Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW Motorsport negyven éve indította útjára tehetséggondozó programját

A kerek évforduló alkalmából a bajor prémiumgyártó összehívta első felkarolt tehetségeit és a BMW Motorsport Junior Program legújabb felfedezettjeit, hogy a BMW 320i, a BMW M4 GT4 és a BMW M6 GT3 versenyautók árnyékában együtt elevenítsék fel legizgalmasabb történeteiket.

Automotive
·
Motorsport Juniors
·
Motorsport Events
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~90,27 KB)
  
Photos(17x, ~43,69 MB)

A kerek évforduló alkalmából a bajor prémiumgyártó összehívta első felkarolt tehetségeit és a BMW Motorsport Junior Program legújabb felfedezettjeit, hogy a BMW 320i, a BMW M4 GT4 és a BMW M6 GT3 versenyautók árnyékában együtt elevenítsék fel legizgalmasabb történeteiket.

2017-ben fennállása negyvenedik jubileumához érkezett a BMW motorsport-részlegének tehetséggondozó programja. A kerek évfordulót a bajor prémiumgyártó a BMW és a MINI vezetéstechnikai tréningjeinek otthonában, a németországi Maisach város versenypályáján ünnepelte meg, ahol a BMW Motorsport GmbH alapítója, Jochen Neerpasch és a BMW Motorsport igazgatója, Jens Marquardt mellett a márka első felfedezettjei és legfiatalabb tehetségei is tiszteletüket tették. Az 1977-es csapatból az egyesült államokbeli Eddie Cheever és a svájci Marc Surer, a 2014-es esztendő házon belüli tehetségének megválasztott, finn Jesse Krohn, valamint a jelenleg is futó BMW Motorsport Junior Program öt növendéke, a nagy-britanniai Ricky Collard, a dániai Mikkel Jensen, a holland Beitske Visser, illetve a németországi Dennis Marschall és Nico Menzel is ellátogatott a múlt héten Maisach-ba.

Idézetek a BMW Motorsport korábbi és jelenlegi versenyzőitől

Eddie Cheever, 1977-es BMW junior:

„Autóversenyzői pályafutásomat igazából Jochen Neerpasch és a BMW tehetséggondozó programja indította el. Ez volt az első olyan lehetőség az életemben, amikor professzionális körülmények között állhattam rajthoz. A BMW Motorsport tehetséggondozó programjához akkoriban semmi sem volt fogható. Hatalmas köszönettel tartozom Mr. Neerpasch-nak és a BMW-nek.”

„Tehetségeteknek és kitartásotoknak köszönhetően mindannyian lehetőséget kaptatok a BMW Motorsport Junior Programtól, ami azt jelenti, hogy már most óriási előnnyel indultok mindazokkal szemben, akik nem részesei a programnak. Tanuljatok a korábbi győztesektől, lessétek el a fortélyokat” – tanácsolta Eddie Cheever a BMW Motorsport Junior Program fiatal felfedezettjeinek.

Marc Surer, 1977-es BMW junior:

„Ha a BMW tehetséggondozó programja nem karol fel, soha nem futhattam volna be ilyen motorsport-karriert. Az volt a jó akkoriban, hogy semmi sem korlátozott minket a volán mögött, nem voltak szigorítások. Jóllehet, néha egymásnak ütköztünk a pályán, de ettől eltekintve abszolút szabadon autóztunk. Manapság sokkalta jobban felkészülhettek egy-egy versenyre, mint mi akkoriban. Ha másért nem, már csak rendkívül fiatal életkorotok okán is. És akkor a szimulátorokat ne is említsük: negyven évvel ezelőtt még csak nem is álmodhattunk ilyesmikről.”

Jesse Krohn, a BMW Motorsport Junior Program 2014-es Év tehetsége:

„Imádnék a ’70-es és ’80-as években versenyezni. Akkoriban még nem volt blokkolás- és kipörgésgátló, csak a pilóta és az autó.”

Ricky Collard, a BMW Motorsport Junior Program 2017-es felfedezettje:

„A BMW Motorsport Junior Program mindannyiunk karrierjének legfontosabb állomása. Kétség nélkül állíthatom, hogy a BMW támogatása nélkül nem lehetnék már most autóversenyző.”

Mikkel Jensen, a BMW Motorsport Junior Program 2017-es felfedezettje:

„A BMW Motorsport szoros együttműködésben dolgozik a Formula Medicine csapatával, amely lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy a különféle technikák segítségével az erőnléti edzések mellett mentálisan is fejlődjünk. Ez rendkívül sokat segít a versenyek előtti felkészülésben.”

Dennis Marschall, a BMW Motorsport Junior Program 2017-es felfedezettje:

„A csapatmunka a GT versenyosztályban, és ezáltal a BMW Motorsport Junior Programban is központi szerepet játszik. Amikor több pilótával osztozol egy versenyautón, minden pillanatban észben kell tartanod, hogy jó állapotban, jó gumikkal kell átadnod a gépet. Nem lehetsz egoista.”

Nico Menzel, a BMW Motorsport Junior Program 2017-es felfedezettje:

„A fiatal pilóták közül néhányan teljesen semmibe veszik a versenyautózás veszélyeit. Tisztelni kell a technikát és bízni benne, de soha nem szabad megfeledkezni a ránk leselkedő veszélyekről.”

Beitske Visser, a BMW Motorsport Junior Program 2017-es felfedezettje:

„A szimulátoros gyakorlás ma már a napi rutinunk és az edzéstervük része. Nagy előnye, hogy minden olyan szituációt kipróbálhatunk, amely élőben túl kockázatos lenne. A versenypályán soha nem kockáztatnánk meg egy balesetet pusztán az ideális ív miatt, a szimulátor azonban erre is lehetőséget biztosít.”

A BMW Motorsport korábbi és jelenlegi versenyzőinek kerekasztal-beszélgetését az alábbi videóban foglaltuk össze: https://youtu.be/hfQ1dLkf7NE

Jochen Neerpasch és Jens Marquardt közös interjúját az alábbi videóban tekintheti meg: https://youtu.be/Ne4GOuvVZ90

A BMW negyven éve futó tehetséggondozó programjának főbb mérföldkövei

1977: elindult a BMW Motorsport tehetséggondozó programja

Jochen Neerpasch, a BMW Motorsport GmbH alapítója kereken négy évtizeddel ezelőtt, 1977-ben indította útjára a bajor prémiumgyártó tehetséggondozó programját, akkor még BMW Junior Team néven. A motorsport élvonalának németországi történetében ez volt az első alkalom, amikor egy autógyártó vállalat saját színeiben egy teljes egészében fiatal pilótákból álló csapatot állított rajtrácsra. A BMW előremutató tehetséggondozó programjának első felkarolt triumvirátusa a Marc Surer, Manfred Winkelhock és Eddie Cheever alkotta hármas volt, akik módosított BMW 320i versenyautójukkal a Német Versenysorozatban készültek fel a későbbi világbajnoki futamokra.

1978 – 1982: Forma-2

Miután 1973-ban jelentős mértékben enyhültek a Forma-2-ben induló versenyautók erőforrására vonatkozó szabályozások, a sorozat egyre több autógyártó, így többek között a BMW figyelmét is felkeltette. A bajor prémiumgyártó a széria egyik legkiválóbb motorsport-technológiáját varázsolta elő a négyhengeres benzinmotorból, 1978-tól pedig a Forma-2 futamain a tehetséggondozó program felfedezettjei is rajthoz álltak. Sőt mi több, 1982-ig a BMW erőforrásával versenyző pilóták öt Európa-bajnoki címet is elnyertek. A BMW tehetséggondozó programjának felfedezettjei a Forma-1-be is feljutottak, amelynek versenyhétvégéi a Forma-2 futamainak is rendre otthont adtak.

1991 – 2001: versenybe szállt a BMW „első” formaautója

1991-ben a BMW beszállt az ADAC Forma-bajnokságba, amelynek elsődleges célja az volt, hogy elfogadható költségvetés és átlátható biztonsági előírások mellett minden pilótának és csapatnak egyenlő versenyfeltételeket biztosítson. A szériában a BMW számos világhírű pilóta karrierjének elindulásához járult hozzá: 1991-ben Christian Abt, majd egy évvel később Alexander Grau is abszolút győzelmet ünnepelt a bajor prémiumgyártó színeiben. Itt mutatkozott be többek között a későbbi Forma-1-pilóta, Ralf Schumacher és Christian Klien is. A BMW utolsó sorozatbeli címét 2001-ben Timo Glock zsebelte be. „Rendkívül szerencsés vagyok, amiért a BMW Motorsport tehetséggondozó programjának részese lehettem. Motorsport-karrieremet javarészt a BMW-nek köszönhetem” – nyilatkozta a német pilóta, aki a BMW színeiben jelenleg a Német Túraautó Bajnokságban (DTM) versenyez.

2002 – 2010: bemutatkozott a BMW „második” formaautója

A formaautók versenyében hosszú éveken át a BMW saját belépő szintű, Formula BMW névre keresztelt versenysorozata számított etalonnak. A sorozatot Németország, Nagy-Britannia, Ázsia és az Egyesült Államok versenypályáin hívták életre. A széria formaautóival szinte mindenben egyező Formula BMW FB02 versenyautókban eközben már a bajor prémiumgyártó 15 éves tehetségei is bizonyíthatták rátermettségüket, a Forma-1 szabályrendszeréhez hasonló versenykörülmények között. A BMW versenysorozatait széleskörű tehetséggondozó program övezte, a kiváltképp fiatalon felkarolt növendékeket pedig a bajor márka egészen a motorsport csúcskategóriájáig kísérte. A program egyik leghíresebb felfedezettje a Forma-1 immáron négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel. „Elmondhatatlanul szerencsés vagyok, amiért fiatalon a BMW és a Red Bull támogatását élvezhettem. Nélkülük soha nem kerültem volna be a Forma-1-be. Rendkívül hálás vagyok azokért az időkért, csupa szép emléket őrzök” – mondta a német klasszis. De a BMW Motorsport szárnyai alatt nevelkedett többek között Nico Rosberg, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo és Marco Wittmann is. 2005 és 2008 között a bajor prémiumgyártó minden évben megrendezte a Formula BMW versenysorozat négy regionális mezőnyét egyesítő Formula BMW World Final világkupát is, amelyen a tehetséggondozó program összes pilótája rajthoz állhatott. 2008 és 2010 között a kizárólag Európában megrendezett Formula BMW Europe megmérettetést is életre hívták.

2011 – 2013: Formula BMW Talent Cup

A Formula BMW Talent Cup névre keresztelt versenysorozat három idényt élt meg. A szériában a BMW Motorsport valós körülmények között ismertette meg a tehetséggondozó program felfedezett tehetségeivel a professzionális versenyzés követelményeit. A fiatalokat vezetéstechnikai trénerekből és versenymérnökökből álló kisebb csapatok készítették fel, illetve menedzselték, a saját vezetési stílus leképezésétől kezdve, egészen a versenyautó részletekbe menő beállításáig. 2011-ben Stefan Wackerbauer, 2012-ben Marvin Dienst, míg 2013-ban Robin Hansson nyerte meg a szériát.

2014-től: BMW Motorsport Junior Program

A 2014-ben útnak indított BMW Motorsport Junior Program arra is lehetőséget biztosít, hogy a fiatal tehetségek a professzionális GT versenyosztály élvonalában fejlődjenek tovább. A rendkívüli lehetőséggel elsősorban azok a pilóták élhetnek, akik már rendelkeznek korábbról némi GT-versenyautós, illetve túraautós tapasztalattal. A széleskörű tehetséggondozó program kezdőautója a BMW M235i Racing versenyautó utódjaként kifejlesztett BMW M4 GT4 modell, amelynek fejlesztési és tesztelési munkálataiba éppen ezért a fiatal növendékeket is bevonták. A BMW M4 GT4 volánjánál legjobban teljesítő tehetségek később a BMW M6 GT3 versenyautóban is bizonyíthatnak. A BMW Motorsport Junior Program felfedezettjei a házon belüli tesztvezetéseken és az éles versenyeken felül intenzív elméleti oktatásokon, erőnléti edzéseken és szimulátoros képzéseken is részt vesznek. A 2014-es Év tehetségének megválasztott Jesse Krohn a teljes programot sikerrel végezte el, így ma már a BMW Motorsport állandó gyári pilótája a GT versenyosztályban.

A BMW Motorsport tehetséggondozó programjának negyvenéves jubileumán készített összefoglaló videónkat itt tekintheti meg: https://youtu.be/01F7HsG0VZI

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2018.

Los Angeles. 28.11.2018. 
Here you will see the on demand transmission of the BMW Press Conference at the LA Auto Show.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés