbök nyomatékosítják. Az élsportoló optimális teljesítmény / tömeg arányáról a könnyűszerkezetes anyagok és a szénszál átfogó alkalmazása gondoskodik, az első és a hátsó tengely közötti még kiegyensúlyozottabb súlyelosztás pedig új dimenzióba helyezi a MINI modellek legendásan gokartos vezethetőségét.

„Aki ismeri a MINI-t, a márka évtizedekre visszanyúló, rendkívüli motorsport-sikertörténetét is ismeri” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó egy csokorba gyűjti a MINI modelleket meghatározó stílusjegyeket és a lehető legizgalmasabb, legsportosabb köntösben tárja azokat a nagyközönség elé. A látogatók a maximális teljesítménnyel szembesülnek, a MINI maximalista, kompromisszumoktól mentes stílusában” – tette hozzá.

Versenypályára tervezett klasszikus karakter

A koncepció frontrészét a nagyméretű légbeömlők és a precízen megrajzolt légterelő elemek határozzák meg. A MINI modellek klasszikus sziluettjét éles karosszéria-kiegészítők szegélyezik, amelyek a MINI John Cooper Works GP tanulmányautó versenypályás adottságait hangsúlyozzák. A frontrész síkjából látványosan kiemelkedő légterelő elemek a háromajtós élsportoló lendületes kiállását erősítik, a MINI John Cooper Works karosszéria-fényezések legendás kontrasztja pedig ezúttal a szürkésfekete árnyalatban csillogó Black Jack Anthracite és a lemattított Curbside Red metálvörös színek kettősében kel életre. Az innovatív Curbside Red metálvörös árnyalat a MINI John Cooper Works modellek klasszikus piros színének újraértelmezése, amely még inkább előtérbe helyezi a koncepció kimagasló teljesítményét és a látványos karosszéria-kiegészítők formáját.

A frontrész középpontjában a MINI ikonikus stílusjegyei találhatók, így az ellipszis alakú fényszórópár és a hatszögletű hűtőrács, amelyeknek köszönhetően a modell hovatartozása egy szempillantás alatt beazonosítható. A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó sportos kisugárzását a motorháztető „powerdome” domborulata, a hatszög alakú méhsejt-mintázatú hűtőrács és az első lökhárító hatalmas légbeömlői nyomatékosítják. A karosszéria szürkésfekete és metálvörös árnyalatban játszó fényezési kontrasztját az első fényszórópár és a nagyméretű légbeömlőket Highspeed Orange dinamikus narancssárga színű berakás egészíti ki.

Az első lökhárító alja szinte súrolja az utat, mintha az innovatív tanulmány fel akarná falni az aszfaltot. A szemből is látványos kerékív-szélesítések és a velük párhuzamosan növelt nyomtávok eközben a versenyautós agilitás, a kivételesen precíz irányíthatóság és a lehető legdinamikusabb kanyarsebesség ígéretét hordozzák. A frontrész egyik legsportosabb eleme azonban a lökhárító, amelyet a koncepció saját tömegének csökkentése érdekében teljes egészében szénszálból formáltak meg a tervezők. A magasfényű lakkozás alatt közvetlenül látszódnak a szénszálak, amelyeket vörös árnyalatú hatszög-mintázat díszít.

Főhajtás a legendás előd előtt

A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó hátrafelé keskenyedő ablaksávja és emelkedő övvonala oldalnézetből ezúttal is a MINI modellek klasszikus ék alakját idézi, amely már álló helyzetben is erőteljes hajtáslánc benyomását kelti. Az övvonal alatt elegánsan elnyújtott felületek és szélesen terpesztő kerékívek olvadnak egymásba, az egyszerre agilis és dinamikus jármű-sziluett egyediségét pedig a klasszikus Mini 1959-es megszületése előtt tisztelgő 0059-es szám fokozza.

A lendületesen ívelt küszöbök ugyancsak szénszálból készültek, a kerékíveket pedig 19” méretű, sűrűküllős Racetrack könnyűfém keréktárcsák töltik ki. A Curbside Red metálvörös felnik belsejét Highspeed Orange dinamikus narancssárgára fényezték, egyediségüket pedig a küllőkön viselt GP logó fokozza. Sőt mi több, a külső visszapillantó-házak és az ajtókilincsek is eme két exkluzív árnyalatban pompáznak.

A brit gyökereket kifinomult stílusjegyek hirdetik

A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó dinamikus vonalvezetése a hátfalon egy letisztult egységgé áll össze. Ahogyan a frontrész esetében, úgy a nagyméretű felületeket itt is látványosan kiemelkedő légterelő elemek szegélyezik, a karosszéria két szélére elhelyezett LED-technológiás hátsó lámpák pedig a koncepció dinamikus énjét nyomatékosítják. A háromajtós élsportoló kifinomult stílusjegyekkel tiszteleg brit gyökerei előtt, a két hátsó lámpa például együtt a brit zászló motívumában világít. A modell karosszériáját átjáró sportos kisugárzást a csomagtérajtó tetejére erősített tetőszárny zárja.

A tervezők az első lökhárító és a küszöbök mintájára a hátsó lökhárítót is lendületes ívekkel rajzolták meg, szénszálból készült légkivezető nyílásokkal és légterelő karosszériaelemekkel kiegészítve. A hátsó ködlámpák a lökhárító két szélén kaptak helyet, hogy a MINI-t követő ellenfelek csapadékos időben is jól láthassák a kisportolt versenyzőt, amely ezúttal is büszkén viseli a MINI John Cooper Works modellek által fémjelzett, középen kivezetett dupla kipufogóvéget.

Versenyautósan lecsupaszított utastér, elegáns részletekkel

Ötpontos biztonsági övekkel felszerelt első kagylóülések, alumínium bukókeret, minimálisra tisztított műszerfal és sportkormány mögé helyezett váltófülek: a MINI John Cooper Works GP tanulmányautó utasterében még a legapróbb részlet is a kompromisszumot nem ismerő versenytempót élteti.

A volán mögött ülve minden a vezetőről és a vezetés vérpezsdítő élményéről szól. A műszerfal digitális kijelző- és vezérlési koncepcióját MINI Head-Up kijelző egészíti ki, amely a vezetéshez kapcsolódó legfontosabb információkat közvetlenül a sofőr látómezejébe vetíti. Az ember és a gép közötti tökéletes összhangról számos területen a digitális, érintés-érzékeny vezérlőegység gondoskodik, így például a koncepció alatt dolgozó verseny futómű is a MINI klasszikus központi kijelzőjén keresztül állítható be. A tervezők a nagyfelbontású képernyő jobb oldalán helyezték el a technológia azonnali lekapcsolására szolgáló áramtalanító gombot, a középkonzol alsó felén pedig a MINI ikonikus billenőkapcsolói sorakoznak. Az analóg világot a vörösen pulzáló „Start / Stop” motorindító- és leállító gomb kapcsolja össze a digitális jövővel.

A MINI John Cooper Works GP tanulmányautó saját tömegének minimalizálása érdekében a mérnökök a hátsó üléssort, a tetőkárpitozást és a hagyományos ajtókárpitokat is feláldozták. Az ajtókat hamisítatlan versenystílusban, süllyesztett markolatok segítségével és szövetből készült pántokkal tudják kitolni, illetve behúzni az utasok.

Az utastér lecsupaszított elemeit merész színek és látványos kiegészítők fokozzák, amelyek együtt a motorsport élvonalából ismert steril fülke és az exkluzív prémium minőség látványos kontrasztját eredményezik. A fehér háttámlák előtt a kagylóülések és a fejtámlák is elegáns fekete bőrkárpitozást viselnek, fekete-fehér középső béléssel és vörös szegély-varrással kiegészítve. A fényes, alumínium bukókeret mögött az ajtókárpitok és a műszerfal is matt fekete fényezést kapott, a modern, sportautós hangulat fokozásáról pedig ezúttal is hatszög-alakú mintázat gondoskodik. Az utastér fekete-fehér árnyalatát némely funkcionális elem esetében Curbside Red metálvörös, míg a biztonsági övek, az utastéri feliratok és a sportkormány kontraszt-varrása esetében Highspeed Orange dinamikus narancssárga árnyalatok egészítik ki. A koncepció saját tömegének minimalizálása és a modern technológia előtérbe helyezése érdekében a MINI John Cooper Works GP tanulmányautó műszerfalát és ajtókárpitjait könnyűszerkezetes háromdimenziós nyomtatással formálták meg a tervezők, a kagylóülések bélései pedig a vadonatúj, háromdimenziós öltés erényeit nyomatékosítják. Az utastér ezen innovatív megoldásaival a brit prémiumgyártó a speciális szerszámokat nélkülöző autógyártás jövőjét és az egyre extrémebb elképzelések kézzelfogható potenciálját vetíti előre.

MINI + kimagasló teljesítmény + versenypályás hangulat = MINI John Cooper Works

A MINI John Cooper Works GP tanulmányautót a brit prémiumgyártó immáron több mint ötvenéves múltra visszatekintő motorsport-öröksége járja át. A klasszikus Miniből elsőként a legendás sportautó-tervező, John Cooper varázsolta elő a hétköznapok lebilincselő vezetési élményének négykerekű szimbólumát, amely a versenypályákon és a ralis terepeken is rendkívüli sikertörténetet ért el. A kategóriateremtő kisautó motorsport-karrierje pontosan fél évszázaddal ezelőtt vette kezdetét és a klasszikus Mini háromszoros abszolút Monte Carlo Rali-győzelmével érkezett fel a csúcsra. A MINI John Cooper Works márkanév ma egyet jelent a motorsport élvonalában megszerzett szaktudásra és a brit prémiumgyártó kifinomult modelljeire épülő termékpalettával, amelynek köszönhetően a versenypályák vérpezsdítő élménye a mindennapok örömforrásává válik.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2018.

Los Angeles. 28.11.2018. 
Here you will see the on demand transmission of the BMW Press Conference at the LA Auto Show.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés