Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Marton Éva és Plácido Domingo fővédnökségével, hatalmas érdeklődés mellett kezdődött el a Magyar Állami Operaház New York-i turnéja

Erkel Ferenc Bánk bán című operájával vette kezdetét október 30-án a Magyar Állami Operaház kéthetes amerikai turnéja. A BMW Group Magyarország kiemelt stratégiai partnerének együttesei nyolc esten hét különböző programmal debütálnak a Lincoln Center David H. Koch Színházában. A projekt fővédnökségét Marton Éva és Plácido Domingo vállalta.

Vállalati
·
Kulturális ügyek
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~78 KB)
  
Photos(3x, ~2,71 MB)

Erkel Ferenc Bánk bán című operájával vette kezdetét október 30-án a Magyar Állami Operaház kéthetes amerikai turnéja. A BMW Group Magyarország kiemelt stratégiai partnerének együttesei nyolc esten hét különböző programmal debütálnak a Lincoln Center David H. Koch Színházában. A projekt fővédnökségét Marton Éva és Plácido Domingo vállalta.

365 fős delegációval képviselteti magát a Magyar Állami Operaház a New York-i turnéja során: összesen 21 operaénekes és 25 balettszólista, 72 fős ének-, 56 fős tánc- és 87 fős zenekar lép majd a David H. Koch Színház pódiumára a következő két hétben. A turné első felében az operáké, második felében pedig az egészestés balettelőadásoké lesz a főszerep, de egy különleges gálakoncertet is ad a társulat.

Október 30-án a magyar nemzeti opera atyja, a magyar himnusz megzenésítője, Erkel Ferenc Bánk bán című darabjával indult az előadások sora, azzal a művel, mely magát a budapesti Operaházat is megnyitotta 1884-ben. Ez volt az első alkalom, hogy Amerikában professzionális magyar társulat szólaltatja meg ezt az operát. Bár a New York-i sajtó is nagy szeretettel fogadta és fogadja a budapesti művészeket, talán az előadás kuriozitásának is köszönhető, hogy a premierre eladott jegyek száma jócskán meghaladta a Metropolitan Opera előadásainak átlagos jegyeladását. A közönség a keddi bemutatón túl november 3-án is hallhatja majd Erkel remekművét. A Vidnyánszky Attila által rendezett előadásokat Kocsár Balázs, az Opera főzeneigazgatója vezényli, a főbb szerepekben Szemere Zita, Molnár Levente, Horváth István és Németh Judit hallható majd.

November 1-jén Galambos Péter rendezésében két egyfelvonásos kerül színpadra: Vajda János Mario és a varázsló című darabja, illetve az idén centenáriumát ünneplő Bartók-opera, A kékszakállú herceg vára, utóbbi címszerepét Palerdi András, Juditját az Amerikában is jól ismert Komlósi Ildikó énekli. Másnap Goldmark Károly Sába királynője című darabja több mint 100 év után kerül újra színpadi változatban New York-i pódiumra – a világhírű Sümegi Eszter és Fried Péter mellett többek közt a kiváló Gál Erika és László Boldizsár is színpadra lép a produkcióban. November 4-én a legnagyobb magyar zeneszerzők: Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő és Weiner Leó művei mellett modern balettszámok kerülnek bemutatásra az Opera együtteseinek és szólistáinak gálakoncertjén.

Miután november 5-én egy Aldo Finzi emlékének szentelt hangversennyel a Carnegie Hallban is bemutatkozik a Magyar Állami Operaház Zenekara – Rost Andrea közreműködésével és Plácido Domingo vezénylete alatt –, a David H. Koch Színházban a balett-táncosok veszik át az operaénekesek helyét. November 7-én A hattyúk tava, 9-én a Don Quijote kerül színpadra (mindkét rendezés először lesz látható New Yorkban), 11-én pedig a LOL névre keresztelt előadás, mely a holland Hans van Manen egyfelvonásosaiból áll. A produkciókban olyan tehetségek lépnek majd fel, mint Felméry Lili, Földi Lea, Ivanova-Skoblikova Sofia, Melnik Tatiana, Sarkissova Karina, Balázsi Gergő Ármin, Kekalo Iurii, Leblanc Gergely és Tsvirko Igor.

A színháztermen kívül is találkozhat a budapesti Opera társulatának tagjaival és további magyar fellépőkkel a New York-i közönség, hiszen az egyes előadások előtt High Note Hungary címmel kísérőprogramokat rendez a New York-i Magyar Intézet. Október 29-én egy nyitóceremónia keretében a Manhattan híd brooklyni lábánál video mapping kíséretében a virtuóz magyar néptáncegyüttes, a Fricska mutatta be a magyar folklór lélegzetelállító figuráit. A flashmobszerű előadások október 30-tól a David H. Koch Színház árkádjai alatt találhatók meg, ahol valamennyi operaelőadás előtt hallhatók lesznek Brahms népszerű magyar táncai, Kodály Intermezzója, Erkel Palotása és Weiner Divertimentójának néhány tétele. A Magyar Állami Operaház művészein túl itt is fellépnek a Fricska táncosai, valamint Kodák Anna és Zsilák Olivér artisták. Közvetlenül az operák előtt Zsoldos Bálint zongorakíséretével és az Opera énekes szólistáinak közreműködésével további bevezető koncertek segítik a produkciókra, a magyar szerzők zenéjére való ráhangolódást: október 30-án Erkel zongoradarabjai, november 1-jén Bartók, 2-án Liszt dalai, 3-án és 4-én Erkel operaáriái szólalnak meg a színház előterében. A balettelőadásokat az Opera művészeinek kamarakoncertjei vezetik fel ugyanitt Bartók, Liszt és Farkas Ferenc műveivel, az utolsó előadást követően pedig Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című darabjával (szólót énekel: Dékán Jenő) búcsúzik a társulat. Azokon az esteken, mikor sem operát, sem balettet nem játszik az Opera, szintén különleges eseményeket láthat és hallhat a közönség: október 31-én egy A kékszakállú herceg váráról szóló elődást, november 8-án a Virtuózok fiatal tehetségeinek koncertjét, 10-én pedig a Sad But True névre hallgató jazzformáció produkcióját.

Megtisztelő és a minőséget garantáló tény, hogy Marton Éva és Plácido Domingo vállalták a Magyar Állami Operaház New York-i turnéjának fővédnökségét. Marton Éva nevét jól ismerheti a New York-i közönség, hiszen a Metropolitan Operában való 1976-os debütálása után mintegy negyedszázadon át volt állandó fellépője a város legnagyobb koncerttermeinek. „Juditok Juditjaként”, ahogy a Bartókot még személyesen ismerő Doráti nevezte, tevékenyen hozzájárult A kékszakállú herceg várának nemzetközi sikereihez. Erkel Bánk bánjának filmváltozatában is énekelt, melyet a mostani amerikai Sába-produkció színpadra állítója, Káel Csaba rendezett.

Plácido Domingo és a Magyar Állami Operaház kapcsolata igen régre nyúlik vissza. A világhírű tenor és karmester először a 70-es években látogatott Budapestre, hogy fellépjen az Erkel Színház Tosca-előadásában, ezt a 80-as években az Aidában való szereplése követte. Azóta számos magyarországi koncerten szerepelt, 2009-ben első ízben vezényelt az Opera neoreneszánsz főépületében, 2016-ban pedig egy gála keretében énekesként is bemutatkozott az Ybl-palotában. Énekelt vele Marton Éva, Tokody Ilona, Komlósi Ildikó és Miklósa Erika, példaképként tekint Kónya Sándorra, a New York-i gálakoncerten pedig a Metropolitan Operában is ismert Rost Andreával lép színpadra. Szívesen emlékszik vissza budapesti látogatásaira és partnereire, így nem csoda, hogy fővédnökként élére állt az Opera turnéjának.

A BMW Group közel 50 éves múltra visszatekintő, világszerte több mint 100 kulturális intézményi együttműködést magába foglaló Art&Culture programjához az Opera 2015 februárjában csatlakozott, a vállalat magyarországi kulturális kommunikációjának pilléreként.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés