Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Ígéretes akkumulátor-technológia nyerte a BMW Startup Challenge fődíját

A holland székhelyű LeydenJar Technologies BV vállalat szilíciumanód-cellás lítium-ion akkumulátora a jelenleg használt, grafitanód-alapú technológia tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely a hatékony energiatárolás területén, megegyező alkalmazási körülmények közepette több mint 50 százalékos abszolút teljesítménynövekedést eredményezhet. Az innovatív fejlesztés a BMW Group müncheni központjában is bemutatkozhat.

Vállalati
·
Technológia
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~105,51 KB)
  
Photos(4x, ~20,87 MB)

A holland székhelyű LeydenJar Technologies BV vállalat szilíciumanód-cellás lítium-ion akkumulátora a jelenleg használt, grafitanód-alapú technológia tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely a hatékony energiatárolás területén, megegyező alkalmazási körülmények közepette több mint 50 százalékos abszolút teljesítménynövekedést eredményezhet. Az innovatív fejlesztés a BMW Group müncheni központjában is bemutatkozhat.

Idén 10 ország 62 innovatív technológia-fejlesztési kezdeményezése nevezett a feltörekvő kisvállalkozások úttörő megoldásainak felkarolására létrehozott BMW Startup Challenge nemzetközi felhívására, a szakmai zsűri által megjelölt tíz döntős projekt közül pedig szeptember 26-án Amszterdamban, az öreg kontinens legnagyobb startup-fesztiváljaként számon tartott StartupFest Europe 2017 keretében megrendezett BMW Group Startup Symposium gálaesten választották ki a három nyertest. A felhívásra a BMW olyan kisvállalkozások kezdeményezéseit várta, amelyek a mobilitás és a technológia területén iránymutató termékek, illetve szolgáltatások ötletével kecsegtetnek.

A BMW Startup Challenge fődíját, a Hollandiában gyártott BMW X1 vadonatúj, különleges kiadásának egyéves használati jogát a holland feltörekvő kezdeményezés, a LeydenJar Technologies BV úttörő lítium-ion akkumulátor-technológiai megoldása kapta, amely színtiszta szilíciumanód-cellák alkalmazásával jelentős mértékű elektromos hatótávolság-növekedést és költségcsökkenést ígér a hálózatról tölthető járművek esetében. A kimagaslóan hatékony technológia az előzetes számítások szerint a sorozatgyártásban jelenleg használt, grafitanód-alapú cellamegoldás mintegy tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely megegyező alkalmazási körülmények között a hálózatról tölthető gépkocsik több mint 50 százalékos energiatárolási fejlődését eredményezheti. A hétköznapokban mindez nagyobb elektromos hatótávolságot és alacsonyabb kilométerenkénti költséget jelent. A LeydenJar Technologies BV fejlesztése szerint ráadásul az innovatív technológia bármelyik hálózatról tölthető hajtáslánchoz tökéletesen alkalmazható és napjaink legmodernebb akkumulátor-gyártási folyamataiba zökkenőmentesen integrálható.

A BMW Startup Challenge második helyezettjei az ugyancsak holland Wellsun és Skytree kisvállalkozások innovatív megoldásai lettek, holtversenyben. A Wellsun olyan átlátszó, villamosenergia-előállító és -kezelő paneltechnológiát dolgozott ki, amely optimalizálja az önfenntartó energiahálózattal felszerelt épületek által összegyűjtött napenergia felhasználását, míg a Skytree a gépkocsik utastéri levegőjéből kinyerhető szén-dioxid megkötésével és hasznosításával fokozza a belső levegő minőségét, miközben csökkenti a jármű energiafogyasztását és növeli a hálózatról tölthető hajtásláncok hatótávolságát.

A három nyertes projekt lehetőséget kap, hogy a BMW Group teljes körű vendégeként ellátogasson a vállalatcsoport müncheni központjában működő Startup Garage tehetséggondozó műhelybe, ahol a fejlesztők részletesen bemutathatják innovációjukat a BMW termék-és szolgáltatás-beruházásokért felelős szakembereinek.

„Számos kérdés megfogalmazódott bennünk, miközben a legígéretesebb technológia-fejlesztési kezdeményezéseket kerestük. Vajon mennyire kínálnak az egyes projektek kézzelfogható, racionális megoldást a jövő égető problémáira? Összeegyeztethetők-e ezek a BMW értékrendjével? Mennyire tér el az adott felvetés a jelenleg is használt technológiáktól?” – mondta a szakmai zsűriben helyet foglaló Menno Kleingeld, a holland VDL Enabling Transport Solutions ügyvezető igazgatója.

„A BMW Startup Challenge tíz döntős projektje által bemutatott innovatív megoldások minősége és sokszínűsége egészen kivételes. A lelkes, motivált kisvállalkozásokkal folytatott interaktív eszmecserék kiváltképp izgalmasak egy olyan élenjáró innovációs iránymutató számára, mint amilyen a BMW Group, különösen akkor, amikor a technológia villámgyors fejlődésen megy keresztül”  - tette hozzá Peter Schwarzenbauer, a BMW AG igazgatótanácsának MINI, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkákért felelős tagja, aki a szeptember 26-i BMW Group Startup Symposium gálaesten személyesen gratulált a győzteseknek.

„Rendkívül felemelő érzés volt látni, hogy a szakmai zsűri mindhárom győztesnek holland kisvállalkozások kezdeményezését választotta. Az energiatárolás, a levegőtisztítás és a napenergia-hasznosítás területén elért kivételes eredményükkel mindhárman bizonyították, hogy a Hollandiában székelő feltörekvő vállalkozások a környezetvédelemre központi tényezőként tekintenek” – nyilatkozta Neil Fiorentinos, a BMW Group Hollandia ügyvezető igazgatója.

A szakmai zsűri által kiválasztott tíz döntős projekt:

  • Etho Inc (Egyesült Államok)
  • EZY Mobility (Hollandia)
  • Filigrade BV (Hollandia)
  • LeydenJar Technologies BV (Hollandia)
  • Motoshare (Hollandia)
  • Radygo (Hollandia)
  • Sense Glove (Hollandia)
  • Skytree (Hollandia)
  • Spatial (Egyesült Államok)
  • Wellsun (Hollandia)

A tíz döntős projekt az akkumulátor-technológia (LeydenJar Technologies BV), a mesterséges intelligencia (Sense Glove), az energia-előállítás (Wellsun), a digitális térképtechnológia (Spatial), a székhely nélkül működő személyszállítás (Motoshare), az IP-biztonság (Filigrade BV), a vezeték nélküli járműtöltés (EZY Mobility), a kiterjesztett valóság (Etho Inc), a sugárzásvédelem (Radygo), valamint a széndioxid-megkötés- és hasznosítás (Skytree) területén kecsegtet iránymutató technológiai megoldásokkal.

A szakmai zsűriben Daan Roosegaarde, a Roosegaarde Stúdiót is alapító holland művész; Evert Jaap Lugt, a feltörekvő kezdeményezéseket csokorba gyűjtő YES!Delft ügyvezető igazgatója; Menno Kleingeld, a holland VDL Enabling Transport Solutions ügyvezető igazgatója; Pieter Waasdorp, a holland Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztési részlegének igazgatója; Anne-Wil Lucas, a tehetséggondozásra, ismeretanyagra és képességfejlesztésre koncentráló Startup Delta programigazgatója; valamint Jochem Cuppen, a „Get in the Ring” kezdeményezés igazgatója foglalt helyet.

Egyedülálló vállalati hálózat a feltörekvő kezdeményezések hatékony támogatásáért

Az ígéretes technológiai innovációkkal kecsegtető feltörekvő kisvállalkozások hatékony támogatására a BMW Group egy iparág-szerte egyedülálló vállalati hálózatot épített ki, amelynek köszönhetően akár már a tervezés kezdeti fázisában bekapcsolódhat a fejlesztésbe és a kiválasztott projekteket a legvégső pontig kísérheti.

A bajor prémiumgyártó forradalmi mobilitási szolgáltatásokra (BMW i Ventures), feltörekvő kisvállalkozásokra (BMW Startup Garage), valamint nagyvárosi innovációkra (URBAN-X) specializálódott társaságainak, illetve projektjeinek közös célja, hogy időben felfedezzék azon kimagasló technológiai és tervezőmérnöki kezdeményezéseket, amelyek a mobilitás fejlődésében és a nagyvárosi életminőség javulásában jelentős változásokat hozhatnak.

- A bajor prémiumgyártó a BMW i Ventures társaság égisze alatt karolja fel azokat a nagyvárosi mobilitás fejlesztésére összpontosító, kivételesen ígéretes projekteket, amelyek a kezdeti együttműködésnek köszönhetően jelentős technológiafejlődési potenciállal és az ügyfelek számára egyre szélesebb szolgáltatás-palettával kecsegtetnek.

- A BMW Startup Garage célja, hogy felkarolja azon feltörekvő, ámde innovatív járműtechnológiákat, amelyek a BMW partnerhálózatához csatlakozva és sorozatgyártásra előkészítve több millió gépkocsiban fokozhatják a vezetés élményét. A divízió kifejezetten olyan technológiákat és szolgáltatásokat keres, amelyek előrelendítik az iparágat. Az ígéretes leendő partnerek a BMW Startup Garage keretein belül lehetőséget kapnak, hogy a BMW Group tesztautójába beépítsék innovációjukat, amelyet a bajor prémiumgyártó tervezőmérnökei és vezetői alapos elemzésnek és vizsgálatnak vetnek alá.

- A 2015-ben útjára indított URBAN-X projekt a MINI egyedi megközelítésében gondolja újra a nagyvárosi életterek létjogosultságát és hatékonyságát. A projekt keretében a MINI olyan vállalkozókkal dolgozik együtt, akik ötletes elképzeléseikkel és innovatív megoldásaikkal azon fáradoznak, hogy vonzóbbá tegyék a jövő nagyvárosainak élettereit. Az URBAN-X messze túlmutat a metropoliszok közlekedési lehetőségein és a járművek hatékonyságán, hiszen iránymutató dizájn-megoldásaival és forradalmi installációival többek között a megújuló energia-előállítás, a környezetvédelem és az újrahasznosítás területén is munkálkodik.

A BMW i Ventures, a BMW Startup Garage és az URBAN-X különlegessége, hogy a pénzbeli támogatáson és az együttműködésre épülő kapcsolat ápolásán felül a feltörekvő kisvállalkozásoknak arra is lehetőséget biztosít, hogy bekerüljenek a bajor prémiumgyártó azon kiváltságos beszállítói és partneri közé, amelyektől a vállalatcsoport évről évre több milliárd euró összértékben vásárol.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2018.

Los Angeles. 28.11.2018. 
Here you will see the on demand transmission of the BMW Press Conference at the LA Auto Show.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés