Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását

Boyan Slat és csapata egy 600 méter hosszú műanyaghulladék-gyűjtő konstrukciót állított munkába a san franciscói óceánparttól mintegy 2 100 kilométerre.

BMW i Beyond Automobiles
·
BMW i Incubator for Innovations
·
BMW i Sustainability
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~81,64 KB)
  
Photos(10x, ~104,61 MB)

Related Links.

Boyan Slat és csapata egy 600 méter hosszú műanyaghulladék-gyűjtő konstrukciót állított munkába a san franciscói óceánparttól mintegy 2 100 kilométerre.

Boyan Slat 2013 óta dolgozik álma megvalósításán, hogy megszabadítsa a Csendes-óceánt a vízfelszínen úszó hatalmas mennyiségű műanyaghulladéktól. A hollandiai Delfti Műszaki Egyetem 24 éves hallgatója az elmúlt öt esztendőben globális népszerűségre tett szert „The Ocean Cleanup” elnevezésű kezdeményezésével, amelynek célja, hogy kihalássza az óceánból a vízfelszínen úszó hulladékszigeteket. A fiatal tervező és csapata által „az emberiség történetének eddigi legnagyobb óceántisztító akciójaként” emlegetett kezdeményezés az elmúlt napokban lépett működésbe.

A műanyaghulladék-gyűjtő konstrukció alapja egy 600 méter hosszú, „U” alakban ívelt, vízfelszínen úszó csőrendszer, amelyre körbe egy 3 méter mélyre lenyúló „szoknyát” erősítettek. A csőrendszer könnyed kialakításának köszönhetően a konstrukció egyszerűen mozgatható, az egybefüggő szerkezeti felépítés és a háromméteres háló pedig a vízfelszínen és a vízfelszín közelében úszó összes hulladékot képes összegyűjteni. A csőrendszer alá erősített „szoknya” nem korlátozza az óceáni áramlatokkal úszó élővilág mozgását. A konstrukciót az óceáni áramlatok, a szél és a hullámok is mozgathatják. A nagyméretű, könnyed kialakításnak köszönhetően a technológia gyorsabban halad a vízfelszínen, mint az úszó műanyaghulladékok, a „The Ocean Cleanup” elnevezésű kezdeményezés szerint így a konstrukció ötévente a Csendes-óceánon úszó hulladékszigetek 50 százalékát képes lesz összegyűjteni.

Együttműködés a BMW i divízióval

Boyan Slat és csapata 2018. szeptember 8-án, San Franciscóban jelentette be a „System 001” névre keresztelt első hulladékgyűjtő akció indítását. Az iránymutató technológiát egy hajó vontatta ki a Golden Gate híd alatt a nyílt vízre, ahol a konstrukció éles körülmények között, az óceánparttól mintegy 600 kilométerre kezdte meg két héten át tartó tesztidőszakát. Az innovációt ezt követően további 1 500 kilométerre vontatták, a Csendes-óceán vízfelszínén úszó, óriási hulladékszigethez, ahol megkezdődött a „nagytakarítás”.

San Franciscóban a BMW i divízió egy tisztán elektromos meghajtású BMW i3 prémium kompakttal támogatta Boyan Slat és csapata mobilitását. A bajor prémiumgyártó ezt követően három darab BMW i3 modellt ajánlott fel a „The Ocean Cleanup” Rotterdamban működő központi irodájának, hogy a csapat tagjait az elkövetkező egy évben is teljes mértékben környezetbarát, károsanyag-kibocsátástól mentes közlekedéssel ajándékozza meg. A gépkocsik szeptemberi átadását egy korábbi, 2017-re visszanyúló együttműködés előzte meg, amikor is a BMW i divízió három darab BMW i3 modellel támogatta Boyan Slat és csapata azon nagy bejelentését, hogy 2018 elején megkezdik a műanyaghulladék-gyűjtő konstrukció éles működtetésének beindításához szükséges lépéseket.

A BMW i divízió és a „The Ocean Cleanup”

A „The Ocean Cleanup” számára kiemelten fontos, hogy vállalati járműveik maximálisan illeszkedjenek a szervezet filozófiájához, a tisztán elektromos meghajtású BMW i3 prémium kompakt így tökéletes megoldás.

„Innovációs iránymutatóként a BMW i divízió időről időre kitolja a fenntarthatóság határait, és ez messze túlmutat az autóiparon. Nagy örömünkre szolgál, hogy támogathatjuk a „The Ocean Cleanup” munkáját, hiszen osztozunk a környezetbarát gondolkodásban” – mondta Dr. Robert Irlinger, a BMW i divízió vezetője. A világ leginkább fenntartható autógyártójának nevezett(1) BMW Group idejekorán szembenézett a műanyagszennyezés jelentette globális kihívásokkal, noha a probléma nem a vállalatcsoport működésében gyökerezik. A BMW i divízió mindeközben az újratermelődő és újrahasznosítható anyagok alkalmazásának maximalizálásra törekszik termékeiben. Sőt mi több, a bajor prémiumgyártó már megkezdte a folyókból és óceánokból kigyűjtött műanyaghulladékok újrafelhasználási módszereinek kidolgozását is.

95 százalékban újrahasznosítható BMW i3 modellek

Azon túlmenően, hogy a BMW i3 tisztán elektromos meghajtású prémium kompaktok teljes tömegtermelési láncát környezetbarát zöldenergia hajtja, a modellek 95 százalékban újrahasznosíthatók. A müncheni központú vállalatcsoport ezért már több alkalommal is elnyerte a fenntartható járműkoncepciók iránymutató etalonjának járó elismerést(2). Az újratermelődő és újrahasznosítható anyagok egyre átfogóbb alkalmazásával (például az ajtókárpitok és az ülések esetében) a BMW i divízió még tovább nyomatékosítja a hosszú távon fenntartható, környezetbarát autógyártás iránti elköteleződését.

A BMW i divízióról

BMW i részlegével a BMW Group minden részletre kiterjedő alapossággal közelíti meg a jövő járműtechnológiáinak kérdéskörét: maximális hatékonyság szerint megtervezett koncepcióival és interaktív járműkapcsolatokat kínáló mobilitási szolgáltatásaival a BMW i divízió a hosszú távú fenntarthatóság prémium szintű újraértelmezését váltja valóra. A részleg a nagyvárosi környezetbe tervezett, tisztán elektromos meghajtású BMW i3 és BMW i3s modellpárossal, a BMW i8 Coupé és a BMW i8 Roadster plug-in hibrid sportautókkal, valamint a BMW iPerformance modellekkel a világ 74 országában van jelen.

A BMW i almárka új célcsoportokkal ismerteti meg a vállalatcsoport termékeit, miközben nem csupán házon belül, de iparágon belül is innovációs iránymutatóként szolgál. A BMW i modellekben bemutatott úttörő járműtechnológiákat a müncheni központú vállalatcsoport márkái és modelljei is megöröklik.

A BMW i divízió égisze alatt egyesül továbbá számos kiegészítő mobilitási szolgáltatás, így a DriveNow és a ReachNow autómegosztó szolgáltatások, a ChargeNow nemzetközi járműtöltési hálózat, a parkolóhely-keresést, -foglalást és –fizetési opciót is kínáló ParkNow parkolási segédlet, a nagyvárosok mobilitását forradalmasító megoldások felkarolására létrehozott BMW i Ventures társaság, az elektromos mobilitást támogató szolgáltatások háttérintézményeként tevékenykedő BMW Energy Services, valamint a kormányzati és közösségi szaktanácsadásra megalapított BMW i Urban Mobility szakértői központ.

(1) Dow Jones Fenntarthatósági Index, 1999 óta számos alkalommal

(2) World Green Car, Green Car Of The Year, Ökotrend, ADAC EcoTest, stb.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés