Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Az új BMW 3-as limuzin: tűzkeresztség a „Zöld Pokolban”

A bajor prémiumgyártó nagysikerű sportlimuzinjának hetedik generációja a Nürburgring Nordschleife legendás aszfaltcsíkján végzett menetdinamikai tesztekkel és járműbeállítási finomhangolásokkal folytatta utazását a sorozatgyártás beindítása felé vezető úton.

G20
·
3-as sorozat
·
Limousine
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~74,47 KB)
  
Photos(36x, ~420,62 MB)
  
Videos(1x, ~113,81 MB)

A bajor prémiumgyártó nagysikerű sportlimuzinjának hetedik generációja a Nürburgring Nordschleife legendás aszfaltcsíkján végzett menetdinamikai tesztekkel és járműbeállítási finomhangolásokkal folytatta utazását a sorozatgyártás beindítása felé vezető úton.

A BMW 3-as limuzin következő nemzedéke a tömegtermelés beindítása felé vezető út legmegterhelőbb szakaszát is teljesítette. A hetedik generációjába lépő modellsorozat innovációinak menetdinamikai tesztelésére és járműbeállítási finomhangolásaira csupán egyetlen méltó helyszín jöhetett számításba: a Nürburgring Nordschleife legendás aszfaltcsíkja. A vadonatúj fejlesztésű BMW modellek hajtáslánc- és futómű-technológiai tűzkeresztségének immáron hosszú évek óta hagyományosan a „Zöld Pokol” ad otthont, az új BMW 3-as limuzin álcázott prototípusainak így egy kivételesen széleskörű tesztprogramot dolgoztak ki a mérnökök. A kerékfelfüggesztés, a kormánymű, a lengéscsillapítás és a fékrendszer területén véghez vitt átfogó újítások számtalan lehetőséget kínáltak a fejlesztőknek arra, hogy körről körre még tovább optimalizálják a prémium középkategória abszolút iránymutató sportlimuzinjának menetkomfortját és menettulajdonságait.

A négyajtós modell fejlesztési munkálatainak középpontjában a sportos vezethetőség fokozása állt, amelyre már az új BMW 3-as limuzin műszaki alapja is ékes bizonyítékként szolgál. Az újdonság súlypontja az elődmodelléhez képest mintegy 10 milliméterrel lejjebb került, az első és a hátsó tengely közötti terhelés tökéletes egyensúlyban, 50:50 arányban oszlik el, a jármű saját tömege pedig a hasonló hajtáslánccal és felszereltségi csomaggal felvértezett elődmodellhez viszonyítva 55 kilogrammal csökkent. A karosszériaváz, illetve a kormánymű hajszálpontos reakcióihoz és a modell menetkomfortjának fokozásához nagymértékben hozzájáruló futómű-rögzítési megoldások merevítése eközben jelentős mértékben fejlődött. A szélesebb nyomtávok az új BMW 3-as limuzin vérpezsdítő agilitására és mérnökien precíz kormányozhatóságára is jótékony hatást gyakorolnak, a kerekek nagyobb dőlésszöge pedig minden korábbinál intenzívebb keresztirányú gyorsulást tesz lehetővé.

Az új BMW 3-as limuzin motorpalettájának egyik legnagyobb újítása a részletekbe menően továbbfejlesztett négyhengeres benzinmotor, amely a tömegtermelésben kínált BMW modellek eddigi legerősebb négyhengeres erőforrásaként ünnepli világpremierjét a sorozatban. A 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztás tekintetében ugyanakkor az új motor mintegy 5 százalékkal szárnyalja túl elődje hasonló értékét: e téren a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó még tovább finomított változata kulcsfontosságú tényezőként van jelen. Sőt mi több, az új erőforrás károsanyag-kibocsátási értékét benzinüzemű részecskeszűrő hivatott optimalizálni, amelynek köszönhetően a bajor prémiumgyártó valaha kínált legerősebb négyhengeres benzinmotorja az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány követelményeinek is maradéktalanul megfelel.

Az alacsonyabb saját tömeg és a minden korábbinál merevebb járműszerkezet azonban nem csupán a karosszériaváz tekintetében múlja felül elődjét, hiszen ugyanez igaz az új BMW 3-as limuzin első és hátsó tengelyének kialakítására is: a tervezőmérnökök a speciális mozgástani és elasztokinematikai hangolásnak köszönhetően egy végtelenül kényelmes, mégis letaglózóan sportos tengelypárt alkottak meg. Az új BMW 3-as limuzin kifinomult futómű-technológiájának fejlesztési munkálatai során kulcsfontosságú szerepet játszott a hetedik modellgenerációban bemutatkozó, innovatív lengéscsillapítási rendszer. A bajor prémiumgyártó most először építi be tömegtermelésben kínált BMW modellbe a rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat, amelyek haladás közben mindvégig figyelik az adott kerék spirálrugójának aktuális rugóútját és eszerint hangolják át karakterisztikájukat. A vadonatúj fejlesztésű futómű-technológia kivételesen lágy és pontos lengéscsillapítással képes kiegyenlíteni az útfelület egyenetlenségeit és a lendületes kanyarvételek közben fellépő karosszéria-kilengéseket, amely megteremti az új BMW 3-as limuzin egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, a sportosan dinamikus vezethetőség és a fejedelmi menetkomfort közötti tökéletes egyensúly műszaki alapját.

Világszerte egyedülálló vonalvezetése okán a Nürburgring Nordschleife tökéletes helyszínt biztosított az új lengéscsillapítási rendszer és a többi futómű-technológiai alkatrész közötti interaktív együttműködés részletekbe menő finomhangolására. „A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat folyamatosan alkalmazkodó futómű-hangolási elemként terveztük meg, hogy minden vezetési szituációban abszolút menetteljesítményt érjünk el” – nyilatkozta Peter Langen, az új BMW 3-as limuzin menettulajdonságaiért felelős fejlesztőrészleg vezetője. „Rövid rugóút esetén egy precízen kimért, apróbb csillapítás gondoskodik az útegyenetlenség komfortos kiegyenlítéséről, míg a hosszabb rugóút-beállításoknál fellépő karosszéria-kilengéseket erőteljesebb ellencsillapítások kompenzálják” – tette hozzá.

A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítók az új BMW 3-as limuzin alatt dolgozó futómű-technológia alapfelszereltségének részei. Az újdonsághoz megrendelhető BMW M sport futómű is az innovatív technológia speciálisan hangolt változatára épül, amely 10 milliméterrel csökkenti az új BMW 3-as limuzin hasmagasságát és eltérő méretű gumiabroncsokkal szerelt, 18” méretű könnyűfém keréktárcsákkal együtt érkezik a modell alá. Mindez még tovább fokozott menetteljesítményt garantál – amely a BMW 3-as sorozat valaha kínált legintenzívebb vezetési élményével kecsegtet. A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítók pontosabb és erőteljesebb ellencsillapításai a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján kiváltképp előtérbe kerültek: a BMW M sport futómű hozzávetőlegesen 20 százalékkal keményebb csillapításra képes, mint az alapfelszereltség részeként kínált változat. „A két rendszer közötti különbség most minden korábbinál jobban érezhető. A BMW M sport futóművet még sportosabbra terveztük, masszívabb támasztókarokkal és stabilizátorokkal, keményebb rugókkal és kiegészítő karosszériaváz-merevítésekkel” – fogalmazott Peter Langen.

Hogy még tovább fokozza az új BMW 3-as limuzin dinamikus menettulajdonságait, az újdonság alá megrendelhető BMW M sport futómű kizárólag változó áttételű sportkormánnyal együtt lesz elérhető, amely a sebességfüggő Servotronic kormányrásegítés mellett változó kormányműáttételt is kínál, speciálisan az új BMW 3-as limuzin karakteréhez hangolva. A továbbfejlesztett technológia még a legkisebb kormánymozdulatokra is minden korábbinál precízebben reagál, középállásban azonban semmiféle zavaró visszajelzést nem ad. A változó áttételű sportkormány végtelenül harmonikus karakterisztikája a hosszan elnyújtott kanyarokban és a gyors egymásutánban végrehajtott irányváltásokkor érezhető ki leginkább, miközben a jármű sebességével párhuzamosan felépülő kormányrásegítés és a még tovább optimalizált visszajelzések a legdinamikusabb tempóval vett ívekben is precíz irányíthatóságot és vezethetőséget garantálnak.

A BMW M sport differenciálmű a versenypályákon és a hétköznapok útjain is képes megcsillogtatni kvalitásait. Az új BMW 3-as limuzin hátsó tengelyébe épített differenciálmű elektronikusan vezérelt záró funkciója a dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control) együttműködve dolgozik, hogy minden kanyarban a lehető legprecízebben korlátozhassa az ívbelső és az ívkülső hátsó kerék eltérő forgási sebességének kiegyenlítését. A technológia ráadásul az útviszonyok és a vezetési szituáció függvényében arra is képes, hogy fékerő közbeiktatása nélkül, előre kiszámítsa az alul- és a túlkormányzás határértékeit. Az aktív differenciálzár folyamatos számítások alapján osztja el az erőforrásból érkező forgatónyomatékot a két hátsó kerék között, amellyel képes megelőzi a kisebb tapadási felületen dolgozó kerék megcsúszását, a legsportosabb vezetési élmény érdekében azonban a másodperc törtrésze alatt a kerekekre szabadíthatja az összes motorerőt. „A manuális elven működő, hagyományos differenciálzárakkal ellentétben a BMW M sport differenciálmű a tapadásnál jóval több mindent képes optimalizálni. A lendületesebb kanyarsebességek mellett például terhelésváltásokkor is kiváltképp érezhető a nagyobb menetstabilitás. Ez teszi lehetővé, hogy ügyfeleink az új BMW 3-as limuzinból jelentősen magabiztosabban és komolyabb erőfeszítések nélkül elővarázsolják a génjeibe kódolt sportautót, akár a legdinamikusabb vezetési stílusban” – mondta Peter Langen. A vérpezsdítően sportos vezetési élmény érdekében a bajor prémiumgyártó mérnökei úgy tervezték meg az új BMW 3-as limuzin hátsó tengelyébe épített aktív differenciálzárat, hogy a kanyarok utáni kigyorsítások közben érezhetően intenzívebb keresztirányú gyorsulást és még lendületesebb menetteljesítményt kínáljon. A technológia ráadásul a kanyarodás közbeni menetstabilitást, a tökéletes ívtartást és az elektronikus zárvezérlés felkészültségét is még tovább optimalizálja – fékerő közbeiktatása nélkül.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

ON DEMAND WEBCAST.

Here you can see the webcast of the BMW Group Annual Accounts Press Conference and the BMW Group Analyst- and Investor Conference 2019.

open streaming site

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés