Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Duplakuplungos automata váltó a MINI-ben

A két tengelykapcsolóval dolgozó, hétfokozatú Steptronic automataváltó anélkül gyorsítja fel a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio egyes modellváltozatait, hogy egy pillanatra is megszakítaná az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték leadását.

Cabrio
·
MINI
·
Háromajtós MINI
·
Ötajtós MINI
·
MINI Cabrio
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~83,67 KB)
  
Photos(67x, ~234,21 MB)

A két tengelykapcsolóval dolgozó, hétfokozatú Steptronic automataváltó anélkül gyorsítja fel a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio egyes modellváltozatait, hogy egy pillanatra is megszakítaná az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték leadását.

A brit prémiumgyártó egy újfajta váltóval fokozza tovább a kisautó-szegmens megalapítójának eredendően sportos karakterét: a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio egyes modellváltozataihoz opcionális extrafelszereltségként megrendelhető duplakuplungos, hétfokozatú Steptronic automataváltó a rendkívül gyors sebességváltás, a kivételesen sima kapcsolási érzet és az optimalizált belső hatékonyság hármas egységével kecsegtet. Az új technológia első ízben a három MINI modellsorozat meghatározott erőforrásaihoz válik elérhetővé, az alapfelszereltség részeként kínált hatfokozatú manuális váltó alternatívájaként. A két tengelykapcsolóval dolgozó új váltó extrém élénk sebességváltási dinamikával fokozza a vezetés élményét, miközben az automataváltók összes kényelmi funkcióját is magában hordozza.

A MINI ügyfele a duplakuplungos automataváltót egy vadonatúj fejlesztésű, elektronikus előválasztó karral vezérelheti, amely a hajtáslánc haladás (D), üres (N) és rükverc (R) állásba kapcsolása után minden esetben ugyanabba a központi pozícióba tér vissza. A váltó parkoló funkciója (P) a P gomb megnyomásával kapcsolható be. A kivételesen sportos vezetési stílus és a manuális sebességváltás (M) érdekében aktiválható sport (S) üzemmód a haladás (D) állásba kapcsolt előválasztó kar balra billentésével érhető el. Az új technológia elektronikus vezérlőegysége a MINI központi navigációs rendszerével is együttműködik, miközben az erőforrás Start / Stop opcióját és a hajtáslánc vitorlázó funkcióját támogatva a modell üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását is csökkenti.

Motorsportban fejlesztett működési szisztéma a még intenzívebb vezetési élményért

A MINI duplakuplungos automataváltójának működési szisztémája közvetlenül a motorsport élvonalából érkezik meg a gyártósorokra, a technológia így többek között azt is lehetővé teszi, hogy a sofőr anélkül váltson felfelé és gyorsuljon a kívánt sebességre, hogy egy pillanatra is megszakadna az erőforrásból érkező teljesítmény és forgatónyomaték leadása. A MINI ügyfelének ráadásul még a gázpedállal sem kell játszania az optimális sebességi fokozat aktiválásához, hiszen a duplakuplungos automataváltó elektronikus vezérlőegysége – a versenypályás használathoz hasonlóan – még folyamatos padlógáz esetén is a másodperc törtrésze alatt, a vezetési szituáció szerinti legoptimálisabb fordulatszámnál kapcsolja be a hajtásba a következő fokozatot – folyamatos teljesítmény- és forgatónyomaték-leadással fokozva a vezetés élményét.

Mindezt a duplakuplungos automataváltó speciális szerkezeti felépítése teszi lehetővé. A technológia lényegében két váltót integrál egyetlen közös házba, a folyamatos teljesítmény-és forgatónyomaték-leadás pedig a két belső tengelykapcsoló precízen összehangolt működésével érhető el. Az egyik váltó a páros (2, 4, 6), míg a másik a páratlan (1, 3, 5, 7) sebességi fokozatokat és a rükverc állást kapcsolja, utazás közben így az egyik kuplung oldott, a másik pedig zárt. Egymást követő sebességváltások közben a két tengelykapcsoló felváltva, észrevétlenül kapcsolódik be a hajtásba.

Ha például a MINI harmadik sebességi fokozatból gyorsít, a páratlan fokozatokat kapcsoló tengelykapcsoló teljesen zárt, míg a páros oldali oldott állapotban van. Az elektronikus vezérlőegység eközben előkészíti a következő – ez esetben negyedik – sebességi fokozatot, majd a vezetési szituáció szerinti legoptimálisabb fordulatszámnál fokozatosan oldja a páratlan oldali kuplungot, a páros fokozatokért felelős tengelykapcsolót pedig ezzel párhuzamosan zárja. A teljesítmény- és forgatónyomaték-leadás így egy pillanatra sem szakad meg, a művelet ráadásul bármelyik manuális szerkezetnél gyorsabban, szinte észrevétlenül kapcsol.

Minden vezetési szituációban a legoptimálisabb sebességi fokozat

Hogy minden pillanatban a legoptimálisabb sebességi fokozatot készítse elő, a duplakuplungos automataváltó elektronikus vezérlőegysége folyamatosan elemzi a sofőr vezetési stílusát és – központi navigációs rendszerrel felszerelt modellek esetében – a MINI előtt álló útvonal sajátosságait. A technológia a gázpedál állását, az erőforrás aktuális fordulatszámát, a sebességet és az aktivált vezetési üzemmódot egyaránt figyelembe veszi. A váltó így a vezetési- és forgalmi szituációk hirtelen változásaira is rendkívül gyors sebességváltásokkal képes reagálni. Ha például az intenzív gyorsítás váratlanul félbeszakad, a duplakuplungos automataváltó gondolkodás nélkül, a másodperc törtrésze alatt visszavált egy sebességi fokozatot.

A két belső tengelykapcsoló precízen összehangolt működése nem csupán gyorsabbá, de simábbá is teszi a gyorsulásokat és a lassításokat. A szinte észrevétlen sebességváltások jóformán csak a legintenzívebb gyorsulási manőverek közepette, a sebességi fokozatok gyors felfelé kapcsolgatásakor hallhatók, a váltásokról azonban legtöbbször csak a fordulatszámmérő mutatójának apróbb mozgásai árulkodnak. A technológia ráadásul terhelésváltási reakcióktól mentes, a manuális sebességváltókhoz hasonlóan.

Hét sebességi fokozat az intenzívebb vezetési élmény és a még nagyobb utazási komfort érdekében

A duplakuplungos automataváltó hét sebességi fokozata a hatfokozatú manuális váltóhoz képest szélesebb fokozat-kiosztásokat kínál, gyorsulás közben így az egymást követő sebességi fokozatok között kisebb a fordulatszám-eltérés, amely nem csupán sportosabb vezetést, de komfortosabb utazást is garantál. A folyamatos motorkapcsolatnak köszönhetően a duplakuplungos automataváltó már egészen alacsony fordulatszám-tartománytól intenzív gyorsulási folyamatot kínál, amely haladás (D) állásban, sport (S) üzemmódban és manuális sebességváltás (M) esetén egyaránt elérhető. Sport (S) üzemmódban a technológia minden sebességi fokozatban szinte tiltásig forgatja az erőforrást, a felfelé kapcsolásokat pedig minden korábbinál gyorsabban véghezviszi. A sport (S) üzemmód a manuális sebességváltás (M) opcióját is felkínálja, az előválasztó kar balra billentése után a MINI ügyfele szekvenciálisan kapcsolgathat az egymást követő sebességi fokozatok között. Lefelé kapcsoláshoz csupán az elektronikus vezérlőegységgel dolgozó előválasztó kar előretolása, míg felfelé váltáshoz a kar enyhe hátrahúzása szükséges.

Automatizált sebességváltások esetén (D vagy S állásban) a duplakuplungos automataváltó vezérlőegysége nem csupán a MINI ügyfelének vezetési stílusát, de – az adott modell felszereltségétől függően – a MINI központi navigációs rendszerének adatait is elemzi. Ilyenkor a technológia a MINI előtt álló útvonal feltérképezésével készül fel a legoptimálisabb sebességváltásokra. Hajtűkanyarhoz vagy forgalmi csomóponthoz érkezve például a váltó automatikusan visszakapcsol egy fokozatot, hogy a motorfék erejével segítse a lassulást. Ha azonban az éles kanyart sorozatos egymásutánban több is követi, a technológia egészen addig nem kapcsol magasabb fokozatba, amíg a MINI az utolsó ideális ívet is el nem hagyja – ezzel is garantálva a lehető legdinamikusabb kanyarvételeket és segítve az intenzív kigyorsítást.

A duplakuplungos automataváltó ugyanakkor – a hagyományos szerkezetek tengelykapcsolóihoz hasonlóan – csúsztató funkciót is kínál, a MINI így a gázpedál megérintése nélkül, már a fékpedálról lelépve mozgásba hozható. A kettős tömegű lendkeréknek köszönhetően a technológia már a legalacsonyabb fordulatszám-tartományból is folyamatosan, hajtáslánc-vibráció és karosszéria-rezonancia nélkül gyorsítja fel a modellt a kívánt sebességre.

Optimalizált belső hatékonyság az erőforrás Start / Stop opciójával és a hajtáslánc vitorlázó funkciójával

A brit prémiumgyártó duplakuplungos, hétfokozatú Steptronic automataváltójának elektronikus vezérlőegysége mindezek mellett egy sor innovatív tulajdonsággal fokozza a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio egyes modellváltozatainak hajtáslánc-hatékonyságát. A felesleges üzemanyag-égetés elkerülése érdekében például a technológia a forgalmi dugókban állva automatikusan aktiválja az erőforrás Start / Stop opcióját.

Sőt mi több, a hajtáslánc MID és GREEN vezetési üzemmódokban elérhető vitorlázó funkciója a duplakuplungos automataváltóval felszerelve is működik. Ez esetben a technológia azonnal szétkapcsolja a hajtásláncot, amint a MINI ügyfele leveszi a lábát a gázpedálról. A modell ilyenkor üresben, motorfék nélkül, a lehető legalacsonyabb pillanatnyi üzemanyag-fogyasztással gurul. A hajtáslánc vitorlázó funkciója a központi navigációs rendszerrel és intelligens vezetést támogató rendszerekkel felszerelt MINI modellek esetében működik a legprecízebben és a leghatékonyabban. Ha például a technológia a navigációs rendszer adatainak elemzése vagy a fedélzeti kamera képe alapján úgy ítéli meg, hogy torlódáshoz vagy forgalmi csomóponthoz közelítve hamarosan fékezni kell, a hajtáslánc a másodperc törtrésze alatt azonnal összeáll, hogy motorfék segítségével kezdje meg a lassítást.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

PARIS MOTOR SHOW.

Here you will see the on demand transmission of the BMW Group Conference.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés